Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hulawiatr

No dobra mamuśki,chwalcie sie co dzieci dostały na komunię?

Polecane posty

Nie rozumiem z czym tu polemizować "wmawiaja wszem i wobec ze do komunii idzie sie przede wszystkim w celach religijnych..." Ja nikomu nic nie wmawiam. Do komunii się idzie przede wszystkim w celach religijnych. To po prostu jest fakt a nie mój wymysł i nie jestem jakąś zatwardziałą katoliczką,żeby musieć o tym wiedzieć ;P Mój sąsiad też mnie pouczał,że za mało gości zapraszam na komunię wg niego "zakładając,że każdy da minimum 500 komunia musi się zwrócić z nawiązką" Sam kupił na raty ipoda na komunie, chwalił się nim przed wszystkimi, po czym tydzień po komunii oddał go do reklamacji, wymusił zwrot gotówki, bo mu się komunia nie zwróciła ;P To ja już wolę trzymać się swoich przekonań :)

Gość ....,,,,,,,,,,,,,,,,,,
....

Gość Straszne to a może śmieszne.
Na jakiego czorta 8 latkowi tablet? Kolejna zabawka z którą dzieciak nie będzie wiedział co zrobić, ale zawsze można poszpanować. Zgadzam się z dziewczynami Mogę wtrącić słówko i Toksyczna, jakoś dziwnie w bliskiej i dalszej rodzinie komunia była targowiskiem próżności, kto da więcej, kto wyprawi większą z większą ilością atrakcji, ot malutkie wesele. A i zaraz po odebraniu prezentów szybciutko trzeba lecieć nagle dzieciaka przebrać i podliczyć koperty. Niestety dzieci są szczere do bólu i przyznają się po co biegną a potem licytują między sobą... O i spotkałam się nawet z tym, że ksiądz w czasie komuniii w czasie rozmowy z dziećmi pytał je o prezenty. Ale tak dalej sobie wmawiajcie, że wyprawiając huczne imprezy (bo was na to oczywiście stać), dając mega drogie prezenty (bo również was na to stać, nie to co innych) robicie dobrze i zgodnie z wiarą. Ojjj marna ta wiara, ale cóż się dziwić, zaczyna się przy chrzcinach, przez komunię, kończąc na nic nie wartych ślubach wyprawianych głównie dla kasy...

Gość CVBDF
matko jak was czytam to az mam wielkie oczy ze zdziwienia. laptopy, i pody, 1000zl no ladnie. nie mieszkam w pl ale od sasiadki syn mial komunie 2 tyg temu. nie bylo takiego szalu jak w pl. przyjecie w domu dla najblizszej rodziny. prezenty tez " normalne" . glownie pieniadze ale w przedziale 20-100 euro. mimo ze rodzinie nie wiedzie sie zle nie robili z komuni szopki. najbardziej ucieszyl sie z prezentu babci czyli albumu pamiatkowego gdzie moga sie wpisac wszyscy goscie . kazdy mu sie wpisal a on chodzil dumny . za albym babcia dala 15 euro a do tego upiekla mu jego ulubione ciasto ;)

Do Kokika A po co posyłasz dziecko do komunii? Jak dla kasy to zorganizuj mu urodziny i zaproś rodzinę, może dadzą mu tyle kasy :/ Tak do Komunii Świętej powinno posyłać się dzieci tylko i wyłącznie ze względów religijnych, jeśli jest gotowe na przyjęcie tego sakramentu, gotowe duchowo, jeśli nie, to później. To takie żałosne, że komunia to kolejne "spotkanie z rodziną" na którym się zbiera prezenty i tylko to się liczy. Jeszcze takie małe dzieci jestem w stanie zrozumieć, ale jeśli rodzic jest taki to już jest zupełnym debilem :< Pewnie dzieciaka też posłałaś do komunii, ale jesteś "wierząca- niepraktykująca"? Szczyt hipokryzji, a potem mówią,że taka osoba to typowy katolik. Nie wierzysz, twoje dziecko nie chce- nie posyłaj do komunii! A daj tyle ile uważasz, an tyle na ile Cię stać, ładnie wydana Biblia i medalik to zawsze jest dobry prezent, ja tak zrobiłam z moją chrześniaczką, u mnie w rodzinie tak jest, a nie nie narzekamy na brak kasy, a to jest pamiątka na całe życie, związana z tym dniem.

Gość MartynaMMM
A moja siostra swojej siostrzenicy dala na komunie 400zl,jest chrzestna.jej mc zarobki to 40.000zl mc.uwazam tak jak ona ze komunia to nie impreza kto da wiecej

Gość MartynaMMM
Ja mieszkam w De i tu dziecko w prezencie dostaje okolo 50euro,to taki standard.

Gość wiczorne rozmyslanie
hmmmm, Komunia nie jest od dawania prezentów ale od złączenia się dziecka z Bogiem, z Jezusem, rozumiem jakis skromny prezent typowy np. zegarek lancuszek ale laptopu, tablety?? dziecku w drugiej klasie?? czysta głupota! ja swoim gościom powiem by nie dawali mojemu dziecku takich prezentów wystarczy ze dziecko w gimnazjum bedzie mialo sój komputer albo i pozniej a nie w tak wczesny wieku!!!!

Gość do: mogę wtracić słówko
a która z dziewczyn dająca 1000zł na komunie wmawiała ci ze danie mniejszej kwoty to osmieszanie sie?? ja takiego wpisu nie widze. za to ty sie czepiasz wszystkich ktorzy daja sporo i jeszcze ich oraz ich dzieci obsmarowujesz. puknij sie w łeb

Gość jak kogoś chce to niech daje
i 5000 na komunię u nas chrzestni dają koło 500 zł, dziadkowie też, inni goście koło 300zł. Uważam że to i tak dużo biorąc pod uwagę że każdy ma też swoje dzieci, pensje są zamrożone od kilku lat a wydatki rosną. Poza tym obdarowujemy dzieci prezentami na urodziny a wcześniej też na gwiazdkę z czego zrezygnowaliśmy jak zrobiło się tych dzieciaków w rodzinie bardzo dużo.

Gość gozdzikowa__
a my jedziemy na komunie w niedziele, a wlasciwie lecimy. na stale nie mieszkamy w PL, no ale chlopiec komunijny to chrzesniak meza, wiec bez zastanowienia kupilismu bilety i w droge :) troche mnie przeraza to cale targowisko proznosci, bo tak na zdrowy rozum po co osmiolatkowi kilka tys zlotych???? Zdecydowalismy ze damy w prezencie 500 zl. Nie powodzi nam sie zle, ale w sumie nasze zarobki nie maja tu nic do rzeczy. Nie obchodzi mnie czy zostaniemy obgadani itd... Ludzie nie dajcie sie zwariowac :)

Gość tortillla
Czytam i czytam i coraz bardziej mi szczeka opada Naprawde? dajecie dzieciom tyle kasy i takie prezenty?? Jakos ciezko mi uwierzyc, ze kasy nie wezma rodzice i nie wydadza na wlasne cele I po co takimeu malemu dziecko tablet?smartfon?laptop? oprocz laptopa, notabene starego, nie mam zadnego z modneych komunijnych cudow i nie zamierzam kupowac takich rzeczy anie chrzesniakowi ani wlasnym dzieciom, nawet jakbym miala kasy w brod

Gość tyy65y65y65y6
widze że forum opanowały pseudo katoliczki hipokrytki czepiające się cudzego portfela i prezentów. swoją rodziną i dzieciorami się zjamijcie babole głupie!

Gość tyy65y65y65y6
Naprawde? dajecie dzieciom tyle kasy i takie prezenty?? Jakos ciezko mi uwierzyc, ze kasy nie wezma rodzice i nie wydadza na wlasne cele xxx no widzisz, jakoś nie przyszło mi do głowy zabrać pieniędzy które dostało moje dziecko, ale jak widać ty bys się nawet nie zawahała...

Gość hahahahhaa2w82992
I po co takimeu malemu dziecko tablet?smartfon?laptop? xxx a po co ci mózg skoro i tak zniego nie korzystasz? po co i po co? zapewne jedyną rozrywką twojego dziecka jak rozpakowywanie kinder niespodzianki i oglądanie misia uszatka w niedziele.

Gość ale bym ci
swojej chrześnicy dałam złoty łańcuszek z zawieszką, to było 9 lat temu , 2 lata temu moja córka dostała od chrzestnego aparat fotograficzny, od chrzestnej 800 zł my dołożyliśmy i kupiliśmy komputer, sama komunistka była zdziwiona że na tą okazję dostaje się prezenty, ja nie wymagam od nikogo prezentów to była dobra wola gości, niedawno chrzciłam drugą córkę i na chrzest dostałą jeździk , z czego była niesamowicie zadowolona, takie imprezy nie są od dawania kasy i bóg wie czego, co kto ma i ile może to i tak za dużo :)

Gość gththth
zabierac kasę którą dziecko dostało w prezencie??? co z ciebie za człowiek. to przeciez kradziez, bo to nie ty dostalas, wiec okradasz własne dziecko.

Gość A ja nie kumam
Mozecie mi powiedziec dlaczego KK robi dzieciom wode z mozgu i wy dajecie na to przyzwolenie? Po co male dziecko- niczego nieswiadome idzie do komunii w tak mlodym wieku?

Gość A ja nie kumam
????????

Gość wydadzą na własne cele
ale to nie są inne cele niż te dziecka, to się przekłada na dobro rodziny, w tym dzieciaka. przecież to dla niego rodzice chcą jak najlepiej.

Gość odbiegnepd
Odbiegne od tematu i zapytam. Czy chłopiec do komunii ma ozdobioną świece kokardką czy czymś innym?

Gość ze tez ksiezom nie wstyd
malo tego, pozwalaja na te komercje. Kompletny upadek koscioła. Jeszcze chwila, a nikt uczciwie i rozsadnie myslący nie posle dziecka do komunii.

Gość Niutyk
Chrześnicy daliśmy zegarek, wart 500 zł. Stać mnie na więcej ale jestem przeciwniczką tych drogich prezentów. Mój syn w zeszłym roku dostał normalne prezenty: zegarek, złoty łańcuszek z zawieszką, hulajnogę, Bbiblię, i pieniądze za które kupił sobie rower i psp. W jego klasie rekordziści dostali po kilka tysięcy złotych. Pytam po co? No chyba, że komunia to jedyna możliwość obdarowania dziecka prezentem.

Gość hej:) ja już mama
Widac UK wybiega poziomem od polaczkow o 10 lat świetlnych. Bo tam zarabia się powiedzmy 3000 euro a na komunie daje sie 100 euro powiedzmy. A u nas zarabia sie 2000 zlotych a na komunie daje sie 1000 złotych :D Postaw sie a zastaw sie! Nie ma to jak polaczki :O:O:O:O

Gość hvythythyt
ale to nie są inne cele niż te dziecka, to się przekłada na dobro rodziny, w tym dzieciaka. przecież to dla niego rodzice chcą jak najlepiej. xxx juz widze te cele, pewnie nowe buciki dla mamusi i gra dla tatusia

Gość trrrrrrrrr a ty
a ty slyszalas co teraz sie stalo 12latkowi na quadzie? jeśli nie,to poszukaj i takie JEBNIETE prezent y w dupe sobie wsadz

Gość widze tu same bogaczki
:D 1000 zł, 2000 zł , quady WOOOOOOOW :D:D:D POpieram gozdzikowa, ludzie nie dajcie się zwariować, my z mężem zarabiamy dosyć dobrze (według mnie, bo nie zarabiam 8 tys jak co druga osoba się tu wypowiadająca ;) ;), ALE....... dam góra 500 zł. JA mam 4 chrześniaków, mój mąż 1. To razem 5. Mają komunię rok po roku. Po drodze oczywiście urodziny, mikołaj itdddd. DAJCIE ŻYĆ. DLa mnie to przesada, a jeszcze za takie podejście jak tu pisała jedna z Was, że tatuś powiedział, że goście mają dać kasę i wypierdalać przysięgam, że dałabym "tylko" biblię....może by coś doszło do mózgu, chociaż wątpię, że go ma.

Gość mimimika
Ja byłam tydzien temu na komuni, jestem chrzestną i dałam 800zł plus wiązanka, chrzestny dał komputer za 1500zl, jedne dziadki dały 800 drugie, 1000zł, i reszta po 500zł

Gość mimimika
sory, nie tydzien temu a 5 maja:D