Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szatynkachabrowa

śmieszą mnie ludzie żyjący i pracujący za granicą a gdy przyjeżdżają do Polski

Polecane posty

Gość Nawrocona
Rozumiem co masz na mysli , ale nie miej tym ludziom za zle . Kazdy teskni za Polska jakaby ona nie byla ,za rodzina ,polskim jedzeniem , sloncem .Mieszkam w Skandynawi ,pogoda mnie wykancza i wpedza w depresje .Mysle ze ludzi ,ktorzy pracuja za granica stac na Ibize czy inne Majorki ,ale nie zrozumiesz nigdy tej tesknoty za rodzina ,przyjaciolmi dopoki sama nie pomieszkasz troche na obczyznie i nie poczujesz tej samotnosci . Moze i Polacy pracujacy za granica troche szpanuja jak przyjada ,ale nie miej im tego zazle ,oni ciezko pracuja przez caly rok ,niekiedy po poltorej etatu ciagna , piatek ,swiatek i niedziele by zarobic troche wiecej niz Polska im moze zaoferowac , ale za jaka cene ,za cene rozlaki z rodzina .Spojrz na to z innej strony i zrozum ze jak taki Polak /Polka ciezko pracuje caly rok to przyjezdzajac do kraju chce miec jakas radosc z tych pieniedzy ,jakas satysfakcje i nie odbieraj tego jako szpan.Pozatym zywnosc czy ubrania sa tansze niz zagranica i wiekszosc ludzi robi zakupy ubraniowe w Polsce ,wtedy moze sobie pozwolic na wiecej .Pozwol im na ta chwile satysfakcji .Jakbys tak ciezko pracowala ,tez bys sie cieszyla ze masz troche wiecej grosza wiecej do wydania .

Gość annemarie..
powiem wam ze tez wyjechalam tez zeby zarobic na dom :P, ale co bede w domu siedziec ze swieczka reku ;P hehe, bo u nas sa takie place ze nie wiem czy w ogole jest sens budowac dom skoro za co utrzymac go nie bedzie bo teraz - najnizsza placa tylko dla mlodych.. nie pamietam nawet ile, no i sa i takie akcje w pl, ze ludzi zatrudniaja z grupami inwalidzkimi bo maja dofinansowanie na nich z UE a reszta poszla... zwlniaja... ja wiem napewno ze chce jechac gdzies dalej :)

Gość Mieszkam w Irl 6 lat
AnneMarie- wszystko zależy od tego czego kto oczekuje od życia i jakie ma priorytety. Nie żyję tutaj na jakimś wielce wysokim poziomie, żebym nagle odczuła upadek na pysk. Wybudowaliśmy dom. Mamy firmę która przynosi zyski. Będziemy sobie sadzić własne jedzonko, czego mi wiecej trzeba. Ja nie chcę żadnych luksusów, wycieczek zagranicznych, samochodów etc chcę sobie tylko spokojnie żyć, zagryzając marchewkę z własnego ogródka.

Gość 666609
autorka jest chora na zazdrość ,też by chciała wyjechać z tego smutnego kraju,ale nie wie jak to zrobić,bo odwagi brak....miłego siedzenia w Polsce.ja tu mam LUZ i ŚWIĘTY SPOKÓJ,zajrzyj do słownika i sprawdź definicję tych słów

Gość Dr Froydest:D
andrzej, i co chcesz tym artykułem pokazać ? czy to tylko w Polsce zdarzają się takie absurdalne sytuacje ? nie.

Gość annemarie..
Mieszkam w Irl 6 lat no to o tyle dobrze ze dom jest i moze firma sie rozkreci i nie bedzie zle kto to wie ;), wiem o czy mowisz bo mi sie marzy mniej-wiecej to samo ale niestety ja chyba w to nie wierze ale marzenia marzeniami... no zobaczymy jak to bedzie

zastanowil sie ktos kiedys dlaczego w uk nie ma bezdomnosci? bezdomnch zwierzat ? biedy widocznej golym okiem?

Gość Mieszkam w Irl 6 lat
Annemarie- Warto wierzyć. U nas czasami bywało ciężko i już myślałam że mogę się pożegnać z wymarzonym domem, ale parlismy ostro do przodu, kosztem wielu wyrzeczeń i jakoś się udało. Wcale nie ma tutaj takich kokosów jak się ludziom wydaje. Powodzenia 🖐️

Gość ddddedeffffff
baranie, wszedzie dzieci zabiaja.

Ja nie robie z siebie biznesmanki zadnej, co prawda kibli zadnych tez nie czyszcze, zadna fabryka ani zmywanie naczyn tylko wlasny pomysl na zycie. Wbrew pozorom nie trzeba z siebie robic nie wiadomo kogo i sie panoszyc, wystarczy, ze ludzie z Twojej dzielnicy, ktorzy pamietaja, ze Twoja rodzina wyjechala, zobacza jak przyjezdzasz w rodzinne strony nowym samochodem, dobrze ubrana podczas gdy rowiesnicy tyraja za grosze przy zaocznych studiach i juz sie kazdy na ciebie patrzy krzywo, obgaduje za plecami i moze stad sie tez wyrabiaja ploty, ze dana osoba sie ''panoszy''. Nie wiem jak jest z innymi - pisze za siebie i swoje spostrzezenia. Za Polska nie tesknie, nie mam za czym, no chyba, ze wspominam dziecinstwo, bo tam mieszkalam :)