Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce do polski

Mam juz dosc tej biedy

Polecane posty

zona przestan wklejac te zdjecia! :P bo ja sie juz doczekac nie moge swojego wyjazdu zostaly 2 tygodnie a ja tu chodze i szaleje jedna kolezanka z pracy wie ze sie zwalniam nikomu nic nie powiedzialam no i jej codziennie o tym gadam, ona pewnie juz ma dosyc :P

Gość sdfsfsdf
Ja uwazam, ze studia z UK sa jednak wiecej warte niz z Polski. Ja wyjechalam nie do UK tylko do USA zaraz po skonczeniu dziennych studiow w Warszawie i ciezko bylo mi znalezc dobra prace bez doswiadczenia i z obcym dyplomem (ktory jest niby tak samo wazny jak amerykanski). Natomiast moj maz skonczyl Bachelor i MBA w Stanach i zaraz po studiach zaproponowano mu bardzo dobrze platna prace w Polsce, tylko, ze on jej nie przyjal, bo stwierdzil, ze duzo wiecej zarobi w Stanach i tu woli zyc; to bylo ponad 10 lat temu. Mysle, ze powinnas to przemyslec i nie podejmowac pochopnych decyzji, ja tez tesknie za Polska, ale tu mam lepsze zycie i rodzine. Skoncz studia i wtedy pomysl co dalej, taka moja rada.

Gość chce do polski
hej pozwolę sobie dać innej zdjęcie tej ulicy która wysłała zdesperowana żona http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Ulica_Swietojanska%2C_Gdynia_4.jpg Cześć agnieszka jak narazie zamierzam wyjechać na studia do wrocławia,w międzyczasie szukać pracy. rozmawiałam już z rodzicami radzili zostać ale powiedzieli że jak tak naprawdę mocno chce do polski jechać to mi nie zabronią. może wam wyda się trochę dziecinne moje myślenie ale w polsce czuje się szczęśliwa i polska wg mnie jest o wiele bogatszym krajem niż wielka brytania. niewiem gdzie wy tu biede widzicie. http://static.panoramio.com/photos/original/24615190.jpg http://static.panoramio.com/photos/original/10747088.jpg

twoi rodzice autorko dali ci ten wybor za ktory powinnas byc im wdzieczna, tysiace polakow chcialo by byc na twoim miejscu, wiec wykorzystaj swoja szanse najlepiej jak potrafisz a jak uwazasz ze uk cie wiezi i ci jest zle to probuj szczescia w polsce, chociaz akurat mi sie wydaje ze chyba malo wiesz o realiach zycia w polsce..

powiem Ci autorko ze ja cholernie zaluje ze wrocilam w anglii nie zarabialam nie wiadomo ile mialam 1200funtow za 4 dni pracy, 4 dni wolne tak naprawde pracowalam pol roku w ciagu roku dla mnie te pinieadze wystarczyly zeby wszystko oplacic i odlozyc wrocilam do polski i nie bylo dnia zebym nie zalowala ze wrocilam tym bardziej ze ja jechalam do polski z mysla ze skoncze studia i wroce do uk, co bylo totalnym debilizmem ale jestem madra teraz, wtedy bylam najmadrzejsza na swiecie teraz jade w lutym i sie modle zebym znalazla jakakolwiek prace na poczatek, zeby sie usamodzielnic wrocisz do polski i do czego? gdzie chcez pracowac? mieszkac? ja za sam pokoj placilam prawie 600zl, jedzenie 400zl studia 400zl bez pomocy rodzicow byloby kiepsko zastanow sie grubo

Gość beznadziejnie zakochana:D
co z tego, ze miasta i ulice sa odpicowane jak ludzi nie stac na godne zycie?? Polska bogatsza od UK? Wybacz smiech na sali

Gość nsfdjksd
co z tego ze polska ladna jak zyc nie ma za co :o

co ci moze polska zaoferowac? slyszalas o zmianach jakie wprowadza rzad? ja mam 23lata, mysle o zalozeniu rodziny, kiedys bo narazie to faceta nie ma ;) ale przeraza mnie to ze nie ma juz becikowego dla wszystkich, ulg na dziecko, vat na ubrania dla maluchow poszedl w gore wyplaty stoja w miejscu paliwo po 6zl bo trzeba przeciez wyrownac z unia, ale wyplaty stoja w miejscu siedz i zostan tam gdze jestes

to ze znajdziesz 3 ulice na krzyz ktore "wygladaja" na bogate nie znaczy ze okolo 90% ulic nie jest biedna, menele siedza na schodach i zaczepiaja przechodniow, w oczy rzucaja sie tzn. "grafitti" (o ile mozna tak nazwac te chamskie bazgroly), reklamy na reklamach, dziurawe ulice, obdrapane tynki.. nie lepiej wygladaja polskie wsie, tam czas zatrzymal sie na pgr-ach. wroclaw, poznan czy warszawa to nie jedyne miejsca w polsce, polska to przede wszystkim male miasteczka, wiec jak stwarzasz porownania to pokazuj je od swojej sredniej strony bo tak nie jestes wiarygodna.

anglia ma wiele ladnych miejsc moi znajomi tez pracowali w systemie 4/4 i co chwle gdzies jezdzili ja oczywiscie nie bo wpatrzona w powrot do polski i odkladalam pieniadze poza tym po co pokazujesz bieszczady? a bedzie cie stac zeby tam jechac? :D

Gość r o b
Alarm bombowy w Ostrowcu. Ewakuowano kilkadziesięt osób. Zamknięta droga! Dodano: 17 stycznia 2012, 18:29 Autor: Anna Śledzińska We wtorek około godziny 18 ktoś zadzwonił do mieszkanki kamienicy przy ulicy Sandomierskiej 6 w Ostrowcu Świętokrzyskim,że w budynku jest podłożona bomba. Kobieta zawiadomiła służby.

Gość qwer
mikeszkam w angli 4 lata z 5 letnimd dzieckim i mezem.niew mam zamiaru wrocic do pollllski ja ci moge pokazac co ja mam za oknem jaki syf ulca ktora podalas jes sliczna nie narzekaj jak mi pasi wsio do pl czy wyzyjesz tam za 1200

Gość szukamszczesciaja
Agnieszka, fajnie ze napisalas o Poznaniu, bo ja wlasnie do Poznania chcialam wracac. Po twoim mailu juz wiem, ze chyba lepiej biedowac w Irlandii/ UK niz w Polsce

Gość chce do polski
cześć zdesperowana wiem że dla ciebie Polska to brud i smród. ale ja tak nie uważam mnie się tu dobrze żyło. wiesz przed wyjazdem do anglii rodzice też mi mówili że będziesz lepiej żyła,mówili jak tam fajnie i bogato. a rzeczywistość jaka mnie spotkała już opisałam. nie zauważyłam jakoś różnicy między poziomem życia moich rodziców jak byliśmy w anglii i jak mieszkałam przez większą część życia w polsce

no powaznie mowie jak masz zamiar studiowac i pracowac do odpusc dostaniesz umowe zlecenie 1100zl na reke, maks 1300zl a gdzie za wszystko zaplacic? same studia 400zl, jedzenie 400zl, ja mam teraz akademik od wrzesnia 400zl bo sie wkrecilam bo znajomosci a to juz jesy 1200zl a gdzie bilet, telefon, akies wyjscie ze znajomymi? nie ma szans! poza tym kazdy narzeka na lekarzy w anglii a ja narzekam tutaj! mialam wycinany ropien z dziasla a pielegniarki sie mna zajmowaly jakbym jakas powazna operacje miala, sa mile, przyjazne tak samo zwykli lekarze i nie trzeba placic tutaj ani razu nie bylam panstwowo bo jesli dentysta to dawno by mi zab wypadl, a do okulisty musze chodzic bo mam wade, tez prywatnie

przepraszam ze tak chaotycznie pisze ale chcialam wszystko napisac i tak wyszlo ze z jednego tematu od razu przeskakuje na drugi ja teraz kazdego kogo spotkam na swojej drodze, kto bedzie chcial wrocic do polski, bede namawiac na przemyslenie swojej decyzji milion razy! a jesli to nie wystarczy to 2 miliony razy! w sumie jak tak patrzec ok rodzice mi wysylaja na stuia i pasuje, da sie jakos przezyc za 1200zl, ale to teraz a co bedzie za 2, 3 lata? skoncze studia i pomoc rodzicow sie skonczy a wtedy nie mam co liczyc na prace lepiej platna, dpiero po jakims czasie autorko czy ty myslisz o swojej przyszlosci co bedzie za 5, czy 10lat?

Gość drogie tanie
DFCGHJK 039 nie wiem ile liczy funt ale 500 to około 2,500 tyś razy 4 to ma 10 tyś duzo dla chlopaka w tym wieku ale możesz uwierzyć że moje dziecko w Polsce zarabia 40 000 tyś za miesiąc.

Gość naphozord
Nie wiem jak wy, ale ja tu żyję od wypłaty do wypłaty. Skoro mam wegetować , to wolę w Polsce. Tu czuję się jak robot , nic nie mogę robić tego co w Polsce. Zresztą ja chyba za bardzo kocham Polskę , by siedzieć na saksach.

Gość chce do polski
wiesz agnieszko rozmawiałam o tym i rodzina może mnie wspomóc finansowo w studiach więc to nie problem.oczywiście mówią że lepiej jakbym w anglii studiowała ale jak chce w polsce to ok.a na bilety do domu też nie zamierzam wiele wydawać gdyż z wrocławia do anglii nie opłaca się latać co tydzień więc przyjeżdzałabym do rodziców poprostu rzadziej. może część z tego co mówicie to prawda, ale po prostu chce tego i już. poznać kogoś na studiach i zostać na stałe w swojej ojczyźnie. a w anglii już mam po prostu dość tych fałszywych uśmiechów, i ludzi którzy udają że są twoimi przyjaciółmi a na 2 dzień ci dupę obrabiają.

Gość chce do polski
hej usialalala ładne zdjęcia jak mniemam austria a ten zamek to Neuschwanstein w niemczech :).a austria to podobno piękny kraj może kiedyś odwiedzę go.

tak to ten zamek,wkleilam tylko dlatego ze ma tem sam urok co austria i alpy. pikne budynek ,wraz z pieknym widokiem. niestety nie zobaczylam na wlsane oczy..ale napewno to zrobie:). co do austrii polecam gory!! piekne latem i zima ;)

Gość chce do polski
hej usialala aż zachciałam tam teraz być. :).hehe szkoda że moi rodzice nie wyjechali do austrii,szwajcarii czy szwecji tylko do tego syfu. może bym wtedy się nie zastanawiała nad powrotem do polski.

Ja bardzo chcialam zostac w autrii,ale rozsadek wziol gore. Pracowalam tam na lewo, i nie mialam zbytnio mozlowisci zeby moc zycz naprawde spokojnie, tak jak zawsze chcialam. Dzis tylko powdziwiam wakacyjnie ten kraj. Nie patrz na piekny wyglad kraju ,bo zycie nie na tym do konca polega.

Gość aa ja tak mysle
Prawda jest taka, ze jak ktos jest niezaradny to gdzie by nie byl, to bedzie klepal biede. Male miasteczka sa ladne, ale kariery w Sandomierzu nie zrobisz.

Gość OLGA__YYY
Praktycznie cała Anglia podobnie wygląda, domy szeregowce, ale są ładniejsze niż syfiasta Polska, gdzie w centrum masz opłakane kamienice. Nie wiem co masz do tych domów, że dla ciebie to syf, dla mnie one są typowo anielskie. W Polsce masz bogactwo, przepych ciekawe gdzie??? bo na tym zdjęciu masz tylko ładny plac i trochę ławek a te kamienice to jeden totalny syf bez ogrzewania, czy nawet kibla. Kto cię tu trzyma, jak jesteś taką patriotką to co tu robisz??????? wynocha do zawszonej Polski, tam interes otworzycie za kasę zarobioną tu. Tylko pytanie czy wam te interesy tak pójdą, bo w Polsce ludzie kasy nie mają i na pewno nie wydają tyle co kiedyś.