Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agata az

wierzycie w Boga?

Polecane posty

Gość prawictwo pospolite121
NIE .

Gość prawictwo pospolite121
gdbym wierzył to pewnie popelnilbym samobójstwo .. brak wiary daje mi sile do zycia .

Gość biblia to największa ściema
wuwuzele - no fakt, przeżycie takie, że można sobie pomyśleć naprawdę niestworzone rzeczy. Akurat myślę, że jakiś dobry psycholog mógłby wyjaśnić to zjawisko w oparciu o fachową literaturę.

Gość trala la la
Biblia to największa... Madzia z Sosnowca- kto powiedział,ze nie była idealnie stworzona ? (zabiła ją matka) Ktos przykuty do wózka ,nie może być cudownie stworzony ? Nie może być wartościowy ? Dziecko upośledzone umysłowo czy fizycznie nie może być kochane ? Ja jestem pewna ,że miłość Boga i plan jest. I ten plan jest idealny. To jednak my sprawiamy kłopoty :) (Majdanek)

Gość trala la la
i czy upośledzony może być szczęśliwy ? Może Fakt,bywaja przypadki strasznych nieszczęść ze względu np na tradzik

tralala la - okej, przyjmuję do wiadomości Twoje argumenty. Ale idźmy w takim razie tym tropem dalej. Skoro wszystko to jest sprawą Boga, dlaczego obarcza swoje dzieci kalectwem, albo małe dzieciaki sieroctwem? Tzn chodzi mi o to, że podaje się za Boga, który potrafi ofiarować nam więcej, niż nasz ziemski ojciec. No to który ojciec kochający swoje dziecko skazałby je świadomie na kalectwo czy brak matki? Bo ja rozumiem, że w tym dawaniu więcej niż ziemscy rodzice chodzi przede wszystkim o wartości duchowe, ale zacznijmy od początku, od tych mniejszych na pozór spraw. Nie traktujmy tych wszystkich wartości wybiórczo.

Gość Otworzylem umysl i serce
A wy marni ateisci na sile cale zycie bedziecie sobie udowadniac ze Boga nie ma. Zalosne to dla mnie jest. Ja wierze w Boga i nie potrzebuje zadnych dowodow. Wierze i mam nadzieje ze po smierci czeka na mnie wspanialy swiat. Nie czaje po cholere ateisci sie tutaj wypowiadaja. Skoro nie wierza w Boga to powinni miec wyjebane na jakakolwiek wiare religie kosciol ksiezy i dyzkusje takie jak ta. Jestescie ignorantami i hipokrytami. Zal mi was.

Gość wuwuzele
tralalalala, jestem ciekaw, czy gdybyś nagle uczestniczył/uczestniczyła w wypadku, w którym byś stracił/straciła nogi, ręce i kilku bliskich, czy dalej byś uważała, że jest jakiś boski plan

tralala la - pewnie, że upośledzony może być szczęsliwy, masz absolutną rację. Ale są i tacy, którzy przy pomocy komputerów (bo nie mogą mówić i pisać) błagają o eutanazję, bo przeżywają tak straszny ból. Co z nimi? (był niedawno przypadek takiego mężczyzny, 40paro letniego, nie wiem czy widziałaś).

Gość wildest moments
nie

Geje mają to do siebie że sami nie wiedzą czego chcą, mają różne zachcianki i miewają huśtawki nastrojów. Poza tym strach jest lepszym narzędziem do manipulacji niż miłość którą ów bóg ma się w bibli posługiwać, samą miłością nic nie da rady zrobić lecz grozba że jeśli się nie nawrócisz na hetero i nie zaczniesz oddawać czci jednemu z wielu bogów (w tym przypadku jahwe) to czeka cię za to męka po śmierci. Za jedno mogę tylko podziękować sile nadprzyrodzonej za to że dała dużo sił tym ludziom którzy porządnie wychłostali człowieka o imieniu Jezus bo przez niego zginęły już miliony niewinnych ludzi tylko za to że nie chcieli wierzyć w boga z jakim identyfikował się ów Jezus - jahwe, a który zresztą został zmyślony jak wiele innych bogów. Jezus był chory psychicznie, naprawdę nie dziwi mnie już to że nawet zgodził się na samobójstwo czyli śmierć. W dzisiejszych czasach istnieją równie dziwni i chorzy na umyśle ludzie jak np koleś który wyskoczył z wieżowca bo wierzył że Jezus podniesie go z ziemi.

Gość wuwuzele
"A wy marni ateisci na sile cale zycie bedziecie sobie udowadniac ze Boga nie ma." Nie muszę nic udowadniać, bo wiem, że boga nie ma.

Gość onawi
nie sztuka jest isc do kosciola i odklepac 10 zdrowasiek,to nie jest wiara,ja do kosciola nie chodze,bibli nie czytalam,w ksiezy nie wierze ale w boga tak i nie jest to jak kazdy mysli ze bog ma wszystkich nas w opiece ,kazdy decyduje o swoim zyciu ,zostalismy stworzeni na jego podobizne kazdy odpowiada za swoje bledy,bog stworzyl zycie a my mamy to szczescie ze mozemy w nim uczestniczyc,bog jest jak kochjacy rodzic wkracza w akcje jak widzi ze jego dziecko zaczyna bladzic i podejmowac zle decyzje,kaze ludzi chorobami itd jak juz nie widzi szans na nawrocenie np:alkoholicy,narkomani.....wspolczuje wam ATEISTA bo zyjecie na tym swiecie bez sensu,ciekwi mnie tylko fakt dlaczego uczestniczycie w swietach,skoro tak glosno krzyczycie ze to bzdury po co ta choinka,prezenty itd ,spotykalam sie z pewnym panem tez wielki ATEISTA pan mgr inzynier nauk scislych,musialm zekonczyc to tez ze wzgledu na wiare,obchodzili wszystkie swieta tak jak wierzacy ludzie,po co sie pytam?? ja ja w cos nie wierze to tego nie obchodze, nie wytrzymalam,rodzina :brak wychowania ,niby ludzie wyksztalceni a biedni prostacy

Otworzylem umysl i serce No widzisz, różnica między nami polega na tym, że Ty jesteś wierzącym ignorantem, który ma w nosie wszystko i wszystkich (swoją drogą piękna postawa. Zdaje się, że jest przykazanie "szanuj bliźniego jak siebie samego", chyba nie byłeś na mszy z tym kazaniem), a ja (mówię za siebie - ateistkę) mimo tego, że zdania nie zmienię chcę poznać Wasz punkt widzenia i go akceptuję, przyjmuję go do wiadomości i szanuję. Na szczęście i wśród wierzących są ludzie tacy jak ja, z którymi można normalnie o tym podyskutować. Bo dyskusja sama w sobie nie ma przeciągnąć kogoś na tę drugą stronę mocy. Jest po to, żeby poszerzyć horyzonty, żeby dowiedzieć się czegoś o ludziach, poznać ich świat, uczucia i pobudki którymi się kierują. Przynajmniej z mojej strony tak to wygląda.

Gość wuwuzele
do Onwi - dla mnie święta to okazja tylko do najedzenia się :D

onawi - odpisałabym Ci, ale mnie obrażasz, tak więc.... sorry Winnetou 🖐️

Gość trala la la
no właśnie ! Widziałaś tego co błagał o eutanazje ? Dostał kompa, komunikuje się z ludźmi. Pytany teraz całkowicie zaprzecza,że zrobiłby to samo. Wiara w Boga/ Jezusa zakłada,ze każdy ma swój krzyż. Z tym,ze chodzi o to,zeby go umiejętnie nieść. To kształtuje charakter i człowieczeństwo

Gość wuwuzele
trala la la - a ilu ludzi rzeczywiście dokonało eutanazji ???Pełno

wuwuzele "A wy marni ateisci na sile cale zycie bedziecie sobie udowadniac ze Boga nie ma." Nie muszę nic udowadniać, bo wiem, że boga nie ma. Co za pewnosc siebie. Tym udowodniles ze jestes debilem. Szkoda z takimi jak ty dyskutowac.

Gość wuwuzele
" Co za pewnosc siebie. Tym udowodniles ze jestes debilem. Szkoda z takimi jak ty dyskutowac." Och, cudowny chrześcijanin, który obraża innych

Nie nie tralala la, ja pisze o gościu z Wielkiej Brytanii, sprawa z sierpnia tego roku, który odwoływał się od brytyjskiego sądu, a w efekcie wyjechał do prywatnej kliniki w Albanii i tam zmarł. A co z resztą mojego wcześniejszego pytania?

Gość trala la la
no ja bym nie chciała dokonać eutanazji chce w swoim życiu wszystkiemu stawić czoła nie chcę uciekać współczuję tym, którzy stwierdzili,że nie mają tyle siły

wuwuzele " Co za pewnosc siebie. Tym udowodniles ze jestes debilem. Szkoda z takimi jak ty dyskutowac." Och, cudowny chrześcijanin, który obraża innych ja tylko stweirdzilem fakt. Gdybym nazwal cie debilem a w rzeczywistosci nie bylbys nim to wtedy moglbys powiedizec ze cie obrazilem. W tym przypadku nie obrazilem cie.

Ok, ja muszę spadać. Czekam na Ciebie Allium w razie czego, może uda nam się jeszcze pogadać, wymienić poglądy :) Nie bijcie się tu, przecież można normalnie rozmawiać ;) Miłego wieczoru, do jutra :) 🖐️

Gość onawi
onawi - odpisałabym Ci, ale mnie obrażasz, tak więc.... sorry Winnetou olewam ci cieplym moczem i sikam na twoja odpowiedz..... byl nastepny wielki naukowiec,fizyk ktory cale zycie probowal udowadniac sobie i ludziom ze to wszystko sciema,cale zycie probowal udowodnic ze zycie powstalo z wielkiego jakiegostam wybuchu a my z czasteczek itd w wieku bodajze 98 lat stwierdzil ze jednak na nic sie zdaly jego obliczenia i udowodnienia ...

Gość nie zmuszajcie nikogo do wiary
Nie wierze i nikt nie ma mnie prawa do wiary w Boga zmuszac ,tak jak do czytania bibli jak to w dziecintwie mnie zmuszano co spowodowalo jeszce wiekszy bunt i nienawisasc poprzez silowe zmuszanie mnie do wiary,praktyki i czytania bibli,co nienawidziulam tego czytac,w tym wymuszali u mnie silą u mnie abym mowila ze wierze w Boga,a tak nie bylo Przez to nienaiwdze kisicola, zadnych modlitwa, bo mam traume z dziecinstwa

Gość wuwuzele
" ja tylko stweirdzilem fakt. Gdybym nazwal cie debilem a w rzeczywistosci nie bylbys nim to wtedy moglbys powiedizec ze cie obrazilem. W tym przypadku nie obrazilem cie." Ach chrześcijanie i to ich stwierdzanie faktów... buhahahahaha spływa to po mnie, tak samo jak wasza wiara w starego dziadka w niebie