Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociara2222

co dajecie waszym kotom poza sucha karma?

Polecane posty

Gość niesforna marcelina
moj lubi kukurydze i orzeszki solone. niestety rozpieprzylam mu przez ro uklad moczowy( kastrat) teraz zre tylko urinal za 75 zl poltora kilo :o

pozatym jezeli masz zdrowe koty to nie trzeba na sile zmieniac im jedzenia - czasem mozesz cos podrzucic i zostawic w misce na noc np

strasznie drogo za ta karme, a jaka firme kupujesz? u mnie np Purina catchow urinary 1,5kg kosztuje 6,80euro a 15 kg 47 euro

Gość Dziaiadziaka
Mam syberyjskiego i wcina resztki z obiadu

Gość manik
MYSZY

Gość niesforna marcelina
zartujesz..mam pod nosem kakadu, jutro lece !

Gość niesforna marcelina
weszlam na strone kakadu...to nie ta karma :o ta ktora moj musi jesc jest karma lecznicza :o

jak chcesz, wedlug mnie skoro pisze urinary to znaczy ze jest to nic innego jak karma ktora pomaga w problemach z ukladem moczowym

Gość niesforna marcelina
nie no on caly czas zarl taka dla kastratow i na klaki puriny (nigdy mu nie dawalam takich zwyklych). przestal mi sikac wiec polecialam z nim do weta. badanie moczu i nery chore...stad ta lecznicza.

Gość dfrgtyhjikl
Ja, swojemu kotu, staram się dawać urozmaicone jedzenie i przynajmniej przyzwoitej średniej jakości, a nawet wyższej. Co do karm suchych to wszelkie Whiskasy, Kitekaty i im podobne, to najgorsze karmy. Mięsa, a może raczej odpadów mięsnych, mają ok. 4%, reszta to zapychacze w postaci zbóż i innych rzeczy, których kot, nie powinien za dużo i zbyt często jeść. A do tego sól, konserwanty i uzależniacze. Kot jest zwierzęciem bardzo mięsożernym (bardziej niż pies) i powinien mieć porządne karmy, pożywne a nie takie byle co, co szybko mu przeleci przez przewód pokarmowy, a niewiele odżywi. Ja z karm suchych kupuję: -duży wór Sanabelle Bosch - karma b. przyzwoita i kupowana w dużej ilości wychodzi nawet kilkanaście złotych za 1 kg -Taste of the Wild - karma z wyżej półki i b. zdrowa -Perfect Fit lub Purina One - średnia półka, ale lepsza niż Whiskasy itp.; czasami kupuję dla odmiany Puszki i saszetki? Mój kot nie bardzo lubi. Jak był młody to wcinał, a potem się rozsmakował w suchym i zdecydowanie woli jeść suche jedzenie. Z karm mokrych, to robiłam mu domowe jedzenie. Czyli: -drób mięso - kupowałam np. tanie korpusy drobiowe, gotowałam je w wodzie, albo sobie na zupę (ale bez soli), potem wyjmowałam, obierałam ze skóry i mięsa, i je kroiłam lub mieliłam, formowałam kulki i do zamrażarki, a potem odgrzewałam ; czasami dawałam kąski z piersi kurczaka -drób podroby - wątróbka, serca i żołądki; nieraz gotowałam razem z korpusami i robiłam jak wyżej, lub samodzielnie; mój kot b. lubi wątróbkę ; ale podroby można dawać nie za często -wołowina - jakaś najtańsza, czasami -rybki - typu np. mintaj, flądra, byle nie panga; kot uwielbia Można też dawać kotom: owoce morza, dziczyznę, niektóre warzywa, jajka, słoiczkowe jedzenie dla dzieci, niektórzy dają, czasami, śmietankę/jogurt itp. Do picia, zwykła woda z kranu lub źródlana i czasami, mleko dla kotów. Ze smakołyków, suchotniki typu odkłaczacze, kiełbaski, ale to rzadko. Ogólnie żelazne zasady, co do karmienia/żywienia kotów są takie: 1) Nigdy nie dawać wieprzowiny. 2) Jeśli ma być mięso surowe, to tylko po porządnym przemrożeniu. 3) Najlepiej gotować/podgotowywać. 4) Jeśli karma sucha jest dobrej jakości, mokre jedzenie może być ciut gorszej, i na odwrót. 5) W diecie kota powinno być dużo mięsa, a mało zbóż i innych zapychaczy. No i moje zdanie, że powinno się kota nauczyć jedzenia różnych rzeczy, karmy suchej, mokrej, kupnej, domowej, różnego rodzaju mięsa itp., surowego, gotowanego, bo to aby kot się przyzwyczaił i umiał jeść, to co mu się daje. Taka dieta, może być zdrowsza dla kota i tańsza dla właściciela. Niefajnie jest, gdy kot się przyzwyczai do 1 typu jedzenia, wybrzydza, a potem trzeba mu zmienić dietę, a on wybrzydza.

Gość dfrgtyhjikl
A i zapomniałam... Nie wolno używać soli i jej podobnych, gdy się przygotowuje jedzenie dla kotów. Sól jest dla nich zabójcza.

rozumiem, ale to jest karma special care wiec jakby nie bylo tez jest lecznicza - specjalna karma dla kotow z problemami ukladu moczowego: o o Przeznaczenie W 100% pełnowartościowa i zbilansowana sucha karma o wyśmienitym smaku, specjalnie opracowana przez dietetyków, aby zapewnić optymalne pH moczu pomagając utrzymać zdrowy układ moczowy. - tak tam przynajmniej pisze o o zawsze mozesz wyprobowac jezeli sie nie sprawdzi wrocisz do starej karmy

ja bym zrezygnowala z owocow morza dla kociaka - owoce morza maja to do siebie ze moga uczulic kociaka, czlowieka zreszta rowniez

Gość niesforna marcelina
kurna, wlasnie kasy nie mam i jakas zastepcza mu kupilam (niby tez lecznicza) dupa, zrec nie chce i znowu mi sika po trosze. poczytam sklad tej co mi polecasz moze bedzie ok. 1,5 kg starcza na pol miecha :o z torbami pojde :o do tego 4 miesieczny pies mi rakulca dostam...kurna :o😠

no to masz przekichane, masz jeszcze karme Trovet urinary - specjalna lecznika karma dla kota 3 kg za 85zl

Gość niesforna marcelina
dzieki :) poczytam o tych karmach.

Gość niesforna marcelina
to chyba nie wstyd :) tez lubie pomagac ale tylko wtedy gdy widze w tym sens :o tutaj malo komu mozna...:o

Gość moja kotka je tylko
sucha Sannabelle od lat (ten wielki wor chyba 10kg) i zawsze z apetytem, saszetki srednio lubi, wlasciwie wyzera tylko sos, wiec juz rzadko jej kupuje. Nabial czy mieso zupelnie ja nie interesuja, a w domu sami wegetarianie, wiec nie ma zbyt wielu miesnych pokus. No i kot wyglada zdrowo, siersc blyszczaca, a jest juz w podeszlym wieku, wiec chyba jej takie jedzenie wystarcza.

Spróbuje tej sucehj Sanabelle Bosch . Jeżeli mam wysterylizowane koty, to dawać specjalne, czy jednak dac normalną? Moje koty ostatnio zrobiły sie kapryśne, zwłaszacza jeden, nie wiem, czy to właśnie nie przez sterylizacje. Jadłby tylko to co my, a najbardziej mu smakuje pierś surowa z kurczaka. Pani weterynarz mówiła, że nie trzeba przemrażać. Mam ten wrażenie, że brzuszek mu urósł, więc staramy się jego pilnować.

Gość mnjha
Moja kotka jest wybredna i mam problem z jej karmieniem.Ale do jednego ma słabość...do kawy i cappuccino :-) Nie może być filiżanka w jej zasięgu bo wszystko wypije.Kiedyś tak mi wypiła całą kawę.Wracam do pokoju a w filiżance tylko fusy zostały.Na szczęście nic jej się nie stało ale teraz się pilnuję.

Gość a ja mam z moim kotem inny
problem, bo nie chce on jesc karmy suchej:O Daje purine w saszetkach to potrafi on zjesc 12 saszetek w niecaly tydzien czyli cale opakowanie. Sucha karme tylko co skubnie, ale zeby jesc to nie. Z mies jada kurczaka jedynie, a tak to lubi lososia (zawsze jak robie nam na obiad to i jemu kupuje kawalek:P ) tunczyka, dorsza. Zywienie tego kota nie jest tanie:D Ostatnio weterynarz powiedzial, ze miesiac ma karme jesc sucha tylko. Nie dawalam saszetek a karmy nie tykal przez tydzien, dziwilam sie czym on zyje, a sie okazalo ze chodzi po sasiadach i zebra:D