Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce do polski

Mam juz dosc tej biedy

Polecane posty

a wogole mieszkalas gdzies poza UK? Piszesz, ze wolalabys mieszkac w Rosji, wybacz nie masz pojecia o czym wogole piszesz. Masz racje jedz do Polski, ale nie narzekaj za rok czy dwa, ze chcesz spowrotem do UK bo masz dosc polskiej mentalnosci. ZObaczysz bedziesz zalowac. Ale jestes w goracej wodzie kapana, zachwycasz sie krajem, na temat ktorego nie wiesz nic. Wydaje ci sie, ze bedzie lepiej, fajniej bo naogladalas sie zdjec w internecie i, nie wiem, uwazasz, ze Polska tak wlasnie wyglada. Czlowiek uczy sie na bledach, oby wyjazd do Polski nie okazal sie najwiekszym twoim bledem.

a i jeszcze jedno chcesz studiowac w Polsce a potem pojechac do jakiegos kraju miodem i mlekiem plynacego, gdzie pieniazki leza na ulicy i bogactwo widac z samolotu. Masz zamiar snic cale zycie? Myslisz, ze w Szwecji, Austrii czy Szwajcarii nie ma brzydkich ulic? I myslisz, ze po studiach w Polsce oni przyjma cie z otwatrymi ramionami? O naiwnosci.

Gość numerowaaaaaa
W UK jest duzo pieknych miejsc, tak samo jak w Polsce. Nie ma co ukrywac, ze jednak UK jest bogatszym krajem, choc nie przesadzalabym, ze w Polsce jest sama nedza. Moi rodzice , siostra z mezem i reszta rodziny mieszkaja w Polsce i jakos im sie powodzi

OMG n ormalnie brzmisz jak moj ojciec-architekt, ktory pojechal za moja mama do NYC i mieszkal tam przez 5 lat i gadal, ze on by cale to miasto zrownal z ziemia i wybudowal raz jeszcze. I tak gadal ze moja mama po 12 latach bedac ze mna w ciazy wrocila uwaga w 86 roku (???!!!) do PL. Zaluje tego do dzisiaj Ja podobnie 2 lata temu, po 4 latach w UK zmienilam na USA. Najwieksza pomylka mojego zycia, teraz musze siedziec 3 lata w PL (maz MUSI skonczyc doktorat) i odliczam dni aby wrocic na stale do UK. Malo tego, teraz odwiedzam znajomych i rodzine w UK i normalnie trzesie mna ze w piatek musze wracac do PL. Budownictwo ci sie nie podoba- chyba twoj glowny argument. Ja akurat wole te szeregowce niz bloki z wielkiej plyty. Poza tym to tez zalezy w jakim srodowisku sie obracasz i w jakiej dzielnicy mieszkasz. Ja zaczynalam jako studentka, w domkach szergowych gdzie byl grzyb na grzybie. A na koniec swojej pierwszej przygody z UK skonczylam w pieknym blizniaku, czystym, suchym, z malym ogrodkiem przed i za domem. 100 razy wolalam wynajmowac ten domek niz nasz 'apartament' za psia mac nie powiem ile kasy w Warszawie. Co dzien przezywam szok kulturowy we wlasnym kraju, nie mozesz sobie zagwarantowac ze Tobie wszystko tak podpasuje od razu, mysle ze zyjesz bardziej marzeniami tym bardziej ze nigdy nie sprobowalas zycia na wlasna reke. Ale co tam; jedz do PL, sprobuj, przygotuj sie na to ze pracodawcy beda chichotac glupio na widok twojego cv (tekst ktory uslyszal moj kolega po powrocie do kraju;' taaa managerem byles...chyba na zmywaku'). I przygotuj sie na jeszcze wieksza biede, jak sie bedziesz zastanawiac czy ci placa minimalna w PL wystarczy do pierwszego.

Gość Do kasza23
Kasza dlaczego twierdzisz ze USA to najwieksza pomylka twojego zycia? Co ci sie tam nie podobalo??bardzo prosilabm cie o odp??thx

1. Nie mialam prawa do pracy= siedzialam w domu, cofnelam sie w karierze nie mowiac o samopoczuciu a zmian nie byloby przez kolejne ponad 3 lata 2. Finansowo z tego powodu poszlismy bardzo na dno 4. trafilismy na bande fanatykow religijnych ktorzy kariere mojego meza uzasadniali od jego uczestnictwa w tej calej religijnej szopce poza tym bylo ok:-)

Gość chce do polski
hej kasza,może i jestem trochę dziecinna wkońcu mam 19 lat i nie czuję się zbytnio dorosła. żyłam w polsce 16 lat i odwiedzałam też polskę podczas mojego pobytu w wielkiej brytanii. i piszesz o budynkach ale dla mnie nie tylko budynki są ważne ludzie też. dość dużo marzę o mieszkaniu w polsce o tych fajnych miastach, ludziach itp. jako przykład że w wielkiej brytanii jest dziadostwo mogę podać te szeregowce. np. w polsce tej którą wy mówicie że taka biedna jest domki szeregowe wyglądają tak. http://www.24swarzedz.pl/reklama/domy_siekierki/siekierki01_700.jpg są nowe zadbane i ładne,stare blokowiska też się remontuje czego w anglii się nie robii gdzie są same rudery z grzybem na ścianie. zgodziłabym się z wami gdybyście powiedzieli że francja,hiszpania,włochy,niemcy to kraje bogatsze od polski bo tam to widać. niestety w wielkiej brytanii to tylko brud,smród, i ubóstwo. i mi smutno że nikt nie chce mi pomóc tylko namawia do zostania w tym syfie.

O matko , a ta dalej o tych domach , domkach, szeregowcach , ulicach , itd , nie da sie tego czytac sorry :( Jedz do Polski , po co ja tu chcecie zatrzymac , malo nas tu LOL ,

Gość Do kasza23
Kasza a co sadzisz o mentalnosci amerykanow??

Gość kafaszga
Masz 19 lat a jestes bardziej dziecinna niz moj 16 letni syn :D Oczywiscie, ze nie musi ci sie podobac w UK. Ale argument, ze w Polsce sa....ladniejsze domki :O jest na poziomie przedszkolaczka. Masz 19 lat, czy ty studiujesz w UK? Pracujesz? Jakie masz plany na przyszlosc oprocz wyjazdu do PL. CHcesz tam studiowac. Masz gdzie mieszkac, kto cie bedzie utrzymywal? Po ukonczeniu studiow w PL masz mniejsze szanse na prace w tych swoich wymarzonych krajach niz po studiach w UK. Z tego zdajesz sobie sprawe? Co porabiasz oprocz narzekania na UK? :D

Gość chce do polski
uczę się narazie ostatni rok, więc zapewne od października studia w polsce co mnie cieszy :). Ale właśnie mam do was pytanie dlaczego skoro wielka brytania nie uk nie lubie tego określenia, jest wg was bogatsza i są tu większe perspektywy to gdzie widać te bogactwo bo ja nie widzę.

Gość kto jak kto
Masz 19lat,16lat mieszkalas w polsce razem z rodzicami.Powinnas pojechac do polski i zobaczyc ile trudow zyciowych musieli Twoi rodzice przejsc zebys mogla miec takie piekne wspomnienia zwiazane z zyciem w polsce.gratuluje rodzicow,powinnas być im wdzieczna za to co robia dla ciebie.

Gość chce do polski
no jedynie szkoda że wybrali sobie taki kraj a nie inny myślałam że pojade do anglii to tu będzie tak bogato jak np. w czechach czy szwecji niestety zawiodłam się i rodzice to rozumięją i powiedzieli chcesz to jedź dostaniesz na studia.

Autorko ja piszac o szoku kulturowym we wlasnym kraju (w PL) nie mialam na mysli szoku wywolanego budynkami tylko wlasnie zachowaniem ludzi. Jak ci zaczne wypisywac o co dokladnie chodzi to i tak nie uwierzysz. Wiec zrob moze tak: przed wyjazdem idz najpierw do banku w UK, powymyslaj jakies niestworzone rzeczy ze np chcesz mieckarte kredytowa, potem idz do city council zacznij narzekac ze nie masz kady na studia. Zobacz jak traktowani sa ludzie w UK w instytucjach tego typu. A potem jedz do PL i zrob to samo. Jak mi po tym eksperymencie powiesz, ze dalej w PL jest lepszy 'klimat' to normalnie zwaracam honor :-P do kasza23 Mantalnosc amerykanow- wiesz ja mialam do czynienia z Teksasem glownie, pewnie w zaleznosci od stanu jest inaczej. teksanczycy sa bardzo religijni, kobiety bardzo angazuja sie w zycie spoleczne, glowna wartoscia jest rodzina i Bog. Z moich obserwacji sa usmiechnieci, nie boja sie wyzwan, i wiekszosc z nich malo narzeka tylko pcha sie do przodu. Sa raczej otwarci na nowosci i bardzo pomocni czasami az mi dech zapieralo bo musze przyznac ze spotkalam wielu ludzi chetnych do pomocy roznego typu; czy to finansowej czy zwyklego wsparcia. Za to otwarcie krytykuja nierobow i leni, nie lubia cwaniactwa i macenia, wola powiedziec prosto z mostu co o Tobie mysla

Gość kto jak kto
Jedz do polski nie pytaj się nikogo o zdanie,bo i tak zrobisz jak ty uwazasz.mi osobiscie podoba się w rosji (oczywiscie mowi o tej bogatszej str)jest tam jak w basni ale nie oznacza to że zyje się tam dobrze.

Gość sdfsfsdf
Widac autorko, ze nic cie nie przekona. Chcesz to jedz, moze ci sie w Polsce uda. Szczerze to ja nie wiem czy tam jest az tak zle, rozni ludzie roznie mowia, ja nawet nie sprobowalam zycia na wlasna reke tylko zaraz po studiach wyjechalam z Europy, czego nie zaluje. Ale np moj brat bardzo chwali sobie zycie w Polsce, skonczyl politechnike, ma bardzo dobra prace, wlasne, juz splacone mieszkanie w Wawie, do tego dom na wsi na weekendy, tylko ze niestety wielu ludziom sie nie udaje i klepia biede, wielu z moich dawnych kolegow ze studiow narzeka, ze nie maja pieniedzy i wegetuja. Moze tobie sie uda i tak zrobisz jak zechcesz.

Gość chce do polski
dzięki sdfsfsdf rzeczowy komentarz wreszcie i takiej odpowiedzi oczekiwałam. postanowiłam zaryzykuje a co mi tam szkoda tylko że rodzice nie mogą ze mną jechać ale pewnie jakbym mieszkała na drugim końcu anglii też bym pewnie nie widziała się z nimi za często więc na to samo wychodzi. napewno będzie ciężko na początku się przystosować ale co mi tam, wole być szczęśliwa w polsce nawet gdyby to oznaczało niższe zarobki niż prawie codziennie płakać tu i cierpieć z samotności.

Takiej odpowiedzi oczekiwalas? bo co , nie wiedzialas ze jak chcesz to mozesz do Polski jechac? czy nie wiedzialas ze jednym sie dobrze powodzi a innym nie ? LOL

Gość tyle od panny anny
Widzisz dla ciebie brak pieniedzy to nic,a dla ludzi ktorzy mysla o zyciu ( nie o tym jak wygladaj pieprzone budynki) to fakt czy kupic cos dziecku do zarcia!!! Jedz do tej polski bo widac uprty ciolek jestes..bez obrazy. Jestes malo zaradna osoba,uczylas sie chyba tutaj, i co kolezanek nie masz przez te 3 lata?? Za czym ty tesknisz w polsce poza budynkami oczywiscie? Za kolezankami?? one pewnie tez gdzie wyemigruja jak sa modre. Masz tutaj rodzicow i nawet nie zdajesz sie ile ludzie ktorzy sa sami by dali za to by miec swoich rodzicow kolo siebie!!!

Gość no wlasnie chyba brakuje ci
kolzanek z polski.ale zdziwisz sie,oj zdiwiwsz ile bedziesz ich miec jak wrocisz do pl....

Gość no wlasnie chyba brakuje ci
pl = polska (tak dla jasnosci) :P

Gość do autorki ktora ma 19lat i 0m
Jakie ty bzdury dziewczyno piszesz.Jestes wspanialym przykladem gupoty,ty na studia się pchasz...w Polsce.Masz szanse zrobic studia w Angli i ty z tego rezygnujesz"gluppia jestes oj glupia".Zrobisz w Polsce studia i bedziesz je mogla w dupe wsadzic.Nie stety swiat jest tak skonstrowany że Polske wszystkie panstwa w dupie maja,i tak samo jest z kazdym jednym papierkiem ktory zdobedziesz w Polsce.W Polsce nic tylko ludzie ucziwoscia i praca ludzie się bogaca hihi."Oj glupia jestes,oj jestes jestes"

Gość styczniowy przyjaciel
Polska jest na wierzchu ładna i to na ruchliwych ulicach. Wejdziesz w głąb kamienicy to syf, bieda i nic więcej. W Polsce są i kila krazy większe niż zarobki. Tak więc woda adidasa w Polsce jest towarem luksusowym. Źycie w dużym mieście, świerzo po studiach jest trudne. Przede wszyystkim z pracą. 2 tys. pewnsji to wegetacja, bo wydasz na czynsz, komunikację lub na własny samochód plus jedzenie z Biedronki, bo na markowe cię nie stać. Owszem są osoby w Polsce, którzy super zarabiają i dobrze im jest. Radzę ci nie mówić, że Polska jest bogadasza bo każdy cię wyśmieje i uzna za cię za głupią dziewczynę. W Polsce zasiłku dostaniesz tyle, co nic. W Polsce nie dba się o chorych, ludzi starszych, zwierzęta. W UK ja od kąd mieszkam nie zauważyłem, aby bylo tyle bezdomnych psów czy kotów jak w Polsce. Polska to kraj zaściankowy, gdzie cały czas tylko kłócą się kto ma rację. W tv tylko brylują gwiazdy tzn odrzewane lub ich dzieci. Taka jest Polska szara, brudna i przyklepana na wierzchu, bo pod tą skorupą farby, reklam kryje się bieda, niskie płace i brak szacunku.

Dla sprostowania , w UK nie ma bezdomnych psów wcale, trafiają się bezdomnego koty , ale nie są bezdomnego długo , zaraz ktoś zauważy ze kot nie ma właściciela i zadzwoni do RSPCA żeby go zabrali w UK zwierzęta się szanuje i to miedzy innymi tu cenie.

Gość styczniowy przyjaciel
To prawda, bo ja u siebie w okolicy widzę koty tylko z obrożami. Też podoba mi się to, że tu bezdomne zwierzęta szanuje się. W Polsce jak ktoś dokarmia bezdomne koty albo jest wyśmiewany lub uznawany na osobę chorą psychicznie.

autorko tego sie czytac nie da po co wklejasz linki non stop do zdjec? nie myslisz o przyszlosci a myslisz o tym co teraz, a to blad ja pamietam co mi rodzice ciagle powtazrali i powtarzaja - znajomi ci chleba nie dadza!

Gość chce do polski
hej napiszę tu jeszcze raz bo może nie wszystcy zrozumieli że w tym kraju czuje się źle i nieszczęśliwa. i wolałabym za mniejszą kasę robić ale chodzić do pracy z uśmiechem na twarzy niż tu udawać że wszystko jest oki a potem wieczorem płakać i tęsknić za tym co się utraciło. - Polska jest na wierzchu ładna i to na ruchliwych ulicach. Wejdziesz w głąb kamienicy to syf, bieda i nic więcej. W Polsce są i kila krazy większe niż zarobki. Tak więc woda adidasa w Polsce jest towarem luksusowym. Źycie w dużym mieście, świerzo po studiach jest trudne. Przede wszyystkim z pracą. 2 tys. pewnsji to wegetacja, bo wydasz na czynsz, komunikację lub na własny samochód plus jedzenie z Biedronki, bo na markowe cię nie stać. Owszem są osoby w Polsce, którzy super zarabiają i dobrze im jest. Radzę ci nie mówić, że Polska jest bogadasza bo każdy cię wyśmieje i uzna za cię za głupią dziewczynę. Cóż może jakbym miała przymierać głodem to bym wróciła z polski ale póki co mam za co żyć i co jeść i jak mi się uda w polsce to zostanę napewno.gdyż jakość życia w polsce jest nieporównywalnie wyższa niż w wielkiej brytanii.

haha jestes niepowazna :o zobaczysz wieczorem bedziesz plakac bo nie bedziesz miec pieniedzy zeby cokolwiek kupic :o mowie ci dziewucho, wiesz jakie ceny sa w polsce? chyba nie bo narazie to ty chyba nic nie wiesz, nic nie dociera

Agnieszka ma racje. Ale co takie dziewcze moze wiedziec? na razie jest jeszcze na utrzymaniu rodzicow. Pozwolcie jej jechac do polszy i sie przekonac. Niech zarobi, oplaci mieszkanie, rachunki, na zycie prawie nic jej nie zostanie. :( Eh polsza. Moja rodzina wszyscy mieszkaja w Niemczech. Rodzice dom sprzedali w PL. Zanim wybylam do Niemiec to wynajmowalam mieszkanie na fajnym osiedlu w duzym miescie. Kawalerke. Za 800pln za miesiac. Do tego dochodzily rachunki, prad, gaz, woda, kablowka czyli znowu jakies 150pln. A, i jeszcze rachunki za telefon, internet. W miesiac na czysto wydawalam na same oplaty za wszystko 1000pln. Pracowalam w urzedzie pracy w administracji. Praca nudna i monotonna, zarabialam 1200pln na reke. Te 200pln musialo mi starczyc na jedzenie na caly miesiac. Juz nie musze chyba wspominac, ze zywilam sie w Biedronce. :o Nie wspomne, ze moglam pomarzyc o tym, zeby raz w miesiacu kupic sobie perfumy, kosmetyki czy ciuchy. U mnie bylo tak, ze jak w styczniu kupilam kosmetyki (pomadka, maskara, podklad), to dopiero w lutym moglam kupic sobie cos do ubrania. W nastepnym miesiacu torebke lub buty. Wegetacja nie zycie. Nie mowiac juz o wyjsciach do kina czy ze znajomymi do baru. :o Teraz w Niemczech nie martwie sie o nic. Wydaje ile i kiedy chce.