Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeeeetam

polska beznadzieja, klepanie biedy

Polecane posty

Gość zawsze wychodzę z propozycja
nie dotre chyba inaczej nikt nie chce pomocy państwa ale niech nie utrudniają i nie zabieraja 70% zarobków - rozumiecie?? Bo gdyby z tych 5000 co kosztuje pracodawce zostawało ludziom po 3,500 na reke to by to inaczej wyglądało

Gość do zadowolonej
mam jakieś takie wrażenie że jesteś strasznie zakompleksiona...pochodzisz ze wsi? Nie wierzę w twoją pracę, myślę że jesteś osobą bezrobotną i durnymi wpisami chcesz poprawić sobie samopoczucie...Współczuję Ci

Gość kate53
Widzę wykształciuch, że masz ogromna wiedzę .Może zadaj sobie pytanie czym jest państwo ,co to jest rząd ustawy i na czym to wszystko polega.Popatrz na gospodarkę innych państw chociażby Niemiec ile tam kobiety wychowujące dzieci dostają zasiłku ile u nas.Popatrz na ustawę o działalnosci gosp. na ustawę VAT podatku dochodowym od os.fiz. Państwo powinno ułatwiać obywatelowi a nie utrudniać życie to tak w skrócie.Pisanie że państwo niema obowiązku ci ułatwieć czegokolwiek jest totalną bzdura!!!

Gość wykształciuch
hahaha ale mi podałeś przykład - Chiny:):):) hahaha, zapieprzaj sobie po 20 godzin na dobę za miskę ryżu, proszę bardzo. Albo mieszkaj od razu w fabryce, w której pracujesz bo nei ma sensu na 3 godziny wracać do domu, haha. Dobry jesteś, nie ma co! A co z tego że nie mamy ropy. Mieliśmy stocznie i gdzie są???Mamy kopalnie, tereny bogate rolniczo i co z tego jak rządzi tym krajem banda bezmózgów

Gość do wykształciucha
miało być wyżej.

Gość Wykształciuch
ale niech nie utrudniają i nie zabieraja 70% zarobków - rozumiecie?? Zgadzam się, tylko przetłumacz tym co chcą socjalu, że nic nie będzie za darmo (lekarza, szkoły, lekarstw, emerytury). Jeśli o mnie chodzi to ja nawet od jutra mogę sam się ubezpieczyć - co zresztą robię, bo jak jestem chory to szkoda mi czasu na czekanie w Państwej służbie zdrowia.

Gość kate53
Nie wiem czy dobrze przeczytałam że Polska nie ma ropy hahaha brawo!!

Gość Wykształciuch
A co z tego że nie mamy ropy. Mieliśmy stocznie i gdzie są???Mamy kopalnie, tereny bogate rolniczo i co z tego jak rządzi tym krajem banda bezmózgów Kopalnie w Polsce są za drogie, żeby konkurować z zagranicznymi - w Czechach po prywatyzacji jest prawie 3 razy mniej załogi. Stocznie - nie mają szans z konkurencją z Chin i Tajwanu. Bogactwo i rozwój buduje się na pracy nie na socjalu.

Gość zadowolona i szczera
nie, jestem z najwiekszego miasta w Polsce i wiele lat mieszkalam w jednej z najwiekszych stolic europejskich:) i nigdy nie bylam bezrobotna dluzej niz 2 miesiace (nawet podczas studiow DZIENNYCH).

za to ile teraz potracaja nam z pensji miesiecznie to pl powinna byc miodem i mlekiem płynąca :D

Gość Wykształciuch
Nie wiem czy dobrze przeczytałam że Polska nie ma ropy hahaha brawo!! Nie ma ropy tanio dostępnej na eksport jak kraje skandynawskie. Tam socjal i emerytury są finansowane z ropy.

kopalnie sa nierentowne, a emerytury gornikow rujnuja panstwo. kiepski przyklad.

na górnikow to akurat wszyscy robimy, jak na nauczycieli i krus tylko ktoś pracujący w firmie nie bedzie protestował pod sejmem bo go z roboty wyleją

rowniez jestem za prywatyzacja wszystkiego.

Gość do wykształciucha
Może powiesz czemu nie możemy konkurować?Bo co bo u nas węgiel mniejszy?Mniej kaloryczny? Mogłabym przykłady mnożyć tego co u nas jest nie tak ale to każdy kto trochę myśli wie. Fakt jest taki, że teść mój pojechał założyć firmę w UK bo mu się to bardziej opłacało niż mieć firmę w Polsce, pojechał, złożył parę podpisów i już a u nas ile to tygodni, urzedów trzeba zwiedzic i jak potem Cię ograbiają?

Gość hahaha aleś Ty głupia
zadowolona i szczera, totalnie w nic ci nikt nie uwierzy. Nie produkuj się. Też mogę napisać że zarabiam 30 tys, mam swojego kierowce i swój helikopter.

Gość Wykształciuch
Może powiesz czemu nie możemy konkurować?Bo co bo u nas węgiel mniejszy?Mniej kaloryczny? Bo są związki zawodowe. W normalnym kraju jak trzeba zarobić więcej to się tnie koszty, w górnictwie robi się to przez mechanizację i redukcję etatów. W Polsce to jest nie do przeprowadzenia, więc konkurencja jest niemożliwa.

Gość ktos tu juz napisał wcześniej
ale niech nie utrudniają i nie zabieraja 70% zarobków - rozumiecie?? Zgadzam się, tylko przetłumacz tym co chcą socjalu, że nic nie będzie za darmo (lekarza, szkoły, lekarstw, emerytury). Jeśli o mnie chodzi to ja nawet od jutra mogę sam się ubezpieczyć - co zresztą robię, bo jak jestem chory to szkoda mi czasu na czekanie w Państwej służbie zdrowia. tylko ze teraz jest tak ze mimo ze zabierają 70% zarobku to socjalu brak :P jestem w 100% za tym, by wszystko było prywatne, szkoły, lekarze itd.. ale wtedy co najwyżej mogę płacić podatku ze 2-3 procent a nie 70 :P skoro mam sama na siebie pod każdym względem liczyć to po co mi państwo? po jakiego grzyba armia urzedasów? ciekawe jak wtedy by te miliony urzedników sobie radę dawali

nie mozemy konkurować bo koszty pracy są za wysokie, zwłaszcza w górnictwie, jak w chinach za miske ryżu dziennie pracuja - czy to etyczne to sie nie wypowiadam

Gość i znowu mala mi sie madrzy
czemu zmienilas nicka, wstyd ci pod swoim pisac? wiemy wszyscy jaka to zadradna jestes, pochodzisz z Krakowa i pracowalas w Anglii. Naprawde juz kazdy tu wszystko wie o twym idealnym zyciu wiec nie musisz produkowac.

no ale najłatwiej rzadowi siegnac do kieszeni z wypłat, najmniej roboty z tym mają obliczyliśmy w kadrach że gdyby człowiek pracował na czarno - ale sam sie ubezpieczał zdrowotnie i emerytalnie - to by wyszedł na tym min 1,5 - 2 razy lepiej :D

Gość Wykształciuch
nie mozemy konkurować bo koszty pracy są za wysokie, zwłaszcza w górnictwie, jak w chinach za miske ryżu dziennie pracuja - czy to etyczne to sie nie wypowiadam Niestety etyka nie jest mocną stroną arkusza kalkulacyjnego. Firmy działają w oparciu o liczby, a nie o nią. Bo gdy liczby się nie zgadzają etyka nie nakarmi pracowników.

Armia urzedasow to inna sprawa. To jest rak, ktory toczy nasz kraj.

Skoro Wam jest tak dobrze i idealnie to nie piszcie w tym temacie, dajcie ludziom porozmawiać tym, którym jest źle a wy załóżcie sobie temat "ale jestem zajebisty i mam 10 tys miesięcznie i dużego penisa"

obliczyliśmy w kadrach że gdyby człowiek pracował na czarno - ale sam sie ubezpieczał zdrowotnie i emerytalnie - to by wyszedł na tym min 1,5 - 2 razy lepiej i dokładnie tak też się dzieje, coraz więcej osób nie płaci podatków a kupuje prywatne polisy :) to się opłaca ale nie państwu, któremu ubywa wpływów i sięga po kolejne grosze uczciwych obywateli

zadowolona i szczera a wiesz ile zarabia przeciętny urzędnik?jak nie to zamknij pysk i się nie odzywaj. Zakompleksiony stworze

ale nie dziwie sie ze ludzie pracują na czarno bo jak uczciewie to przymieraja głodem :/

Gość a ja planuje wyemigrowac z mez
em.. Ja zarabialam ok 2000,maz 2500-3000,kredyt 1000.Teraz ja nie pracuje,na wychowawczym nic mi sie nie nalezy. Konczymy budowac dom i wiecie co obliczylismy ze przy naszych zarobkach,obecnych cenach i 2jce dzieci ten dom mozemy sobie skonczyc za jakies 20lat... Maz wziął bezplatny urlop i podpisal kontrakt na 10tyg z firma w norwegii-przywiozl do domu 30 tysiecy!!!! jako szeregowy pracownik w swoim zawodzie ,w POlsce byl kierownikiem ...

a najlepsze zacznie sie za 20-30 lat, kiedy pl odczuje brak tych ludzi którzy wyjechali zagranice i nie wróca bo nie ma do czego, dopiero sie sypnie

gdybym pracowała uczciwie z wypłaty zostałoby mi ok 100zł, pracując na czarno mam ok 2tyś plus właśnie polisy na życie, fundusz emerytalny, prywatna opiekę medyczną... tylko nie o to chodzi :( ja nie chcę kombinować i oszukiwać, ale skoro się inaczej nie da.. nie tak wygląda kapitalizm, to co się dzieje to jest co najmniej dziki kapitalizm a raczej gospodarka pierwotna