Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Łobuziak_27

Jaki indeks glikemiczny ma sorgo

Polecane posty

Gość Łobuziak_27

Czy wie ktoś może, jaki indeks ma sorgo/mąka z sorgo. Czytałam, że nadaje się do wypieku muffin, jest produktem bezglutenowym. Pozostaje jeszcze zagadka z IG, której rozwiązania jakoś nie mogę znaleźć :'-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
89: www.nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5732/2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Łobuziak_27
Na tej stronce jest podany tylko ładunek glikemiczny. One są podawane w różnych skalach i ciężko jest mi odnieść 89/250 GŁ do indeksu glikemicznego. Istnieje wzór na przeliczanie tych wartości, ale jak mówię są różne skale.Tu np. mam tabelę porównującą IG do GŁ: http://dietamm.com/indeks-glikemiczny-mendosy#makarony , jest tam chleb z mąki jowar (sorghum vulgare). Jak widać skala jest inna. Z tym, że na podanej przez Ciebie stronce jest informacja, że GŁ znajduje się poniżej 100 (czyli nie powoduje jakiegoś wyrzutu węglowodanów), natomiast IG z podanej przeze mnie tabeli wskazuje na indeks takiego chlebka aż 77! Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby coś o tak wysokim indeksie i dużej zawartości węglowodanów nie powodowało wysokiego wyrzutu glukozy do krwi. Jak na razie te dane nie mówią jeszcze o IG samego sorgo lub mąki z sorgo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI: Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA: Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi. KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA: Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem. W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH: Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×