Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hulawiatr

No dobra mamuśki,chwalcie sie co dzieci dostały na komunię?

Polecane posty

Gość niomniom
Dlatego ja nie dałam pieniędzy , aby zapobiec takiej sytuacji :)

Gość makaron domowej roboty
Dopuki dziecko nie osiagnie pelnoletnosci to dorosly rozporzadza JEGO PIENIEDZMI!!! i za pieniadze komunijne moze nawet lodowke uzupelnic kiedy zajdzie taka potrzeba,a ten kto daje ta kase moze sie w tylek pocalowac,bo nic mu do tego :P A jeszcze chcialam dodac co z tych wszystkich drogich prezentow dzieciaki beda mialy za pare lat? Tak naprawde gowno...Bo straca swoja wartosc,albo zwyczajnie padna popsuja sie i nie bedzie oplacalo sie ich naprawiac.A ja mam obrazki swiete do dzis dostalam je wlasnie na pierwsza komunie sw. Obrazek od babci i dziadka z dedykacja,oboje juz nie zyja ,a obrazek nadal wisi,medalik na zlotym lancuszku rowniez nosze go do dnia dzisiejszego i to sa wlasnie pamiatki,prezenty ktore maja ogromna wartosc,jak dla mnie sa one bezcenne.

no to powiem tobie ,ze ludzie ubodzy ,czy mało majetni przeznaczają dziecka pieniadze urodzinowe czy z innych okazji na oplacenie rachunkow, zakpu zywnosci czy tez wyprawek do szkoly, i ubrania. Oficjalnie mają prawo, takiegio zakazu nie ma. Czesto o tym sie slyszy

kokokokokos nie masz zadnego obowiazku dziecku cokolwiek kupowac czy podarowywac na rozne okazje. To jest twoja wola, zarowno mogabys przyjsc z pustymi rekoma, 2 kawalki torta wszamac i sobie wyjsc Prezent na zadną uroczystosc nie jest obowiązkowy :) Z reką na sercu nie czulabym sie oburzona gdyby mojej corce ktos na jej swieto nic nie kupil, a ni mi tez nic. DLa mnie to malo wazne Nie jestem pazerna na prezenty i moi goscie nie są zobowiązani do podarunkow i mnie i moich dzieciom

Gość dsgdsg
fsdgsd

Gość nbnj
khkl

Gość na komunie pieniadze????
a dlaczego????

Gość dsgdsg
a Tobie to z jakiej okazji? ze ich zaprosilas:P

Gość kokokokokos
i za pieniadze komunijne moze nawet lodowke uzupelnic kiedy zajdzie taka potrzeba,a ten kto daje ta kase moze sie w tylek pocalowac,bo nic mu do tego xxx chyba masz coś z garem, lodowke to sobie sama uzupełniaj a nie bierz pieniedzy dzieciaka. gosc nie po to daje pieniadze dziecku zebys ty sobie zarcie kupowala, to nie pieniadze dla was tylko dla dziecka. rodzic zarzadza pieniedmzi dziecka ale nie ma prawa mu ich zabierac czy przeznaczac na wlasne cele bo to złodziejstwo. ludzie skad wyscie sie pobrali??

mysle ze mlodsza bylaby zniesmaczona i naburmusozna gdyby kiedys nic na urodziny nie dostala,nakrotko ,ale sądze ze troche by sie pouskarzala,ale starsza inaczej byla wychowywana i nie ruszyloby ja to gdyby nic nie dostala

Gość dsgdsg
no ja pierdole:P żeby dziecku pieniądze barc, to jest jawne złodziejstwo, ale biedota nigdy nie ma honoru:P

Gość mama mamma
kokokokokos- to nie dawaj pieniędzy ani tej głupiej czekolady ...w czym widzisz problem ?

Gość kokokokokos
poczytaj wcześniejsze posty i nie zadawaj durnych pytan mamo

Gość ewfdcsede
o matko, 1000 zł? W mojej rodzinie daje się na komunię około 500 zł. W ogóle to teraz komunia to tylko i wyłącznie "dzień prezentów" nic więcej się nie liczy. Ostatnio siedziałam na przystanku i bawiły się obok dzieciaki i ich rozmowa: wiesz, ja mam w niedzielę komunię, nie mogę się doczekać. Dziadek z babcią kupią mi laptopa, ciocia tablet, a od wujka dostanę play station. Rozpieszczacie te dzieciaki, aż przykro patrzeć.

Gość mama mamma
jakich durnych pytań ?nie rozumiem dlaczego cie tak bulwersuje ze dziecko za pieniądze z komunii jedzie na kolonie ? .

Gość do jagi bez baby
playstation, psp, xboxy i laptopy to normalana rzecz wiec o jakim rozpieszczaniu piszesz, mój syn miał to wszystko już przed komunią:D

Gość nescafe :)))))
bo takie rzeczy jak wakacje sama powinnaś dziecku zafundować, a nie żeby goście komunijni urządzali ściepe.

Gość nescafe :)))))
tak to jest, niektórzy to bida w domu, grzyb na ścianie, jedzenie z dyskontu i przepalanie śmieciami i potem myślą że playstation czy 1000zł w kopercie to jakieś cuda na kiju.

Gość 67tyggfv
yytytt

Gość thythjuhg
Co to się nie wyprawia... Mam 22 lata więc swoją komunię miałam już 14 lat temu... Ale pamiętam jak dziś co dostałam. Od babci złoty łańcuszek z medalikiem i album komunijny, od chrzestnej aparat fotograficzny, od mamy złote serduszko i fajny kalkulator, od chrzestnego rower(taki zwykły składak, który do dziś jest na chodzie :))pozostali goście dali jakieś słodycze, kwiaty, może zdarzyło się, że ktoś do koperty włożył 50 czy 100 zł, i to było na tyle. Wiadomo- inne czasy, nie było telefonów komórkowych, laptopów ani quadów ale jak Wy tu piszecie o kwotach 2 tys zł to aż się włos jeźy na głowie.

Gość thythjuhg
Aha-od babci dostałam jednak zegarek a od mamy złote serduszko, medalik i łańcuszek złoty.

No a dla mnie Biblia,lancuszek ,kolczyki,zegarek,encyklopedia,.czekoladki, iłacznie 5 stow to jest normalna rzecz, dlaczego uwazasz ,ze to malo??To ja wlasnie ciebie nie rozumiem skąd te twoje kryteria ,ze to malo W gwoli scislosci to nie przypominam sobie ,abym gdzie kolwiek napisala o rozpieszczaniui uzywal slowa rozpieszczanie. Kobieto nie troluj dobrze?

Gość ,,,,,,mm
................

Nie cuda na kiju, tylko zwyczajnie politycznie niepoprawne. A skoro już musicie tak wyskakiwać z kasy i się prześcigać w tym, kto kupi droższy prezent, to nie lepiej już kupić coś, co starczy temu dziecku na lata, jak napisała jedna z przedmówczyń? Przecież wypasiona kilku-kilkunastotomowa encyklopedia powszechna nie kosztuje 100 zł. Ja tak zrobiłam na komunii mojej siostrzenicy-chrześnicy i może jako 9-latka odczuła żal, że nie dałam jej kolejnego tysiaka, którym się mogła pochwalić wśród kolegów, ale doceni za parę lat. Ja dostałam na komunię piękne książki i encyklopedie i korzystam z nich do dzisiaj!

Gość mama mamma
"nescafe :))))) bo takie rzeczy jak wakacje sama powinnaś dziecku zafundować, a nie żeby goście komunijni urządzali ściepe." Wielu rodziców nie stać na wakacje dla dzieci .To chyba lepiej jak dziecko za pieniądze z komunii pojedzie na kolonie niż ma siedzieć 2 miesiące w domu.

Gość 656546546456545
po co jej encyklopedia za parę lat jak teraz wszytsko mozna sprawdzic w internecie? encyklopedia owszem fajna, ale jak ozdoba na polce, bo wiadomo ze kazdy sprawdza w necie bo jest szybciej.