Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama.kobieta.pachnaca

dlaczego ludzie pomagaja bezdomnym psom zamiast je uspic?

Polecane posty

Autorko- gdybyśmy miały okazję wcześniej ze sobą pisać wiedziałabyś, ze bardzo rozważnie dobieram słowa i jestem raczej powściągliwa w opiniach. Nigdy nie użyłam też słowa pogarda, ale jesteś pierwszą osobą na kafe, o której śmiało mogę napisać, że nią gardzę. Nie szanuję ludzi, którzy uzurpują sobie prawo do oceniania, ba- decydowania o czyimkolwiek życiu, nawet jeśli tyczy się to zwierzęcia. I jak już wcześniej pisałam- stosunek, podejście do słabego zwierzęcia świadczy dla mnie o tym, jakim kto sjest człowiekiem. Empatia i wrażliwość nie jest wybiórcza, albo się ją ma, albo nie.

Gość toksyczna skończ już
pie**olić o tych swoich dzieciach, bo na każdym topie o tym piszesz, już się rzygać chce na hasło "moje dzieci pomagają wolontariacko w schronisku" A ty co robisz? Sama, tak fizycznie? Jak pomagasz? Dajesz 50zł w miesiącu chociaż na schronisko? Czy jeseś jedną z tych, co pie**oli o zwierzaczkach, o tym, jak ich szkoda i jakie są kochane j**iąc przy okazji tych, którzy myślą inaczej i uważasz, że sprawa załatwiona, bo pie**olniesz raz na kwartał 15 kilową paczkę suchej karmy z Lidla? xxxxxx przepraszam za copy, ale pytam pytam i się dopytać nie mogę :D

Gość usypiać
Polly84 ja emaptii ogolnie nie posiadam,aczkolwiek wybiorczo umiem byc empatyczna.

Bym coś napisała do autorki ale jak widzę, że się tak produkujecie a do niej nic nie trafia to przemilczę to :O

Gość usypiać
Polly84 głupias ty oj głupia :-) Hitler i inni gestapowcy,Stalin i inni terorysci wrecz uwielbiali zwierztea i idac twoim tokiem rozumowania byli niezwykle empatyczni :-)

usypiać: to również wybiórczo potrafisz współczuć potrzebującym dzieciom? Tak jak napisałam, nie da się nikogo przekonać do posiadania/ nie posiadania uczuć. Dlatego ta dyskusja zaczyna mi się wydawać jałowa.

ktoś tu myli pojęcie empatii i współczucia ze zdrowym rozsądkiem :o Też współczuję ludziom, którzy przez 15 lat są w stanie śpiączki ale to nie oznacza, że pikietowałabym pod szpitalem gdyby lekarze/rodzina zadecydowaliby o odłączeniu go od respiratora :o A teraz czekam na NIE WIDZISZ RÓŻNICY MIĘDZY ŚMIERTELNIE CHORYM CZŁOWIEKIEM A SAMOTNYM PSEM W SCHRONISKU? :D :o Widzę, ale chyba wy nie widzicie :o I najlepsze jest to, że wg mnie to wy jesteście bezduszni, bo jak napisałam wcześniej - pierdolniecie paczką karmy raz na parę miesięcy i myślicie, że macie czyste sumienie, bo bronicie i wspieracie psiaki. Gówno, a nie wspieracie. Myślicie, że im lepiej, jak przyjdziecie do nich dwa razy w tygodniu i zabierzecie je na spacer? Gówno nie lepiej, bo w nocy to one a nie wy będą się przytulać do zimnej blachy w kojcu. To one będą wyć do księżyca z rozpaczy nie wy, i to one nie wy będą patrzeć smutnymi oczami na każdego nowego przybysza, który przejdzie obok ich budy z nadzieją, że to ten jedyny wybawca, który je przygarnie do ciepłego domu. Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane, a poza czczym gadaniem coś mi się zdaje, że gówno robicie, żeby poprawić los tych psów 🖐️

Gość usypiać
Polly84,tak,wybiorczo wspołczuję ludziom./ NIe kazdemu dzecku wspołczuje,mimo,ze ejst dzieckiem,ale sa dzcei juz w wieku 5 lat,ze sa tak wredne jak nie jednen dorosły. Owszem,to wina rodziców,ze jest wredne,ale cóz,nie chcę użalac sie nad byle dzeiciakiem. Jestem matką jakby co.

Gość zadumana młoda stara
>>usypiać "Polly84 głupias ty oj głupia Hitler i inni gestapowcy,Stalin i inni terorysci wrecz uwielbiali zwierztea i idac twoim tokiem rozumowania byli niezwykle empatyczni". Tu akurat się mylisz Hitler do zwierząt miał stosunek obojętny. Miał owczarka niemieckiego, bo to według jego zdania dodawało mu prestiżu i dostojności.

Nie stosuję terminu empatia jedynie w kontekście zwierząt- to jest współczucie dla wszystkich słabszych i potrzebujących pomocy. Nie rozumiem jak można przechodzić obojętnie wobec krzywdy- niezależnie kogo ona dotyczy.

Gość latoooooooooo
Autorko proponuje Cb uspic bo z taka znieczulica szkoda produkowac Tb zarcie !

toksyczna skończ już: To nie rozumiem- wyjść na spacer źle, kupić karmę- źle, puścić przelew- źle. To lepiej pousypiać. Nie jesteście od tego, żeby oceniać i rozliczać kto ile karmy zakupił, ile pieniędzy przelał i czyje dzieci pomagają jako wolontariusze. Sami róbcie tyle samo na cele, jakie uważacie za stosowne.

Gość usypiać
zadumana młoda stara.,ale owczarka kochał,a pzoa tym dobrzetrajtował zwierzeta.

Gość logika jest taka..
"ja np przygarnelam kociaka w zimie do domu, do piwnicy wpelzal przez okienko ktore zostawiam zawsze otwarte, wpadl i zostal kochalam go i dbalam o niego, niestety juz niezyje, z czasem zachorowal..ale to inna historia" czyli jak kotek sam wpadnie do piwnicy to pani sie w nim zakocha i będzie po nim płakać, a jak trafi do schroniska zostanie zutylizowany. I wtedy dobrze.

Polly, chodzi mi o zwierzęta, które nie mają szans na adopcję - czyli o stare, chore, takie, które przebywają w schronisku kilka lat. Sama mam 3 psy ze schroniska w domu i uwierz, za każdym razem jak jestem w schronisku gadam z dyrektorką (która zresztą pracuje tam za friko) i opowiada mi o psach, które są w schronisku 6,7,10 lat. Nawet ona twierdzi, że lepiej by dla nich było, gdyby ich marny żywot się skończył, bo połowa z takich przypadków odmawia nawet jedzenia, męczą się tam potwornie. I to jest Twoim zdaniem ok, bo najważniejsze, że żyją? :o

>>usypiać :D nie kochał, bo przynajmniej jednego zastrzelił od tak, bo warczał na niego przy komendancie. Nie wiadomo też czy na pewno na niego warczał i czy on sobie to ubzdurał. Nie wiem czy pierwszemu czy drugiemu wpakował kulkę w łeb, ale któremuś wpakował. On po prostu traktował psa jak odzobę do jego wizerunku i tyle.

Gość spierajcie schroniska :)
Na pewno tak pomożecie pieskom... http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/707923,skandal-w-raciborskim-schronisku-glodzono-psy-tak-twierdza,id,t.html http://expressilustrowany.pl/przekret-na-200-tys-zl-w-schronisku-dla-zwierzat-przy-marmurowej-podejrzana-jest-byla-glowna-ksiegowa-zdjecia,artykul.html?material_id=5019a79bfbaedde204000000 http://forum.gazeta.pl/forum/w,72,125657357,125657357,prawda_o_schronisku_dla_zwierzat_we_wroclawiu.html http://www.schronisko-olkusz.za.pl/

Gość usypiać
zadumana młoda stara kocxhał,kochał,a ze zastrzelił to inna sprawa. Chcesz za wszelka cene pokazac,ze kto kocha zeirzeta to kocha tez ludzi,ale taka jest prawda,ze wśród ludzi kochajacych zwierzeta a nienawidzocych ludzi jest połowa.

Gość logika jest taka..
"lepiej by dla nich było, gdyby ich marny żywot się skończył, bo połowa z takich przypadków .." Dla ich dobra lepiej by było,żeby były sterylizowane i znajdywały odpowiedzialnych właścicieli. A że takich nie ma jedyne co możemy im zafundować to śmierć . Co za humanitaryzm.

spierajcie schroniska :): wszędzie znajdą się zwyrodnialcy. Tym tokiem rozumowania powinniśmy również zlikwidować szpitale- bo panuje korupcja i na dyżurach pojawiają się pijani lekarze, domy dziecka- bo zdarzają się gwałciciele i zwyrodnialcy wśród opiekunów i tak można wymieniać. O czy to świadczy twoim zdaniem- że wszystkie schroniska należy zamknąć, a psy pousypiać.?

No, to Twoim zdaniem lepiej im życzyć wszystkiego najlepszego :) Jest jak jest w schroniskach i choćbyś stanął na rzęsach nic tego nie zmieni. Ale jasne, lepiej popieprzyć sobie o humanitaryzmie i mieć czyste sumienie spijając sobie z dzióbków. Bo przecież tacy miłosierni, wspaniałomyślni, empatyczni i pełni miłości dla zwierzaków jesteście. Spoko 🖐️

to było do "logika jest taka".

>>usypiać, nic nie chcę udowodnić. Po prostu wiem co piszę. Hitler miał do zwierząt stosunek obojętny. Ja kocham i pomagam zwierzakom, ale nie żywie nienawiści do ludzi. Zdaję sobie sprawę z ich wad, ale nie nienawidzę. Jak trzeba to pomagam też ludziom.

Gość logika jest taka..
nie no , zgodziłam się z tobą. Jest ok :D

toksyczna skończ już: Ok- masz trochę racji. Tylko teraz pomyśl, jak wyselekcjonujesz te zwierzęta, które powinny zostać uśpione? Tzn. od jakiego wieku pies zaczyna być "stary"? I co oznacza "chory""- czy np. psi katar i zwichnięta łapa go eliminuje?

Juz jestem.Co robie? pisalam ze co roku odpisuje od podatku jakis procent z mezem na schornisko lub TOZ, A czy moje starsze sie chwalą w szkole co robią w czasie wolnym? mysle ze do swoich kolezanek nie mają co ukrywac, ale nie sądze aby nauczycielom sie pochwalily tym,chyba ze do nauczcieli ich trafilo to z innego zrodla.Nie wiem czy na godzinie wychowawczej o tym wspomnialy do wychowawczyni.Przynajmniej an zebraniu nic ioch wychowawczyni nigdy na ten temat nie mowila Moje starsze czemu przed kolezankami mają to ukrywac?domniemam że nie ukrywają.Ze swoich kieszonkowych wspomagają zawsze ,chocby zywnosciowo,czy kupienie glupiej plastikowej nowej miski na wode czy chrupki, bo stara zostala pogryziona, wydatek 15-20 zl a jakze potrzebny!!! nie jest to wiele ale zawsze cos

Wow, jakiś kompromis w końcu jest! :D Polly - nie wiem, nie mam pojęcia. Myślę, że stany, z których psy nie mogą wyjść, a znacznie utrudniają im normalne funkcjonowanie mogą określać weterynarze. Żeby była jasność - ja kocham zwierzęta, naprawdę. I też staram się pomagać swojemu miejskiemu schronisku jak potrafię. Ale jak patrzę na niektóre psy, to naprawdę sobie myślę, że lepiej by dla nich było, jakby ich nie było wcale. Np na wejściu do schroniska jest taki stary pies Kuba, bez nogi, ma 13 lat, jest ślepy. I siedzi w tym kącie na kocu - widzę taki sam obrazek od 9 lat, odkąd zaczęłam czynnie udzielać się w schronisku. Wszystkich się boi, boi się ludzi, psów, dlatego też mieszka w koryarzu, a nie w kojcu z innymi psami. Bo inne by go zaszczekały albo zjadły, a jest za mały gabarytowo, żeby mieć własną budę - to podobno marnotrawstwo przestrzeni, lepiej przeznaczyć ją większemu psu. To tragiczne po prostu, płakać mi się chce jak go widzę, za każdym razem.

Gość stop_idiotkom999
Ludzie, jakie Wy macie prawo decydować kto ma prawo do życia, a kto nie? Powinniśmy się cieszyć, że w tych popierd*** czasach ludzie pomagają słabszym - nieważne czy są to zwierzęta, dzieci czy ludzie starsi.

Gość usypiać
Aja mam w tyłku zwierzeta ,te które nie sa moje.Mam tez w tyłku ludzi,których nie znam i to było by na tyle :-)