Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsgsfggsd

Jak byłam mała piłam wode z kałuży. A wy jakie macie jakieś wspomnienia?

Polecane posty

a ja pamietam jeszcze bale w szkole na ktore malowalismy plakaty farbami, serpentyny, nie bylo konfetti tylko cielo sie bibulke na malutkie kawaleczki, choinka zakladowa w pracy u taty, gdzie pijany mikolaj dawal prezenty:P, oczywiscie spanie na sianie, w namiocie na podworzu, brat nas straszyl, a my z kolezanka wialyscmy jak durne....pomoc u babci przy zniwach, znoszenie snopkow, zbieranie malin i truskawek za pieniadze u gospodarzy...

przeczytałam cały topik od poczatku i normalnie ryczałam ze śmiechu :) oj, nasze dzieciństwo to były czasy :) też pamiętam buty relaxy, ale jakie one były ciepłe i nie przemakały. też spiewaliśmy "tutu rutu jest chrupiace bo kosztuje 2 tysiące jak Wałesa go spróbował to do kibla wymiotował :)" niestety nie pamiętam dalszej częsci piosenki :( zbieraliśmy na smietnikach butelki szklane z wszystkiego i raz w miesiącu przyjeżdzała duża ciężarówka na wieś i skupowali te butelki, a potem szliśmy na lody lub cos innego :) mieliśmy swoje budy/bazy/domki w krzaczorach głogu/tarniny. ojciec nam w środku wyciał krzaki tasakiem i tam znosilismy różne rzeczy. gotowaliśmy z gliny, bo u nas na wsi piasek to był towar luksusowy :p bawiliśmy się w sklep, pieniądze to były liście drzew im mniejsze liscie tym mniejszy nominał :D kradlismy w nocy marchewkę/groszek/truskawki/ziemniaki na ognisko i owoce z drzew :p uciekalismy przed babką która miałą długi nos i nazywaliśmy ją baba jagą, a mieskzała w takim domku na koncu wsi. kiedys w nocy ukradliśmy jej wszytskie gruszki z drzewka, te co nie mogliśmuy już zjeść wyrzuciliśmy do rowu. zajadaliśmy się mlekiem w proszku którego były całe góry, bo to był pgr wiec dla cielaków kupowali :p zjeżdzaliśmy z góry zboza które po żniwach trafiało do suszarni. zbierałam historyjki z gumy donald, potem barbie. wymienialiśmy się na przerwach karteczkami z segregatora. każdy w szkole obowiązkowo miał zeszyt podpisany "złote myśli" i cała szkoła się wpisywała. kochałąm się w Angelo z Kelly Familly i z kolezanką biłysmy się kto jest przystojniejszy Angelo, czy Paddy :P włanczałyśmy kasetę tejże rodzinki i udawałyśmy że to jest lista przebojów, spiewałyśmy i dawałyśmy sobie punkty za uchy wykonywane przy piosence najbardziej zbliżone do tych z estrady :0 graliśmy w berka/klasy/państwa miasta/gume piłką graliśmy w piątki/dziesiątki/szóstki/piętnastki i nie pamiętam co jeszcze wieszaliśmy się na trzepaku skakaliśmy z hustawek były 2 na cała wieś prosto w ogromne pokrzywy :p kolega woził mnie na kierownicy rowera do koscioła oddalonego o 5 km. jak zobaczyliśmy milicjanta to się wszytskie dzieci mówiły dzień dobry i uciekały bo myslały że przyszedł nas aresztować za kradzione warzywa/owoce :p piłam mleko prosto od krowy, podstwaiałam tylko garnuszek mamie/babci i bez przecedzania piłam. kiedyś chciałąm doic krowę jak miałam 6 lat, mama mi pozwoliła a ja ją doiłam i płakała że ja to na pewno boli :P zakładałyśmy swoje ogródki w których rodzce pozwalali nam sadzić prawdziwe warzywa ;D w domu włanczało się disco polo otwierało okno i robiło się na polu dyskotekę :) przebierałysmy się w mamy ubrania, robiłysmy z chust spódnice a z takich listków z drzewa lotków kolczyki i samolociki :) szyłam dla lalek ubrania na razie tyle co by was nie zameczyć :p

a i przypomiało mi się też niby chlebek u nas nazywało się to masełko, jesli o tym samym mówimy. palilismy papierosy z patyków i się zaciagaliśmy. jak miałam 4/5 lat ojciec dał mi zapalić papierosa tak się zakrztusiłam że kaszlałąm przez pół dnia, nigdy wiecej papierosa nie miałąm w ustach :)

Gość gerber@@@
jak mialam 9-10 lat ogolilam sobie twarz jak tata,takim pedzlem grubym rozsmarowalam na twarzy krem do golenia i maszyna przejechalam o matko jak mnie twarz piekla... .kie3dys u babco ktora mieszkala na parterze ucieklam przez okno bo babcia poszla swinki nakarmic a mnie mial pilnowc dziadek.tak sie skradalam ze wspaldam do koryta .ale babcia byla zla a teraz te wspomnienia sl dla mnie zlotem zreszta wszytskie wspomnienia pamietacie dekatyzy...

chodzi o te spodnie dzinsowe? jeśli tak to moja siostra je miaął była starsza mi się nie podobały. ale pamiętam że był szał na spódniczki i torebki szyte z takich kolorowych kwadratów materiału. kupowało się go w sklepie po 50 groszy za sztuke.

robiłąm baczkiem dziury w scianie i wyjadałąm tę scianę :/ mama czytałą nam bajki na dobranoc, oglądaliśmy bajki na projektorze, najbardziej lubiłam dzikie łabedzie i spóźniony słowik :D lubiłąm oglądać miasteczko twinpix czy jak się to pisze a potem się cholernie bałam i bałam się zasnąć. w szkole na parpecie z pania chodowaliśmy rzeżuchę i cebuszki i nosilismy do szkoły kanapki z samym masłem, a pani dawała nam te zielska na kanapki, jakie to było dobre :)

no i długo czekaliśmy aż w telewizji puszczą "titanic-a" :)

Gość gerber@@@
tak tak ,to te spodnie. kojrza mi sie spodnice z materialem taki trojkat a dol rozszerzony. albo lambadowki.hehe dresy gnieciuchy.rower wigry lub jubilat i pojechaly na rowery

Ah marzą mi się te ZAPY ! A tak w ogóle to z mojego dzieciństwa ( lata 90te ) pamiętam zbieranie pokemon Tazo z chipsów ( a Pokemonow nie obejrzalam ani jednego odcinka :D ), wumienianie się karteczkami, pachnacymi, z postaciami z bajek, no i zabawy na podwórku do samego wieczora. Dzisiejszym dzieciom wspolczoje.

oj, pamiętam spódniczki lambady :) a jak my tę lambade tańczyłyśmy :D ale dresów nie bardzo, czy to chodzi o te ze śliskiego materiału? czy nie?

ha, fajne zdjęcie :) pamiętam te różowe kasety i po milion razy nagrywane przeboje na jedną :) vibowit który jadło się prosto z torebeczki :) a tą grę co jest na zdjęciu tez pamiętam, wilk i zając :)

Gość gerber@@
to byly dresy z takiego gniecionego materialu.sliskie tez byly

Gość chodzenie po syfon
z kolegami,100 metrów od domu była syfoniarnia więc 10 minut wte i wewte a nam zajmowało to pół dnia oczywiście syfon po drodze wypity i do domu z pusta butelką ..... :D

Gość gerber@@
dzieci 21 wieku beda wspominaly ekologiczne warzywa.komputery gry i jak to bylo fajnie bo dlugo w nocy gralam na kompie my kiedys jadlysmy brudne marchewki czesto gesto pewnie jablka z robakami i nic nam nie jest a treaz co te eko mamy wyprawiaja. zal tych dzieci i tych nowoczesnych rodzicow tego nie bierz tego nie ruszaj tego nie jedz.....matko nic nie mozna jak patzre na swojego chrzesniaka .siedza kolo domu wokol pergole tylko niebo widac piaskownica trampolina i rodzice ./ogranieczone spoleczesntwo

a lizaki takie pyszne w sklepach pamiętacie? teraz lizaki smakuja inaczej, albo ja ju ż nie umiem się z nich cieszyć :(

Gerber masz rację, teraz jak by dziecko bawiło się w piasku i nie daj boże coś w między czasie zjadło to zaraz matka panikuje każe dziecku pluc, płukać usta i niejednokrotnie byłam świadkiem jak jechaął z dzieckiem na pogotowie! my tak jak piszesz, brudne marchewki prosto z pola wytarte o trawę lub spodnie czy rękaw, owoce prosto z drzewa.

Jestem ciekawa czy dzisiejsze dzieciaki z łezka w oku bedą wspominac za jakieś 20 lat ich czasy...czy bedą podobne wspomnienia jak nasze? ''Pamietacie ta Mp4 ?- to był wtedy hit:-)

Gość gerber@@
na komunie jak dostalam zegarek z dlugopisem o matko jaka dumna bylam wtedy a treaz....sluchajcie w jednym kosciele w zeszlym roku ksiadz powiedzial dzieciom zeby przyniosly prezenty do poswiecenia,ksiadz wychodzi na oltarz a tam quady stoja do poswiecenia

Moi znajomi chowia swoje dziecko pod wielkim kloszem. Wszystko 10 umyte, ręce musi myć co chwilę. Nigdzie z nim nie wychodzą bo czasem się przestraszy. Zwierząt też żadnych na oczy nie widzial ( ma 2 latka)....oczywiscie ma alergie na wszystko co się da. Oto nowoczesne dzieci. Później pewnie wręcza mu kompa i niech siedzi w domu. Dzisiejsze dzieci będą wspominać...nudę przed kompem i brak jakichkolwiek relacji międzyludzkich.

ha! Gerber żartujesz z tymi quadami ? ja na komunie jak dostałam rulon cukierków( kiedyś robili z papieru szarego takie rulony), sweter i kolczyki złote to byłam mega szczęśliwa. i nie p[atrzyłąm że babcia przyszła i nic nie przyniosła tylko się cieszyłam że jest. a teraz jak by ktoś nie miał kasy to albo nie idzie albo sie zapozycza. takie czasy...

dzisiejsze dzieci mają relacje z ludzmi przy kompie, na fejsie, nk, czatach czy gadu.

Gość gerber@@
moj kuzyn to ju wogole przegial.powiedzial ze jezdza z dziecmi samochodem juz jak musza bo inni jezdza jak wariaci a nie daj Bog ktos wnich wjedzie....matko jak ja tego slucham to az zal mi ich....a dzieci mieszkaja pod warszawa i nigdy warszwy nie widzialy. jak zaproponowalam zebysmy razem sie wybrali na spacer na zamkowy od razu a gdzie tam jechac to kolo domu moga sie bawic, \ za pergolami i tylko niebo widac

Przypomniałam sobie właśnie jak w dzieciństwie pływałam kaczuszkami :p dwa razy zrobiłam im przy tym koniec świata :o najpierw utopiłam dwa kurczątka bo u babci były kaczuszki i kurczaki i koniecznie chciałam nauczyć je też pływać i tak je uczyłam że zdechły :o a drugi raz z kuzynką włożyłyśmy kaczuszki małe do takiej dużej wanienki z wodą bo podobało nam sie jak pływają, niestety babcia zawołała nas na obiad, potem szliśmy na grzyby...a po powrocie kaczuszki leżały nieżywe na dnie wanienki bo nie umiały wyjść :o Pewnie w następnym wcieleniu będę kaczką :p

Gość chujwdupeTuskowi
jak byłem mały biłem wszystkich, bo byłem większy i silniejszy, zreszta tak jest do teraz... Najman mnie cwiczy, wierze w jego polot i umiejetnosci

Gość gerber@@
niestyet to z tymi quadami to nie zart tylko rzeczywistosc przerazajaca....

Lisabet, mi kolażenka kiedyś opowiadała że jak brat był mały to chciał żeby małe kaczuszki nie urosły bo będą brzydkie, no i włozył je pod deskę po której chodzili, jakie było zdziwienie matki gdy na jesień odkryła co sie stało z kaczuszkami :( a sąsiadka jak była mała prała małe kaczuszki i wieszała je na sznurkach :/

odnośnie kaczek powyżej aby babci pomóc wszystkie pozbierałam do dużego słoika i przykryłam aby jej nie uciekały :( to był wyrok dla nich

Gość Aggy_Ann
A mi się przypomniało... Będąc u córki znajomych moich rodziców, niedość, że posikałam się, gdzie wszystko mi pociekło po nodze:D to zrobiłam coś cięższego w majty:D Blehh :D Albo, miałam straszny sentyment to swoich ubrań, ubrałam ciasne spodenki i kiedyś wracając z całego dnia bablania się w piasku, nachyliłam się, żeby przejść pod takim płotkiem jak dla koni i pękły mi na samym tyłku :P Wibovit(czy jak to się tam pisze) też wcinałam na sucho:P Zawsze opiernicz od mamy dostawałam, ale on mi nie smakował jako napój :) Na "górkach" znaleźliśmy stary kask, to bawiliśmy się, że to hitler :D i ktoś go chował, a inni go szukali :P Zawsze, na parapecie, gdy było gorąco, pojawiały się takie mikroskopijne robaczki, kropeczki dosłownie, czerwonie, po dziś dzień nie wiem co to było, i zawsze je rozgniatałam paluchem :P Granie w klasy, w palanta, butelkę, i inne:)

Gość Aggy_Ann
a te robaczki to były na parapecie ale od zewnątrz, od dworu jakby co:P A jak z siostrą chciałysmy namówić rodziców aby pojechać nad jezioro, to brałyśmy tą szuflę taką drewnianą to odgarniania sniegu, pisałyśmy na niej białą kredą nazwę tego jeziora i chodziłyśmy po podwórku i strajkowałyśmy :D:D