Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipi123

co to za sos?

Polecane posty

Gość pipi123

W pizzerii w mojej okolicy do zamówienia dają sos. W smaku i z wyglądu przypomina mieszankę pietruszki czosnku i oliwy ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego przepisu. Wiecie co to? Poproszę o przepis jeśli taki robicie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No to może ja napiszę
to raczej nie pietruszka a majeranek. 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, czosnek świeży wyciśnięty praską i majeranek. Wymieszać, odłożyć do lodówki, by sie przegryzł. Można dodać szczyptę soli i pieprzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoke szoke szoke :P
ta zamiast pietruszki majeranek a zamiast oliwy jogurt buhahaha myslisz ze jest taka głupia i oliwy od jogurtu nie odróżnia? o majeranku nie wspomne :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale do czego ten sos
? no bo chyba nie do pizzy jesli to faktycznie oliwa. moze chodzi o salatke i to sos winegret? jest troche octowy czy jaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamikkamik
A czemu nie oliwa? We Francji np. do pizzy podają właśnie aromatyzowaną (albo i zwykłą) oliwę. We Włoszech też często. O wiele lepszy pomysł niż polskie paćkanie ketchupem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no przyznam, że to dla
mnie nowość :P jakoś nie łączyłabym oliwy z pizza, no ale być może masz racje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No to może ja napiszę
racja, napisałam nie czytając dokładnie...:( Ale we Francji i Chorwacji też do pizzy dostawałam smakową oliwę. Dobrze to smakowało szczególnie z pizzą z tuńczykiem. Taką oliwę łatwo zrobić w domu, dodając do zwykłej oliwy czosnek, ziłoła itp. Co kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pipi123
hehe szoke szoke szoke :P ma racje :p jogurtu to tam nie było i z pewnością pietruszka to co opisała "no to może ja" to sos czosnkowy który doskonale znam. Sos był do PIZZY!! I w opisie przypomina oliwę smakową ale z tego co zrozumiałam to taka oliwe podaję się bez tych ziół a tam była z pietruszką i czosnkiem. Z pizza smakował wyśmienicie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, taką oliwę smakową łatwo zrobić. Jedna nie wystarczy po prostu dodać ziół czy czosnku czy czegokolwiek. Trzeba to jeszcze odpowiednio przygotować. Podam przykład: oliwa z oregano: - wylewamy oliwę do małej miseczki (w zależności od potrzeb ile smakowej chcemy zrobić) ok. 3-4 łyżki oregano na 0,5 litra oliwy - w misce rozgniatamy łyżką oregano w tej oliwie ( oczywiście nie potrzeba od razu w całej, wystarczy w części:) ) - po takim dłuższym wygniataniu jeszcze szczypta czy dwie soli, przelewamy do butelki i odstawiamy na kilka dni. Po tygodniu jest już naprawdę pyszna! Taką oliwę to polecam polewać pomidory z ogórkiem i zajadać rwanymi kawałkami chleba lub bułki... mniam! :) Można polać i pizze, ale już po upieczeniu oczywiście. Ja do tego używam oregano z Krety i oliwy też z Krety. Znajomi prowadzą sklep i zaopatrują się w firmie www.ethnicworldproduct.com mi smakuje Elma, a oregano od sierpnia ma wciąż swój świeży zapach mimo że się już kończy i będę musiał kupić ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×