Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dociekliwa i szczęśliwa :)

Zobacz co masz w szafce cukier waniliowy czy Cukier Wanilinowy!

Polecane posty

Tak tak! Przypatrz się dokładnie obrazkowi na Wikipedii! Wanilinowy a nie waniliowy! Skąd się to wzięło!? Oczywiście, że nie z wanilii, tylko z waniliny! Czyli z KROWIEGO PLACKA :D W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału [2]. MNIAM! A jakby tego było mało, bardziej smacznie jest kiedy czyta się na wikipedii akapit z wykorzystania i zastosowania Kału Krowiego.

Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

Gość pac pac bum bum
zapewne w cukrze znajduje sie dopuszczalna bezpieczna dawka, skoro jest dopuszczony do obrotu 😴 zreszta teraz jest tyle chemii w zywnosci, ze jakos te ifn nie zrobily na mnie wrazenia

Gość adolf hitler to mój syn :D
Noo to fajnie masz w dupie :D

tyle chemii. no to trzeba ja żreć na potege ?

Gość cukier waniliowy robi się
bardzo prosto: do słoiczka ze zwykłym cukrem wkładamy laskę wanilii i szczelnie zamykamy. cukier się naaromatyzuje po jakimś czasie :) A w ogóle to polecam ekstrakt z wanilii w płynie kupić.

co racja to racja :)

Gość waniliowy się robi samemu
wanilinowy to ten z torebki