Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaapola777

tusz do drukarki oryginalny czy zamiennik?

Polecane posty

Gość aaapola777
a jak takie domowe napełnianie tuszu wpływa na drukarkę? Boję się trochę, że sobie uszkodzę głowicę. Czy z tych oryginalnych zamienników macie jakieś sprawdzone firmy?

Gość Reausamator
Bardzo istotna jest gestosc tuszu, nie mowiac o chemii. Glowice maje rozne ilosci kanalikow , o roznej srednicy. Dlatego nie wierze w tusze uniwersalne, ktore sa jakoby dobre do wszystkich drukarek, czytaj glowic. Zawsze upewniam sie, ze tusz, ktory kupuje nadaje sie do konkretnych cartridge'y, konkretnych drukarek. Jak dotad nie mialem problemow z zasychaniem tuszu i zatykaniem kanalikow. Drukarka, moim zdaniem, nie powinna stac bezczynna przez 2 lub 3 miesiace. Trzeba drukowac, choc jedna strone, rowniez w kolorze, od czasu do czasu.

Gość aaapola777
nie znam się za bardzo na tych tuszach ale tak właśnie myślałam, że trzeba umieć też dopasować ten zamiennik do drukarki. Szukam właśnie opinii o konkretnych producentach, nie wiem kto w tej branży produkuje dobre zamienniki a kto słabe

Na pewno, żeby dopasować zamiennik do drukarki musisz znać model swojej drukarki:-) Warto też poczytać testy zamienników np PCFormat. Co do marek to z takich dużych producentów, którzy min. udzielają gwarancji jest firma Active Jet.

Gość aaapola777
wszystkowie - a możesz wrzucić linka do tych testów? Chętnie bym poczytała jak wypadają zamienniki a o firmie active jet nawet słyszałam :D

Gość idzie zdzislaw
wiadomo - jak masz nadmiar kasy to kup sobie oryginal ale osobiscie polecam zamienniki. Z wielu powodów - po pierwsze i najważniejsze są tańsze! Po drugie jakością wcale nie ustępują oryginałom. Trzeba tylko wiedzieć jak kupować

Gość aaapola777
w takim razie poproszę o wskazówki jak kupować bo w tym temacie jestem zielona. Może mi też ktoś powiedzieć jak stosowanie zamienników ma się do gwarancji w razie uszkodzenia drukarki?

jeśli nie jest to najtańszy zamiennik niskiej ajkości to nie będzie problemu z uszkodzeniami, a jeśli producent drukarki chciałby się wymigac od naprawy zwalając na "nieoryginalny" tusz to mozna spokojnie to zgłośić do UOKiK'u i innych org zajmujacych sie prwami klienta (to tak jakby producent samochodów kazał nam tankowac tylko na wybranych stacjach i wyłącznie określony rodzaj paliwa)

Gość aaapola777
FrankWilliams - też racja, nie pomyślałam o tym w ten sposób. Muszę zajrzeć do gwarancji i zobaczyć jakie są warunki i czy jest mowa coś o używaniu zamienników. A miałeś do czynienia z jakimiś?

Active Jet - nie bardzo rozumiem zachwyty nad tą marką. Wg moich doświadczeń tusze mają wątpliwej jakości, nie radziłbym zostawiać drukarki nieczynnej na kilka tyg., bo może zaschnąć 🖐️

Gość aaapola777
wielbiciel - u Ciebie się zamienniki tej marki nie sprawdziły? ja drukuję prawie codziennie więc chyba nie powinnam mieć takiego problemu?

Gość dell021
Tylko orginalne ..........

aaapola777 ---> zamienniki stosowałem parę lat temu, kiedy mniej drukowałem, Active Jet po 2-3 tyg. nieużywania drukarki zatykał dysze :o Teraz kupuje tylko w litrowych butelkach 🖐️

Gość aaapola777
dell021- prosiłabym o jakieś uzasadnienie ;) wielbiciel - zdziwiona trochę jestem bo pytałam niedawno wśród znajomych i active jet najczęściej wymieniają . Może po prostu za rzadko drukowałes?

Gość aaapola777
czemu akurat przy tych drukarkach? Słyszałam, że one potrafą dobrze pracować na każdym tuszu, nie wiedziałam, że tak szybko zasycha

Gość aaapola777
wielkie dzięki za ten link, widzę, że dużo w nim informacji których własnie poszukiwałam. Warto się zapoznać przed zakupem

To na pewno się przyda. Ja wybierając zamienniki zawsze sugeruje się marką czym bardziej renomowana tym mam większą pewność, że produkt będzie lepszy jakościowo.

To na pewno się przyda. Ja wybierając zamienniki zawsze sugeruje się marką czym bardziej renomowana tym mam większą pewność, że produkt będzie lepszy jakościowo.

ten test jest bardzo dobry ale ja jeszcze odsyłam do testów publikowanych w PC World z 6/2012 ... tak dla porównania (i żeby nie opierać się wyłącznie na jednym źródle)

Im więcej materiałów tym lepiej. Może wreszcie część osób zrozumie, że nie zawsze musi być tak, że zamienniki są gorsze od oryginałów. Kwestią jest tylko to czy jesteśmy wstanie wyselekcjonować z rynku zamienniki wysokiej jakości.

Gość aaapola777
muszę się przyznać, że mi też zamienniki kojarzyły się jako coś gorzego ale po tych zestawieniach i po usłyszeniu tyle pozytywnych opinii zmieniam zdanie, poczytam sobie z chęcią te testy

Gość katarinz231
Ja osobiście wolę zainwestować w oryginalne tusze, niż w zamienniki. Mój kolega kiedyś bardzo pożałował, że kupił takowy zamiennik. Okazało się bowiem, że cały tusz wylał się do wnętrza drukarki. Niestety musiał kupić nową drukarkę. Teraz ja i on zamawiamy oryginalne tusze na e-atramenty.pl. Cena nie jest wygórowana, a przesyłka w miarę tania -zamawiając większe zamówienie.

To wszystko zależy od tego jakie zamienniki kupił. Jeżeli mu się wylały to jestem przekonany, że kupił najtańsze zamienniki, które są oferowane na aukcjach internetowych. Gdyby wybierał zamienniki renomowanych marek to problem na pewno by się nie pojawił.

Gość aaapola777
jeśli się bardzo dużo drukuje to jednak oryginały nie będą się opłacały, a ja wlaśnie drukuję bardzo duże ilości. Trzeba będzie wypróbować te zamienniki

Jeżeli dużo drukujesz to zamienniki są znakomitym rozwiązaniem. Koszt wydruku jednej strony to nawet 2-3 grosze. Oszczędność jest gigantyczna.

Gość aaapola777
2-3 grosze to malutko :), w ksero trzeba wydac ok. 10 gr za stronę wiec na pewno się opłaca jak się dużo drukuje

Gość Polinkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie kupuj zamienników bo bardzo czesto drukarki ich nie widza i bedziesz je mogła do smieci wywalic, tylko oryginały