Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zocha33

maj 2013??

Polecane posty

Bede mieszkala w grodzisku. I mam nadzieje, ze porod rozpocznie sie w nocy,to w 20 minut dojedziemy na zelazna :-)

*KlauDDynka69 a może w Twoim szpitalu dostaniesz koszule do porodu? Właśnie taką jak tam pokazane. PS Za tydzień idę na wizytę i mam misję golenia się przed - nie wiem jak to zrobię, bo brzucholek mi już wszystko zasłania, ale... pokombinuje z lusterkiem haha. *Paulina :) jeśli chodzi o hartowanie to tak w skrócie przybliżę Ci co tam mówili. cytuję: "Brodawki możemy hartować już w trakcie ciąży... możemy chwycić brodawkę dwoma palcami i przesuwać ją raz w prawo raz w lewo. Robimy to około 10x dziennie i jest to wystarczające żeby przygotować brodawkę do karmienia." Pytam Was o to, bo w sumie jedni to polecają a inni zabraniają wogóle ruszać brodawki podczas ciąży. Mnie na początku ciąży trochę bolały i wyobrażam sobie co to będzie za ból na początku karmienia, dlatego może spróbuję tego hartowania. Acha i podobno jest teoria że po porodzie wygląda się jak w 6 miesiącu - a my wszystkie albo kończymy 6, albo już w 7 jesteśmy, więc myślę ze najlepiej kupić koszulę rozmiarowo jak na teraz ;) (Co najwyżej w biuście ciut szerszą). A tą koszulę co pokazałam wiązaną - to typowo do porodu jest - i sznureczki tylko po to by po urodzeniu maleństwa szybko rozwiązać i przytulić do własnej piersi. *Hmm dziewczyny właśnie zdałam sobie sprawę że podczas porodu będziemy raczej bez biustonosza, więc przydała by się na prawdę dobra koszula lub koszulka ;) bo ja bez stanika to się czuję jakoś tak nieswojo ;) *kamelia majowa no i masz rację - ja w sumie w tych koszulach też będę tylko w szpitalu, wiec nie ma po co kupować drogich. Ale szlafrok musi być, bo przyda się nawet po to żeby dojść do toalety jak np koszula się wybrudzi (leząc bez bielizny może się tak zdarzyć). A ciasny stanik podobno przydaje się gdy zaraz po porodzie zaczyna napływać pokarm - piersi tak nie bolą. PS U nas nie ma żadnych nauk przed chrztem. *bede_mama ja nie wiem czy zwykłe podpaski na początek wystarczą - czasami jest na prawdę potop. Właśnie czytam ze znajoma jest 5,5 tygodnia po porodzie i dalej krwawi... o matko, nie wiedziałam ze aż tyle to może trwać. *czekam na wiosnę... świetne są takie sesje. Przeglądam w necie zdjęcia i napatrzeć się nie mogę. Ja sama się nie zdecyduję raczej żeby iść do fotografa, ale postaram się wykombinować coś na własną rękę, żeby mieć taką pamiątkę :)

hej ja jak lezałam w szpitalu w Polsce to do porodu dawali takie krótkie koszule tutaj z tego co slyszalam daja takie jak sa na amerykanskich filmach;)

moja mała chyba całkowicie przekreciła się i teraz jest tylkiem do góry bo już tak nie czuje jak w tamtym tygodniu, za to bardziej odczuwam takie sekundowe puknięcia w okolicy kregosłupa :)

Niespodzianka29 Tak stosuję tylko olejek migdałowy, staram się po kąpieli na wilgotną skórę ale nie mokrą bo nie lubię maziać się po mokrej skórze - wtedy wszystko lepiej się wchłania. Próbowałam z Bielendy Sexy Mama - ale nie przypadła mi do gustu konsystencja, średnio się wchłaniał no i później i tak mnie po nim wysypało. Przed ciążą miałam do piersi z Eveline serum takie fioletowe - bez zarzutów, wcześniej do ciała używałam też serum z Eveline opakowanie takie morsko zielone, ono jest też na cellulit dlatego ma mentol i jest efekt chłodzenia. Ale jestem zadowolona z olejku Rescu Oil i tak samo z tego olejku migdałowego który mam teraz http://www.doz.pl/apteka/p63221-Erboristica_Natura_Gold_olejek_migdalowy_200_ml ja daję go na prawdę nie wielką ilość parę kropelek większych na brzuch i smaruję, po chwili już nie ma tłustej warstwy, nic nie zostaje na ubraniu. XXXXXXXXX Szyszka85 Które to są Huggisy tzn jaki kolor bo ja kojarzę tylko po kolorach - zielone (z aloesem), białe (nazwa chyba Pure) i łososiowe. W Smyku też można dostać Hippa widziałam oliwkę chyba za 16 zł z groszami i żel 2w1 za 19 zł - ja pewnie będę polować w Rossmanie albo w mojej taniej aptece, a jak nie to zamówię na doz.pl bo jakbym zamawiała z tej stronki co są produkty Hippa to wyjdzie mi na to samo albo drożej bo jeszcze przesyłka :) Co do kremu z Avent'a ciężko mi się wypowiedzieć bo tak jak już napisałam mam zawirowania z węchem a mój Mąż nie wie jak pachnie czysta lanolina więc niestety nie pomoże przy ustaleniu prawidłowego zapachu :D Choć wydaje mi się, że nie jest intensywny dopiero przy bezpośrednim wąchaniu go po nałożeniu na palcach można wyczuć "zapach" no ale jak zauważyłaś chyba 98% jest na lanolinie albo to sama czysta lanolina, bez lanoliny jest Maltan. xxxxxxxxxxxx agrataka to by było za piękne, żeby było prawdziwe :D w jednym szpitalu tylko pisało o 2szt koszul, więc może dają swoją i nic nie pisało o rzeczach dla dziecka do szpitala, jedynie na wyjście - bierzemy go pod uwagę awaryjnie (siemiradzki) W tym do którego mamy jechać na dni otwarte są 3 koszule i dla dziecka trzeba nawet chusteczki nawilżane i maść na odparzenia ;o jakby dziecku pupy nie mogli wycierać wacikiem i wodą.. (ujastek) XXXXXXXXXX Jeżeli któraś przymierza się do kupna wkładek laktacyjnych to podzielę się tym co wyczytałam przeglądając fora * Prawie każda mama odradza Bellę - ponoć rozwarstwiają się, przyklejają do sutków. * Canpol - chłonność ok z tym, że mają ostre brzegi, więc odradzają * Johnsons - wiele mam sobie je chwaliło, nie wyczytałam o jakichś wadach. * Avent - j.w - wadą jest ich cena * Avent wielorazowe - też kobiety były zadowolone * Baby ono - kobiety były zadowolone Są jeszcze innych firm ale to były jakieś pojedyńcze wypowiedzi dot. Gerbera, NUKA itp. Ja do laktatora dostałam wkładki ale nie wiem czy jednorazowe czy wielorazowe. Skłaniam się ku wielorazowym z Aventa a dodatkowo jakby nie wystarczały to Johnsons'a

cześć Dziewczyny, co do ruchliwości, to moja mała jeszcze się wierci mocno, najczęściej wygięta w łuk leży sobie w poprzek brzucha z lewej strony brzucha kopie, a z prawej strony wypycha brzuch główką albo rączkami, często się przekręca a mój brzuch wygląda wtedy jak trzęsąca się wielka galareta moim pierdolcem chyba przebijam wszystkich i Was zaskoczę: mam już wszytko dla małej i dla siebie (łącznie z drugą pastą do zębów do szpitala itp.:) czekam tylko aż przyjdzie moja torba podręczna i się ostatecznie spakuję agratka - Farciaro, zazdroszczę Ci tego braku nauk my do końca się łudziliśmy, ze może skoro niedawno byliśmy chrzestnymi to nie musimy, a jednak ksiądz chodzący po kolędzie naszą nadzieję ubił jednym przeczącym zdaniem lilith - mamy podobną wagę, tylko ja się do swojej już chyba wyjątkowo przyzwyczaiłam, bo ostatnio wydaje mi się, że nie tyję :D zaskoczę się na wadze u lekarza:) klauddynka - znalazłam jakieś wkładki laktacyjne Helen Harper, 30 sztuk za niecałe 8 zł, ale spotkałam się tylko z dwoma pozytywnymi opiniami, reszta opinii to narzekanie na małą chłonność miłego dnia!

@KlauDDynka: To są te zielone z aloesem :) Żółte mają trochę gorszy skład, a łososiowe, to jakie to są...? W Smyku u mnie Hippy mają ok. 3 zł narzut w stosunku do Rossmanna i sklepu internetowego. A w Superpharm w całej Polsce są promocje i na Hippy i na inne dziecięce kosmetyki (Nivea na pewno była). Próbki maltanu mam, ale zobaczyłam w nazwie lanolinę, więc zostawiam takie kremy w przypadku konieczności. Na razie z brodawkami bardzo dobrze radzi sobie u mnie olejek migdałowy. Dołożę swoje 3 grosze do wkładek laktacyjnych: - mam próbki z Aventu, są cienkie i podobno wygodne - Tesco marketowe - tanie, ale grube 'poduchy' - Lansinoh - te kupiłam za radą koleżanki-mamy, są grubości Aventu i podobno też bardzo wygodne, ale cena nie należy do najniższych Poza tym przedwczoraj, w sumie to już wczoraj, ok. 1 w nocy zamawiałam parę rzeczy z dozu i wczoraj rano były już do odbioru, ekspres :) Dzisiaj idę odebrać.

Szyszka85 Maltan ma lanolinę?? Ja znalazłam skład bez lanoliny z tym, że są parafina i pochodne. Racja sam czysty nieperfumowany olejek migdałowy powinien wystarczyć albo kokosowy :) A to wygląda na to, że to nie był biały tylko żółtawy kolor tych Pure (no one są bardziej dla alergików bo nie mają ekstraktów o ile dobrze pamiętam), a te trzecie to takie teraz widzę, że nazwa Soft Skin http://nokautimg2.pl/p-e8-bb-e8bbc04e696b7237bfbbd249ea6585f6500x500/huggies-chusteczki-soft-skin-3-3-gratis-6x64-szt-384-szt.jpg Tych kauflandowskich bym nie kupiła Wickies comfort&big Sensitive owszem ma aloes, wit e, alatoinę ale dopiero na końcu więc ilości są znikome, jakby zrobili na odwrót to byłyby na prawdę super, za to te z Netto Tibelly baby sensitive są równie fajne składem jak zielone Huggies z tym, że nie wiem których skład podała ta dziewczyna bo raczej ani jednych ani drugich które wymieniła (natural i sensitive) Przejdę się w któryś dzień do Netto i popatrzę na składniki. Będę próbowała dorwać te które mają mieć aloes. Interesują mnie jeszcze z Hippa ale te http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/produkt/37886/9062300126386/Hipp_chusteczki_pielegnacyjne_miekkie_i_delikatne._dwupak.html to chyba jakieś nowe, jakbyś je gdzieś dorwała to zrób koniecznie zdjęcie składu :) Ja na razie nigdzie ich nie widziałam. xxxxxxx kamelia majowa musicie płacić za te nauki czy coś?

Znalazłam skład na niemieckiej stronie Rossmana Aqua, Glycerin, Polyquaternium-6, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Extract, Cocamidopropyl, Betaine, Phenoxyethanol, Parfum, Polyaminopropyl Biguanide, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin, Sodium Phosphate, Citric Acid Gorszy niż zwykłych, na dalszej pozycji olej z migdałów, wyżej gliceryna - bez sensu. Ogólnie chusteczki Hipp mają wysoko dość subst.zapachową. Usuneli z tych białych rumianek, ktory pewnie uczulał niektóre dzieci ale substancji zapachowej ilości nie zmniejszyli :/ Nie kupię chusteczek Hippa.

nie, nauki są darmowe tylko w te 4 niedziele trzeba się poświęcić jakby księżom tak trudno było sobie wyobrazić, że trudno takiego maluszka z kimś zostawić, a nie każdy ma z kim zostawić taką kruszynę nie wiem, jaki jest ich sens, bo nic nowego nie wnoszą

kamelia majowa No ja też nie bardzo, właśnie mówiłam do męża wczoraj, że trzeba się zorientować i najwyżej wcześniej zrobić bo co mam dziecko ze sobą na nauki ciągać? A takiego Malucha to nie chciałabym zostawiać z kimś tylko po to, żeby móc pójść na nauki, cały czas myślałabym o dziecku.

@KlauDDynka: a były jakieś inne chusteczki Hippa? Bo jak teraz szperam, to widziałam tylko te o których piszemy. Z Maltanem się pomyliłam. Skład próbki którą mam: Aqua, Glucose, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Paraffin Wax, Glyceryl Oleate, Propylene Glycol. Rzeczywiście nie ma lanoliny, więc moja nadzieja w próbkach ;)

hej:) a ja własnie po wizycie u położenej wszystko ok za miesiac znowu wizyta ale z lekarza donosnie mojej cesarki. Chyba mam nadzieje ominą mnie problemy takie jak miałam w poprzedniej ciazy...w 31 tc z corcia wysokosc dna macicy wynosila 24 cm a teraz mam 29:) polozna mówiła ze ok wiec troche jestem spokojna:) zachaczyłam tez o sklep i kupiłam butelki z aventu za 13 f w przecenie były dwie duże dwie male smoczek i szczoteczka moja kolezanka miała taki zestaw i była zadowolona ja wczesniej tez miałam butelki z aventu wiec moge wam szczerze polecic:)

czekam na wiosne to sa te standardowe takie same mam jak w pierwszym linku podałaś tylko bez tego niekapka i bez pojemniczka...one maja jakiś tam system antykolkowy i w sumie są najlepsze stwierdziłam że nie będe widziwiac;) jeszcze jedna mała mi dojdzie z tommy pippe czy jak to tak się nazwya bo zamierzam zakupić laktator tej firmy i myślę ze tyle starczy jak narazie

tak tak, kochana, to są te same serie tylko troszeczke mniejsze zestawy. Wizualnie podobaja mi sie bardziej te natural ale wlasnie czytalam duzo pozytywnych opinii na temat tych zwyklych z anatomicznym smokiem w kształcie sutka które Ty nabyłaś.

Uuuh, co ja dzisiaj w pracy przezylam...dopiero wrocilam z pracy, jeszce sniezyca masakryczna w szczecinie. Dziewczyny, czy poza mna jeszcze ktoras z Was chodzi do pracy? Jesli tak, to do kiedy planujecie zostac?

najważniejsza jakość:) choć te natural pewnie tez sa dobre ale ja jedynie mogę zopiniowac te standardowe bo tamtych nie używałam lilith no ja cebie nie pociesze bo nie pracuje:p a kiedy pojde to sama nie wiem...to widze że moje rodzinne miasto tonie w śniegu:d heh ja już zapomniałam jak śnieg wygląda:p

Nikola, tonie w sniegu to malo powiedziane, najgorsze, ze za dnia jet na plusie, a teraz szklanka i sypie gruby snieg.. Z tego stresu zapomnialam czy wchodze dzis w 29 czy 28 tydzien. No masakra. Jakos musze wytrzymac 2.5 tygodnia i pierdziele taka robote, bede rodzic dzieci jedno po drugim, az mi medal i dozywotnia rente za rozwoj polskiego spoleczenstwa dadza i nie bede musiala do aadnej pracy wracac.

@Lilith: u nas sypało całą dobę przedwczoraj, wczoraj pół dnia, pół nocy i dzisiaj prawie cały dzień, zaspy zacne na osiedlu leżą ;);) A pracy zostało Ci jeszcze 2,5 tyg i koniec? I tak długo ciągniesz moja droga :) Ale skoro czujesz się bardzo dobrze, to nie ma przeciwwskazań, chyba, że Ciebie dziadu w firmie zaczynają stresować, to lepiej na L4 już uciec.

Gość ha ha ha dooobre :)
"chyba, że Ciebie dziadu w firmie zaczynają stresować" lilith-marlie Ty dziadu jeden :)

Lilith-28 tydz;) no ja tez juz nie pracuje,za duzo stresow i spiec bylo,poza tym nie mialam typowo siedzacej pracy mimo ze biurowa,musialam biegac z aktami,szukac ich itd,poszlam a na moje miejsce szef zatrudnil az dwie osoby,a jak ja bylam to nie chcial mi dac nikogo do pomocy. Klauddynka a powiedz mi cos o kosmetykach z nivea bo mam kupon rabatowy do rossmana na te kosmetyki dla dzieci z nivea ale nie wiem czy warto go wykorzystac;) Wczoraj bylam w rossmanie i chcialam kupic chusteczki nawilzone z huggisa mialam w rece zielone,ale koncem koncow odlozylam bo stwierdzialam ze nie pamietam co Klauddynka o nich pisala;)teraz juz wiem i pewnie zaniedlugo znowu skocze do rossmana. U nas w gorach tez troche sniegu spadlo,ale nie ma tragedii,bywalo gorzej;)

U nas tez sypie od 3 dni i szklanka, ale ja akurat lubię zimową jazdę samochodem:) Natomiast juz trzeci wieczór wracając z pracy stoję w korku w tym samym miejscu - dziennie w tym samym miejscu i o tej samej porze jest wypadek. W dodatku na całkiem prostej drodze, ja nie wiem jak ludzie to robią:) Pracuję dalej, ale ja pracuję w spa, myślę że jak na ciążę to idealne miejsce:D na moje miejsce przychodzi stazystka i ciągle czekam, musze ją trochę podszkolić skoro mam jej moje pacjentki przekazać

hej Brzuchatki:) też w butelki aventu się zaopatrzyłam chyba zwykłe, bo o niczym natural nigdzie nie doczytałam wszyscy dookoła najbardziej zachwali właśnie tę firmę tak, jak fridę do noska pieluchy kupiłam pampers, chociaż są perfumowane, ale tylko 1 małą paczkę (43 sztuki) więcej póki co nie kupuję, bo nie wiem, jak mała Mała się urodzi i jak szybko będzie rosła lilith jak Ci ciężko, to nie ma co zbawiać świata pracą kosztem swojego zdrowia w domu sobie odpoczniesz - a niewiele już czasu Ci zostało na regenerację sił przed nocnymi maratonami z bobasem :) ja nie pracuję już od października, bo moja umowa wygasła teraz nie mogę się doczekać prowadzenia działalności (w końcu to 5 miesięcy siedzenia w domu), ale mój 7 miesiąc jest miesiącem najlepszym pod względem samopoczucia, energii i sił (sic!) nie wiem tylko, czy ZUS to zrozumie :) miłego dnia:)

katranka - i mnie i mojego męża też zadziwia ta prawidłowość na najprostszych odcinkach jest najwięcej wypadków może to wynika ze zbytniej pewności -przecież droga taka prosta,aż zapomnieć można, że to przecież zima:)

Ah, Katranka - ja moge zostac Twoja stazystka ;-) dzisiaj popracuje sobie w domu, to odreaguje wczorajszy Dzien. A Szyszka ma racje :-) bo moje Kochanie do mnie per "dziadu" sie zwraca ;-) Musze sobie nowy krem na rozstepy kupic dzis, bo skonczyl mi sie ten tolpy - leciec po mustele, czy cos polskiego tanszego np. Ziaja da rade? Tylko zeby nie lsmierdzialo, bo ta tolpa super w dotyku, tylko tego eko-smrodu nie moge juz zniesc :-)

Mm, waga mi spadla o kg, czyli dobrze czylam, ze cos mij ta waga za szybko rosla - musialam wody chyba nabrac. Przed cwhila zjadlam tosty z czerwonym pesto i znow mnie swedzi, wiec albo faktycznie pomidory suszone albo czosnek :-)

Cześć Mamusie, Dawno mnie nie było ale czytam Was na bieżąco. Ja jestem w trakcie przeprowadzki, na dodatek mam ciężki okres w pracy. Mnóstwo klientów i pełno problemów. Praktycznie codziennie jestem w trasie. Wiec lilith-marlie nie tylko Ty pracujesz i masz już dość. Ja mam zamiar pracować do końca marca, a później siedzieć w domu i zdalnie pomagać. Ale to są plany, jak wyjdzie w praktyce to zobaczymy. Mój szef jakby nie zauważał, że jestem w ciąży i zwala na mnie coraz więcej. No już się wyżaliłam. Teraz dane;) Jest 28 + 5 dni. Mamy już pewność, że będzie dziewczynka - Zuzia. 3 tygodnie temu miała cały kilogram i jest bardzo ruchliwa. Dziś podglądniemy szkraba bo czeka Nas wizyta u Ginekologa, ciekawe ile ma Mała. Ja obstawiam 1,5 kg:) Od początku ciąży przytyłam 8kg, brzuszek już mam duży i typowo ciążowy:) Mam zalecenie brać magnez, 8 tabletek dziennie bo twardnieje mi brzuszek:( Co do wyprawki to zrobiłam ogromne zakupy w Smyku, śliczne te ciuszki. Kupiłam rozmiary 56, 62 i 68. Mamy też już wózek, Maxi Cosi Mura - kupiłam używany przez allegro. 3 paczki pampersów, chusteczki do pupci - 4 paczki, kosmetyki do pielęgnacji dzidzia - dziękuję za pomoc w wyborze KlauDDynce:) Zapisaliśmy się też do szkoły rodzenia, start 5 marca. Co do porodu to jesteśmy zdecydowani na poród rodzinny w prywatnym szpitalu w Krakowie na Siemiradzkiego. Może to naiwne ale myślę, że jak zapłacę to lepiej się Nami zajmą. Miłego Dnia Mamusie:)