Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wigilijny stol

mamy co sie daje na stol w wigilie bo zapomnialam :(

Polecane posty

Gość wigilijny stol

iw

Gość wigilijny stol
chodzi o jedzenie

Gość POMOCY :(:(:(:(
- zupę grzybową - barszczyk czerwony z uszkami - karpia - kompot z suszu - kluski z makiem - ryba po grecku - śledzie

Gość i jeszcze dodałabym:
kapusta z grochem i pierogi z kapustą i z grzybami.

Gość napisz po polsku bo ani ładu
zurek z prawdziwkami ziemniaki ryba kapusta z grochem pierogi ze sliwkami

Gość napisz po polsku bo ani ładu
czemu mi prawdziwki wykropkowało? :D

Gość z borowikami
powinno być, dlatego wykropkowane

Gość kiziamyzia 29
a czemu pytasz tylko mamy> trzeba być matką żeby takie rzeczy wiedziec?

Gość gdyniaaaaaaaaaaaaaaaaa
U mnie : - czerwony barszcz z uszkami - ryba po grecku - sałatka jarzynowa - jajka w sosie tatarskim - pierogi z kapustą i grzybami - śledzie w oleju bądź w śmietanie - kapusta z grochem

Gość coctail zone
Może dlatego, że mamy to głównie gospodynie domowe. -Ryba po grecku i na wiele wiele innych sposobów, jak kto lubi. -makówki -zupa grzybowa/rybna -kapusta z grzybami -barszcz czerwony z uszkami -pierogi -karp/mintaj/panga czy inna ryba - smażone -śledzie w śmietanie -żurek (czy tam zalewajka jak zwał tak zwał) -moczka -gołąbki z kaszą i ziemniakami

Gość z,xmjas dms
Co to ta moczka ?

Gość a u mnie się robi:
barszczyk czerwony z uszkami jakas ryba smazona karp smazony ryba w galarecie kapusta z grzybami sałatka sledziowa9 czasami nawet 2-3 rodzaje) sledzie w smietanie racuszki pierogi z kapusta i grzybami kompot z suszonych owocow tyle ze mam jeszcze 2 siostry i kazdy cos robi i przynosi, tak zeby jedna osoba nie musiala wszystkiego szykowac

Gość coctail zone
To jest tak jakby hmm słodka zupa. Daje się do niej migdały, orzechy, rodzynki, piernik, figi. Wg przepisu, co kto lubi. Osobiście kosztowałam to tylko raz i nigdy więcej. Moja teściowa to je co roku. Ohyda ;)

barszczyk z uszkami kurkowa z kluseczkami pierogi z kapsuta i grzybami bigos wigilijny ryba smazona przewaznie dorsz sałatka jarzynowa kompot z suszu ryba po grecku i karp którego nie lubie

Gość A kutia?????
Nikt nie robi kutii??

Gość pierniczekzpolewa
Coctail zone moczka to nie zupa tylko cos jak deser skoro dla Ciebie piernik z duza iloscia bakalii jest ohydny to wspolczuje;) albo jadlas zle zrobiona moczke

Gość pierniczekzpolewa
u nas w zwiazku z tym ,ze mama z innego regionu pochodzi i ojciec z innego trzeba bylo dla kazdego robic to co u nich tradycja teraz jeszcze doszedl moj maz i tez co innego:D wiec u mnie barszcz z uszkami fasolowa zupa rybna z grzankami pierogi sos grzybowy golabki moczka plus parowki kutia ryba po grecku karp filet sledz w smietanie salatka ziemniaczana duzo tego i wszystko sama robie ale bardzo wyjscia nie ma ...komu mam nie zrobic jego przysmaku?;) kapusta z grzybami makowki kompot z suszu

wszystko zależy od regionu Polski :P np w poznańskim to się robi zupe z krwi kaczki :/ fujjjj u nas się upiekło bo niby mąż z drugiego końca Pl ale tradycje te same bo dziadkowie z tych samych regionów (prawie te same jest 1 różnica) - barszcz z uszkami - pierogi z kapustą (robię tylko z kapustą bo z kapustą i grzybami jakoś nam nie schodzą ) - pierogi ruskie ( żadkość na wigilijnym stole ale mój dziadek je uwielbiał i tak już zostały) - karp w galarecie i smażony - ryba po grecku - jakaś sałatka (zwykle jarzynowa) - kutia (z mojej strony) , kluski z makiem (z męża strony) - i to ta różnica - jakies ciasta - kompot z suszu na pierwszy dzień świąt dodatkowo robię gołąbki z sosem grzybowym a co do moczki hmmm uwielbiam ją chociaż jadłam ze 2 razy w życiu bo chociaż mieszkam na śląsku to mam mało znajomych ślązakó więc ciężko się na te pyszności załapać :) za to makówek nienawidze fuj

Gość wesele weselu nierówne
trzeba było od razu zapytać, "ej, kury domowe, co tam u was na wigilii" :D a nie mamy :P a tak swoją drogą, RYBĄ PO GRECKU??? na wigilii?? co to za region??co to za "tradycja"??

Gość pierniczekzpolewa
ryba po grecku to nazwa z grecja ma tyle wspolnego co piernik z wiatrakiem :o przeciez nikt nie ma np sushi:p a moze:D

Gość pierniczekzpolewa
aaa i rozumiem ,ze kury domowe maja co innego na wigilijnym stole niz mamy?:D

Gość coctail zone
To dlaczego wszędzie pisze, że moczka to ZUPA piernikowa? I czego mi współczujesz, bo nie rozumiem? Tobie smakuje, mnie nie musi. Podejrzewam, że również masz potrawy, których nie jesz. Też mam Ci z tego powodu współczuć? :o

Gość zupa piernikowa?
co to za wynalazek, ja pierdole:O

Gość A kutia?????
U nas też jest ryba po grecku.Karpia to nie ma już wcale bo nikt go nie je.W sumie zależy gdzie jesteśmy na wigilii.Jak u mojej rodziny to karp jest a od strony męża nie lubią jak ja podobnie i mi to na rękę bo zawsze mi w domu na siłę wciskali.

Gość Offenbaszek_DE
Ja pochodze z Mazur a maz ze slaska wiec u nas podaje sie: -Karp smazony -Filety smazone -slatka jarzynowa -golabki postne tzn z ziemniakiami -barszcz z uszkami -krokiety z kapusta i grzybami -sos grzybowy -sledzie w smietanie -saltake sledziwa -pierogi z kapusta i grzybami -kapusta z grochem -kompot z suszu to tyle co sie u mnie w domu podawalo a u meza dodatkowo -makowki(baklai z pieczywem razem zmielone okropnie slodkie jak dla mnie)

Gość A kutia?????
Gdzie ty tą zupę piernikową znalazłaś??

Gość coctail zone
Podobno podaje się ją na Śląsku. Chociaż w mojej rodzinie nigdy tego na stole nie było (uff). Pierwszy (i ostatni) raz kosztowałam tego u teściowej.

Gość zupa piernikowa?
ja jestem z Dolnego Śląska i 1 o tym słyszę...to nawet brzmi ohydnie...;)

Gość A kutia?????
Ja też pierwsze słyszę i też jestem z Dolnego Śląska.

Gość zupa piernikowa?
a skąd?:)