Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie małolata

Czy tutaj większość matek to 20-stki lub nastolatki ?

Polecane posty

skad tyle zawisci w ludziach? niby tylko pare lat roznicy a plują jadem. zapomnial wół jak cieleciem byl. nikt tu nie napisal ze jest bogaty. a zeby byc dobra matka nie potrzeba bogactw. i chyba wlasnie tym sie roznimy. nie wiem czy klasyfikuje sie jeszcze do kategorii 20stki skoro mam 24 lata.... hmmm

Nie boje sie tego że maż mnie zostawi :) mam własne dochody, chociaż sobie na nie nie zapracowałam, ale teraz muszę dbać sama o to żeby te dochody były duże a nie małe :) i rozumiem czyjeś rozżalenie że ktoś musiał sie sam dorabiać a kto inny dostał...ciekawe czy np czułybyście sie winne że wygrałyscie w totka bo to dopiero niesprawiedliwa sytuacja i strasznie boli :D

Gość a która z ręką na sercu?
A która z Was z ręką na sercu wiedziała wszystko o macierzyństwie? chyba wszystkie się tego uczymy każdego dnia... jakie ma znaczenie czy to była planowana ciąża czy wpadka jeśli się dziecko kocha?

Gość mireczkowataa
mnie zawsze śmieszy jak te młodziutkie dziewczyny piszą, ze "stare" matki zazdroszczą im, że dwa miesiące po porodzie wróciły do figury:):) To fajnie pokazuje ich stosunek do macierzyństwa :)

Gość nie małolata
śmieszne jesteście - faktycznie śmieszne, co piszesz,bo zaczynac życie z partnerem w wieku 14 lat to trochę o pedofilię mi zahacza, nie za wcześnie na poważne związki ?

A i co do tej, która czepiała się, że małolaty slubu nie mają.. tego coa czytakłam to jaheira1 ślub brała 2 tygodnie temu, a jej dziecko już dość spore, a i małolatą też nie jest a z partnerem mieszkała od 6 czy 7 miesiąca ciąży. Więc czy każdy musi zachować kolejność? Jak widać starsze matki też nie koniecznie robią wszystko po kolei.

Gość ale co komu do innych?
Nie rozumiem tej bezsensownej dyskusji,co to kogo obchodzi kiedy zupełnie obca osoba układa sobie życie?Ja mam 30 lat i uważam,że dla mnie teraz jest najlepszy czas na dziecko.Nie potępiam jednak tych,które zachodzą w ciążę w wieku 20 lat.Jeśli mają na to środki to nie widzę problemu.Nawet jeśli utrzymuje je ich facet,dalsza rodzina to chyba ich problem,a nie innej" dojrzalszej"koleżanki .Niestety jesteśmy narodem,któremu "d.... ściska" jak ktoś ma lepiej,jest sprytniejszy etc:D

oczywiście ze nie planowałam, nawet nie jestem mężatką. moja ciąża to prawdziwa wpadka. ojciec mojego dziecka to miłość mojego zycia a nasza córka to najlepsze co nas w życiu spotkało. studia nie skonczone, praca niby stała ale nie w zawodzie ale jakos wszystko to straciło znaczenie po jej urodzeniu. po prostu zrozumiałam po co żyje. owszem zgodze sie ze zachwiania emocjonalne cześciej zdarzaja sie w młodym wieku ale to są tylko wyjatki

z tego co czytałam - przepraszam za literówkę...

idz kobieto dzieckiem sie zajmij. lepiej dobrze wychowaj zeby potem nie wpadlo i nie zmarnowalo sobie zycia. no i oczywiscie wpajaj mu/jej zeby za dzieci bralo sie jak sie dorobi i zarobi. i gardz dalej mlodymi kobietami ktore poza data urodzenia nie roznia sie od ciebie niczym. no, moze maja wiecej tolerancji dla innych ludzi zawistna babo

Gość nie małolata
Mireczka - mnie też rowalił argument o tej zazdrości o figurę. A tak apropos to już napisałam wyżej, że nie mam czego zazdrościć, figurę mam.

A i żeby nie było, bo zaraz na mnie ktoś wsiądzie - ślub w wieku 27 lat. dziecko w wieku 29 lat. Pełna stabilizacja finansowa i zawodowa.

ja jeszcze dodam że ważniejsze jest to czego my tak naprawdę chcemy w głębi serca i to co my kochamy a nie jakieś przyjęte normy i poglądy ogółu społeczeństwa które chyba tylko z pozoru są poprawne i człowieka w żaden sposób nie uszczęśliwiają

Gość nie małolata
Sprostowanie, nie gardzę takimi kobietami, tylko takie kobiety tu na forum przedstawiają się w złym świetle, jako chamskie, niedoświadczone małolaty co bzdury wypisują, ja czepiam się tego forum i chodzi mi o to, że to chamstwo i glupota na forum jest z reguły rozsiewana przez właśnie tak młode mamy. Nie neguję , że ktos mający 20 lat nie ułoży sobie życia i że będzie złą matką, przeciwnie, może być świetną matka, ale tu na forum jakoś kiepsko przedstawiają się te młode mamy.

Więc trochę tolerancji kochane bo wszystkie jesteśmy matkami i liczy się tylko to CZY KOCHAMY NASZE DZIECI I O NIE DBAMY, A NIE ILE WIOSEN W METRYCE. Poza tym powiem Wam, że w miarę upływu lat chętnie miałabym teraz te 20, bo szczerze fajnie jest być młodą kobietą, może nawet nie mamą, ale trochę człowiek tęskni do młodzieńczych lat i sądzę, że stąd te Wasze żale i pomyje wylewane na młode dziewczyny, bo one są młode, a my już niestety nie. Choć nie powiem faceci się za mną oglądają, ale co z tego jak 4 dyszki na kark włażą? Także więcej tolerancji i mniej wyśmiewania.

Gość nie małolata
I to, czego jeszcze się czepiam, to fakt, że tu na forum młodziutkie matki to większość, a w rzeczywistości, poza forum, ogólnie w Polsce i na świecie raczej dużo później kobiety zostają matkami. 20 latki jeszcze szaleją i studiują i przebierają w chłopakach.

Autorko a kto w tym temacie jest najbardziej chamski i agresywny? te młodsze czy te starsze?

Gość d.z.iunia
Hmmm, ja zostanę mamą za dwa miesiące, więc jeszcze nie wiem, jak to z tą figurą będzie, choć cały czas pracuję, żeby było dobrze, ale moim zdaniem coś w tym jest. Dlaczego? Należę do szczupłych, rozmiar xs/s, mam niezłe proporcje ciała. I co ciekawe, od koleżanek z pracy słyszałam nieraz, że jestem za chuda, żeby zajść w ciążę (BMI w dolnej granicy prawidłowej wagi, zaszłam w 1. cyklu), że mam taką figurę, bo nie rodziłam, że nic nie jem itp. itd. Skoro dojrzałym matkom nie zależy na ciele, bo nie na tym opiera sie macierzyństwo, to po co takie teksty???

ślub w wieku 27 lat, dziecko w wieku 29, stabilizacja zawodowa... co ci to daje, no co? ja może w tym więku będę miała to samo z tym że będę miała już duże dziecko a to już większe osiągnięcie życiowe, dużo większe!

Gość no ja nie wiem, ale
w przedszkolu mojego dziecka ja jetem najtarszą matką, większosć rodziców stanowią 30-latki, chyba trochę bujda z tym, że ludzie późno rodziny zakładają, bo ja jakoś tego dookoła nie widzę

Lady ale ja nie neguję tego, że ktoś urodził dziecko wcześniej - przeczytaj może wszystkie moje wpisy a nie czepiasz się fragmentu.... Wyraźnie napisałam, że liczy się miłość do dziecka a nie wiek. A to, że ja w takim wieku wzięłam ślub i urodziłam dziecko dodałam, zeby podkreślić osobom, które uważają się za lepsze od młodych matek, ze ja młodą matką nie byłam, a mimo to potrafię tolerancyjnie podchodzić, ale widzę, że Ty masz problem z tolerancją względem innych.

Gość nie małolata
Dziuni,a owszem, zależy, każdej kobiecie zależy na wyglądzie, niezależnie od wieku, tylko jest taka subtelna różnica, że dojrzalsze kobiety dojrzalej układają sobie hierarchie w życiu i nie mają myślenia w stylu " będę jeść mało w ciąży, żeby nie utyć", albo "przestanę karmić po miesiącu, żeby mi piersi nie opadły". Te dojrzałe kobiety wiedzą, jak inaczej zadbać o siebie i jak pogodzić te skutki uboczne macierzyństwa z dbaniem o wygląd, nie muszą skupiać się z cala uwagą na tym wyglądzie, a 20-stka potrafi zapomnieć nawet o dobru dziecka, byle nie mieć wiadra między nogami.

Gość nie małolata
Lady, w wieku 25-27 lat Twoim głównym osiągnięciem powinny być skończone studia i zdobywanie pierwszych doświadczeń zawodowych, to by było coś.A dziecko można urodzić zawsze i wszędzie, nie trzeba do tego wielce umysłu, to każdy głupi potrafi - sukces, to osiągnąć coś więcej w życiu niż tylko seks i dziecko.

Gość nie małolata
Owszem, lady, na pewno sobie poradzisz, będziesz dobrą matką i będziesz mieć super dziecko, ale nie wmawiaj mi, ze to Twoje osiągnięcie życiowe i nie szukaj na siłę usprawiedliwienia nieplanowanej ciąży, bo gdybyś miała wybór, na pewno w tym wieku być nie zaciążyła.

czekaj czekaj, a jak urodzi sie dziecko to juz skonczone zycie i nie mozna nic pozniej osiagnac????

moim zdaniem nie ma co generalizować...ja mam 23 lata, jestem rok po ślubie, przed ślubem byliśmy razem 5 lat. Skończyłam licencjat, teraz robię magisterkę (już rok za mną). Mam pracę, jestem pielęgniarką i jestem w chcianej ciąży, a to, że korzystam z kafe wynika bardziej z tego, że to moje pierwsze dziecko a wiele kobiet jest już tutaj doświadczonych, więc chcę trochę zaczerpnąć tej wiedzy, chyba nic w tym złego?? myślę, że niektóre kobiety koło 30 przy pierwszym dziecku też nie wiedzą jeszcze tak wiele i doświadczenie nie koniecznie też mają,...Moim zdaniem dojrzałość i podejście do życia nie koniecznie zależy od wieku...ale kłócić się w tej kwestii nie zamierzam:)

Gość nie małolata
Łatwiej ciągnąć studia nie mając dzieci na glowie, wierz mi. Można się bardziej na tym skupić, osiągnąć lepsze wyniki,znaleźć lepszą pracę, będąc wolnym ptakiem bez zobowiązań rodzinnych.