Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzgorza maja oczy

Jaki macie stosunek do klauzuly sumienia?

Polecane posty

"Poza tym wcześniej podobałam przykład tego, jak to ładnie lekarz może olać swoje obowiązki w oczekiwaniu na pieniądze. " ale to nie problem niczyjego sumienia tylko problem socjalizmu. to też: "lekarz spojrzał na rękę i powiedział, ze jest stłuczona" chcesz powiedzieć że "sumienie" mu nie pozwoliło prześwietlenie zrobić? "gdyby była legalna zawsze i w każdym przypadku" aborcja to morderstwo z zimną krwią, coś wręcz potwornego, powrót do najczarniejszych czasów barbarzyństwa.

"Maciek - nie każda - są trzy przypadki kiedy jest legalna, ale lekarz i tak może odmówić. " Ok, mi chodzilo o poziemie aborcyjne (bo umowmy sie, te 3 przypadki to jest jednak niewielki odsetek aborcji. Mowimy tu o aborcji na tzw. zyczenie) i taki lekarz lamiacy prawo w swoim prywatnym gabinecie robi to na wlasna odpowiedzialnosc i rachunek. A lekarz w publicznym zakladzie takze ma prawo odmowic, moze to wykonac jego kolega, ktoremu to nie przeszkadza. W przysiedze Hipokratesa jest mowa o leczeniu ludzi, a aborcja ma z leczeniem ludzi niewiele wspolnego. "Poza tym wcześniej podobałam przykład tego, jak to ładnie lekarz może olać swoje obowiązki w oczekiwaniu na pieniądze. " Moi rodzice sa lekarzami i nie biora lapowek. Masz zle doswiadczenie i rzutuje ono na twoj poglad odnosnie lekarzy i ja to rozumiem. Ale nie mozesz twierdzic, ze kazdy lekarz, ktory nie chce wykonac aborcji robi to tylko dlatego, ze zrobi to po godzinach za dodatkowe pieniadze.

Off - skoro lekarz może olać 10latkę z potrzaskaną ręką, to myślisz, że ciężko mu będzie olać kobietę która prosi o aborcję z LEGALNYCH powodów? Wiesz czym lekarz wytłumaczył nie udzielenie pomocy zanim dostał pieniądze od rodziny mojego kolegi? "Za duże ryzyko, że operacja się nie powiedzie" - dziwne, że jego obawy zniknęły po kasie do ręki, nieprawdaż? Maciek - jeżeli aborcja zagraża życiu, to nawet kościół katolicki (nie polsko-katolicki) uznaje wyższość życia matki nad płodem. Poza tym rozumiem, że są uczciwi lekarze. Oni nie potrzebują klauzul żeby dobrze wykonywać pracę, ale nie ułatwiajmy życia pazernym cwaniaczkom.

Gość cvcvcv
aborcja to morderstwo z zimną krwią, coś wręcz potwornego, powrót do najczarniejszych czasów barbarzyństwa. Och uważaj sobie jak chcesz, ale nikt nie może mnie zmusić do urodzenia dziecka. I teraz nie możesz zacząć wyjeżdżać tu z tą swoją wolną wolą, bo skoro ja ją mam i moją wolą jest nie urodzić to wg Twojego toku myślenia nikt mnie do tego nie zmusi.

cvcvcv "Chciwi sa lekarze, gdyby była legalna zawsze i w każdym przypadku (czego bym chciała)" Oczywiście, że powinna być legalna i to na życzenie, w Polskie gdzie króluje ciemnota oraz zabobon to będzie niestety trudne, bo przecież oni wolą przymykać oko na tych rzeźników z podziemi, powołując się na sumienie, wiarę, KK, itp. nie wspominając już o tym, że w JEDNEJ klinice aborcyjnej zaraz za granicą Niemiecką Polki dokonały więcej aborcji, niż w ciągu całego roku w Polszy, cóż...

Gość oj rozia
legalna aborcja - to baby zaczna ja stosowac jak antykoncepcje.

Moorland "...ale nie ułatwiajmy życia pazernym cwaniaczkom." Dokładnie (kuzynko :P)! Jak im się nie podoba, to niech poszukają sobie czegoś lżejszego, adekwatnego do swojego sumienia.

Maciek - akurat lekarza ginekologa najlepiej mieć jednego, kwestia zaufania i komfortu, jeżeli nagle dowiadujesz się, że on czegoś nie zrobi, a ty masz nagle szukać nowego lekarza...to mało przyjemne, naprawdę. Sama czułam się średnio jak musiałam nagle zmienić lekarza, bo poprzednia lekarka zmieniła miejsce zamieszkania.

" I teraz nie możesz zacząć wyjeżdżać tu z tą swoją wolną wolą, bo skoro ja ją mam i moją wolą jest nie urodzić to wg Twojego toku myślenia nikt mnie do tego nie zmusi." oczywiśćie. tak jest ale musielibyśmy założyć że nie wiesz i nie mogłaś się dowiedzieć skąd się biorą dzieci. a skoro jest inaczej to przez pójście do łóżka z facetem wyraziłaś zgodę na to że możesz zajść w ciążę. no i w takim wypadku masz obowiązek wywiązać się z umowy zawartej między tobą a twoim dzieckiem że je urodzisz. dlatego np ciąża z gwałtu (mimo że dziecko nie jest niczemu winne) może zostać usunięta bo kobieta nie wyraziła zgody na to dziecko. ale jeżeli poszła do łóżka dobrowolnie i zaszła w ciążę to już jest za późno. musi wykonać umowę na którą się dobrowolnie zgodziła.

"bo poprzednia lekarka zmieniła miejsce zamieszkania. " to trzeba im zakazać zmieniać miejsce zamieszkania, to chyba oczywiste :D

"Maciek - akurat lekarza ginekologa najlepiej mieć jednego, kwestia zaufania i komfortu, jeżeli nagle dowiadujesz się, że on czegoś nie zrobi, a ty masz nagle szukać nowego lekarza...to mało przyjemne, naprawdę. Sama czułam się średnio jak musiałam nagle zmienić lekarza, bo poprzednia lekarka zmieniła miejsce zamieszkania. " No to znalezc sobie takiego lekarza, ktory spelnia Twoje wymagania. Przeciez rozmawiacie miedzy soba, polecacie sobie ginekologow itp itd. Wiecie, ze ten jest taki, a inny owaki. Ok, nie znam sie, wiec sie nie wypowiadam:)

no tak, jak offuś nie wie co powiedzieć to udaje idiotę....

oj rozia "legalna aborcja - to baby zaczna ja stosowac jak antykoncepcje." Zapewniam Cię, że ŻADNA kobieta nie wybrałaby aborcji zamiast antykoncepcji. Aborcja to ostateczność, poza tym i tak jest wykonywana, więc lepiej zadbać o swoje obywatelki i ułatwić im do tego dostęp dając sterylne warunki i psychologa.

!offerma "ale jeżeli poszła do łóżka dobrowolnie i zaszła w ciążę to już jest za późno. musi wykonać umowę na którą się dobrowolnie zgodziła." Nic nie musi.

"więc lepiej zadbać o swoje obywatelki i ułatwić im do tego dostęp dając sterylne warunki" czy o gwałcicieli też państwo powinno "zadbać" żeby się nie musieli wałęsać po ciemnych i zimnych parkach tylko mogli gwałcić w komfortowych warunkach?

"poza tym i tak jest wykonywana, więc lepiej zadbać o swoje obywatelki i ułatwić im do tego dostęp dając sterylne warunki i psychologa." Zabojstwa i kradzieze tez sa wykonywane, ale to jeszcze nie powod, zeby "dbac" o ludzi, ktorzy sie tych rzeczy dopuszczaja.

Gość a uwazalem moorland
ma troche oleju w glowie mocne rozczarowanie. Offerma dobrze prawi jak zwykle. Przeciez jak przyjdzie taka kowalska do ginekologa w sprawie aborcji (pod warunkiem ze jest zagrozone jej zycie) to lekarz nie odmowi. Ale jesli przyjdzie nowakowa w sprawie spirali bo ma kaprys by nie miec dzieci przez nastepne 10 lat. To naturalna rzecza jest ze lekarz moze odmowic. Przede wszystkim on ma leczyc , a takie spirale , skrobanki bo klientka ma takie wydzimisie to zapobieganie ktore w gestii lekarza nie leza.

"Nic nie musi." tak jak każdy kto popełnia przestępstwo. złodziej też nie musi przestrzegać prawa własności a bandyta nietykalności cielesnej ofiar.

Gość cvcvcv
musi wykonać umowę na którą się dobrowolnie zgodziła. no bo umowa aptekarza o pracę jest niedobrowolna

Gość vzdv
a uwazalem moorland---dokladnie , a juz to co pokazuja tutejsze scierwa bo kobiety to nie sa , to juz patologia. ktory mezczyzna chcialby takie babsztyle, moze ulomny.

Gość cvcvcv
tak jak każdy kto popełnia przestępstwo. złodziej też nie musi przestrzegać prawa własności a bandyta nietykalności cielesnej ofiar. A wydawało się z poprzednich wpisów, że wyznajesz zasadę nikt nic nie musi, bo inaczej jest betonem i to komunistycznym na dodatek.

Gość cvcvcv
tak jak każdy kto popełnia przestępstwo. złodziej też nie musi przestrzegać prawa własności a bandyta nietykalności cielesnej ofiar. A wydawało się z poprzednich wpisów, że wyznajesz zasadę nikt nic nie musi, bo inaczej jest betonem i to komunistycznym na dodatek. Źle odczytałam, mój błąd

"no bo umowa aptekarza o pracę jest niedobrowolna" no ale on nie zawiera jej z klientem tylko z właścicielem apteki. oczywiście uważam że jak właściciel apteki nie godzi się na to żeby jego pracownik jakieś "klauzule sumienia" sobie stosował i nie sprzedawał pigułek to go powinien wypieprzyć z roboty i znaleźć takiego któremu sumienie nie przeszkodzi. wszystko w ramach wolności każdego z nich.

Gość o jacie...
lekarz to nie pan mietek od kablowki by swiadczyl ci twoje zadania

Dobrze, że olej w głowie mierzy się podejściem do praw człowieka :) Wy możecie mieć łebki pełne nawet oleju z pierwszego tłoczenia, ja jednak wolę swoje szaro-białe komórki. Poza tym nie chodzi tylko o aborcję, a o całą masę innych zabiegów które można podciągnąć pod sumienie sugestywnie wyciągając łapkę.

najmadrzejszy na swiecie "Zabojstwa i kradzieze tez sa wykonywane, ale to jeszcze nie powod, zeby "dbac" o ludzi, ktorzy sie tych rzeczy dopuszczaja." Primo, to ty już się kilka razy żegnałeś z tym tematem pisząc 'EOT z mojej strony, bo nie lubie ideologicznych topicow', więc czemu z takim uporem tu wracasz? Secundo, nie wiem czy zauważyłeś, że Polska jest w garstce krajów europejskich, gdzie aborcja jest zabroniona (pomijając te 3 przypadki), więc naprawdę nie wiem o co ci chodzi. Przerywanie ciąży i tak jest i będzie z tym, że nasi sąsiedzi na takich Polkach zarabiają krocie, bo nasz pożal się Boże kraj nie może nic zrobić bez konsultacji z KK.

Ciekawe,że najwięcej sprzeciwiają się faceci......których ten "problem" nie dotyczy. Przeczytałam topik od samego początku i naprawdę przykro się człowiekowi robi.Offerma sam sobie przeczysz.Swoją argumentacje przyjmujesz tylko w momencie kiedy odpowiada ona Twojemu przekonaniu.Ale jak dziewczyny używając tego samego argumentu starają Ci się pokazać,że może być inaczej, nagle masz "klapki na oczach".Ciekawe....Poza tym nikt oprócz Ciebie nie wyzywa tutaj nikogo "komunistyczny beton,komuch" itp płyta Ci sie zacięła czy jak? Sumienie każdego z nas ma inne zasady.Dlatego na świecie opracowano np. prawa człowieka, aby zapobiegać czyjemuś widzimisię! To tak jak sumienie Anders Behring Breivika pozwalało mu pozabijać tych wszystkich niewinnych ludzi, a moje nie może tego pojąć. Tyle w temacie...

Inna sprawa - to od lekarza zależy na ile ciąża może być zagrożeniem. W jednym przypadku ciąża niosła ze sobą spore ryzyko, ale jednak dano kobiecie wybór i zdecydowała się dociągnąć do końca. Nie dociągnęła, martwy płód w siódmym miesiącu i krwotok wewnętrzny, z rozkładającymi ręce lekarzami w pakiecie. Ledwo ją odratowali. W Polsce prawdopodobnie nie miałaby nawet tego wyboru, zostałaby postawiona w sytuacji bez wyjścia, a lekarz by nie zaryzykował operacji, bo przecież lepiej, jak umrze sama niż u niego na stole, prawda?