Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pasta bar

pomysł na biznes - makarony w każdej postaci

Polecane posty

Gość pasta bar
kaciaa oczywiście że mi pomogłaś, dziękuję :) teraz mam już dużo obszerniejszy zarys w głowie tego, co chciałabym stworzyć. Za menu na razie dziękuję, zgłoszę się w przyszłości, na razie jestem jeszcze dość daleko, od marzeń do realizacji niestety długa droga :)

Powiem tak Bez alkoholu bedzie ciezko wiec koncesja powinna byc na piwa wina likiery lokal dobra lokalizacja wystroj meble zaslony stoliki sztucce i te cale duperele kuchnia expresy itd multum tego jest mysle ze na poczatek jakies 80 tys powinnas miec zeby cos fajhnego otworzyc

Gość MalinowaKrólowa
Pasta bar- to nastawcie się że pierwsze dwa lata nie zarobicie nic tylko będziecie dokładać do interesu i niestety tak jest wszędzie, mam za sobą dwie firmy, w tym gastronomię, managerowałam w restauracji i tak już jest po prostu. Na start musisz mieć kasę na towar, na czynsze z góry na kilka miesięcy, wystrój, z góry na rachunki (prąd, woda, benzyna), na maszyny do lokalu- sprzęt, a ten do gastronomi jest drogi- jak np zwykła mikrofala kosztuje 200zł to do gastronomii 2tys. ,na pracowników jeśli chcesz ich zatrudnić, na podatki... Zawsze lepiej mieć z góry odłożone.

To sie ciesze a mam taki pomysl na wystroj zeby nie byl taki sztandardowy jak wszedzie albo polaz po targach staroci wyszperaj stare meble nie musza byc przeciez wszystkie jednakowe nakryj obrusami np w bialo-czerwona kratke lub serwetkami w kolorach ( wloskiej flagi ) na kazdym stoliku zasobniczek z oliwa pieprzem w mlynku sola siweczuszki te malutki na stolach w oknach pionowe rolety przepuszczajace swiatlo np oranz soloneczny zolty albo minimalizm szklane stoliki kwadratowe krzesla o wysokich oparciach zielone obrysu przy nich biale serwetki i zielone nakrycia tez nawiazujace do wloskiej flagi

Mysle ze pracownicy to na razie may pikus moga sami stanac poprosic o pomoc rodzine i przyjaciol ewentualnie wziasc stazystow komorki na firme tez sie przydzdza a jakbys kupila dobry expres i miala tez w karcie kilka swietnych kaw?? Nie 15 byle jakich ( wybacz jesli urazilam ) a 8 naprawde mega dobrych???? Co do gessler w jednym racje jej przyznam lepiej miec w karcie 15 pozycji na tip top swieze bez zadnych mrozen kostek veget i tp niz 45 byle jakich

Na poczatku mozesz zrobic promocje np happy hours 2 makarony w cenie jednego powiedzmy w pon i czwartki od 12 do 17 wieczorki studencki wieczorki familijne duzo ludzi z dziecmi przychodzi wiec jakis kacik zabaw??? aklbo choc malutki stoliczek a na nim kredki domino bloki kolorowanki

Gość pasta bar
kaciaa masz glowę pełną pomysłów :) chyba lubisz planować, co? MalinowaKrólowa sprowadzasz mnie na ziemię :) ale to dobrze, właśnie tego się boję, że masę włożymy a i tak nic z tego nie będzie, że jedyne co będę miała to masa długów. Pytanie tylko skąd wziąć te pieniądze? Ja bardzo liczę na jakieś dotację, czy z unii, czy z urzędu miasta.

Gość MalinowaKrólowa
Ja zaczęłam biznes mając 3tys w kieszeni ale ja potrafię zrobić cuda z niczego :D Moim szybkim liczeniem musisz mieć na start: -lokal wynajęcie na miesiąc od 2 do 10tys -produkty pewnie na raz 1000zł i tak co tydzień bo się psują więc 4tys -benzynka na dowozy 2tys na pewno -sprzęt do lokalu (zależy co chcesz mieć, lepiej używane kupuj) 3-20tys -pracownicy -podatki Na start minimum 10-15tys, minimum. I to jak masz łeb na karku. Jak masz duży łeb to starczą Ci 3tys jak mi, jak się nie znasz na biznesie to i 100tys nie starczy. Ot.

Gość pasta bar
jeśli chodzi o pracowników, to myślałam o takich kucharzach z pasją, którzy dobrze gotują a niekoniecznie mają dyplom. A kelnerką mogłabym być ja na początku, rozwozić jedzenie mój chłopak.

Dotacje owszem fajna sprawa mysle ze mozesz sie starac Jesli masz rodzine pompro o pomoc znajomych rodzine Kredyt to opcja dla mnie najgorsza ale czasem jedyne wyjscie Moja przedmowczyni ma racje z kaska Moja rada zloz podanie o dotacje zorientuj sie w cenach lokali wybierz dobra lokalizacje zapytaj w urzedzie miasta moze sa jakies lekale np do remontu ktore miasto chce wynajac

Gość MalinowaKrólowa
Sprowadzam bo sama już swoje przeszłam, ot co. I to także zarządzając wielką restauracją a nie taką pipidówką jak była moja czy będzie Twoja. Skąd wziąć pieniądze? Zbieraj. Jak będziesz mieć wkład własny to idź do urzędu i zapisz się na kurs dla starających się o dotację. Przechodzisz kurs, piszesz biznes plan, składasz wniosek i czekasz ok pół roku. Albo dostaniesz albo nie. I to tylko na wystrój, sprzęt itp- nie na towar. Ale musisz mieć wkład własny. Ja nie brałam dotacji.

Gość pasta bar
Podobno z unii można dostać nawet 40 tysięcy, tylko coś mi się w to wierzyć nie chce :)

pasta ja nie chwalac sie dobrze gotuje i kocham to robic mam propozycje jesli sie okaze ze mieszkasz w promieniu 100 km ode mnie ja moge przyjechac zademonstrowac swoje umiejetnosci ;) a sama gotowac nie mozesz??? albo Twoj luby???

Gość MalinowaKrólowa
Broń Cię Panie Boże żadnych kredytów dziewczyno bo już niejeden wziął w ciemno i na stryczku skończył. Tym bardziej że w ciemno nikt Ci kredytu nie da w dzisiejszych czasach. Ryzyk fizyk. Nie nastawiaj się na zarabianie bo pierwsze lata tylko będziecie kasę ładować i tyle. Kucharza z pasją? No to Kochanie taki liczy sobie minimum 1700-2tys na rękę.

No wlasnie dlatego dobre jest w tm biznesie aby wlasciciele dobre gotowali :) Poprobuj sama masz czas aby sie nauczyc :)

Gość pasta bar
Ja mieszkam w wielkopolsce :) gotować mogłabym sama właściwie, lubię to robić, lecz nie wiem czy na taką skalę dałabym sobie radę.

Gość MalinowaKrólowa
Można dostać 40tys ale to musi być mega projekt, innowacyjny itd. I musisz mieć wkład własny. Za darmo nic nie ma bo każdy z ulicy by wyciągnął ręce- dajcie mi 40tys i zrobię biznes. Nie tak łatwo. Zresztą 40tys to mało jak chcesz taką restaurację i pracowników. Za mało. No, ale można mieć i kilka tysięcy i robić swoje. Zależy czy masz głowę na karku. Od czego zacząć? Od zbierania pieniędzy. Będziesz mieć uzbierane min 10tys to możemy myśleć co dalej.

Gość pasta bar
kredytów się boję strasznie, a więc nie wezmę na pewno :)

Gość MalinowaKrólowa
A już nie wspominam ile jest jazd żeby otworzyć lokal i żeby mieć zezwolenia z Sanepidu. Moja Droga ile to jest ganiania, nerwów, badania wody itd... Zacznij rzeźbić od bryły nie od rzęs. Myślisz o restauracji myśląc o menu i wystroju- to na końcu. Myśl o finansach i twardych realiach.

Oj tam :) Dla chcacego nic trudnego W Makaroniarni jest chyba 8 czy 9 stolikow na lokal a wejdzie tam max 35 osob wliczajac w to 3 dwuosobowe stoliczki na zewnatrz :) daaz rade pomysl super ;) w Krk ruch maja nieziemski ja sie zakochalam w ich jedoznku ;) zakasaj rekawy gromadz kaske i heja malinowa dobrze prawi ;) Zyskow od razu nie bedzie ale nie od razu Krakow zbudowano ja w Ciebiewierze :) Zaraz NW wiec spadam pomalu :) 3mamkciuki :)

Oj tak zapomnialam o naszym kochanym sanepidzie pamietaj tez o umowie z ZAIKS-em przeciez ciszy sluchac nie beda ludki:) Droga to bedzie dluga ale pomysl sama sobie jestes sterem zeglarzem okretem ;)

Gość pasta bar
A więc zaczynam wielkie odkładanie :) może coś mi się uda z tej mojej aktualnej pensji odłożyć. A jeśli pójdzie wolno to będę miała duuużo czasu na biznes plan :) Dziękuje Wam dziewczyny za wszystkie rady, dużo mi rozjaśniłyście w głowie, na pewno będę tu zaglądać, a na razie muszę już uciekać i życzę Wam dobrej nocy :)

Gość MalinowaKrólowa
Jeśli chcesz starać się o dotację to zleć napisanie biznes planu profesjonaliście. Chcieć to można ale OSTROŻNIE bo ja już dobrze wiem co znaczy wtopić kasę w biznes... A gastronomia to bardzo ciężki kawałek chleba. Pamiętaj- zbieraj pieniądze i zaczynaj od podstaw a nie od firanek i będzie dobrze. Wpadnę na makaron :)

Gość a z jakiego jestes miasta
bo ja z chęcią wpadłabym do makaroniarni w Wielkopolsce :)

Gość Marek Wolski
Jeśli makaronowy biznes to tylko z firmą Instytut Maszyn Spożywczych. Posiadają odpowiednie maszyny do produkcji makaronu. Charakteryzuje ich wieloletnie doświadczenie w produkcji maszyn i urządzeń do przetwórstwa żywności.

Gość gość
Super pomysł, że też ja nie wpadłam na taki jak zakładałam własną restaurację! :D Ja prowadzę wege restaurację w warzywa i owoce zaopatruje się u www.sebastiano.pl , polecam hurtownie jak zaczynasz ten biznes mają w dobrych cenach i jakości.

Gość gość
O! Znam właśnie hurtownie www.sebastiano.pl ! Jaki ten świat mały! :D Fakt, jest jedyna w swoim rodzaju posiada przepyszne warzywa i owoce po naprawdę konkurencyjnych cenach, wiec jak ktoś zainteresowany to powinien ich mieć na uwadze:) Polecam !

Gość more36
A co polecicie witrynę z spersonalizowanym prezentem?