Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ulęgałka

starania o ciążę

Polecane posty

Gość Joannaaaa
Ja już po wizycie nie mogłam sie jej doczekać:) wszystko z dzidziusiem ok:) wszystko jest ładnie rozwinięte i jest ruchliwym dzieckiem :D wiec jesteśmy bardzo szczęśliwi z tego powodu teraz tylko żeby donosić i oczekiwać na poród...;D wizyte mam za 3tyg czyli 16 sierpnia mam się zgłosić:) Magda i mereszka robiłyście badanie na OGTTts czy coś takiego to jest na cukrzyce ciążową?? ja mam takie badanie wykonac po 1 i po 2h jak to wygląda?? Czapus ty napewno to robiłaś mozesz coś więcej na ten temat powiedzieć??? muszę czekać tyle godzin w przychodni żeby mi zrobili pomiary po 1 i 2 h??:) to z krwi robia?

Gość maagda123
Hejka. Asia jest to test na obciążenie glukozą. Ja już mam to za sobą. Najpierw pobierają Ci krew na czczo, a później dostajesz do wypicia glukozę rozrobioną w wodzie (jest mega słodka) i tak jak piszesz po 1 h a później po 2h pobierają Ci krew. W sumie siedzisz tam jakieś 2,5 h. Zabierz sobie jakąś książkę do czytania ;) Co do urlopu, to my byliśmy prawie 2 tygodnie nad morzem. Było cudownie. Pogoda dopisała, czas zleciał nieubłaganie szybko. Czułam się sto razy lepiej niż w domu. Klimat mi bardzo odpowiadał, żadnych duszności. Na plaży jak mi było za gorąco to wskakiwałam pod parasol albo szłam się schłodzić do morza. Pytałam lekarza i zezwolił kąpiel, więc nie miałam obaw. Brzuch zasłaniałam, resztę mogłam chwilę poopalać. Także jeśli nie ma przeciwwskazań lekarskich to nie warto zamykać się w domu ;) Dzisiaj wizyta - nie mogę się doczekać ;)

Gość Joannaaaa
Magda i jak ci wyszly te wyniki??? nie masz cukrzycy ciążowej??:) to będe musiała sobię troche czasu zarezerwować heh:) ile przytylyscie w ciąży od samego początku??? bo ja 6kg niby lekarz mówi że jest ok i waga jest prawidlowa to dla mnie wydaje się za dużo a gdzie tam do 9mc.... :P muszę chyba ograniczyć jedzenie:P heh

Gość paula___
Joanno nie ograniczaj jedzenia, parę kg Ci nie zaszkodzi, po porodzie na pewno zgubisz, Twojej corci potrzebne jest teraz wiele składników. Ale rozumiem co czujesz, ja przybrałam już 2 kg, a to dopiero 10 tydzień. Wiecie co, jakoś tak do mnie jeszcze nie do końca dociera to, że rzeczywiście jestem w ciąży - też tak mialyscie na początku ? Ja też dziś idę na wizytę, za 1,5h mam - trzymajcie kciuki ;) Mdłości narazie nie ustępują, wręcz przeciwnie z każdym dniem nasilają się ;(

Gość maagda123
Hej dziewuszki. Ja już po wizycie. Wszystko z moim brzdącem oki. Ja przytyłam od początku ciąży 5 kg. Jestem w 23 tc i też pytałam gina czy to nie za dużo przypadkiem, to mnie uspokoił, że absolutnie niee. Jeśli chodzi o wyniki to wszystkie, włącznie z glukozą mam w normie, poza morfologią. Przepisał mi żelazo. Paula a jak u Ciebie??

U mnie też ok, wszystko rozwija się prawidłowo, maluszek ma 3,07 cm, widać było główke, tułów, rączki i nóżki - taki mały robaczek ;)z badań też wychodzi, że mam brać żelazo i preparat z żurawiną prenatal uro bo mam wysokie ph moczu.

Gość Joannaaaa
Ja też zażywam żelazo i potas i fenisept uro od dłuższego czasu:D wiec to normalne bo dzidzius wszystko zabiera:) Mereszka a ty ile juz przytyłaś??

Gość mereszka1
Widzę że jestem rekordzistką. Ja mam na plusie 10 kg. Przeraża mnie to jak tak dalej pójdzie.Jestem załamana. 5 sierpnia mam teraz wizytę.

Gość paula___
mereszka i joanna, który dokładnie Wam tydzień minął? Ja jutro zaczynam 11 t.c. i już 2 kg :) A te nudności mnie wykończą, wieczorami jestem nie do życia....i jeszcze te upłay...

Gość Joannaaaa
Mereszka nie masz się co przejmować moja siostra też szybko przybierała na wadze jak miała mieć syna a póżniej waga staneła w miejscu i przytyła przez całą ciąże tak do 15kg. a po ciąży spaliła w miare szybko.. ja też mam taką nadzieje że waga mi stanie bo daj spokój 6kg to dla mnie za dużo... a nie da się ograniczyć z jedzeniem (próbowałam ale się nie da, ) bo jestem głodna a to znaczy że dziecko jest glodne i muszę coś jeść... a nie ukrywam że ciągnie mnie na słodnie za często...;/ Paula ja jestem obecnie teraz w 22tc i 2dni we wtorek zaczynam 23tydzień ciąży czyli 6miesiąc:) eh jeszcze tyle do 9tego a już bym chciała rodzić i być po... upały też mnie męczą i źle się momentami czuję w zależności jaka pogoda, jakie ciśnienie i wogule.. ale coraz mi ciężej jest .. :P mdłości szybko miną zobaczysz też już sie nie mogłam doczekać kiedy minie i będę mogła normalnie jeść:P

Gość czapus
Ciekawe od czego zależy czy ma się mdłości i wymioty czy nie... ja kilka razy miałam mdłości na początku ciąży i to kilkuminutowe a tak to nic ;)

Gość mereszka1
U mnie dzisiaj 24 tydzień. Joanno dzięki trochę mnie pocieszyłaś. Mam nadzieję, że i ze mną tak będzie. Chociaż ja zawsze miałam tendencję do tycia ;(

Gość Joannaaaa
czapus może genetycznie jest to zapisane... u mnie nikt w rodzinie nie wymiotował w ciąży ale mdłości to czesto mieli ja tak samo ja miałam do II trymestru mdlości nic nie mogłam jeść na wszystko brało mnie obrzydzenie i zamiast przybierać to ja spadałam z wagą w doł:P:D ale dobrze że ja już mam to za sobą i teraz mogę wszystko jeść :) mereszka nie przejmuj się ja też od zawsze miałam tendencje do tycia ale czy akurat teraz tak musi być?? może teraz będzie u nas inaczej:) przetrzymamy te 9mc trzeba liczyć też że dziecko swoje waży, wody płodowe i wiele innych rzeczy które wskazują że waga jest wyższa:)

Gość paula___
ja też zastanawiam się nad fenomenem tych mdłości, czekam na II trymestr i jak to się nie skończy to ja nie wiem co zrobię, nie daję rady, nie mam siły na nic i nic nie pomaga żadne imbiry, migdały, suchary, skórki od chleba, nawet leżenie czy spanie nie skutkuje, w nocy się budzę i jest mi niedobrze. A jak zwymiotuję, to to wcale nie przynosi ulgi tylko dochodzi jeszcze taka potworna zgaga, że masakra. Ja się przez to nie umiem cieszyć z tej długo wyczekiwanej ciąży. 19.08 mam kolejną wizytę, a 18.08 zapisałam się na usg prenatalne w Katowicach w tej klinice gdzie leczyli naszą niepłodność i gdzie miałam inseminację. Ja mam już swoje lata dlatego się zdecydowałam na to badanie.

Gość paula___
Hej dziewczynki, co u Was ? Griszankaanka kiedy masz wizytę ? A może znasz już termin inv ?

Czesc :) Paula u mnie wizyta dopiero 20 sierpnia - zleci ;) Skonczylam pigulki tydzien temu we wtorek. No i zeby bylo smiesznie, czekalam na krwawienie i sie doczekalam, dwa dni cos tam podpaske brudzilo i sie skonczylo. Trzy dni luzu, bzykanko i sru - znowu slabo krwawie. Oszalec mozna ;) Za dwa tygodnie dowiem sie wszystkiego. Poki co nic sie nie oddzywam, bo nie ma o czym pisac. Regularnie Was podczytuje i ciesze sie z kazdego Waszego przybywajacego kg - znaczy, ze maluszki rosna :)

Gość Joannaaaa
Witam Was kochane:) a u mnie leci powolutku do przodu, drobne zakupy są dla małej zakupione czas kupować trochę większe żeby nie zostało wszystko na ostatnią chwilę lepiej rozłożyć po trochę to tak się nie odczuje zbytnio brak kasy;p Mereszka i Magda wy już coś kupowałyście ??:) dziś byłam na tym badaniu na krzywą cukrową siedziałam w sumie tam 3h myslałam że oszaleję, a jaka ohydna jest ta glukoza fuj............. ciągło mnie na wymioty bleee... cały dzień się źle czułam i odrzuciło mnie od slodkiego..:D Magda Ciebie też kupi 3razy?? myślałam że mi ręka odpadnie jeszcze jakaś kobieta pobierała co nie miała wprawy i strasznie mnie za każdym razem bolalo:p Griszanka szybko zleci już sierpień wiec do 20 strzeli jak z bicza;D ten czas tak zapiernicza ze szok.. i za niedługo będziesz do nas pisać o swoich wszystkich mdłościach, o samopoczuciu, o płci... :) ogromnie się cieszę że wszystko szybciej się potoczyło u Ciebie:D Paula a ty jak się czujesz?? kiedy masz mieć wizytę??:P

Gość mereszka1
Cześć. Ja miałam wczoraj wizytę ale nie było usg tylko na fotelu. Wszystko dobrze. Przepisał mi żelazo. I dał skierowanie na tą glukozę. A co do rzeczy to ubranka mam już z grubsza kupione. Teraz te droższe rzeczy zostały.

Gość Joannaaaa
mereszka a co sprawdzał ci na fotelu???:) ja za każdym razem mam usg i widzę maluszka nigdy mi nie sprawdza coś " w środku" :) Magda a jak u Ciebie wyglądają badania ??;D

Gość maagda123
Asia jeśli chodzi o badanie glukozy to kłuli mnie dwa razy. Raz przed wypiciem tego roztworu a drugi raz 2 h po. A badanie u ginka zawsze u mnie wygląda tak samo, czyli najpierw na fotelu, później usg, bicie serca, mierzenie itp. A no i ważenie mnie to też już standard. Ostatnio mierzył mi też ciśnienie na wizycie. A w ogóle jak się czujecie? Mnie zaczynają boleć plecy, na szczęście nie zawsze ale dosyć często. We wtorek skończę 25 tydzień, zostanie jeszcze 15 :D

Gość Joannaaaa
Magda to mnie kłuli 3razy raz przed podaniem glukozy a póżniej po 1h, i po 2h. Ciekawa jestem jak mi wyjdą te wyniki mam nadzieję że dobrze.. a u Ciebie jak wyniki ? w którym tyg robiłaś? bo ja w 24tyg :) u mnie badanie wygląda tylko że lekarz robi mi usg.. hm... czemu nie bierze mnie na fotel i nie sprawdza czy z szyjką wszystko ok?? jak myślicie powiedzieć mu coś na ten temat żeby sprawdził czy coś?? wolałabym być pewna że i tam jest wszystko ok:) a co do samopoczucia to różnie się czuję w zależności od pogody, nastroju, i wiele innych czynników ale plecy też odczuwam dość często więc muszę się położyć przeważnie przechodzi:) a swedzi was brzuch?? bo mnie często:) stosuję bio-oli przeciw rozstepom na wieczór i zawsze po posmarowaniu strasznie mnie swędzi nie wiem czy to normalne czy jak... niby żadnej wysypki nie mam ani nic tylko swędzi:P

Joanno ja myślę, że Twój lekarz wie co robi :) Może to nie jest takie konieczne na tym etapie, pod koniec na pewno będzie sprawdzał czy szyjka się nie skraca itd. Chociaż ja byłam narazie na 3ech wizytach i za każdym razem najpierw fotel, a potem usg. Kolejną wizytę mam 19.08, a 18.08 jadę do Katowic na badania prenatalne. Od wczoraj czuję się znacznie lepiej, tzn. nie jest idealnie, ale w porównaniu z ostatnimi 8 tygodniami jest rewelacja, mam nadzieję, że mdłości już się odczepiły na dobre. Obyło się bez wymiotów, wczoraj wieczorem mnie trochę "przymuliło" i już myślałam, że znów będzie "pawik", ale to było z głodu. Zrobiłam za dużą przerwę między posiłkami (4,5h!), ale szybko coś zjadłam i przeszło, także muszę ciągle coś podjadać :) Przytyłam już 2,5kg i wszystkie kalkulatory prawidłowej wagi pokazują mi, że za dużo przytyłam jak na 12 tydzień :( Muszę się trochę ograniczyć z kalorycznym jedzeniem, ale co poradzę jak takie mi najbardziej podchodzi?

Gość Joannaaaa
Paula jedz na co masz ochotę bo widocznie dziecko tego potrzebuję nie możemy się ograniczać z jedzeniem w ciąży.. :) wagą się nie przejmuj mi też cały czas idzie w górę. Już kiedyś pisałam że moja siostra też szybko przybierała na wadzę a później stanęła w miejscu wiec nic nie jest przesądzodze że za dużo przytyjemy:) a gdzie sprawdzasz ten przyrost wagi w czasie ciąży?? na necie? możesz podać linka?:) sama z chęcią sprawdzę ile mam nadwagi heh:P

Gość Joannaaaa
Dzięki Paula za linka heh mi wyskakuje nadwaga już przed ciążą miałam nadwagę z tego co wynika;p no zobaczymy ile przytyje przez całą ciąże :) dla mnie najważniejsza jest mała żeby wszystko było z nią dobrze i żeby urodziła się zdrowa i w terminie :D Magda ty miałaś już badanie cukru po wypiciu glukozy więc się orientujesz co i jak potrzebuję o zweryfikowanie moich wyników czy wszystko jest ok czy jak dobrze to rozumiem.. a wiec glukoza w osoczu -88mg/dl (wartość referencyjna 60-100) glukoza 1godz.po podaniu 75g - 181mg/dl glukoza 2godz po podaniu -156mg/dl czy moje wyniki są ok ?? czy dobrze rozumiem że nie mam cukrzycy ciążowej??

Gość paula___
Joanno ja oczywiście też tak na prawdę nie biorę bardzo do siebie tej wagi, nie to jest teraz najważniejsze :) Jak jesyem głodna to po pierwsze wymiotuję, a po drugie mam wyrzuty sumienia, że nie powinnam doprowadzać do takiej sytuacji - więc jaki mam wybór ? Jak już maluszek będzie na świecie to będzie trzeba się wziąć za siebie :) Dziewczynki, a jakie wybrałyście imiona dla swoich maluszków? Bo pewnie już jakieś pomysły macie, z resztą jakoś musicie się zwracać do swoich brzuszków :)))))

Gość czapus
Dziewczyny znacie się może któraś z Was na sprawach kadrowo-księgowych? ;)

Gość griszankaanka
Czesc Czapus :) Ja bardziej ksiegowo, ale kadrowo co nieco wiem, moze bede umiala pomoc ;)

Hej czapus, ja jestem księgową, z kadrami już trochę u mnie gorzej, ale jakieś blade pojęcie mam. A o co chodzi? Jak będę umiała to chętnie pomogę ;)