Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jutro idę do spowiedzi

Jutro idę do spowiedzi

Polecane posty

skoro tak ise kochacie - czemu sie nie pobierzecie ? Pobrac sie tylko po to by moc uprawiac seks na legalu? Skoro nie zamieszkamy razem bo jeszcze nas na to nie stac, skoro jeszcze nie chcemy miec dzieci. Czy to nie bylaby gorsza hipokryzja? Slub dla seksu?

Gość myślę myślę...
Jest w Biblii werset w S.Testamencie mówiący o tym, że Bóg rozgniewał się na Onana, który marnował nasienie wydalając je na ziemię. Dlatego też jest to uznawane za grzech. Miejscem na to jest tylko narząd rodny kobiety. Z Biblią się nie dyskutuje i nie kościół wymyślił, że to grzech. Poza tym, po to kobieta ma naturalny cykl miesiączkowy, żeby z niego korzystać jeśli nie chce mieć dzieci. Bóg po coś dał kobiecie dni niepłodne, żeby mogła kontrolować swoją płodność. Tylko trzeba się trochę postarać, by pilnować objawów. W Niemczech modne są takie urządzenia, które wszystko kontrolują i nie trzeba wszystkiego robić samemu. Jest to wręcz polecane, bo nie ingeruje w hormony i naturę kobiety. Znam osoby, które stosują NPR i nie mają dzieci, czyli jak się chce, to to działa. Inna kwestia to taka, że w czasach, gdy Biblia była tworzona, kobiety (z bardzo rzadkimi wyjątkami) były dziewicami do ślubu, (a bardziej znanym grzechem było cudzołóstwo) dopiero teraz takie mamy czasy, że ludzie myślą, że seks przed ślubem to norma i nie grzech. Podchodzi to pod 6-te przykazanie. Po prostu, jeśli ludzie naprawdę się kochają to dlaczego nie chcą wziąć ślubu? Nie każdy robi wystawne przyjęcia i wcale nie trzeba. Dopiero po ślubie para ludzi staje się jednym ciałem, są pobłogosławieni przez Boga i Bóg im później błogosławi przez cały czas. Ten sakrament ma dużą moc i stale umacnia małżonków. Ślub oznacza, że para ludzi naprawdę traktuje siebie poważnie, bierze odpowiedzialność za drugą osobę i w razie choroby, problemów, jedno nie opuści drugiego. Jest to jak najwyższa forma ofiarowania siebie w miłości !! żadne inne słowa i deklaracje nie są aż tyle warte!! Żaden związek bez ślubu nie może się z tym równać. Poczytajcie sobie o tym na podstawie wywiadów z Radkiem Pazurą, który żył z Dorotą Chotecką bez ślubu 10 lat. Po wypadku zmienił swoje podejście do życia, nawrócili się. A po ślubie, dzięki sakramentowi i temu, że on niesie ze sobą błogosławieństwa, zostało im dane dziecko! po tylu latach starania się!! A tak już poza sprawami kościoła, to nigdy nie będziesz mieć pewności, że ktoś Cię naprawdę kocha i zostanie przy Tobie na dobre i na złe. Można się zastanowić, dlaczego zwleka z zadeklarowaniem się TYLKO Tobie... może po prostu woli zostawić sobie furtkę, w razie gdyby uczucie się wypaliło, lub trafiłby na kogoś "lepszego". Dlatego związek bez ślubu i seks na zasadzie "bo my się tak bardzo kochamy" nie jest zbytnim argumentem, gdyż takie coś można powiedzieć wiele razy w życiu, do wielu osób (tzw seryjna monogamia). Jeśli ktoś naprawdę kocha, to będzie chciał ślubu i będzie starał się dbać o małżeństwo, nie będzie zdradzać. Dziewczyno, widać, że zależy Ci by brać udział w sakramentach, a wiesz, że nie da się dwóm panom służyć. Zastanów się, czy chwila przyjemności jest ważniejsza od życia wiecznego.... może jednak zdecydujecie się na ślub. Znam takie pary, które współżyły przed ślubem, nawróciły się i teraz tego nie robią, natomiast planują ślub :) Wszystko da się zrobić, jeśli komuś zależy. Życzę mądrych decyzji :)

Gość nie spowiadaj się i tyle
Nie spowiadaj się z tego, że używasz tabletek?I po sprawie.

Gość bezdomnaibezrobotnaiiiiiiiii
Choć wiecie ja wszystko przekreślam - takie rzeczy. A CO TO JEST RODZINA W TAKIM UKŁADZIE i co to jest miłość? i tyle. I dla mnie z psychologicznego punktu widzenia wszystko sie wtedy zaburza. NIESTETY. I powiem wam człowiek ma potrzeby. Najróżniejsze. I muszę to napisać, że ostatnio odkryłam takie wiecie nie wiem no teksty, że to jest niemożliwe wiecie, żeby tak jakoś sie odkształcić i tak dalej - gdzie ten człowiek zaszedł? Są takie rzeczy, że to jest niemozliwe jak człowiek jest ODKSZTAŁCONY. No ja sie dowiem KAIN już pokazał co potrafił. Ale mimo wszystko jeden sposób myślenia i WSZYSTKO JEST TAK INNE od tego co znamy. No wiecie ja się w Polsce nie specjalizowałam - w kulturze polskiej no ale coś powinno tu zostać z tego myślenia, a nic? To co to było wszystko? Te wieki historii? Gdzie to sie straciło? Jaki sens to miało? I tyle :( Bo jednak rodziny tu nie ma - dla mnie rodzina w Polsce to jest fikcja. tak żyję. A reszta? :(

ślub dla seksu ? Ale przeicez ty twiierdzisz ,ze sie kochacie a wieć ,ze chcecie żyć razem . A mozę wcale nie chcecie , uprawiacie seks , bo wszyscy to robią i nikt nie widzi juz w tym niczego złego ?

Gość tu macie film o szkodliwosci
co protestanci myślą o antykoncepcji Kiedy Bóg stworzył człowieka, mężczyznę i niewiastę, już na początku dał im nakaz, aby byli płodni i rozmnażali się. Mieli być obrazem Boga - Ojca, Syna i Ducha Świętego, jedności Trojga, Boskiej Rodziny. Tak wiec kiedy dwoje staje się jednym w przymierzu małżeńskim, to "jedno", którym się stają, jest tak rzeczywiste, że dziewięć miesięcy później mogą stanąć przed koniecznością nadania mu imienia! Dziecko jest uosobieniem ich jedności mającej źródło w przymierzu. Zacząłem rozumieć, że za każdym razem, gdy w pełni przeżywaliśmy z Kimberly nasz akt małżeński, czyniliśmy coś świętego. I za każdym razem, gdy blokowaliśmy życiodajną moc miłości przez antykoncepcję, profanowaliśmy ten akt. (Brak poszanowania dla świętej czynności jest - z definicji - jej profanacją). wszyscy reformatorzy - Luter, Kalwin, Zwingli, Knox i cała reszta - zajmowali w tej kwestii takie samo stanowisko jak Kościół katolicki. Mój niepokój wzrastał. Kościół rzymskokatolicki okazał się jedyną grupą wyznaniową na świecie, mającą dość odwagi i przekonania, by nauczać tej najbardziej niepopularnej z prawd. Nie wiedziałem, co o tym myśleć. Uciekłem się więc do starego rodzinnego powiedzonka: "Trafiło się ślepej kurze ziarno". Pomyślałem, że w końcu - po dwóch tysiącach lat - Kościół katolicki musiał w czymś mieć rację. Katolicka czy nie, prawda była prawdą. Wyrzuciliśmy więc środki antykoncepcyjne, które stosowaliśmy, i zaczęliśmy w nowy sposób zawierzać Panu nasze plany rodzinne. Przez kilka pierwszych miesięcy stosowaliśmy metody naturalne. Potem postanowiliśmy być otwarci na nowe życie, ilekroć Bóg zechce nas nim pobłogosławić. W tym czasie założyłem grupę dyskusyjną liczącą około tuzina czołowych studentów kalwińskich Gordon-Conwell. Na spotkania, odbywające się raz w tygodniu przy śniadaniu, zapraszaliśmy profesorów, by dzielili się swoimi poglądami i odpowiadali na dziesiątki podchwytliwych pytań. Były to wspaniałe momenty braterstwa i twórczych dyskusji. Nazywaliśmy te spotkania Akademią Genewską na pamiątkę szkoły Kalwina w Genewie. http://www.kbroszko.dominikanie.pl/hahn.html

Na współżyciu dla mnie nic sie nie zaczyna ani nie kończy no ale cóz.. i tyle. Takie życie jest - ja psychologiem nie jestem bo szukałabym ZUPEŁNIE INNYCH ROZWIĄZAŃ i ZUPEŁNIE INNEGO SPOJRZENIA NA ŻYCIE, ale to jest też spojrzenie na państwo i tyle. I na świat. A tu tylko MIŁOŚĆ i co dalej? A inni ludzie? Jeszcze ksiądz żeby rozgrzeszył, a coś dalej. Bo ja smucę... no i dobrze. I taka pozostanę SMUCĄCA i tyle :(

święty Paweł nie twierdził nigdzie, że jesteśmy usprawiedliwieni jedynie przez wiarę. Protestancka zasada "sola fide" jest niebiblijna!

Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.-Moja interpretacja jest taka ,ze Boga ma sie w sercu i bardzo w niego wierze,ale potepiam kościół i moja noga juz w nim nigdy nie postanie-znajdz mi teraz coś o kosciele w Biblii

Gość ksiadz
hahahahaha do spowiedzi:D ale smiac sie nie bede... sam w tym tygodniu mam isc tylko ze dawno nie bylem i nie pamietam co sie ksiedzu mowi... wchodze i mam mu powiedziec" szczesc" i ze w kosciele bylem ostatni raz w dzien bierzmowania? :/ nie no powiedz mi czemu moja kobita chce ze mna isc do spowiedzi?

Gość no to masz problem jak
"Jest w Biblii werset w S.Testamencie mówiący o tym, że Bóg rozgniewał się na Onana, który marnował nasienie wydalając je na ziemię. Dlatego też jest to uznawane za grzech. Miejscem na to jest tylko narząd rodny kobiety." No to ja mam pytanie - co robią ze swoim nasieniem księża katoliccy? Bo jeżeli chodzi o protestantów, to się domyślam.

wezme slub i bede mieszkac z rodzicami a on ze swoimi, tak? ja studiuje dwa kierunki, dziennie i zaocznie. on studiuje dziennie, w weekendy zarabia 500 zł miesięcznie. kto nas utrzyma? gdzie zamieszkamy? Sama miloscia nie zaplacimy rachunkow i nie kupimy jedzenia. po co wiec taki slub? dla seksu widocznie...

skoro nie macie pracy , skoro nie macie mieszkania , skoro utrzymuja was rodzice - co to znaczy ? to znaczy ,zę jestęście niesamodzielni do dorosłego życia . A ludzie nie dorośli do tego żeby pracować ,zeby samodzielnie sie utrzmać - czy powinni angażować sie w seks ? seks , który niesie za sobą ozne konsekwencje ?

i to ma być ze bóg zabraniał obrazy pisze dalej sama napisałaś jakich obrazów bóg zakazuje bo na przykład aniołowie mieszkają w niebie a nie na niebie bóg kazał wyryć podobizny aniołów na arce i co sam by sobie zaprzeczył

jestesmy dorosli i odpwoeidzialni dlatego studiujemy zeby kiedys sie samodzielnie utrzymac. uprawiamy seks bo sie kochamy. nie mozna tego pogodzic Twom zdaniem? to ze nie pracuje to znaczy ze nie moge sie kochac?

Bóg moze robić co zechce . Jest suwerenny i nikomu nie musi siespowiadać ze swoich postanowień . Moze kazaćwyryć cheruby na Arce , mozę i i zakazać " świętych " obrazów .Chcesz porównywać siez Bogiem ?

ide z tego wątku - jest dekalog i są grzechy wypisane - tego sie trzymajcie a do piekła nie pójdziecie bo pamietajcie jedno NIE WOLNO OSZUKIWAĆ SAMYCH SIEBIE - PIEKŁO ISTNIEJE , można się tam NAWET ŻYWCEM ZNALEŹĆ. i tyle. Ale wiecie ja uwazam, że ze spowiedzi w PAŃSTWIE MARYJNYM powinno coś wynikać z rozgrzeszenia - że ksiądz powinien być dla człowieka. Te tablety to mnie tyle ile obchodzą. Ale to powinien zapytać - o co Ci chodzi w tych tabletach i tyle. Nie wiem. No ale cóz... takie życie jest jakie jest. Jeszcze to piszę zeby się mną nikt nie zgorszył bo ja wiecie i tak padłam stała pracą a nie tabletkami i tyle. No a reszta? No wiecie może ludzie WIERZĄCY byliby inni gdyby była praca. Bo może taka osoba wierzy i szkoda jej, ale jak tu znaleźć pracę, nie? I tyle. Tylko co dalej? I tyle :(

Ha raz jak byłam na spowiedzi a było to jak jeszcze chodziłam do kościoła-ksiadz pod koniec powiedział mi ,ze mam przyjsc za miesięc-czyli zmuszał mnie do tego abym do m-ca czasu zgrzeszyła:-0niestety ale ja potepiam kosciół,Watykan-kojarza mi sie z szatanem-którego najwiekszym osiągnięciem jest przekonanie ze nie istnieje i tyle-myslcie sobie co chcecie-Ja wierze ale w Boga a nie w ''pośredników''którzy trzepią kasę:-0(i nie tylko)pozdrawiam i dla wszystkich dobrej nocy🖐️

a co zaglądasz im do portek albo podglądasz ich byłem u egzorcysty na mszy i tam on prowadził modlitwy od uwolnienia z nałogów rożnych w tym masturbacji ja walczyłem z masturbacja 2 lata musiałem co 3lulb 5 dni to zrobic po tej mszy z egzorcyzmami nie robiłem tego z 2 tygodnie

to nie jest moje zdanie . Moje zdanie nie ma znaczenia . A seksu nie powinniście uprawiać nie dlatego ,zę nie macie pracy a dlatego ,ze nie macie ślubu . A ślubu nie macie , bo nie macie pracy A pracy nie macie bo nie skończyliście studiów i jestęście wciąż na utrzymaniu roodziców . i kółko sie zamyka .

jeszcze jest takie pytanie JAKĄ MAM RODZINĘ? Ale to w ogóle nie ma takiego pytania. Nie ma problemu. JAKĄS mam. No właśnie - jakas mam. Ja miałam z wypalonego peta i skończyłam jako samotna rencistka, a oszustwa ile i tyle. A wy jaką macie? I koniec :( Co jeszcze? :(

Gość Ja w nic nie wierzę
i mam po sprawie. Sama jestem Panem swojego życia :)

Gość bezdomnaibez
skończ pier.dolić

Czy pojde do piekla jesli jetem dobrym czlowiekem i uprawiam seks?

nawet nikt zmarły nie idzie na niebo tylko do nieba bóg terz mieszka w niebie , a nie na niebie planety sa na niebie czyli tak zwany horoskop

Gość no to masz problem jak
Wydaje mi się, że nigdzie nie jest napisane, że Chrystus kazał spowiadać się... Księdzu :-P

Gość popieram Alium...
Skoro nie dojrzeliście do wzięcia konsekwencji za życie seksualne, nie jesteście na tyle samodzielni by się utrzymać, to powinniście najpierw się tym zająć a nie uprawiać seks. Taka prawda. Kiedyś dziewicami zostawało się do ślubu, który świadczył o tym, że para jest gotowa wziąć konsekwencje za wspólne życie. Ile macie lat??

Gość autorko ale ty w ogole
nie sluchaj tej ALLIUM, dawno nie miala sexu i sie msci :D to jest znana nam juz na kafe przeciwniczka seksu dla dzieci, nawet tych ktorzy maja po 20pare lat :P

Wiecie powiem wam, że ja nie uważam, że seks to jest coś co nie wiem... no to jest coś dla 2 ludzi, ale nie uważam,że nalezy z tym przesadzać. No i słuzy prokreacji. Nie ma co mówić. I wiecie taka laska jak ta co napisała. Ma 1 problem w życiu. Czy ona ma inne grzechy? To jest jej jedyny grzech lub NIE JEST. No ale wiecie - czy to tak jest? Czy to jest prawda? Moim zdaniem nie bo by się pobrała z tym facetem jak taka miłość ich łączy. Dlaczego nie? Przecież na studiach są małzeństwa - do pracy i ma żonę, ona ma męża i ...to samo się dowiem. No nie - to jeszcze dzieci. Za dużo bym chciała. Ale jak powinno byc? I tyle :(