Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5gram

jaka sałatka śledziowa na święta

Polecane posty

Gość 5gram

polećcie jakąś sałatkę śledziową, która jest dobra i którą robiłyście na święta.

Ja zawsze robię śledzie po kaszubsku z suszonymi śliwkami - wydaja mi się wyjątkowo świąteczne. 0,5 kg śledzi lisnera 1 kg cebuli koncentrat pomidorowy śliwki suszone pieprz, sól majeranek, mleko, olej. Śledzie moczymy w mleku, kroimy w kawałki. Cebulkę kroimy i dusimy w duzej ilosci oleju. Przyprawiamy pieprzem,solą i odrobiną majeranku, Wrzucamy pokrojone sliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogorka. Dusimy az ogórek i śliwki zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. dusimy jeszcze chwilkę. Ukladamy w misce warstwami - cebula-sledzie-cebula. Zostawiamy na noc.

a mi sie swieta kojarza ze sledziami w oleju, matijasy kroje na 2 cm kawalki, dodaje pokrojona w kosteczke cebulke, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, sproszkowana slodka papryke dla koloru i kilka lekko wycisnietych plasterkow cytryny pokrojonych na pol. zalewam olejem i zostawiam w lodowce do przesiakniecia smakami.

Gość kaftanik niebieski
w wigilie nie wolno smietany

Gość takie niezbyt wazne pytanie
Ja zamierzam zrobic sledzia na slodko, ale podsmazanego, surowego w ciazy sie boje (chociaz mam ochote).

ja robie sałatke zwaną śledziowa po japońsku (chociaz pewnie w japonii jej nie znają :P ) no ale do rzeczy 300g sledzi w oleju 2 ugotowane marchewki 1 puszka groszku 2 łyżeczki musztardy 2 cebule szklanka śmietany 18% sól, pieprz

Gość szuba szuba szuba
śledziki pokrojone w kosteczkę taką 2x2 cm układamy na dno michy, na to trzemy ugotowanego ziemniaka, solimy, pieprzymy, smarujemy majonezem (nie za dużo), na to trzemy ugotowaną marchew, na nią ugotowane jajko i sypiemy posiekaną drobno cebulką , solimy, pieprzymy, smarujemy majonezem, na to znowu śledzie, jajka, marchew i na wierzch ziemniaki, solimy, pieprzymy i majonez. To sałatka warstwowa, ma wiele wariacji, oczywiście tarkownaie na grubych oczkach, soli i pieprzu z umiarem, bo majonez i śledzie swój smak mają.