Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cvdsljrft4983nhf

Mój mąż pobił synka...

Polecane posty

Gość syLWIak********
kobieto nigdzie nie napisalam ze jestem wdzieczna rodzicom za to ze mnie lali...?no gdzie tak napisalam...????jestem wdzieczna za to jakmnie wychowali,za tojakim jestem dzis czlowiekiem....!!!! Nie jestem jakas ulomna bo mnie lali...ty chyba tez nie,prawda...?nie zabijam,nie kradne itd! TO TY ROBISZ Z SIEBIE AUTORYTET! kazdy ma prawo do swojego zdania,a ty sama swiata nie naprawisz.... To nie ja sie chwale swoja rodzina-zadalas pytanie dwukrotnie-wiec Ci odpowiedzialam.... To TY sie chwalisz swoja osoba!!!!!ze tak pomagasz i ze przejmujesz sie itd....-ja nie. Ja powiedzialam co o tym mysle.... To ty robisz z siebie autorytet. Ja tez jestem po 30-ce. Nie uwazam sie za osobe stara. Stare to sa konie;)

Gość syLWIak********
Miraculum5-calkowicie sie z Toba zgadzam..... Nie tlumacz tego tej pani ,bo jej nie przetlumaczysz....:O

Gość po klapsie siniak?dobre sobie
tak uwierz mi po klapsie nigdy nie ma siniaka a jesli sie pojawi to to jz nie jest klaps ale najwyrazniej mocne z calej sily przwalenie dziecku tak ze na scianie sie zatrzymal .Nie psiz mi ze po klapsie dziekco ma zasinioną skore ,dobre sobie Po pasie jelsi wystepują kilkudniowe slady to jest BICIEM i nikt mi nie mowi ze nie.SINE PASY NA PLECHACH DZIECKA EWIDENTNIE ŚWIDCZA O BICIU i koniec , a zwlaszca musialo naprawde dziecko byc porządnie obite ze jego wlasna matka go zamknela do konca tyg w domu nie posylając do przedszkola Jessli zobaczylabym dziecko ktore ma wyrazne slady po pasie na ciele wtej chwili bym anomimowo zawiadomila policje i kuratora rodzinnego

Gość Miraculum5
A czemu anonimowo skoro taka odważna jesteś, żeby wpieprzać się w cudze życie i metody wychowawcze? Po drugie nie widziałam, żeby ta autorka napisała o siniakach a jedynie o lśadach. Poza tym różne są matki. Ja miałam koleżankę, której mama nie wypuszczała jej z domu jak dziewczyna mając 15 lat katar miała, albo coś. Różne są manie. A co do siniaków- powtarzam ja jestem żywym dowodem na to, że od najmniejszej kontuzji, najmniejszego muśnięcia może siniak być i jest. Ojciec kiedys mnie zdzielił kapciem MATERIAŁOWYM w tyłek, nawet nie poczułam, tylko się smiałam, a na drugi dzień miałam sinca na dupie jakby mnie ktoś kopnął.

Gość dlaczego wszyscy
pisza o biciu dzieci przez doroslych a nie o tym co wyprawiaja dzieciaki...:O:O W dupach sie wam poprzewracalo.....

Gość syLWIak********
Miraculum5 Ojciec kiedys mnie zdzielił kapciem MATERIAŁOWYM w tyłek, nawet nie poczułam, tylko się smiałam, a na drugi dzień miałam sinca na dupie jakby mnie ktoś kopnął. -to ty juz bys sie kwalifikowala,ze jestes bita i maltretowana....:D:D:D

Gość 6535633e
Prosze bardzo, twoje slowa jak jestes im wdzieczna za to ze cie lali bo nie wyroslas na rozpuszczonego bachora, i to smiesz nazywasz wychowaniem jak cie traktowali?? doprawdy tak dootkliwie bicie malego dziecka do siniakow,krwaikow ,sladow kilkudniowych jest dla ciebie wychowaniem? naprawde lecz sie kobieto.Cytuje twoje slowa -Moi rodzice mnie wlasnie lali,ale to nie znaczy ze jestem gorszym czlowiekiem od Ciebie,i powiem ci jeszcze ze jestem im za to wdzieczna! -Jestem wdzieczna rodzicom za to jak mnie wychowali Cos jeszcze?? JAK MOZNA BYC WDZIECZNYM ZA TAKIE KARYGODNE I BOLESNE BICIE ZZE AZ POJAWIALY SIE SINIAKI? TO JEST PATOLOGIA I NIE MOZNA BYC ZA TO WDZIECZNYM .Oosby ktore nie mają do siebie za grosz godnosci o honoru uwazają ze mozna ich ranic fizyczne i ic tak dotkliwie.To nie ejst klaps ,to już znecanie sie

Siniaki na ciele dziecka pozostawione po jego pobiciu, to nie jest NIC normalnego. To chore. To karalne i na to się reaguje! Dziecko nie jest winne nigdy. Wielka mi rzecz porozrywana gazeta. To nie jest usprawiedliwienie na katowanie pasem. Żadne usprawiedliwienie. W ogóle nie ma usprawiedliwienia na bicie dzieci. Może uderzcie kogoś silniejszego dla równowagi. Ta dyskusja w ogóle nie ma sensu. Dzieco pobite do trwałych śladów to coś niewybaczalnego i matka powinna zgłosić ten fakt. Jeżeli nie na policję, to jechać do lekarza, by upewnić się, że nerki i inne narządy wewnętrzne są całe i zdrowe. Ciało dziecka to nie jakiś kamień. Ludziom by się przydały podstawy anatomii, bo głupota sięga zenitu czasem.

Gość Miraculum5
No to klaps też jest biciem i znęcaniem się, bo de facto jest użyciem siły fizycznej względem słabszego, nie? Poza tym właśnie dobrze ktos napisał- pisze się, co powinni nie powinni rodzice, a nikt nie zastanowi się, jakie dzieci potrafią być podłe, niegrzeczne i knąbrne. Ale neeeee gówniarzowi, który np na nas pluje albo mówi jak u autorki, ze rodzic jest glupi dajmy lizaczka, pogłaszczmy po głowce i powiedzmy "ale tak córciu/syńciu nie woooolno"...

Gość 6535633e
Miraculum5 prosze bardzo przeczytaj glowny temat i dozytasz ze chlopczyk wcale sie nie smial tak jak ty to zrobilas po kapciu materialowym , ale BARDZO PLAKAL bo dostal pasem i nie tylko po tylku, a plecy sa baardzo bolesnym miejscem na ciele i nie bylo ci wtedy do smiechu a bys sie posrala z bolu.Widocznie nigdy po pllerach pasiorem nie dostalas, nawet nie wiesz jaki to bol, do smiechu by ci wtedy nie było Tu chlopczyk PLAKAL Z BÓLU bo dostal PASEM, nie prowonuj pasa do kapcia z materialu

Gość Miraculum5
Chlopczyk płakał z bólu, ze strachu, ze zlości, ze go coś doleciało. Po plecach pasem tez nieraz dostałam, na gołe ciało itp. I żyję :D Kiedy mi się należało, to ok. Rozumiem z perspektywy czasu, ze każdy ma jakieś granice wytrzymałości. Aha, nie widziałam jeszcze dziecka, które nie płakałoby po klapsie czy pasie. Ba! Za to widziałam małe potwory drące jape na pół osiedla, sklepu, rzucające się na ziemię, bo coś idzie nie po ich widzimisię. I ktoś napisał wcześnie, że "dziecko nigdy nie jest winne". Owszem jest tak jak każdy czlowiek, który zrobi coś źle.

sory alie pieprzycie. Ktoś tu pisał o kupowaniu lizaczka ? Dziecku trzeba wytłumaczyć że zrobiło źle, że tacie zrobiło się przykro i że tak nie można. Oczywiście najłatwiej sięgnąć po pas i sprać na kwaśnie jabłko, niestety nie zawsze to co najłatwiejsze jest najlepsze zwłasza dla dziecka. To jest 4 latek a nie dorosły chłop. Może gdzieś to usłyszał, może do niego tak mówiono ? Przemocą szacunku nie nauczysz. Raczej wzbudzisz strach i przerażenie, ale skoro nie którym to wystarcza... tylko dzieciaka żal...

"Nie jestem jakas ulomna bo mnie lali...ty chyba tez nie,prawda...?nie zabijam,nie kradne itd! "" uwazam ze masz jaką s w sobie ulomnosci poniewaz rowniez bijesz wlasne dzieci do czego parokrotnie sie tutaj przyznalas dodajac ze jestes wdzieczna wlasnym rodzicom jak cie wychowali wlasnie popierając ich metody wychowawcze, nie widząc nic zlego w nich.Dla mnie jest to ulomnoscią jak mozna popierac to co ci rodzice robili, do tego swoje dzieci roznie bijesz .To jest oznaką ze z tobą cos jest nietak.Powiem krotko: mozna wychowac dziecko i ciebie rowniez na nie rozpuszconego bachora bez tak mocnego bicia ze az siniaki powstawaly na ciele dlugotrwale.Uwazam ze jakby cie nie bili tak mocno to rowneiz wcale bys nie byla rozpuszconym bachorem.Wedlug mnie twoi rodzice przesadzali z tym laniem ciebie (pisalas ze mialas uurazy skory) i ejstes wdzieczna za ich metody wychowawcze.Ja wspolczuje twoim dzieicom ,jesli chcesz rowneż ich wychowac na takie osoby jaką ty jestes popierając twoich rodzicow wychowanie.Wedlug ciebie trzevba tak starsznie lac dzieciakjak to opisalas na wlasnym przykladzie bo inaczej sie nie da wychowac? zastanow sie nad sobą

Gość syLWIak********
no widzisz-nie napisalam ze jestem wdzieczna rodzicom za to ze mnie lali...,tylko za to jak mnie wychowali....To jest roznica....:) A skoro moja mama uznala ze swoim zachowaniem zasluzylam na taka kare-to widocznie zasluzylam...Aniolem nie bylam,posluszna tez nie...I mimo tego wychowala mnie na czlowieka:) I wlasnie za to im dziekuje... Za ,,nic'' nie dostawalam lania,taka prawda. Zas co do HONORU,moja droga.....wiesz co to takiego milosc bezwarunkowa do rodzicow...? Przekrecasz moje slowa zeby byz na wierzchu,i tyle....

Gość Miraculum5
Wy właśnie pieprzycie. Jak dziecko tupnie nogą, nie posłucha się, to można coś tłumaczyć, mówić, że przykro. Ale jak gówniarz Cię obraża albo np jak inne dzieci ptorafią opluc, kopnąć to też uważasz, ze najlepszą metodą jest powiedzenie, "mamusi przykro jest teraz"??? "Uważasz, że to dziecko taki tekst ruszy?:D To have fun :D Ja mam 4 miesięczną córkę, ta to dopiero jest malutka, a już widać, jak potrafi rządzić. Także 4latek to jest duże dziecko, które świetnie zdaje sobie sprawę że robi źle.

Miraculum5 przeciez napisalas ze ty nie plakalas po klapsie tym kapciem szmacianym too w takim razie uwarzasz sie za jedyną osobe ktora nie plakala ,ty akurat nie albo za to wszystkie inne dzieci juz plakaly? alez mam mniemaniue o sobie? mylisz sie, ja bylam bita nawet bardzo mocno tak ze skora sina byla a wierz mi na slowo ze nieplakalam NIGDY anii po klapsie ani po pasie.Moja godnosc i duma nie pozwalala mi na to aby przy ojcu ktory mnie okladal pasem czy ręką plakać.Dziwne ze nie widzialas dziecka ktore nie placze po klapsie ale swoją osobe wyodrebnilasi czując sie jedyną osobą ktore nie plakalo.Ja rowneiz nie choc bolalo baaardzo mocno, i to bylo z racji mojej zawzietosci z enie pokaze mojej slabosci, mogl mnie ktos lac ile sil ale przy tej osobie sie nie poplakalam nigdy, doporo w pokoiku gdy niikt nie widzial

Gość syLWIak********
wściekła mrówa sory alie pieprzycie. Ktoś tu pisał o kupowaniu lizaczka ? Dziecku trzeba wytłumaczyć że zrobiło źle, że tacie zrobiło się przykro i że tak nie można --- dziecko doskonale wie ze robi zle......i w tym przypadku bylo tak samo. Nie podobalo mu sie ze jedzie w aucie to zrobil balagan...doskonale wiedzial ze robi zle!Bo 4-latek nie pierwszy raz styka sie ze sprawa balaganu-no prosze cie......i jeszcze nie pierwszy raz po sobie nie posprzatal. pewnie robila to za niego mamusia,wiec co mu tu bedzie tatus podskakiwal z jakims sprzataniem....

Gość Miraculum5
Dajcie spokój. Jedni są za karami cielesnymi, inni nie. Jedyne, co dodam jeszcze to to, że jak świat stoi tak do czasów obecnych chyba wszystkie dzieci były lane, jedne mocniej, drugie słabiej. I świat na głowie nie stanął. Za to popatrzcie, co się teraz dzieje z pierwszymi dziećmi objętymi tzw bezstresowych chowaniem, bez siły fiz., ale z "mądrym" tłumaczeniem itp itd. Tyle ode mnie w temacie:) Pozdrawiam!

akże 4latek to jest duże dziecko, które świetnie zdaje sobie sprawę że robi źle. Ide tym tropem. Skoro to jest duże dziecko które sobie zdjae sobie z tego sprawe to doskonale rozumie także co się do niego mówi prawda ? Więć czemu nie wytłumaczyć skoro ROZUMIE ? Idać dalej, jak maż Ci powie że jesteś głupia to też mu wlejesz w dupsko ? Czy będziesz rozmawiać ? Bo ja nie rozumiem, duży chłop wie co mówi powinien dostać pasem. Sylwia - no widzisz dziecko powinno mieć granice i wymagania. Powinno po sobie posprzątać a mama zamiast czekolady/ zabawki powinna odkupić gazete by znało konsekwencje swoich czynów. ale nie ma to jak samemu paprać robote ( czyt wychowanie ) a potem ratować się pasem. Dzieciak właświwie pokutuje za NASZE błędy. Tak samo jest w wypadku dzieci plujących, kopiacych itp.

syLWIAK ale wlasnie wychowali cie poprzez LANIE i ejstes za to i wdzieczna czego doprawdy nie pojmuje Miraculum owszem mozna dziecko ukarac ale nie pasem tak mocno do takiego stoopnia by dzieciak nosil slady kulka dni lub nawet niemal tydzien na ciele tym bardziej na plecach gdzie bardzo łatwo o uszkodzenie nerek Ty rowniez masz zamiar wlasną corkę karac pasem? mysle ze gdy sytuacja jest bezwyjscia mozna dziekco klapsem jednym czy drugim skarcic ale nie pasem, wuobrazasz sobie ze twoja 3-4 letnia corka dostajeod twojego meza lanie pasem ze na plecach ma slady widoczne? tylko glupia matka ktora nie kocha wlasnego dziecka pozowlila by na takie dotkliwie bicie tak malego dziecka. I wierz mi jesli masz juz karac walsną coiorkę klapsami/pasem to NIDGY nie pwoinny po tym wystąpic pregi ani siniaki kilkudniowe.To jest zdecydowanie przesada

Gość syLWIak********
po klapsie siniak?dobre sobie ;;Wedlug ciebie trzevba tak starsznie lac dzieciakjak to opisalas na wlasnym przykladzie bo inaczej sie nie da wychowac? zastanow sie nad sobą'' nie ,oczywiscie ze nie trzeba,nic takiego nie napisalam. Wedlug mnie --ojca tego chlopca nie tzreba posylac do wiezienia za to ze zlal swojego syna,ktory swiadomie mial w dupie to co ojciec do niego mowi... Sama sie zastanow nad soba. I nie ja ani nie ty jestes od osadzania moich rodzicow ani innych ludzi. Patrz na siebie ,czy jestes tak idealna,zeby krytykowac mnie czy kogokolwiek.... No i moje corki Cie serdecznie pozdrawiaja:D Wlasnie im przeczytalam twoje wypociny:P

Miraculum, widzę, że niewielkie masz pojęcie o psychologi rozwoju dzieci. Czteromiesięczne dziecko nie próbuje rządzić. Ono może jedynie próbować zwrócić na siebie uwagę, gdy jest niedopieszczone, opuszczone, samotne, głodne itd. Jeżeli jego potrzeby są zaspokojone, to spokojnie poleży samo na kocyku, bujaku itd. Poidstawową potrzeba dziecka w tym wieku jest poczucie bezpieczeństwa. Musi czuć, że mama jest, kocha, czuwa. Żadna z moich cór nie miała potrzeby rządzenia. A przedział mam dość szeroki, z czterolatką włącznie. Ja jestem cholernie konsekwentna w wychowywaniu. Wpoiłam młodym pewne zasady życia w naszym domu. I uwierz mi, że nie trzeba bić. Jak któraś wpadała w złość, bo każdy ma do tego prawo, to spokojnie, ale stanowczo mówiłam "teraz idź proszę do swojego pokoju i wróć, jak się uspokoisz". Działa to najlepiej. Nawet na tę małą czterolatke, która ma teraz okres prób: "jak daleko mogę przegiąć". Tylko ważne jest, żeby i mama i taka mieli to samo podejście. Jeżeli tata zabrania, ja też zabraniam i odwrotnie. Wówczas dzieci widzą, że z zadnego z rodziców sobie marionetki nie zrobią. Bicie to byle jakie wyjście, byle jakich ludzi. Po co? To nie ma sensu. Dzieci bite oddadzą to kiedyś z nawiązką. Dobrze by było, gdyby oddały rodzicom za spieprzone dzieciństwo i wewnętrzą złość zaszczepioną przez bicie. Niestety bite dzieci biją potem właśnie dzieci. To nie jest wyjście.

odpwiedz szczerze a nie ironiczny post napisalas.Prosze o odpwoiedz ztwojej strony napytanie ktore zadalam a nie wyskkujesz miz szyderczym smiechem z tym wiezieniem.odpowiesz czy sie migasz? twoje corki mnie nie obchodza i im wspolczuje ze mają taką matke ktora mysli ze inaczej nie da sie wychowac niz twoi rodzice ciebie. Czekam na odp co do mojego pytania, teraz tak powaznie bez ironi

Gość Miraculum5
Lipenka, no błagam Cię :d To, że Twoje dzieci nie miały prób rządzenia nie znaczy, że ja się nie znam na psychologii. Jak już mi na ambicje wjeżdżasz, to zanim pociągniesz swoją kompromitację dalej poczytaj może o detektorze ID, intencjonalności u noworodków itp itd. a nie pierdolisz, że się nie znam na psychologii :d

Gość Miraculum5
Lipenka, no błagam Cię :d To, że Twoje dzieci nie miały prób rządzenia nie znaczy, że ja się nie znam na psychologii. Jak już mi na ambicje wjeżdżasz, to zanim pociągniesz swoją kompromitację dalej poczytaj może o detektorze ID, intencjonalności u noworodków itp itd. a nie pierdolisz, że się nie znam na psychologii :d

Gość syLWIak********
wściekła mrówa akże 4latek to jest duże dziecko, które świetnie zdaje sobie sprawę że robi źle. Ide tym tropem. Skoro to jest duże dziecko które sobie zdjae sobie z tego sprawe to doskonale rozumie także co się do niego mówi prawda ? Więć czemu nie wytłumaczyć skoro ROZUMIE ? Idać dalej, jak maż Ci powie że jesteś głupia to też mu wlejesz w dupsko ? Czy będziesz rozmawiać ? Bo ja nie rozumiem, duży chłop wie co mówi powinien dostać pasem. dziecko zdaje sobie sprawe ze robi zle-tylko jak chcesz tlumaczyc skoro ono robi to celowo mimo twoich napomnien...?Robi to specjalnie,zeby wkurzyc rodzica,postawic na swoim,zrobic na zlosc-bo wie ze rodzic bedzie sie wsciekal i nic i tak sie nie stanie....-no bo przeciez dziecka nie wolno tknac.... Dziecko i tak bedzie robic co chce bo tata czy mama pogadaja i na ym sie skonczy.... Na tym to polega. I to mam na mysli.Teraz juz tej gazety nie potarga,bo wie ze tata jak sie wkurzy to mu przyleje. Nie wiem takie moje zdanie,i tak myslalam jak ja bylam dzieckiem.... A miedzy mezem i dzieckiem to jest duza roznica. Meza sie nie wychowuje,i za meza nie jest sie odpowiedzialnym...Jakiego sobie wezmiesz z takim zyjesz...:) Nara.

SylWIAK wlasnie ze napisalas to.Jasno napisalas ze jestes wlasnym rodzicom wdzieczna ze cie lali bo nie wyroslabys na rozwydrzinego bachora.Tutaj nie widzisz nic zlego ani szkodlwiiego jak cie dotkliwie i mocno bili bo twoim zdaniem jakby tego nie robili bys byla rozwydrzonym bachorem i jestes im za to wdzieczna.Wychowali cie poprze patologiczne bicie i regularne lanie, a ty pieprzysz ze jestes im wdzieczna i nie widzisz w tym nic zlego Co do twoich corek to zal mi ich rowniez ze mają takplytką mame ktora mysli ze znecanie i bicie do siniakow,dlugotrwalych sladow bylo dobre w jej wychowaniu bo inaczej nie byla by dobrym czlowiekiem.To ja tobie jeszce raz powotrze, nie trzeba tam mocno i dotkliwie lac dziecko jak ciebie aby wychowac na porzadnego czlowieka i wez to pod uwage w wychwoaniu wlasnych dzieic, rowniez nie musisz je tak traktowac jak ciebie lano by z nich dobrych ludzi zrobic .Nie trzeba sie znecac na d dzieckkei by rozpuszczonym bachorem nie był.A piszesz w kazdym twoim wpisie ze nie da sie inaczej i jestes wdzieczna za to rodzicom Żal to mi jest twojego myslenia i sszerzenia patologi,myslac ze bez przemocy i patologicznego podjescia do wychowywania nie da sie wyjsc na ludzi

Gość syLWIak********
odpowiadalam na to pytanie juz nie raz ,nie moja wina ze nie chce ci sie czytac i piszesz 3 po 3

Gość syLWIak********
MASZ TU JESZCZE RAZ TO CO NAPISALAM BO WIDZE ZE KLOPOTY U CIEBIE ZE WZROKIEM..... syLWIak******** po klapsie siniak?dobre sobie ;;Wedlug ciebie trzevba tak starsznie lac dzieciakjak to opisalas na wlasnym przykladzie bo inaczej sie nie da wychowac? zastanow sie nad sobą'' nie ,oczywiscie ze nie trzeba,nic takiego nie napisalam. Wedlug mnie --ojca tego chlopca nie tzreba posylac do wiezienia za to ze zlal swojego syna,ktory swiadomie mial w dupie to co ojciec do niego mowi... Sama sie zastanow nad soba. I nie ja ani nie ty jestes od osadzania moich rodzicow ani innych ludzi. Patrz na siebie ,czy jestes tak idealna,zeby krytykowac mnie czy kogokolwiek.... No i moje corki Cie serdecznie pozdrawiaja Wlasnie im przeczytalam twoje wypociny

"Miraculum5 " to jesli sie tak znasz na pdyshcologi to prosz odpowiedz mi na moj post skierowany DO CIEBIE z 15:28 czy rowniez bys popierala meza jakby tak dotkliwie i mocno wlal twojemu 3 letniemu dziecku pasem ze na plecach slady by pozostaly.Ale przeczytaj i dopiero odp.Jestem baardzo ciekawa twojej wiedzy psych jakie met wobec cotrki psychologiczne bedziecie stosowac :o