Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Magda8080

Sierpień 2013 -są już jakies mamy ???

Polecane posty

na pewno nie trzeba sie rzucac an rozmiary 56. w tym rozmiarze to ja mam chyba 2 komplety tylko a reszta to 62. jak dla mnie pol piochy nie sa jakas rewelacja bo wole zwykle spiochy :)

Dominika -- ja mam taki sam :-) Co do witamin to brałam magnez BluMag plus Femibion 1. Teraz biore Centrum Mam DHA ,bez magnezu,bo mam go w Centrum. A zamiast Duphastonu poproszę teraz o Luteine,może nie bedę taka napompowana...

dziewczyny bo nie daje mi to spokoju... Ile bedzie trwać zasiłek macieżynski (umwa konczy mi się w dniu porodu dlatego nie przysluguje mi urlop macieżyński).. Wszedzie psize że tyle ile trewa właśiie urlop. z tym że wymiar urlopu macieżynskiego to 6 miesięcy + 6 miesięcy urlopu rodzicielskiego. I teraz się pogubiłam, bo nie wiem czy zasiłek obejmuje tylko ten urlop macieżynski (6 miesiecy) czy urlop macieżyński (6 miesiecy) + rodzicielski (6miesiecy) :( zgłupiałam kompletnie :(:(:(:(

Ines ja nie do konca sie na tym znam ale wydaje mi sie ze jak i tak konczy ci sie umowa to nie ma znaczenia...bo i tak placi ci to zus, wiec on przejmuje platnosc i bedziesz miec placone tyle co my.... Moja znajoma jak byla w ciazy zlozyla wyppowiedzenie w firmie bo wiedziala ze po porodzie nie bedzie tam pracowac i normalnie miala placone... ALe zawsze mozesz przedzwonic do ZUSu.

Tez mi sie wydaje, ze musisz dzwonic do ZUSu, bo ze za macierzynski Ci sie nalezy to wiadomo, pytanie co z ta druga czescia urlopu, bo nawet nie wiedzialam, ze ona sie nazywa inaczej.

Tzupurekez tak zrobie ;) kurcze przy tak slonecznej pogodzie nie umiem pospac dluzej niz do 7.30. Z dnia na dzien coraz cieplej. U nas dzis 12 stopni :):):) a ja dzisiaj nie mam z kim wyjsc na spacer...mąż ma 2ga zmiane i chyba tu zwariuje :(

Ojej pisze na tel, sory za te bazgroly. Mialo byc " tez tak zrobie, zadz"

Dziewczyny zauwazylam ze od wczoraj wieczorem twardnieje mi na kilka sekund brzuch. Jak moge temu zapobiec?

czesc dziewczyny :) dzis wiyte mam.... :) mam nadzieje, ze znow potwierdzi sie chlopak bo chyba zwariuje :) juz jestem nastawiona ;) u mnie tez sloneczko-WIOSNA idzie :) milego dnia dla Was :)

ines mozesz brac na to nospe ale najlepiej skontaktuj sie z lekarzem

póki co nie dzwonię, bo myślę, ze nie ma potrzeby. Objawowo wydaje mi się, że są to te skurcze zaczynające się w 20 tyg ciąży, tzw, skurcze przepowiadające (Braxton Hicks) Także póki przechodze je bezboleśnie i trwają krótko myślę, że wszystko dzieje się tak jak powinno :):)

ale na te skurcze jest za wczesnie. ja mam tak od 16 tygodnia i mam brac nospe i magnez. lekarz kazal mi tez lezec no ale przy dziecku nie da sie lezec

jeszcze dodam ze jak jest skurcz to mnie wtedy boli macica. nie moge wtedy zmienic pozycji bo jak tylko sie rusze to boli. ale cos chyba nospa przestaje dzialac bo znowu zaczynaja sie skurcze :/

no ja póki co wysłałam męża po No-spe w razie czego. Przy tych moich skurczach mnei nic nie boli, jedynie czuje lekkie napięcie przez jakieś 10 sekund i mija. Jeśli będzie się to powtarzało - zadzwonie :)

Hej :) mi też zdarzył się taki skurcz jak Ines. Było to ze 2-3 razy ale jednak...w nocy kiedyś się obudziłam, dotknęłam brzucha o on twardy i jakiś wypięty. Nic mnie to nie bolało...ale czułam takie właśnie napięcie.

Hej!!! Piekna pogoda,oby coraz cieplej!!! Ja na punkcie skurczy mam schize,jak wspominałam wcześniej. Ale myslę że jeśli nie są silne i nic więcej się nie dzieje to to nic poważnego... Dziewczyny a co myslicie na temat niani elektronicznej i monitora odechu? Kupujecie? Ja raczej napewno,bo dzidzia będzie w swoim pokoju od początku,więc nie widzę innej opcji... Może doswiadczone mamy napiszą czy jest sens takiego zakupu.

witajcie dziewczyny czasem Was podczytuje, bo również mam termin na sierpien tego roku Chcialam sie odniesc do tych skurczy, ktore wiele z Was ma. To moja 2 ciaza, akurat teraz ( jeszcze)nie mam skurczy , ale mialam przez wiekszosc 1 ciazy CO lekarz to zazwyczaj inna opinia. Moj pierwszy ginekolog wyslal mnie do szpiatala, lezalam tydzien, dostalam magnez i wiszlam do domu.Skurcze i tak byly.\Przepisalam sie do ginekologa, do ktorego chodzilam prywatnie i On kazal mi wyrzucic nospe, magnez itd bo stwierdzil , ze to nic nie da,Nawet lezenie nie pomaga, bo taka jest wtedy uroda ciaza, ze macica sie stawia... i rzeczywiscie, mi brzuch twardnial od 16 do konca ciazy, czyli 39 tygodnia, Trzeba to tylko kontrolowac, zeby szyjka sie nie rozwierala ale co do samych skurczy0 jesli sa bezpobolesne ( mimo, ze dokuczliwe i czuc je mocno), to trzeba sie przyzwyczaic... gdyby teraz mi sie przytrafly, to poinformuje lekarza ale wiem, ze nie bede brac zadnych lekow. Raz juz to przezylam, w 1 ciazy bardzo sie martwilam ale wszytsko bylo dobrze. Po prostu taka jest uroda naszych macic, jesli macica moze byc urodziwa :D Takze nie martwcie sie na zapas, mysle ze lekarz Was takze uspokoi. Pozdrawiam

ps mialam od 10 do 20 skurczy na godzine, wiec bardzo czesto. Wydawalo mi sie nawet, ze kiedy leze moja macica cwiczy jeszcze bardziej.!

Wg mnie to fajna sprawa, elektroniczna niania super jeśli dziecko ma już swój pokoik, a rodzice wiedzą przynajmniej jak się obudzi. A monitor oddechu ja na pewno kupię! zawsze miałam schiza, że dziecko przestanie oddychać. Nawet jak byłam młodsza i miałam w domu dwóch młodszych braci to siedziałam na zmianę ze starszym bratem przy nich i słuchaliśmy czy oddychają:)

a ja tam wole sluchac sie lekarza niz potem plakac jak porod zacznie sie duzo wczesniej. wole zrobic tyle ile moge dla dziecka.

Abcd == wiem bo pisałaś że te Twoje skurcze tez sa uciazliwe i bierzesz nospę. Ale czy Ty też masz skurcze pdobne do tych podczas miesiączki,czyli są nieprzyjemne i bolą? Sorry za pytanie,ale to moja pierwsza ciaża i nie wiem jakie skurcze sa ok,a jakimi trzeba się martwić. Ja miałam bardzo bolesne miesiączki,a teraz tylko mnie kilka razy dziennie poboli -czuję skurcz tzn. przez kilka sekund i przestaje. Nospa u mnie nie pomaga...

dziewczyny a ja Was nie rozumiem... przeciez wybralyscie lekarza-on ma z tego kase, zarabia na Was, czy to prywatnie czy przez NFZ... nie mowie zeby dzwonic co 5 minut no ale przezciez od tego jest zeby isc czy zadzwonic i sie poradzic!!! skorcze to nie przelewki-przynajmniej jak dla mnie... internet i nasze porady pomoga ale kazda z Nas jest inna i przeciez nie ma zartow z ciaza!!!

gocha - ja juz kupilam. Dziecko bedzie miec swoj pokoj, chce je od malego uczyc, ze spi sie we wlasnym lozeczku i taka niania to moim zdaniem dobry kompromis. Moja dziala w obie strony jak telefon :) do tego baza w pokoju dziecka mierzy temp i wilgotnosc i na mojej sluchawce wyswietla wynik. Ma zasieg 300m, wiec moge chodzic po calym domu i podworku i nadal byc na biezaco co u dziecka. No i najwazniejsze - ma mate z czujnikiem ruchu i monitoring oddechu. Bez tego chyba bym latala co 5min sprawdzac czy zyje, a kazda drzemka konczylaby sie u mnie koszmarem/wyrzutami sumienia. To jest zakup z serii "lepiej miec i nie uzyc, niz nie miec i zalowac ze sie nie uzylo".. Pieniadze rozsadne, bo w Swiecie Dziecka byla po 580zl w super promocji, a ja kupilam na Allegro za 293zl nowke, tyle ze z UK :)

dziewczyny juz kiedys pytalam ale obeszlo sie praktycznie bez odzewu :) chyba tylko abcd odpisala :) czy zastanawaialyscie sie juz nad pobraniem krwii pepowinowej?? co slyszalyscie na ten temat?? :)

gocha moje skurcze wcale nie przypominaja takiego bolu jak w czasie okresu. takie bole zdarzaja sie na poczatku ciazy ale nie wiem czy na twoim etapie juz nie powinny sie pojawiac. lepiej zadzwon do lekarza i zapytaj sie.

abcd0 ja tez sluchalam lekarza, ktory ma inne zdanie niz Twoj.Nic sie dziecku nie stalo. Nie zachecam nikogo do ignorowania zalecen lekarza, to ON kieruje naszymi ciazami. PO prostu chcialam wlac troche optymizmu, bo skurcze nie musza byc wcale groźne a wiem,ze kobiety sie martwia, Sama sie zamartwialam

Co do niani to niie kupuje...ja bede miec malucha caly czas na oku w moim mieszkanku 36mkw :D chyba ze po urodzeniu stwierdze ze mi sie przeda to wtedy kupie.... Co do krwi pempowinowej to tez nie bede pobierac stwierdzam ze mi to nie jest potrzebne... ;)

Lalka -- super cena. Chyba się na niego zdecyduję. Bo chciałam kupić Angel Care. Na allegro ok.500 zł... A moja gin naskurcze nic nie mówi,tylko zwiększa dawkę Duphastonu - po którym źle się czuję i tyję.A skurcze mam nadal... Dobrze że w pt. mam wizytę,to z nią pogadam . Niech powie szczerze czy jest ok,czy podejrzewa coś niepokojącego.