Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala mała

umowa zlecenie to teraz najczęściej oferowana a........

Polecane posty

Gość ala mała

dlaczego nikt nie bierze się za dupy pracodawców, którzy wykorzystują pracowników dając umowę zlecenia a w rzeczywistości pracują jak na umowę o pracę taki pracownik wiele traci a pracodawca wiele zyskuje i nikt nie widzi wyzysku już niedługo człowiek będzie pracował za kromkę chleba i wodę i jeszcze z łaską pracodawca przyjmie do pracy to skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość ja ostatnio mogłam
sobie wybrać umowę - oczywiście wybrałam umowę - zlecenie. I dużo osób tak woli.

Gość jeśli rząd dyma pracodawców
to pracodawcy próbują dymać pracownika - który stoi najniżej w tej drabinie. Powinnaś w pierwszej kolejności podziękować pejsom z Wiejskiej, że opodatkowali pracę jak towar luksusowy.

Gość ala mała
ale dlaczego przecież wiele się traci: urlop, chorobowe, wcześniejsze wypowiedzenie, odprawa, a nawet często zasiłku z UP nie można dostać, dziś się ma pracę a jurto nie

Gość z UP
można dostać zasiłek, jak miesięcznie uzyskasz najmniejszą krajową z uz

Gość ja ostatnio mogłam
chorobowe mogłam mieć - sama zrezygnowałam. Zarobię o 1/3 więcej niż zarobiłabym przy umowie o pracę. I nie jestem uwiązana - sama mogę zrezygnować, kiedy chcę, bez żadnych okresów wypowiedzenia. Potem mam zamiar przejść na kontrakt i zarabiać jeszcze drugie tyle. Urlop mi niepotrzebny - bo jeśli chcę wolne - to biorę - mogę odpracować, ale nie muszę (najwyżej mniej zarobię)

Gość ala mała
pracowałam dawno temu na zlecenie a w rzeczywistości były wszystkie przesłanki, że to umowa o pracę i nic w sądzie nie wywalczyłam dlatego już nigdy nie przyjmę takiej oferty

Gość ala mała
ale przecież nie ma żadnej stabilizacji choć umowa o pracę też nie wiele daje z tego co widzę to i na zleceniu tez dają najniższą czyli 1053 zł na rękę

Gość ja ostatnio mogłam
wolę nie mieć stabilizacji niż poczucie uwiązania. A zarobię naprawdę dużo więcej. W moim zawodzie nie jest tak trudno o pracę. Poza tym uczę się - i potrzebuję swobody, np. sesja się zbliża :-)

Gość tez wole umowe zlecenie niż o
prace. mam wiecej swobody ile pracuje - dla kogo - i za ile. umowa o prace za bardzo komplikuje wiele spraw.

Gość dobrze, dobrze...
Fajnie sobie pojęczeć, ale co proponujesz? Jeśli zamkniesz możliwość zawierania umów-zlecenie lub o dzieło to po prostu pracodawcy to wzrośnie bezrobocie. Akcja - reakcja moja droga.

Gość a ja myślę, że....
a ile zarabiacie i ile godzin dziennie pracujecie ? czy to sie liczy do emerytury /

Gość Marek41
Cześć. Jestem facetem po 40stce, moja żona to nadal zadbana i seksowna kobieta.Wraz żoną postanowiliśmy spróbować nowego układu a więc 2m+1k chcielibyśmy znaleźć miłego przyjaciela w wieku 19-49l do zrealizowania tej fantazji. Liczymy na dłuższy układ. Tutaj daje zdjęcia mojej żonki jak i moje. http://hopka.pl/z81ca

Gość a ja myślę, że....
spadaj pajacu :p

Gość ja ostatnio mogłam
w moim wypadku praca: 12/24 lub 24/48 do emerytury się liczy, ale ja wyznaje zasadę "umiesz liczyć - licz na siebie" :-D

Gość Akurat na emeryturę nie licz
ZUS jest bankrutem i raczej wątpliwe ażebyś dostała za 15 lat emeryturę pozwalająca na jakąkolwiek egzystencję.

Gość ala mała
no dobrze a co jak np zachorujesz i będziesz chora miesiąc lub dłużej to za co będziesz żyć nie mając np. oszczędności ?

Gość ja ostatnio mogłam
1. mam oszczędności - nie w pieniądzach 2. wtedy się będę martwić, a nie teraz

przy um. zlecenia wiecej zarabiam przez co moge miec oszczednosci; ja nie licze na emeryture z ZUSu. dokładnie - jak mowi ktos powyzej - licz na siebie ;)

Gość ala mała
ale w życiu różnie bywa choroba nie wybiera sama wiem coś na ten temat jednak jak się ma umowę o pracę to i chorobowe się należy choć 80 %

Gość ala mała
czyli co uważacie że zlecenie jest o niebo lepsze ?

Gość ja ostatnio mogłam
dokładnie o to też chodzi. Będę do pracy dojeżdżać - a i tak bardziej mi się opłaca, niż na miejscu na umowę o pracę. W dodatku zażyczyłam sobie więcej kasy właśnie z powodu dojazdów. Przy "normalnej" umowie nic nie można wynegocjować.

kazdy wybiera co dla niego jest korzystniejsze - dla mnie te tzw. smieciowe umowy, dla ciebie o prace. odpowiedz na twoje pytanie - co jest lepsze

Gość Nikt nie twierdzi
że umowa-zlecenie jest o niebo lepsze. Twierdzimy że: 1. To rząd opodatkowując pracę do niebotycznych rozmiarów doprowadził do rozpowszechnienia się tego typu umów - a nie sam fakt, że można takowe zawrzeć. 2. W niektórych przypadkach umowa-zlecenie jest lepsze od etatu. Np nie spotkasz żadnego dobrego programisty na etacie.

Gość ja ostatnio mogłam
nie da się tak powiedzieć, co jest dla kogo lepsze. To indywidualna sprawa. Ja żyję chwilą, lubię być wolna, mieszkam sama - pensja na umowę o pracę wystarczyłaby mi wyłącznie na rachunki i wegetację (policz sama - miesięczne opłaty ok 600zł). Wybieram więc taką opcję. Ale każdy musi sam się zastanowić i uznać, co lepsze dla niego.

Gość a ja myślę, że....
i co pracodawca rzeczywiście więcej wam zapłaci? a jakie koszty ponosi pracodawca o ile mniej niż przy umowie o pracę ?

Gość ************ciotka Klotka
Ja tam wolę mieć więcej na rękę.Odkładam sobie to co mi Państwo co miesiąc miałoby zabrać. Sama sobie wypłacę emeryturę, a tak to nigdy nie odzyskam moich pieniędzy.Dziś wiek emerytalny 67 lat.Dożyję tyle? A za 5-10 lat mogą podnieść do 90 :-)

Gość caroten
taka umowa jest dobra dla ludzi młodych , wolnych i majacych oparcie np w rodzicach . A co z małżęństwami , z możliwością wzięcia kredytu ? co z urlopami ? o takich rzeczach nie mysli sie będąc mlodym , zdrowym i wolnym .

Gość ja ostatnio mogłam
jacy zgodni jesteśmy :-) Rzadkość na kafeterii!

u mnie placi wiecej za ta swobode o ktorej mowa wyzej.