Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lenka888

Kiedy zaczęłyście kupować wyprawkę dla maluszka?

Polecane posty

Gość yyyyyyyyyyyyyy
taka jedna-> kraj nie ma tu żadnego znaczenia, Miarce jej to chyba na rękę i tyle. Każdy robi to co lubi. Ja osobiście nie jestem i nie byłam przesądna i do 36 tc miałam wszystko kupione samodzielnie.

Gość takkaaa jednana
Miarka - przepraszam że tak ostro zareagowałam. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to ok, ale wiem z własnego doświadczenia że będziesz załowac ze nie postawiłas na swoim i nie latałaś po sklepach ;) Ja tez malam podobną sytuację - tego nie kupuj bo za szybko itp, powedzialam to moje dziecko i to ja decyduje i koniec rozmów. Pozdrawam

Ale to ja wybieram wszystko,nawet sobie fotki porobiłam co chcę dokładnie:-) chodzę po sklepach itp. Tylko, że wg nich rzeczy dla dziecka powinno się kupować już po jego narodzinach ,a nie wcześniej. Oni z listą kupią jak Mała już będzie na świecie. Kupiliśmy na razie tylko to co potrzebne do szpitala. Straciłam pierwszą ciążę i ten lęk troszkę za mną chodzi, że nie chcę zapeszać.

Dokladnie to co dla niego ważne to sobie mogl w tym decydowac np. to on decydowal w wyborze fotelika samochodowego zreszta to tez dobre bo poszlismy do sklepu ja ogladalam jakies pierdolki a on poszedl na foteliki, podeszlam do niego i pytam czy juz wybral ze oglada te dla starszych dzieci a on ze nie ze ten bedzie dobry i pokazuje mi jakis sportowy fotelik od 9kg-18kg no to sobie wyobrazcie ze on mialby zrobic wyprawke :) dlatego ja mialam liste potrzebnych rzeczy a on byl po to by przytakiwac ze to czy tamto bedzie dobre :) Przesadna jest u nas jedynie babacia narzyczonego ale kupowac rzeczy kupowala jedynie co to nie wyslala (mieszka w usa) paczki wczesniej tzn i tak musiala wyslac przed porodem bo paczka idzie ok 6 tyg wiec wyslac mimo swych przesadow musiala wczesniej :) ale jak tak dalej pojdzie to zdarze urodzic a paczka nie dojdzie :)

takkaaa jednana- nie ma sprawy, ja nie z typu obrażalskich;-)

Do Doti:) A kiedy masz następną wizytę?niestey nie mam zdjęcia brzuszka,nie robilam sobie zadnych zdjęć.Na kiedy masz termin:)

ja mam nastepna wizyte 20 marca:) moze cos powinnam wiedziec:) a termin mam na 19 sieprnia a ty??

Miarka patrze na date urodzin twojego dzieciatka i ja sie tez urodzilam 17.06 ale innego roku oczywiscie:)

Gość takkaaa jednana
Miarka ale przykre jest to jak piszesz "oni", "wg nich". Czy tylko ja mam take dziwne wrażenie....?

Wiadomo jak to jest z tymi datami;-) ja co usg mam inną:D ale chciałabym w czerwcu się zmieścić;-)

Do Miarka A ja Cię trochę rozumiem, bo też pierwszą ciąże straciłam i boję sie teraz zakupów.Choć bardzo bym, juz chciała coś kupić.To jakiś strach mnie paraliżuje.

Taka jedna- piszę tak ,żeby sama się nie nakręcać:D tzn sprawia mi wielką przyjemność wybieranie tego wszystkiego;-) wizyty w sklepach. Wybieranie wózka itp. Ale gdzieś w podświadomości lęk jest cały czas a tak mogę na nich zrzucić winę:P że to oni tak a nie ja;-) A nie jest dla mnie to aż tak ważne że,by wszystko mieć już fizycznie w szafkach. Zakupy w hurtowni zajmują dosłownie 2 h i przychodzisz z całą wyprawką.Dokładnie wybraną przeze mnie.

Do Doti:) Ja mam wizyte za tydz we wtorek.A termin mam na 30 czerwca(tak mam w karcie w pisane)ale czasem to co badanie i inna data(wczesniejsza niz 30ty).mysle ze tak po 20tym czerwca moze bedzie

Gość mama_mikołąjka
nie kupuj żadnych bucików ani nie przyjmuj od nikogo i wózek tez kup jak maluch już będzie- tez mama przesądna rodzinę, ale cała reszta jak najbardziej juz powinnaś zacząć kupować

Lenka888:) no dokaldnie nigdy nie wiadomo nic na 100%:) ale coz ważne oby bylo zdrowe a widomo ze wyjdzie dzidzia kiedy bedzie mialo ochotke:)

Do Miarka Zgadzam sie i rozumiem.Przepraszam,że pytam ale w ktorym tyg stracilaś swoje pierwsze dziecko?

Gość marchewkawka
co za problem jak już sie jej nie będzie chciało to jej mąż pod plecy pduche podłoży,da laptopa i będzie na allegro zamawiała wyprawkę Ja tak robiłam i byłam bardzo zadowolona Kupiłam tam kołyske dwa łóżeczka jedno do domu drugie babci pościel bieliznę pościelową kocyki podkłady laktatory podgrzewacze butelki smoczki grzechotki zabawki śpioszki kaftaniki pajacyki buciki itd itp wanienki i kosmetyki proszki dosłownie wszystko i nikt mnie nie oszukał i były rabaty i wszystko było pięknie! A to drugie łózeczko to nawet w gratisie dostałam)

Pierwszą ciążę straciłam w 8 tygodniu, wiem wcześnie. Ale druga po poronieniu już nie jest taka sama. Bardzo się jest ostrożnym. Allegro jest bardzo wygodne:-) wybieram przebieram tylko dodaje do ulubionych;-)

Gość jeżyk z jabłuszkiem
Jestem w 39 tyg i od dzis oczekuje na poród ;)) To moja druga ciaza Pierwsza tez byla zakonczona niepowodzeniem - w 8 tygodniu. W obecnej zaczelam kompletowac wyprawkę gdzies ok. 6 miesiaca wiec od 24 tygodnia. Dziewczyny, nic sie nie stanie z Waszymi maluszkami. Lekarze u ktorych bylam zawsze mowili, że jesli ciaza rozwija sie prawidlowo ok 18 tygodnia to juz wlasciwie nic sie nie moze stac. Na palcach jednej reki moga policzyc przypadki gdy z maluszkiem cos sie stalo po tym czasie .... Kompletowanie wyprawki wczesniej ma same plusy - mozesz trafic na dobre promocje np. zimowa w Smyku byla taka 70% wiec moze traficie taka wiosenna? to samo w sieciowkach typu H&M np. body kopertowe za 10 zl!!! - mozesz spokojnie wybrac to czego bedziesz potrzebowala, bez schizy że odejda Ci wody plodowe w sklepie - w pozniejszym okresie ciazy mozesz miec nakaz lezenia - mozesz wszystko dopasowac do twoich mozliwosci finansowych, rozlozyc wydatki tak zeby wyprawka nie przytloczyla (to jest bardzo duzo pieniedzy - wydaje sie że to tylko ciuszki, a juz glupie butelki avent/pojemniczki/laktator to ogromny koszt, kosmetyki dla dziecka, pieluchy, pościelówa...wózek, fotelik, łóżeczko, materacyk, potem sie okazuje że jeszcze nawilżacz do powietrza jest potrzebny...staniki do karmienia to duzy koszt jesli zamierzasz miec porządne....) - zdazysz wszystko uprac i przeprasowac przed 36 tygodniem, to bardzo wazne, pozniej zeby sie nie zakurzylo warto przykryc tetrami lub owinac folia

Ja mysle, ze juz mozesz zaczac kupowac, bo pozniej na hura ciezko o pieniadze, zeby placic za wszystko na raz :) Swoja droga to ciezko sie powstrzymac jak jest sie w sklepie. Ja do dzisiaj zawsze z czyms wyjde ze sklepu :P

Gość a czemu nie?
Ja dwie pierwsze ciąże straciłam-w 17tc i w 9tc. Więc jak trzeci raz zaszłam-miałam potwierdzone przez gina w 3tc,to od razu po wyjściu z gabinetu poszłam do sklepu i kupiłam dwa bodziaki. Ciążę miałam zagrożoną, zarodek był źle zagnieżdżony,a po 23tc to już tylko leżenie i to często gęsto w szpitalu-miałam łożysko przodujące i cukrzycę ciążową. Ale jak tylko mogłam to kupowałam,jak nie w sklepie-to nawet ze szpitala na all. To był taki mój talizman-uczepiłam się myśli,że jak będę przygotowana na przyjście dziecka to będzie dobrze :) wiem,że to bez sensu-ale tak właśnie sobie tłumaczyłam.

Jakby u mnie mąż wszystko kupował maleństwu dla maluszka to by tak powybierał jak pisała Wariatka :):):) dla niego rozmiar to bez różnicy :) a fotelik by kupił dla dwulatka :):) Lenka- a jak się jeszcze boisz to poczekaj do około 30 tyg i wtedy zacznij robić zakupy, Ja w pierwszej ciąży dużo rzeczy kupiłam na allegro a pozostałe zakupy zrobiła miesiąc przed porodem w jedn dzień-mąż mnie woził a ja wydawałam pieniążki, i zrobiłam te zakupy w 2 hurtowniach gdzie miałam karty rabatowe.

Gość jeżyk z jabłuszkiem
zakupy na allegro to tez swietny pomysl, jednakze w sklepach czasami okazuje sie, że są większe promocje np. kupiłam oryginalną pościel w Mothercare za 200 zł, a jest ona na allegro bez promocji za 500 zł!!! takie rzeczy jak tetra, podklady porodowe, koszule do karmienia, rzeczy higieniczne... oplaca sie kupowac na allegro ubranka jak najbardziej tez tylko wlasnie lepiej sie upewnic czy w sklepie nie ma wiekszych promocji

Tylko jak bym miała na miejscu galerie handlowe gdzie w sklepach są wyprzedaże to robiła bym to wcześniej można kupić za grosze fajne rzeczy Tak jak jestem teraz w 33 tyg ciąży i jak były przeceny i akurat byłam u teściów to chodziłam i dokupowałam dla maluszka- bo teraz inna płeć

Gość rybka91
Ja nie jestem przesądna, za to mój mąż aż za bardzo. Jestem w 16 tyg. ciąży i chcę powoli zacząć kupować wyprawkę. Dzisiaj w "Dzień dobry TVN" mówili ile wszystko kosztuje. Kwota mnie przeraziła bo koszt utrzymania małego dzidziusia w pierwszym roku jego życia to ok 20tyś.zł. W cenę nie wchodziły ubrania. Najpierw pomyślałam, że cenę wzięli z kosmosu, jednak po głębszym przemyśleniu i przeliczeniu wszystko by się zgadzało. Pozdrawiam i powodzenia życzę :)

Gość jyrjry
Ja kupowałam od początku, jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży. A idąc twoim tokiem rozumowania, autorko tematu, należałoby także do lekarza nie chodzić na kontrole, suplementów nie brać itd itp.

Do jyrjry Jakbyś już jedno dziecko starciła to możliwe,że też byś miała takie podejście.więć nie oceniaj mnie w ten sposób.Nikomu nie życzę takiej tragedi;(