Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malwina i darek 125424

Podróż z noworodkiem-czy jechać z nim do taty?

Polecane posty

Witam! Drogie mamy mam ogromny problem. Mój mąż pracuje jako kurier i miał wypadek w miejscowości oddalonej o 350 km od naszego miasta. Ma złamaną nogę,samochód rozbity-musi zostać kilka dni w szpitalu na obserwację. Do domu musiałby jechać dwoma autobusami i pociagiem. Chcę go odebrać,ale on mówi,że jakoś wróci. Ale jak z gipsem od stopy do biodra? Chcę po niego jechać-dziecka nie mam z kim zostawić,więc muszę zabrać je ze sobą. Wracali byśmy tego samego dnia,więc to by było 700 km. Czy to nie za długa podróż z 3 tygodniowym dzieckiem? Czy którąś mama jechała tak daleko z takim maleństwem? Jak dziecko zniosło podróż? Nasze Maleństwo lubi jazdę samochodem,ale to były do tej pory krótkie wycieczki. Proszę mamy o rady.

nie pojechalabym-700 km umeczy kazdego a co dopiero noworodka znajdz kogos do opieki na dzieckiem

Jak dla mnie to mozesz jechac. Takie male dziecko i tak glownie spi, a w aucie to juz na bakn bedzie kimac ;) tylko wez ze soba wszystkie potrzebne rzeczy i w droge. My jechalismy z 4 miesiecznymi dziecmi 1200 km jednego dnia i bylo latwiej, niz jak mieli 1,5 roku.

Gość anetalkjhgf
A może pojedź z kilkoma dłuższymi przystankami, przenocujcie tam w jakimś hotelu i wróćcie następnego dnia? Najlepiej zostawić maluszka pod czyjąś opieką, ale jak nie można to nie można - nie zostawisz przecież z pierwszą lepszą sąsiadką.

Z tak małym nie jeździłam, ale z 2 miesięcznym 300 km i potem z drugim 3 miesięcznym już tak. Podróż była zaskakująco spokojna bo takie małe spały a postoje były tylko dla tego, że wypadała pora karmienia i specjalnie budziliśmy by podać pierś i dalej w drogę. Myślę, że możesz spokojnie jechać z takim maleństwem, jeżeli uważasz, że dasz radę. Miej tylko wszystkie potrzebne rzeczy pod ręką i ze 3-4 zmiany ubrań dla dziecka bo w takiej zgiętej pozycji po jedzeniu może mu się ulewać a i pieluszka może przeciec.

Gość mamili
nie jedź z dzieckiem! ranny m ąż + noworodek w aucie = dramat. Wyślij kogoś po męża. niech mu firma w której pracuje zapewni transport a nie pocią!

Gość lepiej teraz
Też uważam,że tak małe dziecko lepiej zniesie taką podróż niż kilkumiesięczne,czy kilkuletnie. Prawdopodobnie prześpi większość drogi. Na Twoim miejscu-pojechałabym.

Gość kocham hp
wlasnie, z firmy nikt nie moze po niego pojechac-to wypadek w pracy wiec powinni sie poczuwac do odpowiedzialnosci i zapewnic pracownikowi podróz:O

Gość Podobnie
Jest za mały na taką podróż. Chyba że po każdych dwóch godzinach zrobisz mu godzinny odpoczynek. Dziecko nie powinno tyle czasu spędzić w foteliku. Na pewno może ktoś inny po męża pojechać - nie macie przyjaciół?

Gość jesli nikt inny nie moze
odebrac !eza, zastanow sie czy naprawde nie ma mozliwosci pojechania dzien wczesniej i przenocowania.

Tak jak napisałam-nie mam z kim zostawić dziecka,raz nie mamy tu rodziny,a dwa karmię piersią,a mam zbyt mało pokarmu żeby odciągnąć. W firmie oferują zwrot kosztów przejazdu,ale jak spytałam czy ktoś mógłby go odebrać lub czy mógłby wrócić taksówką, to szef męża na mnie naskoczył czy wiem ile to by kosztowało? A przez ten wypadek męża muszą teraz "łatać se kur..wa ten no grafik"-koniec cytatu. Może faktycznie poszukam w necie jakiegoś noclegu i wrócimy na drugi dzień.

jeśli maluch rzeczywiście lubi jazdę to dlaczego nie. tylko ja bym zrobiła z nocowaniem w hotelu i powrót dnia następnego. mój nie lubił (delikatne określenie) jazdy i podróż 250 km z 3 tyg noworodkiem trwała 7 godzin! z czego 3/4 jechaliśmy autostradą! także masakra! ale jak lubi to jak najbardziej jest to możliwe i wykonalne. tylko weź zapas ubrań na zmianę, pieluszki, picie, i wszystko co może się przydać.

Oto moja "wyprawka" na podróż-jak o czymś zapomniałam to proszę piszcie! - pieluchy mała paczka - chusteczki - maść - pieluchy tetrowe 4 - pieluchy flanelowe 4 - ubranka 8 kompletów - podkłady - kocyk i śpiworek,jak będziemy nocować wolę dla dziecka swoją pościel - woda dla mnie - nawigacja - jakieś ciuchy dla mnie - kosmetyki, pasta itp - ciuchy i leki p. bólowe dla męża. Chyba wszystko? No oczywiście dokumenty, książeczka zdrowia dziecka i tak na wszelki wypadek-opaska ze szpitala na nóżkę.

Gość przyszła mama trojaczków-już!
Radziłabym wziąć na wszelki wypadek jakieś leki dla maleństwa,jakby nie daj Boze dostało gorączki,czy coś . Ja na Twoim miejscu też bym pojechała.

Wezmę w takim razie czopki od gorączki. Czy coś jeszcze? To moja pierwsza wyprawa i wolę zabrać więcej niż potem szukać sklepu czy apteki.

leki dla malenstwa na goraczke? a co ona jedzie w 3dniowa podroz? boze kobiety nie przesadzajcie :o wez ciuchy, pieluchy, pampery, jak karmisz mm to mleko i butle i podgrzewac albo jakis termos itp patrz na rozklad dnia dziecka, i tym sie kieruj

Agnieszko karmię piersią, więc bufet mam przy sobie.:) mam duży samochód więc wszystko mi wejdzie... wolę za dużo niż za mało.

autorko, na kafe juz od dluzszego czasu ejstem i wiem jakie sa mamy z kafe jedziesz w podroz na kilka godzin, nie na kilka dni gdzie nie ma sklepow, aptek itp :o zawsze w aucie warto miec apteczke, ale wg mam z kafe powinnas wykupic cala apteke najpierw :o

O ładowarkę do telefonu. Jak napisałaś o telefonie to mi się przypomnialo:) powiem sąsiadce i zadzwonię do rodziców. Dzięki.

Apteczkę mam,ale wrzucę tam te czopki. Jadę w sumie na 2 dni,bo postanowiłam zostać na noc-nawet zaklepałam pokój w pensjonacie. Na szczęście to będzie po nowym roku i miejsc nie brakuje.

Gotówkę to zawsze biorę jak jadę samochodem,bo awaria może się zdarzyć... a jak zatankuję do pełna to trochę chyba przejadę:)

No wiesz nie wiadomo co może się stać,co jej szkodzi wziąc te czopki? Może maleństwao będzie niespokojne,czy coś,takie rzeczy warto mieć. Ty właśnie nie przesadzaj :O

O możesz jeszcze dla siebie wziąć termos z kawą/herbatą żeby nie zajeżdzać na jakieś stacje . Oczywiście jeśli chcesz.

Kawy ani herbaty nie pije-wezmę sobie wodę, ale też wezmę sucharki bo i coś jeść się może zachcieć:)

Gość o PSIE który JEŹDZIŁ koleją
Weź koniecznie dowód ubezpieczenia swój i męża,bo jak z wypadku to mógł nie mieć RMUA a jak nie zawieziesz to Wam rachunek za leczenie wystawią.

Gość sassssssssssssssss
Ja jechałam z maluszkiem 3mc i uwierz mi ze taka podroz to pikus,musisz tylko wiecej czasu poswiecic na postoje aby przebrac malude nakarmic.jedz smialo:0 dla maluszka to zaden stres cala droge i tak przespi

Gość sassssssssssssssss
jechalam 1100km

My w styczniu wybieramy się z mężem i trojaczkami w góry ponad 500 km w jedną stronę na kilka dni, wiem,ze to inna sytuacja,ale też się martwie jak to bedzie. (dzieciaki bd miały 9m-cy )