Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ilu calowe kola w rowerku dla piecio latki

Polecane posty

Gość gość

Chcialam sie doradzic doswiadczonych mam w sprawie kupna rowerku dla corki, mala ma 5i pol roku ale jest dosc wysoka (130cm), nie miala okazji jezdzic na rowerze przez ostatnie 2lata wiec niewiele umie. Wydaje mi sie, ze na mniejszym rowerze bedzie jej latwiej sie nauczyc jezdzic bez stabilizatorow ale znow nie chce zeby rowerek byl za rok za maly.

Gość gość
14 lub 16 zalezy od wzrostu

Gość gość
dzieki za odpowiedzi, sama sie zastanawialam nad 16'' lub 18" bo jak pisalam cora jest wysoka, ale widze, ze jednak doradzacie mniejszy rower

Gość to ze sama nie zasnie
14 zdecydowanie odradzam bo beda za male. moja corka ma 3.5 lat i jezdzi na takich (nauczyla sie miesiac temu jezdzic bez stabilizatorow - w sumie wsiadlka i od razu pojechala :) ja bym na Twoim miejscu kupila 16. Ale najlepiej przejsc sie do sklepu i przymierzyc z corka

Gość gość
pewnie tak zrobie, ze przejde sie do sklepu i ja przymierze na 16" i 18", jak mala miala 2,5roku to miala 12" i dobrze sobie radzila,ale szybko wyrosla a potem nie mogla jezdzic na rowerze wiec musi sie uczyc od poczatku

Gość moja corka ma 128
i 20" kola w tym roku juz byly z nia na styk....

Gość violkafiolka
moja ma 105 wzeostu i jezdzi na 16

Gość gość
ja nie wiem co wy macie za rowery ze 3 latem ze wzrostem ledwo 104 cm jeździ na 16tce? mój syn ma 118cm i siodełko w 16tce na min i ledwo nogami sięga ziemi więc jakby miał o 14cm mniej to nie wiem czy sięgałby do pedałów, chyba przesadzacie z tymi kołami, ja sama mam 24 cale rower i idealnie się czuję na nim jeżdżąc, 20 calowe koła polecane są dla 8-9 latków więc nie rozumiem ludzi piszących o 3-4 latkach na takich rowerach zwłaszcza ze nie są wysocy, inna sprawa to jazda a inna nauka jazdy, do nauki jazdy musi byc rower niższy mniejszy żeby było go łatwiej opanować, ale cóż na kafe wszystko widać musi być wielkie :D:D

Gość gość
A w jakim wieku najlepiej odkrecic 2kolka boczne tzw zrobic zwykly dwukolowy rower?

Gość andzia lubi miód
ja bym kupiła 16-tki na początek skoro nie umie jeździć ale jakoś nie mogę uwierzyć że ma 130 cm jako 5,5 latka, na pewno dobrze ją zmierzyłaś? znacznie wybiega poza zakres siatki centylowej...powiem szczerze jestem w szoku badałaś jej hormony albo przysadkę?

Gość mamadwóchdziewczynek
Myślę, że dla dziecka 5-letniego spokojnie wystarczy 16, chociaż na pewno warto przymierzyć rower. Czasami konstrukcja roweru jest ważniejsza niż wielkość kół. Trzeba też wziąć pod uwagę, że dziecko nie potrafi jeździć, pewniej będzie się czuła na mniejszym rowerze, nad którym będzie panowała. Bez sensu jest zakup roweru na wyrost, gdzie dziecko ledwie sięga pedałów. Co do kółek bocznych to od dziecka zależy. Mój brat odkręcił mi kiedy miałam rocznikiem 3 lata i załapałam a moja córka nauczyła się przed 5 urodzinami dopiero, bo wcześniej się bała. Ja nie uczyłam jej z kijkiem i nie biegałam za nią łapiąc za siodełko, po prostu podnosiłam kółka i patrzyłam jak jej idzie, jak uznałam że nieźle to podniosłam całkowicie a ona widząc że kółka są nie stresowała się i pojechała. Dla "bojących" dzieci to świetny sposób.

Gość gość
mój ma wzrostu 99 cm (3,5roku)i jezdzi na 16 oczywiscie plus boczne koła, kupilismy rower z myslą o następnym roku ale juz teraz wsiadł i zasuwa, dosięga do pedałów, ale z siodełka do ziemi bez szans, jak wycofuje to zsuwa do przodu tyłek z siodełka i manewruje, a przy wzroscie 130 cm to bym nawet nie brała pod uwagę 14, najlepiej niech spróbuje gdzieś na placu zabaw usiąść na 14 i 16 wtedy zobaczysz

Gość gość
ludzie ale jeżdżenie na rowerze gdzie nie dosięga się ziemi nogami jest niebezpieczne nie przyszło wam to do głowy? po jakiego diabła sadzać dziecko 3,5 letnie na ogromny rower? żeby się zabiło? nie lepiej posadzić go na 12 calowe koła ale 2 a nie wielkie 16tki ale 4?

Gość gość
a co do wzrostu dziewczynki to nie wiem dlaczego ktoś tu ma takie zdziwienie :D mój syn ma 5 lat i 7mcy i ma 118 a jest średnim dzieckiem wśród rówieśników wiec 130 to nie jest jakiś kosmos zwykły wzrost 6 latki

Gość andzia lubi miód
kochana twój syn ma 5,7 i jest chłopcem i ma 118 cm a jej córka 5,6 i 130 cm i jest dziewczynką, czaisz różnicę???? między 118 a 130 to przepaść popatrz na siatki centylowe

Gość gość
ale od mojego syna na zajęciach jest co najmniej z 5 dziewczynek wyższych o głowę w grupie i dlatego mnie to nie dziwi, tak samo jak drugi syn ma 3 lata i 97cm gdzie każdy chłopiec ma min 100cm a dziewczynki po 110, po prostu mam niskie dzieci a ty widocznie jeszcze niższe skoro tak ci dziwne

Gość gość
Moje ma 4 l mierzy ok 110 i ma 16 cali

Gość gość
My na tych 16 cal uczymy się bez bocznych. 12 cali był za mały . Sięga do pedałów do ziemi jest ok. Tylko z równowagą gorzej

Gość gość
za maly rower tez źle, jak widze te dzieciaki co zgarbione kolanami walą w brodę niemalże to nie chce mi się wierzyć że to zdrowo dla kręgosłupa, mój ma za duzy rower ale radzi sobie dobrze, jedzie wyprostowany w kasku i wszystkich możliwych ochraniaczach, poza tym kazdy zna swoje dziecko jakbym miala nieposłusznego łobuziaka, nie reagującego na STÓJ ZWO|LNIJ ZJEDŹ NA PRAWO to wolałabym mniejszy rower zeby sobie krzywdy nie zrobił, mój moze jest za mały na 16 ale poszłuszny i nie mam większych obaw, z resztą jak pisałam kupiony był z myślą o przyszłym sezonie, a że spodobało mu się to jeździ

Gość andzia lubi miód
nie mam niskich dzieci, wręcz przeciwnie są między 90 a 97 centylem (córka 16 miesięcy ma 84 cm, syn 4,5 roku ma 116 cm), ale wzrost 130 dla 5,5 latki jest dla mnie osobiście szokujący

Gość gość
Śmieszny tekst o szokującym wzroście. Przecież taka jest, to matka ma jej głowę obciąć czy nogi? Boże każdy ma swoje tempo wzrostu. Moja 6 latka jeździ na 16 ale już jej się marzy większy rower.

Gość andzia lubi miód
nie no pewnie niech jej utnie nogi... śmieszne jak dla mnie taki wzrost powinien być skonsultowany z lekarzem o ile nie był mam na tym pkt hopla ponieważ moja chrześnica w wieku 3 lat mierzyła 126 cm i wyszedł 5 mm guz przysadki na szczęście jest już zdrowa, wzrostem nadal odbiega od rówieśnic, ma w tej chwili 12 lat i mierzy 166 cm a w kwestii roweru mój 116 cm-trowy syn ma 16 tki i jest "akurat" rower ma z decathlonu mierzył dziecięcą meridę i krossa 16-tkę i na najniżej osadzonym siodełku nie dostawał do ziemi nawet na wyciągniętych palcach myślę że nie same koła mają znaczenie a rama i siodło