Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hulawiatr

No dobra mamuśki,chwalcie sie co dzieci dostały na komunię?

Polecane posty

Gość maria full of grace
W zeszłym roku dałam chrześniakowi 500 złotych i Biblię. Na tyle było mnie stać. Z tego co pamiętam, żadnych szaleństw nie było - najdroższy prezent to był chyba aparat fotograficzny. Na pewno nie laptop i na pewno nie quad.

a ja nie rozumiem jednego - skoro idziecie na komunie do dzieci, to dlaczego większość z Was daje kopertę? na bank większość tych dzieci nawet nie zobaczy grosza z tego..przecież rodzice ta kasę wykorzystają i tak dla siebie my do kościoła nie chodzimy, ale z grzeczności bierzemy czasem udział w samych przyjęciach i jeszcze nigdy nie daliśmy nawet złotówki, tylko zawsze kupujemy prezent dla dziecka - w dodatku adekwatny do wieku bo sorki ale quad albo tablet dla 8 latka? co najlepsze właśnie potem(po jednym takim przyjęciu) dowiedziałam się że mama chłopczyka była wściekła, bo liczyła na kasę od nas i już sobie remont łazienki zaplanowała.....noz kurwa)

Gość maria full of grace
Aha, na chrzciny dwa miesiące temu chrześniak dostał srebrną monetę, poduszkę w kształcie słonika i biała szatkę z imieniem i datą chrztu. Były i droższe prezenty, na przykład kopia ikony - no ale ja nie jestem, jak ofiarodawca, prawniczką z kancelarią prawną w mieście stołecznym :)

Gość gtfgfdsfbsf
i już cie nie lubie---------------hej:) ja już mama wredna istoto !!! jakie polaczki?! Polacy się pisze wredny typie z uk co mamą sie zwie! tfu...

Gość wrwrwrwer
"No ale to zależy kto po co dziecko do komunii posyła " x x xmoze i tak, ale to najczesciej argument ludzi którym wąż w kieszeni wyrwał dziurę... Ja robiłam parę kat temu b skromna komunie dziecka, i zaproponowałam mezowi, zebysmy sie złozyli z chrzestnymi na trampoline, tzn my 300 zł, a oni po 150, bo kosztowała 600... to chrzestna strasznie narzekała, że to 150 zł to duzzo jej było... myslałam , że sie załamie, skąd mam taka posrana rodzinę? w końcu ta ciężko wybłagana trampolina była jedynym prezentem, oprócz wisiora i bibli, a dziecku akurat wiedziałam że się przyda bo jest niepesłnosrpawne

Gość tymooszka
Alez to jest obrzydliwe wszystko :/ jakby moje dziecko szlo do komunii,to bym gosciom zabronila przynosic prezentow drozszych niz za 200 zl. albo pogadalabym z dzieckiem,czy byloby gotowe z okazji komunii prezenty pieniezne przekazac np schronisku dla psow czy na jakis inny dobry cel. Komunia to nie jest okazja na wyjebane w kosmos prezenty

Gość Rapunzel
Zgadzam sie w 100% z Jezus Maria. I nie chodzi o to czy kogos stac czy nie stac, ale zwyczajnie uwazam ze to jest chore.

Gość heheleennka
Ja dziś byłam na komunii kuzynki mojego chłopaka. Oboje studiujemy dorabiamy tylko sobie czasem w weekendy. On mieszka sam ja z rodzicami. Pomyślałam że wstyd włożyc od nas dwójki 100 zł, więc kupiliśmy komplet ślicznej srebrnej biżuterii (kolczyki, łańcuszek, przewieszka) wydaliśmy 97 zł do tego biblia dla dzieci, czekoladki. Zrobiłam też dwie sałatki (koszt 50zł) bo komunia była w domu. Jak po komunii matka małej zaczęła otwierać koperty to aż mnie zamurowało. Na ok 20 osób mała dostała ŁĄCZNIE 150 zł gotówce (od babci 100 zł i od cioci i wujka 50 zł)Od chrzestnej bon na 100 zł do smyka (bogata osoba) i do tego 3 komplety biżuterii. Rodzina nie jest jakoś biedna ale widziałam że dla małej było przykro.

Gość no ale wezcie pod uwage
od kiedy komunia=jak najwiecej kas to nie zasada nie przesadzajcie z prezentami ps ale to takie nasze krajowe: zastaw sie a postaw:/

Gość wczoraj byla komunia
daliśmy 1000zł i był to największy prezent- maz chrzestny

Gość jdsuifid
Mojej bratanicy na komunię, daliśmy z mężem taką mini wieże za 300zl. Dla mnie młoda jest jak córka, ale postanowiłam, że pieniędzy jej nie dam. Jej mamuśka poszalałaby za to zapewne, a to miał być prezent dla dziecka.

Gość Dobre, dobre
Ja ostatnio dałam pióro i zegarek. I dziecko zadowolone

Gość każdy bzyka się jak
o ja pierdziele moja córa w zeszłym roku miała komunię i dostała złota bransoletkę od mojej chrzestnej, złote kolczyki od mojej kuzynki, złoty łańcuszek od mojej mamy,od rodziców aparat (300 zł),chrzestna dała 500 zł, teściowa chyba 700, siostra męża jakieś 200 zł albo 300, brat męża chyba tez 200 zł a chrzestny kupił xboxa z kinectem. Nie słyszałam żeby na komunię dawało się po 1000 zł 10 letniemu dzieciakowi. Wiadomo że w połowie przypadków to rodzice zagarniają kasę.Jejku jak dobrze że nie jestem chrzestną żadnego dzieciaka.

Gość każdy bzyka się jak
moja córa chciała właśnie tablet na komunię ale ja powiedziałam że nikt jej tego wynalazku nie ma kupować, bo uważam że to nie jest zabawka dla dziecka

Gość Emma Thomas
wczoraj mój chrzesniak miał komunie ale niestety nie mogłam przyjechać..Wysłalam mu 300 funtów . To mój bratanek...

Gość mama 44
Nas jak się pytają co kupić córce na komunię? odpowiadam ,że wolimy pieniądze ponieważ chcemy kupić dziecku telewizor. Robimy skromne przyjęcie i liczę ,że może z 1000zł zbierzemy ,dołożymy i bedzie fajny prezent.

wymiękłam kasa kasa kasa ej mamuśki katoliczki głęboko wierzące gdzie w tym wszystkim jest przeżywanie sakramentu ??? telewizor?? dziecku?? a co czytać już nie uczą w szkołach??

Gość kuku bec
Ja jak mialam komunie kilka dobrych lat temu :) dostalam złote kolczyki od chrzesnej a od chrzesnego - bombonierke i kubek :) bylo z 15 osob a kasy uzbieralam ze 100 zł góra i bylam naprawde szczesliwa :) ale pamietajmy ze czasy sie zmieniają ... Ja bylam na komunii w tamtym tyg i kupilam telefon kom. wartość - 350 zł , od chrzesnych dostala tablet koszt 2000zł złozyli sie na niego oboje , dostala sporo kasy i jeszcze jakies inne drogie upominki ale powiem wam ze najbardziej cieszyla się z telefonu :) ogólnie jestem związana z siostrzenicą i podobno jestem najfajniejszą ciocią, więc sądze , że to odgrywa największą rolę nie wazna jest kwota a milosc jaką kierujesz do dziecka . teraz maluchy są naprawdę mądrę i dostrzegają więcej rzeczy niż dorośli ...

Gość kredytowa
no no 1000zł na komunie dla dzieciaka ja tyle dostałam od chrzestnej na ślub

Gość Farcry
Czy ktos jest mi w stanie wytlumaczyc PO CO DZIECKU TAKI PIENIADZE I GADZETY?! :o O losie....... Jak na slub co namnjej.. 8 latkowi :o A potem mozg rozjebany maja takie dzieciaki. A co najgorsze jak ktos chce z tego zrobic prawdziwa Komunie Swieta , gdzie liczy sie z gola co innego a prezenty sa NA PAMIATKE KOMUNII to zostaje zmiazdzony przez takich wlasnie materialistow. Dziecko wysmiane w szkole bo dostalo medalik, zegarek czy rower.. :o Chory swiat... jak tak to ma wygladac to po co chrzcic, posylac do komunii..nawet z tego zrobili show dla kasy :o

Gość czemu nie dodaje postów ?
???

Gość jdsuifid
Do kuku bec To u mnie jest właśnie podobnie, tylko że to bratanica :)

Gość cghchhf
moja nie dostala wcale kasy i jakos nikt nie ubolewa nad tym.Dostala skromne prezenty,a mianowicie encyklopedie zwierzat(jest zachwycona tym), enctklopedie kotow (uwielbia koty) misia,dwie mp4,pierscionek,bon na 100zl do empiku,album na zdjecia no i bombonierki i czekolady. I sie mega cieszy z tych prezentow,a to najwazniejsze.

Gość każdy bzyka się jak
ja miałam komunię 21 lat temu i pamiętam, że dostałam jeden złoty pierścionek i pieniądze. Za kasę kupiłam sobie zegarek z pajączkiem (bo wszyscy wtedy dostawali a ja nie dostałam) aparat fotograficzny i telewizor i pewnie coś tam jeszcze zostało

Gość no nie wiem czy 8-9 latka
jest za mała na tablet? Przecież to nie musi być ipad, myślę że nawet z biedronkowego by się ucieszyła my mamy takiego zwyklaka właśnie i córka ma 6 lat i czasem obejrzy sobie na nim bajke, pogra w jakieś ubieranki, albo włączę jej mp3 z bajkami do słuchania jak jest chora. Ja na komunie dostałam commodore 64 ;D używany tv, rower wigry, zegarek i kupe biżuterii, kasa też była, ale gdzie ona jest to nie wiem U mnie w rodzinie zazwyczaj dzieciaki dostają laptopy, czasem chrzestni sami kupują, a czasem wszyscy się zrzucamy.

Gość cghchhf
.

Gość Nastka po 30stce :)
O ja piernicze ale ludzie glupie sa,sami sobie wymyslaja takie prezenty na komunie,przeciez to chore a co na i ile na slub w takim razie? Dom samochod? A moze jedno i drugie...W glowy sie puknijcie.Ja dostalam na komunie zegarek i zloty pierscionek,pieniazkow tylko troszke, reszty prezentow nawet nie pamietam bo byly to drobiazgi jakies,a i tak cieszylam sie nie z prezentow,ale z samego przyjecia,prezenty ulecialy a wspomnienie przyjecia pozostalo do dzic.Ciekawe kiedy ludzie w koncu zmadrzeja...

Gość Nastka po 30stce :)
Te prezenty na komunie to taki wyscig jest,kto da lepszy kto da wiecej,zalosne.Biedne dzieci nie wiedza tak do konca czym jest komunia sw.

Gość cghchhf
.

Gość hgthththt
najbardziej zjadliwe są te co mało dały i czepiają się tych co dali po tysiącu. a co was to gówno obchodzi? po co zaglądacie komuś w portfel i mowicie ze za duzo dał?? ja się nikogo nie czepaim ze ktos dał 200 czy 300zł albo złote kolczyki.