Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cukrowinkaaa

Kurde, doradźcie coś. Mam 80 zł do 10. Jak przeżyć?

Polecane posty

No to rób babkę ziemniaczaną! Jest przepyszna i łatwa do zrobienia. Ten przepis, który wysłałam przewiduje 5 kilo ziemniaków, wiec pomyśl ile żarcia z tego wyjdzie, a można ją zjeść na ciepło, na zimno, odsmażyć sobie można. :) Jak masz groch, to możesz zrobić grochówkę, masz kilka złotych, więc śmiało dokupisz kawałek kiełbasy, albo wykorzystasz tę, którą masz. Pomysłów jest mnóstwo, i wbrew pozorom to nie są jakieś tanie dania, tylko normalne. :) Jak kupisz dwa udka z kurczaka, to ugotujesz, oskubiesz mięso, zrobisz potrawkę, podasz ją z ryżem, do tego marchewka z groszkiem. :) Jak masz kaszę, to możesz kupić mrożony szpinak i zrobić go z czosnkiem i jakimś tanim serkiem śmietankowym.

Gość czy to ta piosenka?
w biedronce jest zywiecka tania, krakowska sucha, salami, slaska cienka,parowki tanie. no i smaczne. ser zolty w plastrach tez tani i dobry.

Gość Cukrowinkaaa
hehe nie no jakbym mu ryz z jabłkiem i cukrem dała do pracy to bym chyba pozew o rozwód dostała hehe On nie jest bardzo wybredny ale takich rzeczy nie zje :)

To mu zrób 3 kanapki, śniadanie w domu, zapakuj bigosu i niech sie też chłop opanuje. Przecież ine siedzi tylko i nie je. Kanapke se zje po południu czy wieczorem jedna druga na noc bigochu sie nażre to jego głód zostanie zaspokojony.

Gość czy to ta piosenka?
no ale jak pracuje na zmiany 24/24 to ma przeciez chyba nastepny dzien wolny? wiec w domu zje cokolwiek, co ugotujesz. tylko do pracy mu robisz kanapki?

No to ryż z kurczakiem własnie w potrawce. Ryż masz kurczak tacka 4 udka wychodzi 5zł w biedronce to masz na 2 razy, i wyjdzie ci taniej niz ten cholerny chleb i rzeczy do niego. chleb l i kanapki jako ze wydają nam sie tanie wcale takie tanie nie są.

Gość Cukrowinkaaa
o, potrawka z kurczaka dobry pomysł, udka tanie a jak robiłam to zawsze starczało na 2 dni z ziemniakami. Dobra to mam cebulowa - 2-3 dni, potem potrawka 2 dni i potrzebuje jeszcze jednego obiadu takiego tez na 2-3 dni, przy kosztach ograniczonych do minimum. Najlepiej jakbym mogła wykorzystac ten boczek, kiełbaske które mam bo bo mysle taka baza do wielu dań.

Mój też takich nie je. Jak pierogi, to z mięsem, jak naleśniki, to z mięsem. :D Masz 80 zł, więc w sumie niemało, gdyby nie ten chleb. :) No bo po odliczeniu 10 chlebów zostanie Ci 50 złotych i to dużo, 20 deko szybki, 20 deko sera, serki topione w Stonce, ta pasztetówka, nawet pomidor czy ogórek do tego. Nie ma chooya na Mariolę, zebyś się nie zmieściła w tej kwocie do 10. :)

Gość Cukrowinkaaa
no tak jak ma dniówke 24 to potem 2 dni wolnego. No dobrze, nawet zakładając ze sie troche ograniczy, jak za to jeszcze wygospodarować na jakiś owoc dla mnie czy choćby serek jakiś? Przypomne ze jestem w 4 miesiącu ciąży...

Jak przez 8 dni bedziesz jeśc dobrze a nie zapychac sie smierdzacym chlebem to nic Ci się nie stanie. Naprawde 10zł na dzien to dużo.

Po raz 4 dzisiaj - jak masz boczek i kiełbachę, to babka ziemniaczana. :) Nawet jak tam nawalisz mięsa więcej niż trzeba, to lepiej dla męża. :) Ja to bym zjadła potrawkę z królika. :(

Gość a co ten twój mąż nie wie
że kasy mało zostało i nie będzie mógł żreć przez tydzień szynki? Niech wpierdala suchy chleb jak mu pasty, pasztet czy ryba z puszki nie pasuje :o po co się dwoić i troić, z głodu nie zdechnie a zjeść mniej też chyba może przez te kilka dni

Ja jak potrawke zrobiłam to sie mało nie przekręciłam, od tej pory jadam tylko u mamy to hahaha

Gość Cukrowinkaaa
nie 10 chlebów tylko 5 i do tego ew kilka bułek takich tanich kajzerek. Licze na to 20 zł. Jak on jest w domu to nie zjadamy nigdy całego chleba na dzień ;p a jak on jest w pracy to mi 2-3 bułki starczają na dzien plus jakis obiad i jesli jeszcze jakis owoc przegryze w miedzyczasie. No dobra więc z tych 60 zł co mi zostanie musze kupic 2 udka w kaufie mam promocje chyba po niecałe 5 zł sa za kilo wieczapłace jakies 2-3 zł za 2 udka, jeszcze jeden obiad mi brakuje no i zeby do chleba starczyło (nie obejde tego w żaden sposób nawet ogranizając ilość jego kanapek) moge kupic pasztetową, pomysleć nad tymi pastami, coś jeszcze?

Jak przez kilka dni nie zjesz owocow czy serkow,to nic sie nie stanie,ja mam 2 dzieci i tez roznie bywalo,a czasem i bywa,lepiej zjesc cos tresciwego,zeby nie chodzic glodnym,bo z barku owocow jeszcze zadna ciezarna nie umarla

Gość Cukrowinkaaa
no a jak ta babkke ziemniaczana zrobic? bo nie bardzo sobie to wyobrazic umie. Jak to wygląda?

Gość kup parówki w biedronce
6zl za wielka kg paczkę. Może nie są super zdrowe ale bardzo smaczne i spokojnie na kilka śniadań i kolacji wystarczą a można z nich zrobić jakąś potrawkę lub zapiekane z serem lub też opanierować jak kotlety i usmażyć (bardzo dobre).

autorko czy ciąża ci mózg odebrała?????piszą ci dziewczyny co a ta dalej nie wiem....boże chroń

Gość kup parówki w biedronce
a jak masz boczek i cienką kiełbasę to możesz ugotować fasolkę po bretońsku, bardzo sycąca i dobra jest. Ja zawsze robię z paczki fasoli wielki gar na 3 dni

Mozesz tez zrobic zupy buraczkowej,krupnik,racuchy,placki ziemniaczane,szare kluski z kapusta kiszona zasmazana,jest wiele tanich potraw,ktore mozesz miec na 2 dni.W realu mozesz kupic z tipa dzem,kolo 1,80zl i do nalesnikow,a wielkosc patelni nie ma znaczenia,jedynie usmazysz wiecej malych

Gość Cukrowinkaaa
milkyway28 ale ja tez musze dostosować te wszystkie propozycje do naszych indywidualnych upodobań i niestety moich zdolności kulinarnych... Sa rzeczy których mąż nie tknie, a są rzeczy których ja nie potrafie ugtowac (tak jak te kopytka czy leniwe) a pozatym podkreślam po raz kolejny nie ominę w żaden sposób bego ile on chleba bierze do pracy. Jak jestesmy w domu oczywiste jest ze nie on nie je tyle chleba bo gotuje inne rzeczy, ale do pracy ten chleb musi byc i koniec i nawet jesli troche zmniejsze ilośc kanapek to czymś to musze uzupełnic prawda? i patrze też na ceny które są u mnie bo niestety sa większe i licze na bierząco co bym mogła kupic itp

Gość Cukrowinkaaa
no ale dziekue za propozycje, zbieram sie na zakupy bo mnie noc zastanie, wejde do tej biedronki a potem kaufland. Jeszcze raz dzieki.

A w lepszych czasach finansowych zamiast tego chleba to rób mu tortille moze? Mój do pracy lubi nawet bez miesa, tortilla z biedry, sos majonezowy kapusta pomidor ogórek jak jest to piers z kury, 3 mu takie zrobie i zdrowsze niz kanapki

A inne podroby poza sercami? Na przykład nerki albo płucka? Mój tata robił przepyszne nerki. Możesz zrobić flaczki, są łatwe. :) Zaproś jakaś koleżankę, mamę, siostrę na robienie pierogów, ulepicie za małe pieniądze kilkadziesiąt. :)