Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała7890

Oszukani przez KARIEROWO.COM łączmy się !!

Polecane posty

Gość vesunna
Witam, mam ten sam problem. Dziś dostałam też list od nich "WEZWANIE DO ZAPŁATY" nie wiem co robić..czy mam to jednak zapłacić???

wiesz co ja też dostałam od nich pisemko pocztą wczoraj, ale płacić nie zamierzam, bo jak dla mnie to zwykli naciągacze .. i uważam, że wprowadzenie swojego "klienta" w błąd to zwykłe oszustwo .. umowa musi być zawierana w taki sposób aby WSZYSTKO dla drugiej strony było jasne i zrozumiałe, a w tym wypadku tak nie było, prawda?

Witam. Wszelkie posty iż ten regulamin równoznaczny jest z podpisaniem umowy są bzdurą. karierowo, jego regulamin oraz wiadomości wysłane przez ten portal są bezpodstawne oraz naciągają prawo w wielu aspektach. Same wiadomości z pogróżkami typu "sprawa trafi do sądu" wysłane przez osoby prowadzące karierowo podlegają pod bezpodstawne groźby karalne a cała zaistniała sytuacja to nic innego jak wyłudzanie pieniędzy. Zapraszam do zapoznania się z artykułem na innagazeta.pl oraz osoby poszkodowane do kontaktu mailowego z marcin@innagazeta.pl Sprawa zostanie przekazana wyższym organom ścigania.

Gość kakakakaka
a użytkownik "errterer" to sam "pan" Aleksander być musi. mamusia z pewnością jest dumna!

Gość Leszek Pleszek
Jak wynika z relacji osób, które również zarejestrowały się na stronie Karierowo.com i próbowały prosić serwis o anulowanie umowy, firma wysyła głównie dwa rodzaje pism. W jednych powołuje się na przepisy, które pozwalają zawrzeć umowę na odległość bez podpisów, w innych twierdzi, że ma dowody na wysłanie e-mailem umowy opatrzonej podpisem elektronicznym. "W otrzymanym przez nich 2. mailu zawarli informacje, iż złożyłam podpis i mają to wszystko w swoich wiadomościach z folderu wysłane" - przyznaje Quenil na forum portalu Money.pl. Zdecydowana większość internautów radzi, aby nie przejmować się wezwaniami firmy do zapłaty lub napisać odwołanie. "Ludzie! Nie panikujcie tak! (...) Mamy prawo odwołać się w ciągu 3 miesięcy. Work of World będzie się od tego migał i sypał z rękawa jakimiś innymi przepisami prawnymi, bo znajdują się ludzie, którzy im płacą, bo są zastraszeni. Dopóki ludzie będą im płacić, dopóty będą straszyć" - napisał użytkownik Alillah na forum Money.pl. UOKiK: Na rozwiązanie umowy mamy nawet 3 miesiące Nasz czytelnik Tomasz radził się w sprawie umowy z serwisem Karierowo.com policji i rzecznika praw konsumenta. "Rzecznik stwierdził, że jest to na granicy prawa, i nie miał zastrzeżeń do zapisów regulaminu Karierowo.com. Wydrukował mi poradę prawną UOKiK i kazał pisać odwołanie na piśmie oraz wysłać to listem poleconym na adres właściciela strony" - przyznaje. Sam UOKiK radzi: - Korzystając z internetu, należy pamiętać, że zazwyczaj rejestracja w serwisie jest równoznaczna z zawarciem umowy z przedsiębiorcą, np. na dostarczanie usług. Jeżeli przed zawarciem umowy przedsiębiorca poinformował o prawie do odstąpienia od niej, możemy to zrobić bez podawania powodu w ciągu 10 dni od momentu jej zawarcia. Natomiast w przypadku kiedy warunki umowy nie zostały potwierdzone na piśmie, prawo do odstąpienia od umowy wydłuża się do trzech miesięcy - wyjaśnia Artur Kosim z biura prasowego UOKiK. UOKiK: W ostatnim czasie wpływały skargi na praktyki portalu UOKiK przyznaje, że w ostatnim czasie do urzędu trafiały pojedyncze skargi na praktyki portalu Karierowo.com. - Natomiast stwierdzenie, czy dana praktyka jest niezgodna z prawem, będzie możliwe dopiero po dokładnym zbadaniu sprawy w trybie ewentualnego postępowania - zaznacza urząd. UOKiK przypomina, że każdy poszkodowany przez portal konsument może dochodzić swoich praw indywidualnie. Sugeruje kontakt z jedną z organizacji konsumenckich: Stowarzyszeniem Konsumentów Polskich, Federacją Konsumentów lub powiatowym rzecznikiem konsumentów, bezpłatną infolinią konsumencką 0 800 007 707 lub internetowym centrum porad dla konsumentów porady@dlakonsumentow.pl.

A MIANOWICIE!!! Według prawa Polskiego pobieranie opłat za pośrednictwo pracy jest NIELEGALNE i co następuje w regulaminie portalu karierowo.com: II. Definicje 1. Karierowo.com - Serwis internetowy oferujący pomoc w nawiązywaniu kontaktów pomiędzy pracownikami i pracodawcami. Czyli pośredniczą w poszukiwaniu pracy!!! Następnie: VIII. Warunki zawierania i rozwiązywania umowy. 5. Umowa na świadczenie usługi jest zawierania na okres jednego roku i wchodzi w życie w dniu jej zawarcia. 6. Opłata za cały okres świadczonej usługi wynosi 99zł (dziewięćdziesiąt dziewięć złotych). CZYLI, jak jasno wynika, opłata pobierana jest za rejestrację, która jest zawarciem umowy. A następnie, według prawa polskiego opłata za pośrednictwo pracy nie może być pobierana, zaś portal ten jasno określa, że oferuje pomoc w nawiązywaniu kontaktów pomiędzy pracownikiem a pracodawcą, czyli jest to pośrednictwo PRACY!!! W świetle prawa jest to NIELEGALNE!

Kolejna rzecz jest taka, że od każdej umowy powinien obowiązywać termin jej rozwiązania. Tak jest w każdej kwestii, nawet w kwestii wyroków, które mają czas aby się UPRAWOMOCNIć!!! Czyli, kolejne nielegalne działanie. Jak nic można z nimi wygrać i to bez większego nakładu finansowego.

Gość następny stricte
POBIERACZEK, działaja tak samo, ale znając historię pobieraczka, warto czytać wszelkie regulaminy

Gość ciekawe bo strona
pobieraczka dalej aktywna

Gość w niemczech były podobne
sprawy, ale tam szybko zakończono to wyłudzanie kasy, nikt sie nie patyczkował jak pl, zrobili program w tv i powiedzieli ofcjalnie zeby nie płacić i powoływać sie chociaż na błąd ze klikneło sie nie wiedząc o umowie

WEDŁUG ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU z 2000 r. nr 22, poz. 271 z późn. zm.), Art 2, pkt 1 stanowi: „Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. CZYLI, umowa cię obowiązuje od chwili jej zawarcia, ale jeśli właściciel firmy (tu portalu karierowo.com) nie napisał jaki przysługuje ci termin odstępstwa od umowy, WEDŁUG prawa polskiego (jak wyżej) możesz odstąpić od umowy w ciągu 10 dni od jej zawarcia. Zaś Art. 11. stanowi: „1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia. CZYLI jakkolwiek to ujmując, pośredniczenie w pracy jest bezpłatne i nie można z tego tytułu pobierać opłat. Właścieciel portalu karierowo.com opłatę mógłby pobrać ewentualnie, gdy pośrednictwo pracy, doszło do skutku i otrzymałabyś konkretną ofertę pracy, ale jakkolwiek nie będzie mógł pobrać tej opłaty, choćbyś dostała pracę, ponieważ pośrednictwo w poszukiwaniu pracy jest BEZPŁATNE i pobieranie opłat jest niezgodne z prawem polskim.

>>ciekawe bo strona "pobieraczka dalej aktywna" Tak fakt, strona pobieraczka dalej aktywna (była nieaktywna), ale właśnie zauważyłam, że nastąpiły zmiany w regulaminie, który jakkolwiek należy przeczytać. Chociaż po aferach nie wiem, czy znajdzie się głupi, który jakkolwiek będzie chciał skorzystać z ich usług.

KOLEJNA WAżNA SPRAWA! Regulamin na stronie karierowo.com w punkcie o zawieraniu i rozwiązywaniu umowy stanowi: VIII. Warunki zawierania i rozwiązywania umowy. 1. Niniejsze warunki stanowią treść umowy pomiędzy Użytkownikiem a firmą Work of World Aleksander Zych z siedzibą w Poznaniu, 61-806 ul. Św. Marcin 29/8. 2. Warunkiem zawarcia umowy jest prawidłowo wypełniony formularz oraz akceptacja postanowień regulaminu oraz warunków umowy. 3. Użytkownik podczas rejestracji oświadcza, że zapoznał się i akceptuje w pełni warunki niniejszej umowy. 4. Umowa jest zawierana na stronie www.karierowo.com, poprzez wypełnienie formularza rejestracyjnego oraz oświadczenie o zaznajomieniu się i akceptacją niniejszego regulaminu. 5. Umowa na świadczenie usługi jest zawierania na okres jednego roku i wchodzi w życie w dniu jej zawarcia. 6. Opłata za cały okres świadczonej usługi wynosi 99zł (dziewięćdziesiąt dziewięć złotych). 7. Usługobiorca zobowiązuje się do przekazania wynagrodzenia z tytułu świadczonej usługi na rzecz Work of World Aleksander Zych poprzez wpłatę należności na rachunek bankowy, nr rachunku 46 1140 2017 0000 4202 1294 8352 w terminie 7 dni od dnia zawarcia umowy. 8. Nieterminowe uiszczdenie należności skutkować będzie naliczaniem odsetek ustawowych za każdy dzień zwłoki. 9. Zgodnie z ustawą o świadczenie usług droga elektroniczną Użytkownikowi przysługuje prawo odstapienia od umowy w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia. 10. Oświadczenie odstąpienia od umowy dla swej ważności powinno zostac przesłane pocztą elektroniczną na adres mailowy biuro@karierowo.com 11. Work of World Aleksander Zych dołada wszelkich starań aby serwis działał bez zakłuceń, jednak nie gwarantuje ciągłości w działaniu serwisu (przerwy techniczne). A PRAWO POLSKIE STANOWI TAK: Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny Art. 16b. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o: 1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy, organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany, a w przypadku gdy działalność przedsiębiorcy wymaga uzyskania zezwolenia, danych dotyczących instytucji udzielającej zezwolenia, 2) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przedstawiciela przedsiębiorcy, o ile taki występuje, 3) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) podmiotu innego niż przedsiębiorca świadczący usługi finansowe na odległość, w tym operatora środków porozumiewania się na odległość, oraz charakterze, w jakim podmiot ten występuje wobec konsumenta, 4) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu, 5) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, w tym opłaty i podatki, a w przypadku niemożności określenia dokładnej ceny, podstawie obliczenia ceny umożliwiającej konsumentowi dokonanie jej weryfikacji, 6) ryzyku związanym z usługą finansową, jeżeli wynika ono z jej szczególnych cech lub charakteru czynności, które mają być wykonane, lub jeżeli cena bądź wynagrodzenie zależą wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym, 7) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia, 8) kosztach oraz terminie i sposobie świadczenia usługi, 9) prawie oraz sposobie odstąpienia od umowy, o którym mowa w art. 16c ust.1 i ust. 2, albo wskazaniu, że prawo takie nie przysługuje, oraz wysokości ceny, którą konsument jest obowiązany zapłacić w przypadku, o którym mowa w art. 16c ust. 5, Art. 16c. 5. W wypadku rozpoczętego za zgodą konsumenta świadczenia usług przed upływem terminów, o których mowa w ust. 1 lub ust. 2, przedsiębiorca może żądać zapłaty ceny za usługę rzeczywiście wykonaną." CZYLI, (WażNE!) właściciel firmy (tu karierowo.com) musi określić termin odstąpienia od umowy, jeśli tego nie zrobił, przysługuje ci prawne 10 dni. A jak widać w jego regulaminie, nie określił nic dokładnie. Poza tym usługa nie została rzeczywiście wykonana, ponieważ nie dostałaś realnej oferty pracy, a dodatkowo POBIERANIE OPŁAT z tytułu pośrednictwa pracy jest NIELEGALNE. Tak więc nawiasem mówiąc, sama widzisz, że sprawa nie jest taka trudna do wygrania, jak by się wydawało. Kruczki, druczki prawne i tyle. Prawo przeciwko prawu, ale sprawa ta jest do wygrania.

Oni żerują na naiwnych i ich strachu. Myślą, że jak postraszą paragrafami, to narobisz w gacie i zapłacisz. Po prostu, przeczytaj dokładnie paragrafy, które ci przytoczyłam i się nie bój. Jak chcesz mogę pomóc napisać ci odstąpienie od umowy (o ile nie minęło 10 dni), podeprę je odpowiednimi artykułami kodeksu i podziękujesz im za współpracę. Jeśli chcesz, abym ci pomogła, będziesz musiała mi podać maila, chyba że sama dasz sobie radę, to spoko :) ALE WAżNE abyś odstąpiła od umowy. Masz to prawo, tym bardziej że on w regulaminie nie zaznaczył, że to prawo ci nie przysługuje.

Witam, dostałam dziś maila o płatniści, zarejestrowalam sie tam jakiś miesiąc temu i nie wiem teraz czy musze to zapłacić, czy nie, pomóżcie.!!

Broń Boże żebyś zapłaciła ! to jest oszust .. więc nie chcesz chyba łożyć na utrzymanie złodzieja? :)

Napisałam im odstapienie od umowy, ponieważ nie przysłali mi potwierdzenia zawarcia umowy listownie przez poczte polska wiec miałam na odstapienie 30 dni odpowiedz od nich przyszła dzś ze warunki umowy były spełnione i korespondencja mailowa bedzie dowodem zawarcia umowy. jeszcze jegno moje pytanie odpisali mi również że w 2003 roku zniesiono z kodeksu Cywilnego ktoś tam znówsł skutki prawne podpisu elektronicznego?.

Tym się nie przejmuj, że oni Ci coś tam wypisują .. ignoruj to po prostu .. wysłałaś odstąpienie od umowy i to wystarczy :) resztą niech już się zajmą oragany sprawiedliwości, bo wiadomo już, że oszukanych jest dużo ... i już ktoś podjął ku temu kroki

Gość Ja..:P
O ile będziecie chcieli wysłać odstąpienie od umowy o tyle sytuacja będzie utrudniona gdyż karierowo.com najprawdopodobniej korzysta z usług http://www.biuro29.pl/o_firmie.php, choć nie twierdze iż jest to jedyna "instytucja" zarejestrowana pod tym adresem. Mieści się tu również m.in sala konferencyjna, Japan Shop i Bóg wie co jeszcze... :P Generalnie przeglądając fora z tą sprawą i ilość ludzi logujących się, oraz "groźby" o podaniu do sądu przez karierowo, za niedługo Polskie sądy będą miały ręce pełne roboty :D hehe BTW. Radzę nie płacić regulamin ma klauzule niedozwolone w Polskim prawie.:P

Gość jbhjgh
podobnie było ze strona sofwareclub.eu :) ktoś tam zapłacił a reszta postawiła się, nikt nie płacił potem i się zwinęli :)

Gość asat
MOGĄ MNIE POCAŁOWAĆ. Z MOJEGO KOMPUTERA I MEJLA SKORZYSTAŁA NIEPEŁNOLETNIA OSOBA WIEC UMOWA JEST NIE WAŻNA. A GDZIE PODPIS NA JAKIEJŚ UMOWIE

No właśnie, przegladałm forum prawde na którym również pisano o tej sprawie, i było wyraźnie napisane ze jeżeli nie przysłali pisma listownie przez poczte polską to czas na odstapienie od umowy wynosi 3 misiece, a oni wyjezdzają z tekstem ze w 2003 roku kodeks cywilny to zmienił, jakaś paranoja. Mailem wyslałam im wypowiedzenie umowy i mam ich w dupie

Gość Ja..:P
I jak tam się potoczyły wasze sprawy z karierowo.com, ja zauważyłam Pewną nieścisłość, mianowicie w umowie z tego co widzę na zapłatę miało być 10dni, a w mailu mam napisane że 7dni, :) Ktoś z was zapłacił. Ja na poradzie prawnej otrzymałam informacje by raczej nie płacić gdyż nawet wizytówki na tym portalu nie otrzymałam

Gość Rafał Kielce
Ludzie nic nie płaćcie temu oszustowi nic. Nic wam nie grozi jak z pobieraczkiem !! To zwykły śmieć oszust o skłonnościach samobójczych !!! 1 Nie może być karana ofiara przestępstwa !!!(no co wy ?) 2 Jak chcecie to od razu zgłaszajcie sprawę na Policji bo to jest mała szkodliwość czynu !!!Do prokuratury z wiekszą kwotą !! 3.Jemu za 100 pln nie będzie się nawet opłacało sprawy założyć!!! Osobiście kolesia uważam za prostytutkę !!!

Gość Agencja
Uwaga na podesłanych wichrzycieli typu osoba o niku errterer na tym forum Zych i spółka będą wisieć 100000 na rzecz skarbu państwa Nie płaćcie temu Panu Nie dajcie dalej sobą Manipulować Nie bój cie się Zgłaszajcie sprawy na policje że ktoś wam grozi i chce wyłudzić od was pieniądze !!! Temu Panu niestarczy pieniędzy gdyby istniała Możliwość by pozwać wszystkich !! :) Każda sprawa plus adwokat 500 :) bo to oszust !!! Koleś przestanie istnieć w pół roku -skończy jak prezez amber gold