Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

margoska123

jak zaczac diete

Polecane posty

Ogolne zasady Diety Scarsdal (przetlumaczylam w wiekszosci na google translate, wiecej informacji jest na http://lowcarblisa.tripod.com/index.html) DIETA Scarsdale ZASADY PODSTAWOWE Podstawowe zasady są proste. . 1.Jedz dokładnie to, co jest przypisane. Nie 2. Nie należy pić żadnych napojów alkoholowych. 3. Między posiłkami można jeść tylko marchew i seler (lodygi), ale możesz jesc tyle, ile chcesz. 4. Jedyne napoje dozwoloneto kawa czarna, herbata, Soda Club (z cytryną, w razie potrzeby) oraz woda) 5. Przygotuj wszystkie sałatki bez oleju, majonezu lub innych sosów. Do salat, Używaj tylko cytryny i octu, e lub musztardy. 6. Jedz warzywa bez masła, margaryny lub innego tłuszczu; sok z cytrynowy może być stosowany. (Unikaj kukurydzy, grochu, ziemniakow, soczewicy i fasoly, za wyjątkiem fasoli szparagowej). 7. Mięso powinno być bardzo chude; usunąć widoczny tłuszcz przed jedzeniem. Usuń skóry i tłuszcz z kurczaka i indyka przed jedzeniem. 8. Nie jest konieczne, aby jeść wszystko co w menu, ale nie zastąpuj i nie dodawaj. Wskazane kombinacje powinny być przestrzegane. 9. Nigdy nie należy przeciążać żołądka. Kiedy czujesz się pełna, STOP! 10. Nie pozostawaj na diecie ponad czternascie dni. Nastepnie podam menu

MENU Diety Scarsdal (przetlumaczylam w wiekszosci na google translate, wiecej informacji jest na http://lowcarblisa.tripod.com/index.html ) Scarsdale MEDICAL 14-dniowa DIETA Jezeli nie jest napisane dokladnie ile mozesz czegos zjesc, jedz do woli az nie jestes glodna (ile chcesz), możesz jeść tyle, ile chcesz. Nie przejadaj sie, Pomiędzy posiłkami można jesc surowe marchewki i seler (lodygi) ŚNIADANIE CODZIENNIE takie samo: Połowa grejpfrut-jeśli są dostępne, Kromka chleba ** o wiekszej zawartosci bialka a mniejszej weglowodanow (np pelnoziarnisy), nie smaruj niczym Kawa / herbata (bez cukru, śmietany lub mleka,bez miód) Poniedziałek Lunch: Wędliny *** szynka poledwica Pomidory - pokrojone, pieczonej lub duszone Kawa / herbata / / woda *** Może być zastapione ryba, kurczakiem lub indykiem Kolacja: Ryba lub skorupiaki, Zestaw surówek, wszelka zieleniny i warzyw, które chcesz Jedna kromka chleba jw Pol Grejpfruta - jeśli nie są dostępne, użyć owoców w sezonie Kawa / herbata / woda Wtorek Lunch: Sałatka owocowa, dowolna kombinacja owoców [Obiad zalecane zastępczy - patrz dół strony] Kawa / herbata / / woda Kolacja: Pieczony lub a grilla Hamburger lub chuda wolowina Pomidory, sałata, seler, oliwki (limit 4), ogórki i / lub Brukselka Kawa / herbata / / woda Środa Lunch: Salatka z tunczyka lub łosoś -bez oleju) z sosem cytrynowym i octem Pol Grejpfruta lub melon, lub owoce sezonowe Kawa / herbata / woda Kolacja: Plastry *** jagnięcina/baranina pieczona, widoczne tłuszczu usunięty Sałatka z sałaty, pomidory, ogórki, seler Kawa / herbata / woda *** Może być rowniez ryba, owoce morza, kurczak lub indyk, Czwartek Lunch: Dwa jaja, na twardo Niskotłuszczowy ser Cukinia, fasola szparagowa, lub lub pomidory Jedna kromka chleba białkowego, tosty Kawa / herbata / woda Kolacja: pieczona lub z grilla kurczak (skóra i tłuszcz widoczny usunięte przed jedzeniem) Mnóstwo szpinaku, zielona papryka, fasola szparagowa Kawa / herbata / / woda Piątek Lunch: Różne plastry sera (najlepiej niskotluszczowe) Szpinak, wszystko co chcesz Jedna kromka chleba białkowego, tosty Kawa / herbata / / woda Kolacja: Ryab lub skorupiaki Sałatka z kombinacji ( świeże warzywa , surowe lub gotowane) Jedna kromka chleba białkowego, tosty Kawa / herbata / / woda Sobota Lunch: Sałatka owocowa, dowolna kombinacja owoców [ Kawa / herbata / / woda Kolacja: Pieczeń z indyka lub kurczaka Sałatka z pomidorów i sałaty Pol Grejpfruta lub inny owoc Kawa / herbata / woda Niedziela Lunch: Zimny albo gorący indyk lub kurczaka Pomidory, marchew, gotowana kapusta, brokuły lub kalafior Pol Grejpfruta, lub innny owoc Kawa / herbata / / woda Kolacja: Pieczony lub (z grilla) stek, jedz ile chcesz, widoczne tłuszcz usunięte przed jedzeniem, Sałatka z sałaty, ogórki, seler, pomidory (w plastrach lub gotowane) Brukselka Kawa / herbata / woda Warzywa niedozwolone są kukurydza, groch, ziemniaki, soczewica i fasolka tylko szparagowa. Jedz do woli, az jestes najedzona, ale nie przejadaj sie. Sól, Non-stick spray , sos chili i musztarda są dopuszczalne, ale należy uzywac z umiarem. Scarsdale MEDICAL DIET-Obiad zastepczy- kazdego dnia, zamiast wyzej podanych lunch'ow, mozna jesc taki lunch zastepczy: Pol szklanki niskotłuszczowego bialego sera (cottage cheese) lub niskotluszczowego twarogu twarógu, wymieszac z jedną łyżkę niskotłuszczowej śmietany Wkroj owoce, jakie chcesz 6 połówek orzechów włoskich, całe lub posiekane i zmieszane z wyżej lub posypać nimi owoce Kawa / herbata / bez cukru Drugi tydzień Scarsdale MEDYCZNEJ DIETY Powtórz menu z pierwszego tygodnia. To takie proste. Powyzszej diety nie przedluzaj ponad dwa tygodnie. Jezeli chcesz scudnac wiece, jedz normalnie przez nastepne dwa tygodnie, i potem mozesz wrocic do Scarsdale na dwa i tak dalej Tylko przez dwa tygodnie ]

Sa 3 (TRZY) posilki: sniadanie, obiad i kolacja Sniadanie jest codziennie takie samo jak napisane wyzej: ŚNIADANIE CODZIENNIE takie samo: Połowa grejpfruta- Kromka chleba ** o wiekszej zawartosci bialka a mniejszej weglowodanow (np ciemny pelnoziarnisty), nie smaruj niczym Kawa albo herbata (bez cukru, śmietany lub mleka,bez miodu) Ja bym nie poszla na ta diete gdyby nie pozwalala na kawe! :-) Przepadam za kawa Tylko jak sie jest na Scarsdale, to kawa musi byc bardzo dobra bo jej nie mozna slodzic ani dodac noczego zadnej smietanki ani mleka Ta diete opracowal amerykanski lekarz (ktorego notabene zastrzelila kochanka jak chcial ja wymienic na mlodsza-prawdziwa historia) wiec jest pod publike w USA, gdzie wiekszy posilek jest wieczorem. W Polsce mozna przestawic 2gi i 3ci posilek i jesc "lunch" na kolacje, jak ktos chce. Co mi sie w tej diecie podoba, to to ze przewaznie mozna jesc mieso i rozne salaty w nieograniczonych ilosciach No i zadnego cukru i bardzo ograniczony chleb. Tutaj kupuje tzw "Carb Style" low-carb chleb ktorego 1 kromka ma tylko 5 weglowodanow. Za smaczny to on nie jest, he he dlatego sie go wiele nie chce jesc a zreszta pozwalaja przewaznie na tylko 1 kromke. Jak nie ma specjalnego chleba to trzeba poczytac nalepki i wybrac u siebie w supermarkecie jakis chleb ktory ma najmniej weglowodanow a najwiecej protein (bialka), - na pewno jakis z calego przemialu i pelnosiarnisty. Ta 1 kromka ma nie byc duza :-)

czesc , no tak , sa 3 posiłki, przeoczyłam :( a co do chleba to u nas tu chyba nie ma takiego co ma 5 wegli :) ale tak dieta spoko, a mozna kawe z rana np o 8??? no chleb to by tu pasował ,albo ten z dukana co sie piecze albo z fasol z diety sb tam jest duzo białka a wegli prawie zero i co robisz ta diete?

Nadal jesten niezdecydowana czy zaczac ta diete jutro czy nie. Problem jest, ze mam ochote na naslesniki:-) Wiesz czy w Polsce jest Weight Watchers?

WW byli w Polsce ale juz ich nie ma. Reszta-nie wiem- moze baluje bo week-end. Hela moze sie znajdzie jutro. Zjadlam nalesnikimi i dalej nie mam motywacji do SD. Tym niemniej wczoraj zjadlam okolo 900 cal A dzisiaj bedzie podobnie. :-) :-) wiec jestem zadowolona :-)

Zadecydowalam. Poniewaz ostatnio jem niewiele ponizej/okolo 1000 cal wiec tak pociagne jeszcze przez pare dni i zobacze czy beda jakies efekty Jedzenie do 1000 cal dziennie to juz jest jakas dieta Poki co moja dieta bedzie nie-nisko-weglowodanowa tylko nisko-kaloryczna Plus gimnastyka Jak minela niedziela? Udalo Ci sie trzymac planu i jesc MZ? :-)

witajcie ara, margoska Widze że ladnie sobie radzicie, a ja musze powiedziec że wtedy parę dni jak się pilnowałam i pisałam tu na topiku to tak fajnie mi spadalo w dól - może nie duzo ale to było kilka dni i juz wtedy zobaczyłam 62,9 a dzis po krotkich wakacjach 2 kilo więcej rodzina moja lubi ugościć a tym bardziej wiedza że lubimy wszyscy sobie podjeść wiec nie chciałam robic jakis szopek no i rezultaty dzis opłakane. Nie moglam w sumie się doczekac juz poniedziałku bo chce od dziś znowu sie pilnowac z jedzonkiem, ćwiczyc chociaż te nasze 15 minutek (dziś się udalo 20minut, chociaz intensywnie nie dałam rady bo jakas taka rozleniwiona ale myśle że to byl wstęp do nastepnych dni.. Ara w tej Twojej dietce scardsale poda mi się przegryzanie marchewka jak glod przyciśnie, ale ja na takie diety że tylko to i to się nie nadaje bo wole jak Ty ograniczyc kalorie i tez podziała bo już tego doświadczyłam a zjesc z tego co mam pod ręką - oczywiście dietetycznego, jedynie będę musiala z jakis diet białkowych pościągac jakies jedzenie bo nie mam za bardzo pomysłów co jesc żeby nie być glodnym a jednak żeby spadalo. Na razie dzis jestem po kiwi i jogurcie z miksem ze świeżych truskawek. Mam w planie jeszcze makaron brazowy tez z jogurtem i miksem truskawkowym, truskawki słodze 1 łyżeczka. A na potem nie mam plana, a u was jakie menu, może mogłabym cos odgapic:)?

czesc tak wczoraj mi sie udalo ale dzis na sniadanie zjadlam takie 2 cieple buleczki boczkowe niby zjadlam same bez niczego :P) a kalori to nie wiem ile moga miec. tzn bozcek to taki wpleciony byl w bulke . takie smakowe ale mnie zapchaly wiec predko nic nie zjem pije kawe rano bylam w auchanie i kupilam te bulki

witaj Hela fajnie ze jestes wlasnie patrze a ty jestes a juz mialam pisac helaaaaaaaa halooooo :) no ja na razie tez wole mz choc nie bardzo mi to wychodzi nieraz ' tak jak tearz aha w srode mam miec @ na wadze mam 61 kg ale stopke zrobie po @ bo nie \ wiem na ile ta waga jest aktualna przed @

hej margoska, no wiem że te MZ nie zawsze wychodzi, ale jak sie spiełam w zeszłym tygodniu to było luxio. Ja pieczywa nie moge chyba wogole, bo tam na wsi to bylo swojskie i z maselkiem z dzemikiem i swojskie wędliny i rezultat - prawie 65 - tyle to nie mialam nigdy, już jak do stopki wstawialam tydzień temu 64,3 to było dużo a dzis masakra - ale stopki nie zmieniam - wpisze to co bedzie 1 lipca - tak jak w planie. No a co dzis jeszcze zamierzasz jesc bo ja dalej nie mam koncepcji na popoludnie

ja mam dzisiaj juz stracony dzien wstyd sie przyznac , ale nie lubie kłamac po tych bulakach zjadlam jeszcze jedna taka :P) a teraz cala biała czekolada milka znalazłam ja w torebce innej mno i masz tu babo placek chyba mnie dopadło dzis niezdrowe zarcie nawet nie planuje juz dzis nic bo dzis chyba juz stracony dietowo dzien

znam to margoska - jak rano zjem cos słodkiego czy tak jak tam na wsi jak zaczełam te chleby to do pólnocy dziobem mlaskałam - ale margoska - stop - dzis poniedzialek - nie patrz juz ze to zjadlas - tylko ukladaj menu dalsze i mi pomoż bo do 15 mam co jesc a potem zeby nie bylo rzutu jakiegos u mnie na lodowke musze wiedziec co - moze jaki kalafior?

własnie skonczyłam zcekolade , im pije cole zero, to jakas zenada ja pierdziele, kalafior moze byc z jajkiem sadzonym ja bym zrobila a ja od jutra juz zdrowo ,slowo daje moze zrobie dzien białkowy, zeby te weglowodany zrzucuc troche . będe pozniej ide przygotowac obiad dla rodzinki :)

margoska czytałam gdzieś że na białku ładnie leci ale nerki mogą szwankować ale może 1 czy 2 dni dobrze by zrobiło, to może ja tez jutro sprobuje wiecej białka czyli bym musiala jakis twarog, mieso, jajka i najlepiej żeby było co 2 3 godziny żeby głod nie spowodowal rzucenia się na cos innego, ale z rana zjem kiwi i jogurt z otrębami bo tego mi zabrakło tam na wsi i 4 dni bez wizyty w toalecie za grubsza potrzeba a dzis już 2 razy latalam wiec musze ten zestaw sobie zostawic. Ja zaraz na makaronik z truskawkami ide i poki co jestem zadowolona ciekawe jak dalsza część dnia upłynie, najgorzej że leje u mnie na przemian ze słońcem wiec spacerow nie będę ryzykowac. Ara a jak Twoje dzisiejsze menu, wogole jak to jest u Ciebie z tym czasem, ile godzin trzeba odejmowac czy dodawac żeby wiedziec ktorą masz?

jak sie odpoweidnio stosuje diete i pije duzo wody to nic sie nerkom nie dzieje , no chyba ze ktos ma chore juz nerki jedziecie na wakacje? bo ja chyba jade od 1 lipca na caly miesiac ale jeszcze nie wiem na 100 % kiedy

Gość Fabryka Formy
Szanowni Państwo, dieta pełni niezwykle ważną rolę w trakcie ćwiczeń. Nasza wydolność, siła i wytrzymałość zależą zwłaszcza od czasu, ilości oraz rodzaju spożytego pokarmu. Dlatego zaleca się, aby ostatni posiłek najlepiej zjeść na 2-4 godziny przed treningiem. Powinien on mieć niską zawartość tłuszczu oraz bardzo dużą zwartość węglowodanów. Ponadto zaleca się, by miał on niski indeks glikemiczny, czyli taki, po spożyciu którego nie występuje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Odpowiednim posiłkiem przed treningiem będzie taki, który zawiera połączenia białek, węglowodanów oraz tłuszczu roślinnego, np. makaron pełnoziarnisty z filetem z kurczaka. Pamiętajmy, że jeżeli ćwiczymy, to przez cały dzień powinniśmy regularnie spożywać posiłki - najlepiej małe porcje co 3 godziny. Pamiętajmy też o wodzie powinniśmy pić przynajmniej 2 litry dziennie. Jeśli trenując chcemy schudnąć, wyeliminujmy z jadłospisu słodkie napoje gazowane, soki z dodatkiem cukru, słodycze, fast foody oraz białe pieczywo. Zamiast tego wprowadźmy sałatki z jak największą porcją warzyw, chudy nabiał i mięsa (kurczak, wołowina, indyk), kaszę, dziki ryż, ciemne pieczywo i inne produkty z pełnego przemiału. Taka dieta połączona ze sportem powinna przynieść pozytywne efekty. Proszę jednak pamiętać, że nie ma jednej „diety cud dla wszystkich. Dlatego warto zasięgnąć porady dietetyka i z nim ustalić odpowiedni dla nas jadłospis. Zespół poznańskiej Fabryki Formy

Eeeee co tam Chinczycy jedza duzo ryzu I to bialego I sa chudzi!

Hela!!!! Ahoj! Witamy po przerwie - razem sie odchudzac razniej :-) Na rodzine mozna zawsze liczyc ze nas dozywi. Ale musze cie pocieszyc ze na pewno co nie prztbylo 2 kg tluszczu w pare dni. To pewnie tylko woda. Jak zaczniesz jesc mniej-normalniej to szybko wrocisz do normy. A propos ja jestem 6 godz do tylu Margoska, to ty sie odchudzasz tylko do konca miesiaca? Ty to masz zycie! :-) Ale ty masz niewiele do zgubienia to nie ma pospiechu I mozna buleczki I czekolade. Chociaz czekolada wprawila cie w doskonaly nastroj? Bo tak powinna dzialac.

Moje wczorajsze jedzenie: Pozne sniadanie i obiad razem: 2 racuchy z jablkami, plaster boczku, troche masla, duzo kawy z mlekiem Kolacja: piers kurczaka, pieczona mieszanka: cukinia+czerwona papryka+2 lyzeczki oliwy+przyprawy, Deser: ser ricotta, cukier, truskawki, gruszka, 2 sliwki Razem ok 1000 cal Zamiast gimnastyki dlugi spacer X 2 W zeszlym tygodniu przybylo mnie pol kilo, wczoraj to pol kilo zniklo- czyli bez zmian

Czasami jestesmy na MZ a czasami na WZ (+Wiecej Zjesc) :-) :-) (^o^) :-) :-) ^o^ ;-)

A to niespodzianka! Dzisiaj sie jednak obudzilam z wieksza motywacja wiec sniadanie bylo Scarsdale Podejrzewam, ze moge miec alergie na ser ricotta bo odkad go zaczelam ostatnio jesc, dostaje swedzacej wysypki na rekach Wiec przez ten tydzien bedzie "oczyszczajace" jedzenie: w wiekszosci surowe warzywa, owoce i mieso (mieso niesurowe) -bez bialych serow, mleka i jogurtow. Zobacze czy sie poczuje lepiej.

Fajnie Ara że podalas jak z tym czasem u Ciebie to teraz bede odejmowac i wiedziec którą masz godzinke, ja juz szykuje małą do spania a Ty dopiero co pewnie po obiedzie:). Margoska jak Ci poszło w końcu? Nagrzeszyłas jeszcze? ale fakt przy Twoim wzroście i takiej super wadze - grzesz do woli, masz nasze rozgrzeszenie:). Ja dzis w miarę dobrze, kupiłam tego kalafiora i pół zjadłam na gorąco z udkiem jednym bo pieklam dla rodzinki i potem jeszcze jak gotowałam kalafiorowa to zmiksowanej troszke skończyłam. Jeszcze troche wody wypiję bo dzis jakos mało płynów i finito na dzis. Dziewczyny macie cos dobrego na wypadające wlosy, normalnie z przodu mi sie bardzo przerzedziły, 3 miesiace temu skonczyłam karmic i pewnie to efekt porodu karmienia - ale aż sie boje żeby nie wyłysiec - uzywam szamponu przeciw wypadaniu i łykam skrzypowite ale jakos chyba bez efektu.