Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem kobieta przedsiebiorcza

Mój pomysł na BIZNES. Ocenicie moje szanse?

Polecane posty

Calluna to prosze jedz sobie ta pizze codziennie zobaczymy czy bedziesz w stanie?:-P A bułeczkę świeżuteńką to każdy schrupie codzien i mu się nigdy nie znudzi:-)

Gość OBOKMOJEJFIRMYY
obok mojej firmy jest bar z kanapkami i kosza po 6-10 zlotych za kanapke i powiem Ci ze kobieta musi robic na miejscu bo nie zdąża taki ma popyt, osobiscie kupuje codziennie

Mogę jeść codziennie pizzę z różnymi składnikami, a mogę bułkę. Ale nie jem, bo nie są zdrowe... Z tym, że bułka to raczej na śniadanie, a pizza na obiad. Myślę, że osobom pracującym bardziej zależy na obiedzie

Ja nie jem pieczywa. wydaje mi się. że aby mieć dużo klientów musiałabyś mieć full serwis, a nie buły, ale nie wiem czy to opłacalne... chyba nie :)

Calluna a myslisz sie, mi zalezy na bułce i ewentualnie sałatce i daltego tez chetnie kupowałam wtedy u tego chłopaczka, tak samo kupowała moja szefowa i kolega z którym pracowałam. Strasznie jesteś zniechęcająca Calluna wiesz?:-) Pewnie nie prowadzisz swojego biznesu i nigdy go prowadzic nie bedziesz:-)

Gość takieżycieee
ty calluna ----- mysle ze jak bedzie siedziała tak jak ty nierobie na kafe to nie bedzie nic oplacalne, autorko nie sluchaj opinii nierobów i przegranych ludzi bo wszystko wiedza a tak naprawde to postepujacy ciemnogród

- dodatki uważasz ze bedą kosztowac ponad 1 zł? bez przesady A co zamierzasz wkładać do bułki, żeby była zdrowa i smaczna? Moim zdaniem aby spełnić te warunki: - bułka pełnoziarnista (080-1,20zł w tanim markecie) - 2 kawałki sera + 2 kawałki szynki - 2 kawałki pomidora + 2 kawałki ogórka - prawdziwe masło - niektórzy będą oczekiwać majonezu

Gość mig24
Autorko - pomysł sam w sobie bardzo dobry - po co strzępisz język po próżnicy żeby udowodnić swoje racje - masz pomysł i ok tyle tylke, że ..... i tu zaczynają się schody Zacznij tak jak sugorawoano tu już kilka razy od sanepidu - akurat w tym temacie moja wiedza jest dosyć nikła - ale z tego na ile się orientuję - to nie przejdzie tak łatwo Jeśli piszesz poważnie dowiedz się co i jak i daj znać w pozostałych kwestiach związanych z dg mogę podpowiedzieć :):)

Calluna ty to potrafisz podnieść człowieka na duchu wiesz?:-D Tak tak z pewnościa kosztuje ponad 1 zł plasterek szynki czy sera:-P

Nie prowadzę swojego biznesu, ale pytasz, czy bym kupowała, czy u mnie w pracy ludzie by kupowali.Kiedyś rozmawialiśmy o tym i wszyscy mówili, ze tak, ale ciepły obiad poniżej 10zł i żeby był duzy wybór potraw... Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. W ludzi rzucających się na bułki za 10zł nie uwierzę

mig dzieki, zoreintuje sie co i jak. Gdyby byly problemy to rzeczywiscie mozna sprobowac dogadac sie np ze stołówką w jakiejś szkole i wynajmować na 2 h dziennie

Mniej kosztuje, ale tak podkreslasz, ze jest zdrowa,... więc CI uwierzyłam. W sklepie koło mnie zdrowa szybka to ok. 80-100zł./kg Tańsza też jest, ale ona zdrowa nie jest

Gość takieżycieee
calluna jak ktos zarabia 1100 na reke to pewnie ze sie rzuci na takie kanapki buhahahahahaha

Gość mieszkam w Poznaniu
i tu raczej nikt takich rzeczy nie kupuje, było pełno firm tych kanapkowo-sałatkowych, jednak chyba poplajtowały bo już ulotek nie widuje. Szanse dlatego oceniam słabo, bo 3 zl za taka kanapke bedzie za mało jak dojdą zusy, podatki, koszty paliwa i utrzymania auta, robocizna, opakowania, koszty ulotek - cena skoczy do 5-6 zl za sztuke na pewno. A sałatki do 9-10 zł. Pamietaj ze ceny produktów zmieniają sie sezonowo.

Gość mig24
o o tym nie pomyślałam hehe - człowiek uczy się całe życie - to zasugeruj to w sanepidzie jakby co - ale w tej stołówce też ewentualnie zasięgnij języka - bo pewnie mówisz o jakijeś szkolnej stołówce? to może być problem - ale nie wiem i tak to właśnie zazwyczaj wygląda, że człowiek nic nie wie póki się nie dowie .. haha :) a w między czasie jak już się za coś bierze to okazuje się, że może akurat nie to ale coś całkiem innego się rodzi... grunt to właśnie ruszyć ...tyłek :D:D: za przeproszeniem :)

Gość takieżycieee
miało być jak ktoś zarabia 1100 na reke tak jak pewnie ty to raczej sie nie rzuci na kanapki po 10 zeta

Gość ssdsdsfasf
chińczyk 15-20zł ? To ciekawe, bo w Warszawie mam sprawdzonego za 10zł...kupuje zawsze kurczaka z warzywami + surówka (bez ryźu). W lokalu jest zawsze niesamowity ruch i dzięki temu wszystko mają świeże. Moim zdaniem to jest zdrowe danie, na pewno zdrowsze niż kanapka z bułką.

Gość mig24
biznes plan to podstawa - nikt nie mówi, że nie :)

Myśle o tym biznesie głownie sezonowo, czyli wtedy gdy sa tanie warzywa. Przeciez nie bede w zimie jedzić z sałatkami jak jeden pomidor kosztuje 3 zł:-)

Gość pomysl troche
fajnie ze masz duzo optymizmu, tyle ze samo powtarzanie ze kazdy chetnie zje swieza bule podstawiona pod nos nie wystarczy. teraz trzeba zejsc na ziemie i zrobic biznes plan. - miasto 25 tys to pipidowa, ile w nim jest biur i urzedow? ilu ludzi tam pracuje i ilu z nich kupi kanapke czy salatke, jakie i jak czesto? robilas jakies badania rynku? moze zrob ankiete i roznies po potencjalnych klientach - ocena zamoznosci po samochodach to glupi pomysl. Polak nie doje a fure na pokaz kupi. -formalnosci- czyli Sanepid, wymagania, podatki, ZUS - orientowalas sie w tym co musisz zalatwic, jak bedziesz to rozliczac? -koszty stale - ile wydasz na paliwo, utrzymanie samochodu, pewnie jakies maszyny do pakowania, podatki i ZUS? - koszty zmienne - za ile kupisz materialy czyli bulki, warzywa, wedliny, opakowania? jaka ma byc twoja marza? czy klienci zaakceptuja cene produktu? nawet z tych 3 zl na bulke robi sie 60 miesiecznie, wiec pewnie malo kto bedzie kupowal regularnie, a to dla ciebie oznacza wahania popytu i straty - twoja osobowosc - czy bedziesz umiala chodzic po biurach i wciskac ludziom kanapki? nie kazdy nadaje sie na sprzedawce.

Gość mieszkam w Poznaniu
także 3 zł za kanapke jest nieopłacalne - min to 5 zł żeby nie dokłdać do biznesu, weź kartke długopis i oblicz koszty - zus - podatek - paliwo - czas + robocizna - ulotki - opakowania + sztucce jednorazowe

A właśnie zimą najmniej się chce wstawać rano i robić sałatki. A jak ktoś zarabia 7000, codziennie kupuje po kilka kanapek za 10zł i jeszcze są tych ludzi takie tłumy, że stoją w kolejkach>? :D

No i jeszcze jedno, jak ona traktuje ten biznes sezonowo, musi zarobic tyle zeby jej starczylo na drugi sezon albo wymyslec alternatywe

-paliwo to niewielki koszt bo tak jak pisalam wszytsko jst skupione blisko rynku -zusu nie bede płacić, bo nie muszę -maszyny do pakowania? a co to rączek nie mam?:-) -opakowania na sałatki to groszowe koszty -bienes sezonowy wiec lato-jesień potem przerwa:-)

Gość mieszkam w Poznaniu
a po 5-6 zł za kanapke to juz sporo, w wielu firmach jest aneks kuchenny i lodoówka i można samemu sobie zrobic kanapke

Gość mig24
@ pomysl troche świetnie to ujęłaś :) myślę, że autorka weźmie to pod uwagę, szkoda by było kolejnej nie trafonej inwestycji - tyle, że uważam, że warto mieć jakieś pomysły i trochę pokombinować, człowiek się uczy przy okazji i sprawdza właśnie swoje możliwości. Dlatego powtarzam biznes plan jest podstawą bez tego ani rusz. Bo właśnie na etapie pisania wychodzi, że tak powiem szydło z worka i okazuje się, że akurat ten pomysł trzeba odłożyć do szuflady :)

calluna a może ja prowadzę jeszcze inna działalność?? I sezonówka mi starczy??Możliwe przecież ejst coś takiego:-P

Gość mig24
Autorko - a czemu nie musisz płacić zusu jeśli to nie tajemnica ?

mieszkam w poznaniu ale sałatki juz nie zrobisz na blacie kuchennym w pracy:-P