Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Saadee

Niskie AMH

Polecane posty

witam nowe kobietki :) jestem padnięta jak koń po westernie , robie rosołek na jutro oprzątne sie i lulu , dobrze że jutro wolne bo padam na dziub , ja choćbym niewiadomo jak chciała to i tak staranka trzeba odłożyć a tym bardziej jedżenie po ginach , klinikach ... pierw m trzeba podleczyć a potem sie zobaczy co będzie dalej , mam nadzieje że wszystkie doczekamy naszych kochanych bobasków ❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość terri9
LONIA 37 Ja rozmawiałam na ten temat z lekarzem , pewnie że ciąża z komórką dawczyni jest możliwa nawet jak twoje jajniki przestają pracować do ciaży potrzebna jest tylko zdrowa macica a oni sami włączą hormonalną terapię zastępczą , mnie też lekarz troszke na to nastawiał ale ja i tak wierze że będę mieć jeszcze swoje maleństwo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość terri9
BEZIKMALINOWY ja z reguły też nigdy nie miałam mocnych okresów ale te trzy dni zawsze , ale teraz także miałałam okres praktycznie jedne dzień i reszta to już takie brudy :( , czasem może to świadczyć o bezowulacyjnych cyklach ale zaznaczam nie zawsze !! pytałąm lekarza ale ciula sie dowiedziałam ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lonia37
Terri9 A jakie jest twoje AMH skoro rozmawialas zlekarzem o zastepczych komorkach? Myslisz, ze po jednej symukacji cala moja rezerwa jajeczek moze sie wyczerpac skoro mam 0,2?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość terri9
LONIA37 Moje amh też wynosiło rok temu 0,2 teraz to nie wiem czy już nie jest 0,1 :( z tym że moję wynikło z operacji na jajnikach jeden całkowicie usunięty a drugi częściowo , lekarz mi wspominał coś na ten temat jeżeli nić by nie wynikło z mojej stymulacji , ale dopuki jest szansa na własnym jajniku to trzeba walczyć !! kochana jest przykłąd kobiety która z amh 0 zaszła w ciąże naturalnie niespodziewanie gdzie lekarze powiedzieli że to już koniec tylko i wyłącznie komórka dawczyni ,a druga sprawa to odpowiednia stymulacja nie które kobity przy tym amh stymulują się źle a nie które bardzo dobrze organizm ludzki to jedna wielka zagadka a medycyna to tylko medycyna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej kobietki :) po @ ani śladu no cóż... jutro m do gastrologa zobaczymy co poradzi a ja postanowiłam sie w tym czasie wziąć za siebie , wczoraj wieczorem zrobiłam pilling na buzi i strasznie mnie swędzi skóra koło nosa , musze dziubek wygładzić natłuścić żeby na słonko był przygotowany i to samą z resztą ciałka :) a co u was ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moze bedzie mala niespodzianka ale trzeba troszke poczekac.Ogladam filmy jak opetana.Od rana wykukalam caly sezon "Filary ziemi"Teraz musze naaaaaaaaatychmiast zobaczyc cos z Malaszynskim albo Somerhalderem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie dziewczyny, pisze na prosbe jednej kolezanki omojej sytuacjii ktora potwierdza fakt ze macie sie nie poddawac , nie bede opisywala calego mojego leczenia bo zeszlo by do rana ;-). mam endometrioze 4 stopnia jestem po operacjii wyluszczenia torbiela , dodatkowo po 4 laparoskopiach i po 6 latach waliki o upragniona ciaze, chodzenie od lekarza do lekarza o wydanym majatku nie wspomne po inseminacjach leczeniach endokrynologiczych i do czasu kiedy nie trafilam na klinike leczenia nieplodnosci nikt z lekarzy ie wpadl na pomysl aby zrobic badanie amh, czyli rezerwy jajnikowej wynik tego badania byl dla mnie jak WYROK. 0,1. nie wiedzialm co mam zrobic -zlosc wielka na lekarzy ze do tej pory przez 6 lat kazdy mnie stymulowal leczyl a nikt nie zbadal po tak ciezkich i inwazyjnych operacjach na jajnikach mojej rezerwy. Plakalam jak nigdy jeszcze lekarz powiedzial ze to nie wyrok , I TO TEZ JEST ISTOTNE- DO tego badania trzeba zrobic usg pecherzykow antralnych. to badanie dodatkowo potwierdza jaka jest zdolnosc naszych jajnikow na produkowanie jajeczek i jakie leczenie jakimi lekami nalezy podjac przed ivf. u mnie po tym usg wyszlo ze w jednym jajniku z ktorego kiedys miaalm wyluszczany torbiel( wiec podobno mimo ze jajeczka sa to sa one slabe) bylo tych pecherzykow antralnych 2 a na 2 jajniku bylo ich 3 ( ten jajnik niby mial byc lepszy choc i tak na oby dwoch mialam endometrioze tyle tylko ze z 1 byl wyluszczany torbiel a na tym 2 tylko koagulowane ogniska endometriozy -co trez wplywa na amh.) ale kolejny problem bo na tym jajniku gdzie byly niby 3 pecherzyki antralne mialam torbiel endometrialna. lakarz powiedzial ze on gdybym byla jego corka nie czekal by z ivf ani jednego dnia, bo dgy torbiel urosnie jeszcze kilka milimetrow to juz ivf nie bedzie mozna zrobic , tylko znowu laparoskopia -wyluszczenie torbiela i kolejny spadek amh, co grozilo ze juz niestety nie bede miala dzieci, ZDECYDOWALAM SIE W TYM SAMYM DNIU I W TYM SAMYM DNIU WZIELAM 1 ZASTRZYK GONALU, PO 14 DNIACH PUNKCJA POBRALI 2 KOMORKI I 2 SIE ZAPLODNILY , TRANSFER I OBIE PODANE -JEDNA ZOSTALA Z NAMI I SIEDZI TERAZ U MNIE W BRZUSZKU I TO JUZ 15 TYDZIEN I MA SIE REWELACYJNIE!!!! WIEC DZIEWCZYNY NIE PODDAWAC SIE TYLKO DO DOBREGO SPECJALISTY I BEDZIE DOBRZE -ZOBACZYCIE!!1 A WIEM JESZCZE ZE PRZY NISKIM AMH - ABSOLUTNIE NIE WOLNO PODCHODZIC NA DLUGIM PROTOKOLE, TRZYMAM ZA WAS KCIUKI I ZYCZE SZYBKIEGO BRZUSIA BO MUSI SIE UDAC!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość terri9
ANUUULA 33 Piękna i pokrzepiająca wiadomość , prawda podctawą leczenie jest dobry lekarz i odpowiednia stymulacja , ja niestety podchodziłam na długim protokole i chyba to był najwiekszy błąd straciłam kase i nie mam już na kolejne ivf , teraz pozostaje mi tylko wegetacja i liczyć na cud ! tak bardzo chciała bym sie w życiu doczekać małego skarba , że nie jestem w stanie tego opisać .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lonia37
Dzien dobry z samego rana! Wczoraj wrocilam z nart wieczorem a tu tyle pieknych historii! Zawsze jest nadzieja :-) Jestem pelna zakwasow i radosci. Ciesze sie, ze tutaj do Was trafilam. Jak wczesniej Wam wspominalam, moje cykle sa bardzo krotkie (ostatnio nawet 19 dni), a dzisiaj jest juz 21 i jeszcze nic! To dobrze wrozy i znaczy, ze zwiekszona dawka hormonow tarczycy byla przyczyna krotkich cykli. Teraz czekam na @ i ide do lekarza monitorowac dojrzewanie jajeczka. Zycze milej niedzieli!!! Caluski *:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Was kobietki, te nowo przybyte również :) Z tego co piszecie, że @ tylko 2-3 dni + plamienia, kurcze ja mam to samo, 3 dni @ poprzedzające 2 dni plamieniami. O co w tym wszystkim chodzi? Może ma to związek z AMH? Tzn może ten słaby wynik mówi nam, że cos jest nie tak, bo jest nie tak, bo jak okr. ma trwac tylko 3 dni. Zwykle miałam pełne 5! co 28 dni, a teraz..szkoda gadać raz co 20, innym razem 32 i tylko 3 dni. Ręce opadają... Jadę po obiadku pobiegać po centrum handlowym, może uda mi się coś fajnego kupić na poprawienie humorku! :) Miłej niedzieli, pozdróweczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saade a czy ten okres nie zmienil ci sie po stymulacjach na jajeczkowanie , lub po tym jak zaczeli cie leczyc hormonalnie,? ja tak mialam , najpierw przy endometriozie mialam okresy po 7 dni i lalo sie ze mnie, pozniej po tych wszystkich laparoskopiach brzuch przestal mnie bolec i okres mialam normalny tzn 3 dni normanelgo krwawienia a pozniej 3 dni plamienia, pozniej jak zaczeli mnie stymulowac do inseminacji zaczely robic mi sie cuda z tym okresem , bolaly mnie tez strasznie piersi pozniej okres mialam tylko 1 dzien przed tym 1 dniem mialam 2 dni brazowe plamienia 1 dzien skapy okres a pozniej znowu 2 dni plamienia brazowego, do tego doszlo mi ze rosly mi strasznie piersi i mialam takie napeczniale pprzez 2-3 mniesiace non stop. i poszlam polozyc sie do szpitala endokrynologicznego aby mnie cala przebadali hormonalnie, bo normalne wyniki podstawowych hormonow byly ok. tam okazalo sie ze mam hiperprolaktynemie, i jeszcze cos , dostalam leki , piersi mi przeszly okres jakby tez , wiec zbadaj sie najlepiej w szpitalu endokrynologocznie, to nie dobrze ze okres jest taki skapy, i nie ma to nic wspolnego z amh, pozdrawiam,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Dziewczyny. Właśnie zlokalizowałam to forum i cieszę się bardzo, ze w końcu powstał jakiś aktualny wątek o niskim AMH. Fajnie się czyta wpisy kobiet, które przy skrajnie niskim wyniku dzielą się jednak pozytywną informacją, że udało się zajść w ciąże. Ja sama staram się o dziecko od 4 lat. Moim jedynym problemem jest właśnie skrajnie niskie AMH bo tylko 0,1 ;-( Reszta badań i wyników książkowa zarówno u mnie jak i u męża. Jesteśmy już po pierwszej próbie in vitro-nieudanej. Wyprodukowałam 5 jajeczek w tym 2 oocyty typu M2 dojrzałe zdolne do zapłodnienia. Mieliśmy dwa zarodki klasy B, które mi transferowali w trzeciej dobie. Cała procedura przebiegała prawidłowo i według lekarza mimo wszystko dobrze rokowaliśmy. Rezultat jak pisałam wcześniej :-( Teraz po roku od pierwszej próby zawitaliśmy do innej kliniki. Prawdopodobnie w okolicach maja/czerwca bedziemy podchodzili drugi raz. Pan doktor oczywiście wspomniał,że jedną z opcji jest IVF z KD, ale póki mam swoje komórki powiedział, że on sam sprobowałby jeszcze raz na własnych, aby mieć poczucie, że naprawde zrobiliśmy wszystko żeby mieć genetycznie własne potomstwo. Zaznaczył też, że gdyby ta proba rownież się nie powiodła to na pewno trzeci raz by nie probował tylko zdecydował sie na komorkę dawczyni. Bardzo podoba mi się fakt, że stawia sprawę jano, konkretnie i rzeczowo. Pocieszające są wpisy, że udaje się zaciążyć nawet kobietą, które oprócz niskiego bądź zerowego AMH zmagają się z jeszcze jakimiś innymi problemami.Ja mam 30 lat mąż 32 i mamy nadzieję, że wszystko się jeszcze poukłada. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lonia37
Hej dziewczyny. Wlasnie poczytalam sobie troche o wartosciach FSH. Przytocze Wam swoje wyniki z 3dc: FSH 7,85 (powyzej 10 swiadczy o niskiej rezerwie jajnikowej), a jak moje FSH ma sie do tak niklego AMH 0,2???? TSH 2,4 (0,550-4,789)- przyjnuje Euthyrox na niedoczynnosc tarczycy, przy dawce 0,50 TSH bardzo ladnie spada, a jeszcze miesiac temu bylo powyzej 4,5!!!! PRL 14,58 - w 11dc USG w 8 dc- wszystko prawidlowo, w jajniku prawym pecherzyk 16-17 mm oraz drobne. W jajniku lewym 4 pecherzyki o srednicy 7 mm. Czy u Was jest podobnie? Tzn.AMH bardzo niskie a FSH dobre? Z tego co czytam to przy niskim AMH proponuja krotki protokol. A ile czeka sie na rozpoczecie protokolu? Czy wystarczy mi jeden cykl do monitorowania? Czy trwa to dluzej? Jak to bylo u Was od momentu zgloszenia lekarzowi problemu z nieplodnoscia? Jeszcze nigdy nie przechodzilam tych procedur, moja przygoda dopiero sie rozpoczyna :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja mam ciąg dalszy @, było czyściutko myślałam że sie skończuł a tu taka przerwa , mięśnie brzucha bolą jakbym przez tydzień ćwiczyła brzuszki , od jutra znowu masaże kręgosłupa, a m do gastrologa , ja fsh maiłam pier 11,9 a potem chyba niecale 9 , a amh 0,9 , za 2 tyg ide zbadać tsh i prl może se zrobie fsh ciekawe jakie tym razem wyjdzie , przed świętami przyjeźdża moja kuzynka w ciąży i znowu będą teksty a kiedy wy ... musze sie uodpornić na to ... tak żeby mi zwisało co ludzie gadają a jestym z tych co bardzo sie przejmują a wy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Andziii:):):) jak fajnie,ze sie przylaczylas.Im nas wiecej tym lepiej,kazde doswiadczenie,rada czy pomysl sa na wage zlota.Czy mozesz napisac czym bylas stymulowana?Napisala do mnie dziewczyna,ktora robila amh w roznych laboratoriach,tez miala masakrycznie niskie a teraz ma 1,5.Miala kuracje biosteronem ale nie jest pewna czy od tego wzroslo czy laboratoria nie klamia.Lonia ja tez biore euthyrox i zbilam tsh z 2,5 do 1.5.Ale mnie lekarz powiedzial,ze moje jajniki wygladaja starzej niz ja sama:(Ty masz super duzo pecherzykow i to sporych,pewnie szybko masz owulacje.A czy mialas hsg?Moze Ciebie wystarczy troche podkarmic clo i obedzie sie bez in vitro?Pozdrawiam Was wszystkie dziewczynki.Ciekawe co tam saadee ladnego kupila?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciekawe jakie ja mam tsh ... wydaje mi sie że z tym amh to nie tak do końca prawda że jest stały bo hormon to hormon no nie ? ;) też bym chciała kupić sobie jakieś fajne łaszki i wogóle trzeba coś ze sobą zrobić ,to zamartwianie sie nie wyszło mi na zdrowie , zapuściłam sie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lonia37
Coconut2009 HSG nie mialam robionego, a wyniki, ktore przytoczylam to robilam zaraz po pierwszej wizycie w Novum (3dc, 11dc i USG). Teraz czekam na @ i bedziemy monitorowac cykl . Owulacje mam bardzo szybko, ok.8-10 dc i lekarka powiedziala, ze ja to martwi, ale dlaczego, nie wiem? :-) Mowisz, ze moje pecherzyki sa duze, tzn.ze ich wielkosc swiadczy o tym, ze jajniki dobrze pracuja? Kazda z Nas ma inny organizm, inaczej zyje. Nasze organizmy nie da sie przylozyc do matrycy, ktora da jasna odpowiedz co i jak. Szkoda tylko, zeby uzyskac prawidlowa odpowiedz musimy czasami dlugo eksperymontowac z lekarstwami i metodami leczenia na samych sobie... Wierze, ze jest duzo dobrych specjalistow, ktorzy potrafia skrocic w wielu przypadkach ta droge. A na koncu pojawi sie owoc - wyczekiwany dzidzius :-) :-) :-) Bezikmalinowy Czy to mozliwe, zeby AMH wzroslo? Raczej sklanialabym sie do pomylki laboratorium. I dlaczego na badania AMH czeka sie az 14 dni roboczych??? Znacie odpowiedz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arizona xxxl
Loniu rezerwa nie moze wzrosnac ! Co jest to zostanie !, ale ten wynik to wypadowa kilku badan i niektore parametry moga sie zmieniac , zaokraglenia bywaja rozne i moga wplywac na wynik . Ale prosze sie tak nie przejmowac ! Ten wynik to teoria - dajaca z grubsza pojecie o stanie rezerwy !!! Jednak przy zdrowym trybie zycia , suplementacji , czesto mozemy w pojedynczych owulacjach , badz przy stymulacji do metod wspomaganych - uzyskac dobre jakosciowo komorki z dobrym potencjalem . Zdrowa dieta i suplementacja ( np dhea) daje wam duze szanse na upragniona ciaze ! Moje drogie panie z calego serca zycze wam pozytywnych efektow :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lonia moim zdaniem jest możliwe, gin sie zarzekał żeby fsh nie powtarzać bo to hormon który jest stały a ja i tak se zrobiłam i z prawie 12 na niecałe 9 no dla mnie jest to różnica, amh też mi sie wydaje że może sie tak samo polepszyć jak i pogorszyć przecież wszelkie leki diety czy stres to wszystko wpływa na nasz organizm dlatego nie wierze tak do końca w to amh, a no ja też tak długo czekałam i pytałam sie w rejestracji czemu tak długo to mi babka odpowiedziała że na niektóre wyniki trzeba dłużej poczekać , spodziewałam sie troszke innej odpowiedzi ale cóż :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arizona xxxl
Beziku o to , wasz biosteron ma wlasnie to dzialanie ! Naturalne zrodlo Wild Yam ! Wynik amh moze troche roznie wypadac , przy powtorce badan , niestety rezerwa jest niezmienna ! Trzymam kciuki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Obecnie biorę Biosteron 25mg DHEA 3 razy dziennie. Ponoć może nieznacznie poprawić jakość komórki jajowej i femibion Natal 1, który zawiera między innymi kwas foliowy niezbędny przy tworzeniu się i podziale komórek. Do IVF stymulowana byłam Bravelle + Menopur w gigantycznych dawkach w protokole krótkim oczywiście, ale teraz prawdopodobnie będe miała dawki normalne bo skoro mam odopwiedź jajnikow na stymulację i włąsną owulację to lekarz stwierdził, że nie ma sensu potrajać dawek bo efekt może być ten sam co przy maksymalnych dawkach. Co do niskiego amh i tego, że wiąże się z wygasającą funkcją jajnikow to poprzedni lekarz powiedział mi, że na ogół tak jest. Są jednak przypadki takie jak ja, gdzie nic nie wskazuje na zblizającą się menopauzę i nie ma żadnych jej symptomów, a amh jest niskie i lekarze nie wiedzą dlaczego tak się dzieje. Ja amh 0.1 zdiagnozowałam 4 lata temu. Aktualnie nadal mam co 28-29 dni regularne 6-dniowe, dość obfite miesiączki i udokumentowaną monitoringiem owulacje. Fsh i inne hormony w normie. Teoretycznie po upływie takiego czasu i przy tak skrajnie niskim wyniku już powinna moja rezerwa całkowicie się wyczerpać, a tak się nie dzieje, oczywiście na szczeście dla mnie :-) ale właśnie przez to chce powiedzieć, ze nie do końca jest tak jak pisane jest w podręcznikach medycznych. Nie ma reguły bez wyjątku. Każdy organizm jest przecież inny. Na innych forach można przeczytać historie kobiet, które podchodziły do in vitro z innego powodu niż amh np niedroznosc jajowodow (czyli jakość komórki była ok), a też za pierwszym razem nie wychodziło. Przyczyn moze być wiele. Ja teraz już jestem świadoma, że IVF to tak naprawdę wielka loteria, ale kto nie gra ten nie wygrywa :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lonia37
Andziii Dziekuje Ci za tak dobre wytlumaczenie. To bardzo ciekawe co mowisz o swoim AMH, skoro 4 lata temu mialas 0,1 a caly czas jednak Twoje jajniki produkuja jajeczka. Zdaje sobie sprawe, ze nie mozna uogolniac, ale Twoj przyklad dodaje otuchy. Jednym z moich pytan bylo wlasnie: ile czasu bede jeszcze jajeczkowala przy AMH 0,2 i czy stymulacje nie wyczerpia zupelnie pozostalej rezerwy? Zobaczymy co powie lekarka na moje wyniki, jeszcze nie na mojego AMH :-) a ja wciaz czekam na @ zeby zaczac monitorowanie cyklu. Trzymajcie sie cieplo Kochane w ten piekny lutoey dzien! P.S. pisze po cichu z pracy.... :-) :-) :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc dziewczyny:)Ide wlasnie na terapie do psychologa:(Ale jak trzeba to treba.Mam szanse wyjsc z depresji bez lekow,wiec robie co moge.Pozdrawiam i zycze dobrego dnia.Skrobne cos wieczorkiem.Pa,pa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×