Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzgorza maja oczy

Jaki macie stosunek do klauzuly sumienia?

Polecane posty

"ajwyzej zbawcą niedoli jednej osoby w sytuacji beznadziejnej najczesciej. " no i zabójcą drugiej osoby w sytuacji jeszcze gorszej.

!offerma: szkielet moralny i tzw. sumienie, nie maja zadnego zwiazku z frakcja. Lekarz to przede wszystkim czlowiek, i pacjent to przede wszystkim czlowiek. A czlowiek ma bardzo szeroki zakres jesli chodzi o pojecie moralnosci osobistej. A zakres moralnosci pojmowanej nie jest kryterium przyjecia i ukonczenia studiow medycznych, i nie jest tez kryterium dopuszczajacym do podjecia praktyki lekarskiej. I tak samo w przypadku pacjentow. Lekarz ma do czynienia z czlowiekiem i ma byc tego czlowieka lekarzem. A ten czlowiek bywa rozny. Czasem zly a czasem dobry.

2312 a kto pisze, że jest zbawca świata... najwyzej zbawcą niedoli jednej osoby w sytuacji beznadziejnej najczesciej. Dobre. Niedola bo zapomnieli ?? się zabezpieczyć ? :o Nie chcesz mieć dzieci, to nie uprawiaj seksu, albo zabezpieczaj się na 3 fronty. Ok gwałt i kaleki płod mogę zrozumiec. W każdej innej sytuacji jestem na nie.

"Pary b. rzadko chca adoptowac z tego co wiem, a ilosc tych dzieci gdyby nie było podziemia aborcyjnego byłaby niewyobrazalna" to gówno wiesz bo chętnych do adopcji jest dużo a dzieci które nie mogą znaleźć domu to dzieci już duże, takie których sytuacja prawna była przez lata "nieuregulowana" (bo rodzice nie byli pozbawieni praw rodzicielskich np) i dorastały w ten sposób w domu dziecka. maluchy, a tym bardziej noworodki nie czekają długo na chętnych.

BR, ja trafiłam na lekarzy którzy za główny punkt mojego leczenia uznali bezpłodność. Właściwie chciano mnie przygotować na inkubator... A jeśli będę chciała kiedyś mieć dziecko akurat nie widzę przeszkód w adopcji, leczyć się mogę, ale nei za wszelką cenę. Oferma,o mi to chodzi, do zamawiania nie mam prawa nikogo zmusić. Ale są apteki gdzie pracuje 4 farmaceutów i dwóch Ci sprzeda a dwóch nie i zależy jak trafisz.

Gość 2312312312
Dajcie spokój z poradami typu nie uprawiaj seksu.. Nie mam wpływu na to, że Bóg tak stworzył człowieka, że mu się stale chce, ale to jest fakt. Jakby robic tak jak piszecie, to człowiek po drugim dziecku musiałby bez wyjątku zrezygnowac na stałe z seksu, bo kogo stac na trójkę dzieci, albo więcej? Wpadki przy zabezpieczaniu się sa tez b czeste

Ta dyskusja jest bez sensu. Kazdy z nas ma inny punkt widzenia, inna opinie. Ale nie zmienia to faktu, ze bez wzgledu na klauzule sumienia, byli, sa i zawsze beda lekarze, ktorzy beda podejmowali sie uznawanych przez niektorych za barbarzynskie praktyk. A dlatego przez niektorych, ze moralnosc jest pojeciem wzglednym, i te dyskusje sa bez nadziei na konsensus prowadzone od lat. Bo tylu z nas jest za co przeciw. I zawsze bedzie.

2312312312 Tak jak pisałam, kogo nie stać niech się zabezpiecza potrójnie. Przy kombinacji pigułka, prezerwatywa i cos tam jeszcze nie ma szans na ciążę.

!offerma: Jezeli ty sie z takim plaskim banalem nie zgadzasz, to ja juz moge tylko jedno...uznac ze nie mamy o czym ze soba dyskutowac.

Gość 2312312312
Ja tam nie jestem zadnym lewakiem, debilu, zawsze głosowałam na prawice. Więc przestan bezmyslnie wyzywac kazdego którego poglądy ci nie odpowiadają od lewaka, bo to świadczy tylko o twoim b. ograniczonym rozumku. Ja aborcji do 12 tyg. zycia nie uwazam za morderstwo, bo to tylko płód, zlepek komórek. Który stalby się człowiekiem w sprzyjających okolicznosciach albo i nie. Nawet natura sama jest na tyle mądra, że jak organizm jest nieprzygotowany, np. w przypadku głodu, to sama usuwa płód.

*a przychodziłam z czymś innym. Jak się nie chce aborcji to trzeba od podstaw zacząć. Wychowanie seksualne z prawdziwego zdarzenia, odpowiednie zabezpieczenia dla młodych rodziców (żeby ciąża nie była powodem problemów z pracą), za tym także idzie polityka mieszkaniowa (mało kto decyduje się na dziecko mieszkając w wynajmowanej kawalerce). Ułatwić procedury adopcyjne, zadbać o domy dziecka, dostęp do antykoncepcji jest coraz lepszy a klauzule tylko utrudnią to, więc nie wiem co z tym sumieniem farmaceutów.

Krwawa Wilczyca: Trzeba przeczytac, zeby moc ocenic czy sie podoba czy nie....

"Ja aborcji do 12 tyg. zycia nie uwazam za morderstwo, bo to tylko płód, zlepek komórek. " ty też jesteś "tylko zlepek komórek". ten absurdalny argument powtarzany non stop przez psychopatyczne fanatyczki aborcjonizmu świadczy tylko o tobie.

Najmądrzejszy, szczerze nie wyobrażam sobie bym kiedykolwiek posiadała dziecko. Jednak kiedyś może mi się odmieni, a nauczono mnie, że nie krew się liczy a prawdziwe relacje. Dlatego ciężko mi zrozumieć ludzi którzy za wszelką cenę chcą mieć dziecko.

Gość 2312312312
Ja właśnie dlatego uwazam, że kosciół walcząc tak z antykoncepcja się do tych aborcji przyczynia. Poza tym, nie wiem czy wiecie ale kościół sam przyznaje, że jego nauczanie w sprawach naturalnych nie ma charakteru dogmatycznego, bo jak sami piszą- nie mają pewnosci jesli chodzi o to. Nawet jak wprowadzono po raz pierwszy antykoncepcje, zebrali się biskupi i zdania były b. podzielone czy zakazac czy przyjąc.

KW "Najmądrzejszy, szczerze nie wyobrażam sobie bym kiedykolwiek posiadała dziecko. Jednak kiedyś może mi się odmieni, a nauczono mnie, że nie krew się liczy a prawdziwe relacje. Dlatego ciężko mi zrozumieć ludzi którzy za wszelką cenę chcą mieć dziecko." Ja z kolei nie wyobrazam sobie nie miec dzieci, ale jesli z jakich powodow nie moglbym ich miec z mojego czy jej powodu, to adopcja byla by dobrym wyjsciem. Bo jak napisalas: prawdziwa relacja jest wazna:)

Gość 2312312312
nie ma czegos takiego jak lewacy obecnie- juz te podziały odeszły dawno do przeszłosci. A co do zlepku komórek, ja tez jestem, ale mam mózg i jestem świadoma, odczuwam wszystko. Płód do 12 tyg. nie ma mózgu, nic nie czuje. Mucha tez jest zywym stworzeniem, to dlaczego ją mozna zabijac?

Gość 2312312312
a w czym jest mucha gorsza? To też zywe stworzenie, ma prawo do zycia chyba? Człowiek jest za to tak debilnym gatunkiem, że uwaza, że jest jedyny istotny na tej planecie... A Tak naprawdę ją totalnie zniszczył i jest raczej zarazą...

Najmądrzejszy, tak Ty. Niekórzy twierdzą, że człowiek to zwierzę, tylko bardziej inteligentne. Kwestie duszy, wiary itp są dla mnie za mało zbadane jednak by móc narzucać jeden pogląd jako jedyny słuszny.

Gość 2312312312
To ja sądziłam, że wszyscy wiedza że człowiek jest zwierzęciem. w biologii sa tzw. trzy królestwa i człowiek zalicza się do zwierząt.

"Płód do 12 tyg. nie ma mózgu, nic nie czuje. Mucha tez jest zywym stworzeniem, to dlaczego ją mozna zabijac?" BO NIE JEST CZŁOWIEKIEM. świnia, krowa, kura, owca i wszelkie inne zwierzęta które zabijami choćby po to żeby zjeść mają swiadomość, czują ale to nas nie powstrzymuje, prawda? bo nie są ludźmi. a poza tym bredzisz: "2 miesiąc życia Kształtuje się mózg, pojawiają się odruchy nerwowe. Można zarejestrować fale elektromagnetyczne wysyłane przez mózg człowieka." http://www.dlamamy.com.pl/?id_category=88&id_inf=220