Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja + ban x2

Do Polski wróciła połowa emigrantów

Polecane posty

Tylko kto może i ma możliwości chce wyjechać. Problem z nieznajomością języka jest ale wszystkiego można się nauczyć. Ważne, że można sobie życie polepszyć, a tęsknota zawsze jest. Tyle, że rodzimy kraj nie daje ci takich perspektyw jak zachód. W Polsce większość osób wegetuje, choć są tacy co mają dobrze. Niestety zmienić trzeba rząd, bo jak na razie w mentalności dużo się nie zmieniło. Żeby mieć w Polsce dobrze, trzeba mieć znajomości i szerokie plecy. Ewentualnie zamożnych rodziców, którzy ułatwią start.

kosmitka działalności nie chcemy zakładać. mamy dobre zawody i nawet w PL jak już się ma konkretne doświadczenie to te 6tys można dostać na rękę, w naszym mieście jest mase miejsc pracy dla osób z tym zawodem, więc to raczej pracodawcy walczą o pracowników (nie wiem jak w większych miastach) :) ale pozostałe rzeczy właśnie jak żłobki, emerytury i inne absurdy nas odstraszają...

Gość bvfgh
czytac sie juz nie da po jakim dobrym kierunku pracujesz za 1400zł?...kolejny cos co mnie denerwuje strzałka tak moze byc;) ktos idzie na byle jaki kierunek przez całe studia sie opirnicza nic nie uczy imprezuje wiem wiem (Ty byłas inna kazdy tak mówi) ledwo dostanie magistra i myśli ze 3000 na reke to z marszu powinien dostać...i tak o to kolejny absurd który mnie niemiłosiernie wkurwia sorry strzałka ale musiałem;) jakis dzisiaj nadpobudliwy jestem to przez tą pogode;)

Gość czytac sie juz nie da tych co
jestem po analityce medycznej. Pracuje w laboratorium i niestety takie sa zarobki.

Gość kosmitka chyba
Strzałka, w takim razie ja bym została w kraju na waszym miejscu i optymistycznie patrzyła w przyszłość :) teraz jesteś w ciąży i takie rewolucje nie są Ci do niczego potrzebne. a jak urodzisz i trochę odchowasz maluszka to pójdziesz do pracy i będzie coraz lepiej finansowo :) jesteście jeszcze młodzi i wszystko przed Wami. wszystko przyjdzie z czasem. chyba, że chcecie zasilić któryś z krajów zachodnich tanią siłą roboczą i mieć kompleks niższości... ;) takie mam zdanie. odwagi i wytrwałości! z tego co piszesz widać, że macie głowę na karku. cieszcie się bobaskiem i sobą nawzajem :) i powodzenia :)

bvfgh możesz sobie wierzyć lub nie, ale nie kończyłam jakiegoś gówna tylko 2 mechaniczne kierunki - to raz. dwa - całe studia pracowałam ;) mnie też wkurzają tacy ignoranci co to po kilku postach odkrywają całe życie człowieka - przecież nic o mnie nie wiesz. i gdzie ja napisałam, że chcę mieć 3tys? napisałam, że MIAŁAM 2tys przed ciążą na okresie próbnym i że mąż ma 3,5... więc jak już kogoś krytykujesz to najpierw przeczytaj co pisze ;) jak nie umiałeś wybrać porządnego kierunku to nie mój problem... nic na to nie poradzę, że w moim mieście właśnie specjalistów po mechanice potrzebują i stawki są od 2-2,5tys na rękę ;)

Gość bvfgh
trzeba było isc do zawodówki;)

Gość Nie wiem skad masz te statysty
ki, ale nie maja odzwierciedlenia w realu. Ciagle emigruja nowi i wraca moze kilka procent zaledwie a nie polowa. Nikt nie wraca do syfu.

Gość nie szukam
buhhajha jw polska to syffff :O

kosmitka chyba dzięki :) właśnie dlatego, że jeszcze jakieś perspektywy w PL widzimy to nie wyjeżdżamy :) ale zobaczymy co przyniesie przyszłość, na razie nie ma co o tym myśleć, bo przy mojej problemowej ciąży przydaje się pomoc teściów i rodziców gdy mąż w pracy, a tam byłabym zupełnie sama :) jeśli już zdecydujemy się wyjechać to będziemy starać się o to aby mąż dostał pracę w tej samej firmie, w której pracuje w PL, więc on na pewno nie pracowałby poniżej kwalifikacji tylko w zawodzie, więc nie jest źle na szczęście :) u mnie trochę gorzej z językiem, do pracy w zawodzie raczej jest za słaby... W każdym razie nie wierzę w to, że "Do Polski wróciła połowa emigrantów" jak twierdzi autor tematu bo jak widać każdy tu pisze, ze większość znajomych nie zamierza wrócić...

Gość bvfgh
nie nie nie nie strzałeczko nie denerwuj sie źle mnie zrozumiałas bo tak to jakos napisałem ......"czytac sie juz nie da po jakim dobrym kierunku pracujesz za 1400zł?...kolejny cos co mnie denerwuje strzałka tak moze byc" chodziło mi o to ze napisałem kolejne cos co mnie denerwuje zamiast wkurwia zebys mi znowu nie napisała ze brak mi kultury miało to być w formie zartu nic do Ciebie nie mam jestes ok

a ja jestem za granica i tutejsze media podaja, ze polakow wciaz przybywa i bedzie przybywac...wiec w dupie z takimik statystykami, ze wracaja. Moze wracaja na chwile, na wakacje a potem z powrotem na zachod. Tyle :)

Dokladnie. Malo tego, wciaz zjezdzaja tu nowi.

To polski rzad i media was karmia takimi danymi bog wie skad wzietymi ?

Gość kosmitka chyba
http://www.egospodarka.pl/tematy/emigracja-zarobkowa tutaj można sobie poczytać i wyrobić SZERSZĄ opiię na ten temat. jedno źródło światopoglądu nie stworzy, ale na upartego można się jednego uczepić.... jeszcze zależy kto za źródłem stoi... miłej lektury :) Strzałka, trzymam kciuki za Was :) a języka możesz się teraz uczyć. na pewni masz dużo czasu ;)

bvfgh a nie, ja się wcale nie denerwuję ;) tylko nie lubię jak ktoś nie spyta a od razu mi pisze, że na pewno kończyłam jakiś badziew i wymagam Bóg wie jakich pieniędzy ;) co do koleżanki co ma 1400 to też mnie dziwi taka stawka, choć nie wiem jakie są realia po analityce medycznej... Ale to raczej techniczny kierunek, więc stawki powinny być znacznie wyższe, wiadomo, że po technicznych jest znacznie mniej osób...

] 14:56 [zgłoś do usunięcia] "Nie wiem skad masz te statysty ki" Jak to skad, z TVN-u :P

Chyba tak :D tvn :D Ja nie planuje powrotu. Mam tu wszystko czego mi potrzeba, lacznie z domem. Nie boje sie o emeryture, jezyk znam bardzo dobrze. Mam przyjaciol. I czego zatem szukac w zapyzialej, smutnej polsce z wiecznie zgrzedzacymi i niemilymi ludzmi ?

Gość czytac sie juz nie da tych co
analityka medyczna to kierunek medyczny;) Konczylam AM a nie polibude- to tak w celu wyjasnienia. I niestety zarobki na poczatku takie sa:O

Gość biedak z POlski
PrOpaganda większa niż za PRLu :P

kosmitka - owszem mam czas i uczę się języka :) w sumie od 3 tygodniu tak na prawdę, bo początku ciąży mi nawet na to nie pozwoliły - sen prawie 24h/dobę ;) to nie tak, że nie znam go wcale, znam w stopniu komunikatywnym, ale niestety nie znam typowo technicznego języka, więc praca w zawodzie za granicą na razie odpada ;)

Dokladnie. Za komuny chociaz nikt nie musial sie martwic o mieszkanie. Aborcja legalna byla. No, ale pustki w sklepach :O ten kraj zawsze bedzie nie dojebany.

Gość bvfgh
wracaja zostają mniejsza z tym kogo to obchodzi przykre jest to ze ludzie musza wyjeżdżać z ojczyzny z dala od bliskich i rodziny bo w kraju nie stac ich na tamto czy owo nie kazdy moze byc derektorem i prezesem ktos musi sprzatac ktos musi zabierac smieci co czwartek ale takim ludziom tez nalezy sie cos od zycia prawda jakies wakacje czy cos;)

dokladnie, propaganda, ze w polsce jest swietnie i cudownie az tak cudownie, ze zobaczcie! ludzie rezygnuja z dobrych pieniedzy za granica i masowo wracaja do polski zarabiac 1000 zl!!! totalna propaganda...

czytac sie juz nie da tych co no tak, medyczny :) raczej napisałam z biegu to "techniczny" mając bardziej na myśli "nie humanistyczny" ;) kurcze, na prawdę wydaje mi się, że mało zarabiasz, bo chyba nie jest to tak oblegany kierunek...? Oby szybko Ci tę pensję podnieśli :)

Strzalka, ty jestes w ciazy, tak ? To raczej kiepsko i tak widze wyjazd. No i bierz pod uwage, ze opieka nad dzieckiem jest dosc kosztowna za granica. Co do jezyka, to mysle, ze dla chcacego nic trudnego. I nie ma zlituj sie.

Gość klara londyn
Tym razem to znowu ja + ban x2 -------> ale z ciebie idiota, gdzie sie tacy rodza?? moze sam podasz zrodlo tych klamstw?? bo od innych wymagasz ale sam nic nie podasz?? smieciem jestes i tyle, nie warto z toba dyskutowac bo nie ma o czym, glupim sie urodziles i glupim umrzesz

Gość bvfgh
tylko nie lubię jak ktoś nie spyta a od razu mi pisze, że na pewno kończyłam jakiś badziew i wymagam Bóg wie jakich pieniędzy .....ale to nie było do Ciebie tylko do tej panie po analityce medycznej

Nie czepiajmy sie szczegolow. Takie bzdury jakimi raczy nas autor, to przesada. Bieda.