Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jestem pewna 29

STYCZEŃ 2013 - zapraszam wszystkie świeżutkie mamy :)

Polecane posty

Hej dziewczyny, madziulah też mam termin na 9 stycznia, chociaż maze uda mi sie wyrobić w grudniu. Byłam wczoraj na moim pierwszym usg, maleństwo rośnie wygląda że wszystko z nim ok, wyniki badań mają mi przysłać, ale jestem dobrej myśli. Teraz, jak widziałam już dzidzie wreszcie czuje że jestem w ciąży. Do tej pory mdłości i wieczne zmęczenie nie dawały mi sie w pełni cieszyć z tego stanu.

Gość madziulah
ja też myślę, że są szanse, że będzie jednak grudzień. Z każdym usg mam dzień bliżej ;) usg w 4/5 tyg - 13 stycznia, w 8/9 - 10 stycznia, wczoraj w 12/13 - 9 stycznia :) więc okaże się :)

Gość sinisza
NICK*............*WIEK*........* DATA PORODU*....*PŁEĆ.*........*IMIĘ* Bentonowa......25...............01.01.2013............syn .............Filip lenka.k...........XX...............11.01.2013............ XXX...........XXX sinisza.............30..............14.01.2013........... .XXX..........XXX blanka25..........XX..............15.01.2013............X XX............XXX MłodaKacha22....22..............16.01.2013............XX X. ...........XXX kotkotkotkot....17..............17.01.2013............XXX ..........XXX Keerah............23...............21.01.2013...........X XX...........XXX __aga__...........27...............26.01.2013...........X XX...........XXX Aneta G..........23...............27.01.2013............XXX....... ....XXX Słońce Moje....XX..............27.01.2013............XXX........... XXX inLoveee..........23..............29.01.2013............X XX...........XXX dominika87gd....XX.............31.01.2013.............XXX ............XXX londynek.........XX..............XX.01.2013............XX X............XXX gosieńka2666....27..............XX.01.2013............XX X............XXX madziulah.........27..............10.01.2013............X XX.............XXX Wychodzi na to ze jednak ja jestem najstarsza:) Dziewczyny czuje sie fatalnie na termometrach 33 stopnie ja padam.... W glowie sie kreci... Jutro usg trzymajcie kciuki:)

Gość blanka25
i co z tego, że najstarsza, ciąża ponoć odmładza? :D co do tabelki, super pomysł, mam 25 lat, płci jeszcze nie znam, a imiona prawdopodobnie Amelka/Artur. ;) Ja ostatnio mam w nocy straszliwie gorące stopy, no wściec się można :P A apetyt rośnie z dnia na dzień. ;) Co do filmu to właśnie planuje się na niego wybrać z lubym !! :)) Jejku, nie mogę się napatrzeć na zdjęcia swojego szkraba ;)

Gość madziulah
jak wczoraj byłam na usg to pierwszy raz na prawdę widziałam dzidzie a nie plamkę:) oczka, nóżki, rączki i strasznie się wierciło :) dziś cały czas patrze na to zdjęcie z łezka w oku:) zakochałam się na maksa :P

Gość blanka25
to dokładnie tak jak ja :) i moje też straszna wiercipięta ;)

Gość Bentonowa
Kurcze przeraziła mnie ta tabelka- idę pierwsza do porodu aaaaa! :) Zapowiedziałam już lekarzowi, że choćby się waliło i paliło to w sylwestra nie rodzę! Nogi zacisnę i nie ma bata :P U mnie dziś cały dzień pada...aż się odechciewa wszystkiego. Byłam w empiku i kupiłam "konkubentowi" ;) książkę "szkoła przetrwania dla przyszłych ojców" i magnesik na lodówkę z napisem "nie próbuj mnie zrozumieć, po prostu mnie kochaj" hehehe bo ostatnio daje mu nieźle popalić :P Ciekawe jak zareaguje :D wg mnie książka jest super napisana, może teraz będzie mu łatwiej zrozumieć, że nie jestem aż taką zołzą :) My idziemy na następne usg 18 lipca- już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak nasz synek się rozwija i fika w brzuszku. Na początku leży sobie grzecznie taka fasola i tylko serduszko bije jak szalone a teraz kręci się, podskakuje, rozciąga te swoje długie nóżki. A no i na badaniu 4D widzieliśmy jak otwiera buźkę...piękny ten mój synuś :D

Gość madziulah
ja następne badanie 24 lipca i już się nie mogę doczekać jak dużo się zmieni do tego czasu. Też się zastanawiam nad tym usg 4D ale tak sobie myślę czy nie lepszy efekt jak będzie dzidzia większa? a powiedz ile taka przyjemność kosztuje?

Gość madziulah
i jak myślicie warto iść na usg 4d? bo ja się ciągle zastanawiam :)

Gość Bentonowa
Madziulah ja płaciłam za usg prenatalne 160 zł i najpierw oglądaliśmy małego normalnie a potem lekarz przełączył na 4D. Myślę, że lepiej taką przyjemność zapewnić w późniejszej ciąży jak dzidziuś już ma pełne rysy twarzy. My w związku z tym, że i tak płaciliśmy to wykorzystaliśmy taką opcję.

Gość InLoveee
W którym tygodniu robiłyście to 4D? Ja teraz w 12 mam badanie prenatalne, czy mogłabym już poprosić lekarza o zrobienie mi takiego 4D?

hej dziewczyny z doswiadczenia wiem ze na 4d nie oplaca sie isc wczesniej niz po 24 tygodniu a przed 30. co do terminu to najbardziej precyzyjny termin porodu z USG jest podczas 12/14 tygodnia bo pozniej kazda dzidzia rozwija sie juz swoim tempem, przeciez nie kazda dzidzia rodzi sie o masie 3200g.

Gość madziulah
to muszę zapytać swojego lekarza o to 4d na następnej wizycie - to będzie wtedy 15/16tc - zobaczymy co doradzi. Za wczorajsze prenatalne zapłaciłam 90 zł (zresztą zawsze tyle płacę za usg) więc ciekawa jestem ceny 4d :) a mnie dziś na kolację na śledzie wzięło ;)

z corka byłam w 26 tygodniu i teraz tez ide w 25tyg. Na corci USG dokladnie było widac twarz, jak sobie ziewała non stop, przykładała raczke do buzki. i musze powiedzie ze teraz patrzac na to USG to podobna jest. pozniej po 30 dziecko juz jest za duze, podkula sie i juz ciezko cokolwiek zobaczyc. corcia moja pierwsza nie znosiła USG zawsze uciekała spod niego albo szła tak spac ze nic nie dało sie zobaczyc musielismy zawsze ja budzic, skakałam biegalam, pilam, sklony robilam, przysiady a ona i tak nie dała sie pokazac raz lekarz zwatpil po 40 minutach kazał mi isc na spacer 30minutowy zjesc cos slodkiego i wrocic a moze sie obudzi i na szczescie poskutkowało.

Witajcie Dziewczyny :) poproszę o wpisanie mnie do tej wspaniałej grupy :) czy któraś z Was zna się na interpretacji badań usg - chodzi dokładnie o NT. Będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam Wszystkie Mamy

Bardzo dziękuję za informację odn.ZUSu itp... byłam dziś u księgowego i własnie mówił o tych badaniach i BHP.. dał kilka rad co i jak powinno się robić i mówić w razie W. co prawda zamierzałam i tak pracować, i będę :) jak odchowam malucha, no ale zawsze warto skorzystać z mozliwości jakie daje urodzenie dziecka. Dziewczyny, wg mojego lekarza powinnam być teraz w 9 tygodniu i rodzić początkiem lutego. nie wiem czy już pisałam, ale zaczął liczyć wiek ciąży od "fałszywej" miesiączki, którą miałam będąc już w ok.1-2 tyg ciąży. Sam mi powiedział, że byłam już w ciąży wtedy, jednak mimo to liczy od niej, a nie od poprzedniejszej. Mi wychodzi o dwa tyg wcześniej wszystko. A USG wychodzi pośrodku moich i lekarza wyliczeń.. zgłupiałam... I tu mam problem, bo nie wiem jak wyjdzie to badanie przeziorności karku, czy ta rozbieżność bedzie brana pod uwagę ,czy nie...? :( No i ostatnio gin nic nie wspominał o tym badaniu, więc nawet nie wiem kiedy się go spodziewać. Możliwe, że za tydzien, gdy stuknie mi 10 tc zrobi to badanie? Jak ja wam zazdroszczę tego widoku rozmachanych rączek i nóżek. . . Ostatnio widziałam właśnie tylko fasolkę z serduszkiem. Myslicie że teraz zobaczę już żabkę? :) bo chcę zabrać mojego wiecznego narzeczonego :) Chyba zwyczajnie będę rodziła najpóźniej z Was, mozliwe że zachacze o luty, choć bardziej się spodziewam stycznia :) córkę też miałam inaczej wyliczoną niż sama liczyłam. Urodziłam niemal 3 tygodnie przed terminem, a mimo to wazyła 3250...dlatego tutaj też mam wątpliwość czy lekarz ma rację co do wieku ciązy..

Gość do gosieńka2666
gosieńka2666 najważniejsze żeby ktoś Cię dobrze poprowadził i jednak miejcie świadomość tych ewentualnych spotkań w sądzie. I taka moja rada. Na zwolnieniu nie wychodź z domu w godzinach pracy ZUS, czyli od 7-15. Na 99 % Cię skontrolują, więc lepiej nie dawać im argumentów. nawet jak będziesz mieć zwolnienie "chodzące". Na zwolnieniu niech lekarz wpisze adres tam gdzie będziesz przebywać.

Gość blanka25
Dziewczyny, a robicie test Papp-a jeśli NT jest ok? Mi ginekolog zostawiła wolny wybór i sama nie wiem. Koszt jest niemały - 350 zł, ale nawet nie o to chodzi, badanie i tak nie da 100% pewności czy nie ma choroby, a jeśli wystąpi to są to choroby genetyczne, których i tak nie wyleczymy... Ja tam zakładam, że maleństwo jest zdrowe i na razie się wstrzymałam. :)

Dzięki za odp. W sumie to mam zamiar pracować do wtedy, aż dam radę, bo i tak innego pracownika nie mamy. No ale różnie bywa i możliwe że będę potrzebowała zwolnienia. Głównie martwię się o macierzyński i wychowawczy, żeby mi przysługiwał. No i pracować będę u narzeczonego, i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, czy nie wyjdzie jako próba oszustwa. No ale przecież mozna pracować u rodziny lub partnera..? u nas pochmurno, burze i 32 stopnie za oknem - wykańcza mnie ta pogoda!!! :( wczoraj miałam lekkie skurcze w dole brzucha i się zmartwiłam. To nie był ból, ale takie delikatne kłucia. I znów się zastanawiam, czy to normalne bo macica się rozciąga, czy być może za duzo się ruszałam... bo jak się połozyłam to skurcze przeszły.

Gość blanka25
Nie martw się gosienka, tez tak mam. To normalne i jest związane właśnie z rozciąganiem macicy. mam tak od początku ciąży co jakiś czas i wszystko jest w najlepszym porządku. powód do niepokoju jest, gdy ból jest bardzo silny lub towarzyszą mu dziwne upławy/krwawienie.

Gość InLoveee
Gosieńka powinnaś się oszczędzać. Może być przez to, że się przeforsowujesz.

Gość Młoda Kacha 22
Do mnie to jeszcze do końca nie dociera ze się dzieje w moim ciele , ciesze sie bardzo bo to moje pierwsze dziecko,ale towarzyszą mi wątpliwośći czy sobie poradze czy bede potrafiła sobie poradzic pozatym najgorsze jest chyba to ze trzeba wybrac szpital pozniej położną ktora odwiedzi w domu wszystko mnie troche przeraza . Może jest tu jakaś dziewczyna z okolic Opola która też ma takie problemy ? :) we dwójke zawsze raźniej :)

Nie martw się, ja jestem w 2 ciąży i wszystko przeżywam na nowo :D Trochę mi się zapomniało jak to jest... jedną ciążę poroniłam rok temu i teraz wszystko wzbudza mój niepokój, choć może niepotrzebnie. A gdy chodziłam z córką w ciąży to miałam 19 lat i było mi wtedy tak lekko.. :) ciąza niemal wzorowa, przytyłam 13 kg, czułam się świetnie, rodziłam w lecie i po 3 tygodniach śmigałam w sukienkach, brzuszek się szybko wciągnął... teraz coś czuję nie będzie tak lekko :) Dziewczynki, będziemy mieć zimowe maluchy, więc pewnie pierwszy spacerek trochę poczeka... z córą to poszłam na spacer na drugi dzien od wyjścia ze szpitala :) po 6 dniach od porodu. spała wtedy 5 godzin!!! a ja nie mogłam jej obudzić, żeby napiła się mleczka :) pomlaskała 2 razy i spała dalej :)

Gość hmmmmmmm98687yhjhd
Ja mam termin na sam począteczek stycznia. W poniedziałek widzialam malenstwo to lekarz mówi, że dawno mu sie taki leń nie trafił. Ustawil się dupką do USG i nie chciał obrócić. Później tylko zmarszczył czółko i lekarz się z niego śmiał. :)

Gość blanka25
To moja pierwsza ciąża i wszystko mnie niezmiernie ekscytuje :D Ale jestem w 13 tygodniu i wagę mam niższą niż przed ciążą (a ogólnie i tak jestem drobna i szczupła). A jak jest u Was?:)

Gość madziulah
witam was mamuśki w ten duszny dzień :) ja nie wiem co dziś ze sobą zrobić. Od wczoraj dokuczają mi bóle krzyża i zmęczenie (ale to chyba przez te zmiany pogody). Czekam właśnie na męża bo zachciało mi się placków ziemniaczanych i obiecał że zrobi :) 24 kolejne usg - ciekawe jak moje maleństwo się zmieni :)

Gość hmmmmmmm98687yhjhd
Ja też już schudłam kilka kilogramów. ;) A co do krzyża... wczoraj nie moglam zasnąć, tak mnie bolał. :/ Teraz też ledwo siedzę. Ledwo się oddycha tą zawiesiną na poddaszu jeszcze...

Gość madziulah
blanka ja też w 13 tc i póki co 2,5 kg do przodu ale też nigdy nie byłam chuda, takie 38/40 ;)

Gość madziulah
no ja w sumie też w bloku i masakra - wszędzie pootwierane okna :( ale w sobotę jadę do rodziców na tydzień to będę się wylegiwać na działeczce o ile pogoda dopisze :)

Gość blanka25
hmm, no ja 32/34 albo i mniej ;). Ale mam nadzieję, że wkrótce zacznę troszkę rosnąć. :) problem w tym, że nadal nie mogę patrzeć na sery, mleko, jaja, wszelkie smażeniny itp. i co ciekawe na czekoladę, którą kiedyś pochłaniałam. :P na razie jedyne co mi urosło to biust i to dość znacznie ;)