Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niehistoryczna

Stan wojenny. Proszę o odpowiedź ludzi, którzy mają o tym pojęcie.

Polecane posty

Gość polonista tearolog
Mojego znajomego zwineli z ulicy o 2 w nocy z dwoma kurami dwiema polonisto, DWIEMA :P

Gość zomo i zomo
a było ZOMO i było ROMO ,Zmotoryzowane Oddziały Milicji Obywatelskiej to młode chłopaki w wieku poborowym kierowani zamiast do wojska to do milicji(czesto też ochotnicy ze wsi) ,Rezerwowe Oddziały Milicji Obywatelskiej stare pryki którym dali broń ostrą czesto pijani na patrolach pamiętam szarpanine dwóch młodych Zomowców z pijanymi Romowcami w Parku Skaryszewskim w Warszawie ,było dużo strachu przeładowanie broni przez Romowca i mierzenie do ludzi ,gdyby nieZomowcy to nie wiem czym by sie skończyło

Gość mikikun
W dużej mierze sami jesteśmy winni naszemu zniewoleniu gdy ze strachu albo dla wygodnictwa akceptujemy zło, a nawet głosujemy na mechanizm jego działania Ks. Jerzy Popiełuszko 27.05.1984 msza za ojczyznę

Gość wawcia nie mogło być godziny
policyjnej, bo policja milicją wtedy była :D Policją stała się dopiero w 89

Gość Herodus Maximus
a ten jeszcze sie wpieprzył, z tym popapranym księdzem, co na siłę chciał zostac męczennikiem

Gość wawcia nie mogło być godziny
i żadnego ROMO nie było tylko ORMO. To takie gadziny z Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej

Gość placek na oleju
W tamtych czasach na "godzinę milicyjną" mówiło się: "godzina policyjna". Wiesz dlaczego? Było to na złość, bo godzina policyjna była za okupacji wprowadzona przez nazistów w Polsce. Z satysfakcją mówiło się więc o "godzinie policyjnej" pokazując tym, że ten stan wojenny mało się różni od tego gestapowskiego.

Gość mikikun
Kogo gryzie sumienie po ofiarach stanu wojennego Z akt STASI SZYFROGRAM AMBASADORA NRD W WARSZAWIE DO KIEROWNICTWA NRD Z 2 GRUDNIA 1981 ROKU Tow. Ciosek, minister ds. współpracy ze związkami zawodowymi, oświadczył w rozmowie z 1 grudnia [1981 roku]: „ Nie wierzyłem własnym uszom. Geremek oświadczył, że dalsza pokojowa koegzystencja pomiędzy "Solidarnością" w obecnej formie a socjalizmem realnym już niemożliwa. Konfrontacja siłowa nieuchronna. Wybory do rad narodowych muszą zostać przesunięte. Aparat "Solidarności" musi zostać zlikwidowany przez państwowe organy władzy. Po siłowej konfrontacji „Solidarność mogłaby na nowo powstać, ale jako rzeczywisty związek zawodowy bez Matki Boskiej w klapie, bez programu gdańskiego, bez politycznego oblicza i bez ambicji sięgnięcia po władzę. Być może - kontynuował Geremek - tak umiarkowane siły jak Wałęsa mogłyby zostać zachowane. Po konfrontacji nowa władza państwowa mogłaby w innej sytuacji politycznej kontynuować pewne procesy demokratyzacyjne. czyli co? Geremek 1 grudnia lub nawet wcześniej wiedział a może nawet współdziałał z Jaruzelskim w/s ogłoszenia stanu wojennego. Po pokazaniu tego Pospieszalski powiedział ze jest zszokowany tym dokumentem a grzeczny senator Celiński rzekł "tylko idiota może być zszokowany czymś takim" po czym obaj z Czumą nazwali Grzegorza Brauna i Pospieszalskiego ludźmi chorymi, bynajmniej nie somatycznie. Co ciekawe - po raz pierwszy spotkałem się z czymś takim że program przerwano, bez dania możliwości pożegnania się z widzami, po prostu w pół słowa Wildsteina - cięcie i reklamy. http://www.youtube.com/watch?v=9SjSK3bh-i0&feature=player_embedded a tu cały program http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/jan-pospieszalski-blizej/wideo/08122011/5703678

Gość Herodus Maximus
no a teraz jeszcze tego alkoholika Pośpieszalskiego, całkiem temu maniakowi religijnemu odbiła szajba.

Gość Herodus Maximus
no i dobrze, wisi mi to jak kilo kitu.

Gość zomo i zomo
Wawcia zajżyj sobie do Wikipedii. ORMO to ochotnicze rezerwy milicji obywatelskiej, organizacja społeczna i ochotnicza, ROMO to rezerwowi

Gość gość
"Ja pamiętam że w szkole podstawowej wszyscy kończyli lekcje najpóźniej o 18.00 i szkołę zamykali, bo nauczyciele i dzieci musieli na czas dotrzeć do domu. Jak widzicie teraz przed 19.00 godziną."Teatr dawał spektakle o godzinie 18... Dawniej o 19.15Przesunięto na 18 ze względu na godzine milicyjną.Spektakl trwa około 2 godzin... Czasami trzy...No to jasne...Zaczeliśmy grac po jakiś dwóch może trzech tygodniach... Od wprowadzenia stanu wojennego...

Shatyn pozdrawiam , dawno mnie nie było. Pomału odszukuję "ludzi" z tematów 🖐️:):):)

Gość gość
"mikikun Kogo gryzie sumienie po ofiarach stanu wojennego"Czy możesz dac link do takiej wypowiedzi Gieremka zamieszczonej na jakimś normalnym portalu ?

Gość s.t.a.s.i.'a;)
"Herodus"to ten leming bmblondyn.

Gość gość
CZeść Jolka... Zapraszam na mój topik przy okazji...Co cię tak długo nie było ?

Gość Mundian tu bachke
18:16 [zgłoś do usunięcia] Shatyn ciekawe jak Ci ma dać "link"do wypowiedzi Geremka jak to fragment szyfrogramu dyplomatycznego w jakim zawarta jest wypowiedź o czyjejś wypowiedzi. Jesteś idiotą?Myślisz ze na wszystko jest link? Ps czy myślisz ze na rozwikłanie zagadki stanu wojennego też są jakieś konkretne linki?Co ten mainstream robi ludziom w mózgach to już szczegół.

Gość gość
Wawcia strasznie nie lubi tych którzy mówia prawdę...On lubi tylko Damianka.

Gość gość
"ciekawe jak Ci ma dać "link"do wypowiedzi Geremka jak to fragment szyfrogramu dyplomatycznego w jakim zawarta jest wypowiedź o czyjejś wypowiedzi. Jesteś idiotą?Myślisz ze na wszystko jest link?"Po prostu daj link do opublikowanego owego szyfrogramu...Przecież musi istniec źródło na którym opiera się tak powazne oskarżenie Gieremka...Tym bardziej że autor tego szyfrogramu, jesli takowy istniał, zyje...

Gość gość
"zapomniales dodac ze jakas swoja prawde"Nie wawciu.. Prawde taka która potrafie poprzec argumentami, cytatami itp...

Gość gość
Masz link Jolu w mojej stopce...:D

no kurwa jakim to kurwa debilem trzeba byc zeby wmawiac ze jaruzelski uratowal swoj kraj przed krwawa jatka :D no ludzie kurwa to maja byc fakty :D:D to ja pierdole takie faktty to tak jakby mi ktos mowil ze tusk mnie nie oszukuje tylko mowi mi prawde:D

Gość Herodus Maximus
mój drugi nick to Yebus Maximus, wzięty z filmu Monty Pythona Żywot Briana, jeśli juz mam się ujawnic.