Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kacha6666

Jestem rocznik 1989. Miałam skromną komunie w bloku dla rodziny. A wy?

Polecane posty

Gość gdgfsfsd
frentii To co ty piszesz to jest wszyustko winą doroslych.To oni doprowadzają do postawy roszczeniowej tych dzieci, wiec winic trzeba doroslych a nie te dzieci, bo dorsli im takie rzeczy kupuja i rozpuszczają

Gość hghyjy
ja sie cieszylam jak tato przywiozl mi ze wschidu duzego pluszowego miska, chodzilam z nim mimo ze potem brakowalo mu oka i mial naderwana lewa reke jak ojciec przyniosl banany i pomarancze to cieszylam sie caly dzien majac 4 lata lezalam w szpitalu, nigdy nie zapomne smaku gumy mcdonald a teraz? wchodze do sklepu kupic cos siostrzenicyi zewszad tylko pojekiwania ze barbie beeee bo ma brzydka sukienke, ze lepsze klocki lego za 300 zl niz za 50i tylko wybrzydzanie i ryk niezadowolonych dzieci

Gość iuhfk
każde czasy mają swoje przywileje, ale zrozumcie też te dzieci... od małego są wychowywane że muszą być "lepsze" niż... ktoś tam... i to nie wychodzi od rowiesników ale od rodziców którzy tak wychowują swoje dzieci, w duzej mierze tez od babć, dziadków a nawet pradziadkówktórzy swoje wnuczęta szufladkują "ten to jest lepszy a tamten znowu przyniosl pałe ze szkoły"... ciągła rywalizacja jest w tych dzieciakach!!!!! Nawet szkolny egzamin, czy test to rywalizacja kto lepszy,,,

Gość hghyjy
donald a nie mcdonald heheh:P:P:P:P

Gość hghyjy
ja zaluje ze nie urodzilam sie wczensiej, chcialabym aby moje dziecko wychowalo sie pod koniec lat 80 tych:( kiedys pojscie z ojcem na bajki do kina to bylo cos, puszczenie papierowej lodki na rzece, zbieranie bazi...ahhh mialam super dziecinstwo teraz tylko japonskie kreskowki i durnoty ze glowa peka od tych bzdur

Gość iuhfk
ja jestem rocznik 89 dostalam na komunie kase maksymalnie 200zł od chrzestnych i po 100zł od babci, od ciotek to juz nie pamietam ale do tego doszedł jeszcze złoty łańcuszek. Za kase kupilam sobie BMXa :)

Gość frentii
My po prostu jestesmy jeszcze dziecmi rodzicow, ktorzy wychowali sie na innych wartosciach. Nasi dziadkowie przezyli wojne, w dziecinstwie zamiast durnych bajek sluchalismy historii opowiadanych przez dziadkow. Nie bylo internetu, wiec bardziej konstruktywnie spedzalismy czas. Nasze dzieci natomiast to juz pokolenie materialistow i niestety nic tego nie zmieni. Mozemy wpajac dzieciom swoje wartosci, a oni i tak za odnosnik beda brali swoich rowiesnikow i jesli nie beda mieli tego samego co ich koledzy, to beda sie czuli gorsi.

Gość frentii
Ale prawda tez jest taka, ze czesto zakompleksieni rodzice pragna, aby ich dzieci byly najlepsze, podziwiane, najbardziej lubiane i kupuja im rzeczy na ktore ich nawet nie stac.

Gość iuhfk
ale tez rodzice chcą żeby ich dzieci miały to czego oni sami miec nie mogli

ja treż miałam w bloku w mieszkaniu, ten sam rocznik....co prawda jedzania było dużo i było dobra, ale tez mama z ciotką gotowały, a nie z restauracji jakiejs...już nie pamietam co dostałam, ale pamiętam że miałam wienek z jakiś dziwnych żywych roslin i wszytskie dziewczynki mi zazdrosciły :D

Gość Bylo okropnie
Moja komunia byla taka ze pierdoolony ojciec sadysta wczal awanture ,a w latach 82 zadna policja w takich przypadkach nieinterweniowala.Mama miala jedzenie we wlosach, goscie pouciekali,,ja bardzo plakalam.Wiem ze w tych czasach moja komunia nie byla by tak traumatyczna bo naszcescie juz nie ma takiej zniueczulicy na przemoc w rodzinie jak byla kiedys kiedy zylam w tamtych latach.Bylo strasznie

Gość rocznik 79
moje dziecko ma komunie w przyszlym roku i planuję komunię w domu w gronie najbliższych i z tego mój syn bardzo się cieszy zapowiedziałam mu również ze nie dostanie drogich prezentów Komunia moim zdaniem ma miec charakter religijny ma byc przeżyciem duchowym a nie materialnym Rozmawiałam z kolezanka której dziecko idzie w tym roku do komunii -do kościoła nie chodzi komunię będzie organizowala w restauracji i podobno juz dała rodzinie liste prezentów jakie moga kupić jej dziecku