Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Urwisowa Mama

Kiedy zacząć sadzać na nocnik?

Polecane posty

Gość gość
U nas widzialam ze to nie pora poki syn nie skonczyl 21 miesiecy i sam nie zaczal sie interesowac nocnikiem. Po prostu mowilam idziemy na nocnik, zdejmowalam pieluche i siedzial. Po paru kupach i siusiu sam sie nauczyl. I my mamy grajacy nocnik w ksztalcie kibelka na ktory z checia siada od poczatku ale wiem ze to zalezy od dziecka. Na zwykly nie chce a ten mu sie podoba. Oczywiscie bywaja wpadki ze nie zdazy albo ktos jest w lazience i on wie ze trzeba poczekac na swoja kolej no ale niestety lazienka jest od zalatwiania potrzeb a nie pokoj:) a sadzanie niemowlakow to dla mnie nieporozumienie.

Gość KasiekH
ehh tak czytam i czytam i jedno pytanie mi sie nasuwa: czy ktorekolwiek z tych dzieci nosilo normalne pieluchy czy te jednorazowe tzw pampersy? otoz dzieci kiedys wczesniej sadzane byly na nocnik i uczyly sie kiedy wolac bo wiedziely co to znaczy mokra pielucha. dziecko w wieku 7-8miesiecy jest juz w stanie skojazyc parcie na siusiu czy kupe = mokra pupa. Jednakze pieluchy typu pampers uniemozliwiaja to skojazenie gdyz ta cala chemia zawarta w pieluszce zabiera ta nieprzyjemna wilgoc od skory. Polacam zapoznanie sie z tematem tzw "naturalnych pieluch" - wielorazowych, ktore teraz sa dostepne w bardzo podobnej formie jak Pampers. Uformowane, zapinane na rzepy lub zatrzaski, pierze sie z normalnym praniem w temperaturze 40-60stopni i nie zapelnia smietnika. a do tego sa mieciutkie i duzo bardziej przyjazne dla dupci niz papierowo-plastikowe pampersy :)

Gość Babcia 1
Same fenomeny są wasze dzieci.Pewnie w wieku 2 lat zapiszecie swoje dziecko do szkoły? Śmiać mi się chce gdy czytam te idiotyczne wypociny! Dziecko potrafi myśleć gdy ma 17 miesiecy, na pewno nie wcześniej.Błagam nie róbcie z siebie idiotek😡

Gość gość
Zależy od dziecka i zależy od opiekuna, zależy od pieluch. Moja Moja mama bawiła 1,5miesięczne dziecko. Było zainteresowane nocnikiem, ale nikt nie miał dla niego czasu. Z mamą w tydzień opanowała nocnik i w ogóle nie chciała nosić już pampersów. ściągała z siebie wszystkie. W dwa tygodnie oduczyła sikania w pampersy 3, 5! letniego chłopczyka, bo jego mama uważała , że wciąż jest za mały. Mam wrażenie , że dzieci wyczuwają siłę przekonań i doświadczenie opiekuna/ki. Zaznaczam ,żę mama nie robiła nic na siłę, raczej pozytywne zachęcanie i obserwacja dziecka.Córka znajomych jako trzecie dziecko z kolei podpatrywała starsze rodzeństwo, zaczęła korzystać sporadycznie z nocnika w wieku 7 miesięcy (takie rodzinne nocnikowanie;) a gdy miała rok zakładali jej pampersy tylko na dalsze podróże i dłuższe ponad 2 godzinne spacery. Jej starszy brat tak samo szybko nauczył się korzystać z nocnika, podpatrując najstarszego brata:) Zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami, że dzieci wychowywane na pieluszkach wielorazowych szybciej uczą się siadania na nocnik, a pampersowe wolniej z oczywistych względów. Moja znajoma stosowała wielorazowe do 7 miesiąca, mała sygnalizowała wszystkie potrzeby i była zainteresowana nocnikiem, potem zaczęli dostawać darmowe pampersy, które były wygodniejsze dla wszystkich i mała w miesiąc tak przyzwyczaiła się do komfortu, ze do dzisiaj mają problem z nocnikiem, a mała ma ponad 2 lata. Córa jeszcze innej koleżanki jest bardzo uzdolniona i rozwinięta intelektualnie, ma taką pasję uczenia się, że w wieku 2 lat znała litery alfabetu, używała abstrakcyjnego języka i podstawy angielskiego (chce oglądać tylko bajki po angielsku). Bardzo chciała iść do przedszkola w wieku 2,5 roku i bawić się tam z dziećmi, ale niestety nie mogła ze względu na pampersy. Teraz dobiega 3 lat i wciąż nosi pampersy, często zdarza się jej robić kupę do pampersa. Psycholog stwierdziła, że emocjonalnie musi dopiero wyrównać się z rozwojem intelektualnym, żeby zrezygnować z pieluch. Także różnie, różnie bywa. najsmutniej jak matki zaczynają sobie dokuczać:(

Gość gość
Cóż, ja jako specjalista zawsze pytam zmartwione tym, że dziecko nie chce korzystać z nocnika matki czy widziały zdrowego siedmiolatka idącego w pampersie do szkoły. Nie ma obaw, do wojska w pampersie nie pójdzie ;)

Gość gość17
Moja córka właśnie konczy 9 miesięcy. Z ciekawości czy w ogóle będzie chciała siedzieć, posadziłam ją na nocniczku i o dziwo zrobiła i siku i kupkę. To nie był przypadek bo kolejne dni po obiadku robiliśmy to samo i jest sukces, a mała bije sobie brawo po załatwieniu się. Ale to bardzo indywidualna sprawa.

Gość gość
Uwielbiam kiedy matki uważają że dzieci do pewnego wieku nie myślą :D brawo wam! Uśmiałam się do łez! W sumie jabłko od jabłoni daleko nie pada i tu widać to jak na dłoni

Gość gość12121
Mój syn jak i córka w wieku 6 miesięcy zaczęły załatwiać się do nocnika. Syn miał problemy żeby się samemu wypróżnić więc natrzymywanie nad nocnikiem pomogało, a z córką pomyślałam że im wcześniej ją oswoję z nocnikiem tym lepiej i udało się.

Gość paniolga
tak, na pewno 7-miesięczne dziecko widzi zależność nocnik-kupa. po co wypisywać takie brednie? nie należy sadzać na nick dziecka, które dopiero nauczyło się siedzieć, na wszystko jest czas. ale w internecie to każde dziecko jest idealne...

Gość gość
Zaczęłam sadzac jak córka zaczęła samodzielnie siedzieć, jakoś 8 miesięcy miała. Raz dziennie żeby się oswajała. Teraz ma rok i 9 miesięcy i już od dawna nie nosi pampersów w dzień. Na noc zakładamy ale często jest suchy. Porzuciła pampersy jakoś jak miała półtora roku