Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

utrzymanie dziecka na wsi

Polecane posty

Gość gość

załóżmy taką hipotetyczną sytuację: małżeństwo mieszka na wsi, obydwoje pracują za tzw srednią krajową. w ich gminie nie ma żłobka, po urodzeniu dziecka i urlopie macierzynskim nie stac ich na prywatny zlobek w miescie gdzie czynsz wynosi ok 1000 zl, na opiekunke w domu tym bardziej nie, jej koszt to ok 2000 zl, na bezplatny wychowaczy tez ich nie stac, bo z 1 pensji ojca nie bedzie mozliwe utrzymanie 3 osob. Warunki prorodzinne w Polsce są jednymi z najgorszych w Europie, za ok 30 lat, Polska bedzie narodem starców

Gość gość
Obydwoje pracuja za srednia krajowa i ich nie stac na zlobek? No prosze cie chyba nie wiesz ile wynosi srednia krajowa

Gość gość
Jak wokół same staruszki, to nie będzie problemów ze znalezieniem jakiejś babci a nawet dwóch, co by na parę godzin przeszła, za kilka groszy.

Gość gość
Akurat na wsi zycie nie kosztuje wiele wiem bo sama mieszkam na wsi. Oplat mamy tylko 500zl, starsza pania do opieki pokojnie mozna znajesc za 800zl wiec jesli ktos zarabia srednia krajowa to jeszcze troche odlozy na wakacje.

Gość gość
yyyy srednia krajowa to 3 832,81 zł ... wy macie 2 srednie ... yyy na reke wyjdzie z 5 tysiakow i was nie stac zlobek? niektorzy ludzie kompletnie nie potrafia gospodarowac pieniedzmi ;/ no chyba ze za mlodu zyliscie ponad stan, teraz jest dziecko i zdziwienie, bo trzeba z czegos zrezygnowac ;/

Gość gość
Podejrzewam ze autorka tematu pomyslila srednia krajowa z najnizsza.

Gość gość
najwidoczniej sie pomylilam sorry, fakt srednia krajowa wychodzi taka duza bo przeciez jest garstka bogaczy co zarabiaja po kilkadziesiąt tysiecy zlotych i zawyzają ta srednią. chodzilo mi o to, ze obydwoje zarabiają po ok 1800 zl czyli maja razem niecale 4 tys

Gość gość
Do gościa co ma oplat 500 zł,skąd je bierzesz bo ja placę tyle za sam prąd,a gdzie reszta.Życie na wsi jest drogie tak samo jak w miescie.Oplaty są takie same,do pracy trzeba dojechać i to czasem daleko,węgiel kupić,mięso też.Wkurzają mnie takie porównania jakie to na wsi jest lżejsze utrzymanie,a jeszcze po pracy trzeba zapierdzielać,żeby utrzymać porządek,drewna narabać,warzywnik ,ogródek itd.itp. I zawsze pod górkę ,żłobka nie ma,(myślicie ,że babcie nic tylko czekają ,żeby siedzieć z cudzymi dziećmi za mniejsze pieniądze? ),mieszczuchy traktują jak kogoś gorszej kategorii i tylko czekają ,żeby coś dostać bo na wsi mają wszystko za darmo...

Gość ghfhh
także mieszkam na wsi i moje opłaty wahają się w granicach 500-700 zl, wiec ja nie wiem co Wy robicie z tym prądem itp jak płacicie wiecej ;P

Gość gość
Miało być "za darmo",bo na wsi tez nie ma nic za darmo,nawet ,żeby mieć swoje warzywo to trzeba siew kupić,a potem zapierdzielać w polu ,żeby urosło. A odpowiadając na temat,tak warunki prorodzinne w Polsce czy to na wsi ,czy w mieście to śmiech na sali.

Gość gość gość
500zł na sam prąd? To u Ciebie w domu musi 2 na dobę chodzić pralka, zmywarka, ze trzy telewizory, a ogrzewasz to chyba jakimiś grzejnikami na prąd? My w trzy dorosłe osoby płacimy za prąd ok. 100zł miesięcznie, w tym miesiącu woda 118 (za dwa miesiące), śmieci 90 i to tyle z niezbędnych rachunków, do tego butla z gazem raz na jakieś 3 miesiące... Wiadomo, my płacimy jeszcze za neta, cyfrę itp. ale to już nie są niezbędne media, można bez tego żyć jak trzeba...

Gość gość
Jakby to powiedzieć, mając 3600 muszą być niezadarni i niegospodarni, że ich nie stać na 1000zł na żłobek, a do tego na 100% znaleźliby opiekunkę za 800 a może mniej gdyby się opiekowała większą ilością dzieci. Nas jakoś stać i to w mieście, a czynsze są na pewno droższe. A co do warunków prorodzinnych to zgoda

Gość gość gość
24 na dobę

Gość gość
No to sobie policz ,np.bojler ,żeby mieć ciepła wodę.Tak samo woda ,piorę codziennie i kapię się codziennie ,także dzieci.Zawsze znajdą się opłaty typu :ubezpieczenie samochodu,budynku itp. Fakt ,że prąd to raz na ...(nie pamiętam teraz) mimo ,że wszystko energooszczędne,ale wiadomo pralka,zmywarka i inne pierdółki.

Gość ertteeee
życie na wsi jest tańsze:P jak mam czas to jadę na pobliską wieś i kupuję warzywa i mięsko od gospodarza i mam taniej:P Opłaty za budynki też są mniejsze, a to że prąd i gaz tak samo kosztują no cóż, ludzie w mieście drewno i węgiel też muszą kupić. A jak benzyna jest droga to radzę przerobić samochód na gaz albo rowerem jeździć.

Gość gość gość
A ja to myślisz, że czym wodę grzeję? Tez mam bojler i też myje się codziennie, piorę rzadziej z dwa, trzy prania w tygodniu, nie wiem po prostu jakim cudem 500zł na prąd, może ktoś się podłączył pod wasz licznik? Dodam, że mam zmywarkę raz na dwa dni nastawiam na wieczór, żarówki energooszczędne, piekarnik w kuchence na prąd, a mimo to rachunek nigdy powyżej 150zł to sie chyba nie zdarzył, wiadomo zimą dłużej się światło w domu pali, bo szybko ciemn o no i pompa od pieca też na prąd, ale 500zł to nawet gdybym bardzo chciał to bym nie nabiła...

Gość ertteeee
a jeśli ktoś nie chce czegoś sadzić i później tego doglądać, żeby mieć świeże warzywa to zawsze może pojechać do miasta na targ i kupić... nie wiedzę problemu

Gość gosc ze wsi
Ja place w przeluczeniu za prad 100zl miesiecznie, za tv50zl, za internet 50zl, za wode 100zl, za smieci 30zl, najwiecej ifzie zima na ogrzewanie bo miesiecznie 200-300zl piec na ekogroszek z podajnikiem wiec nie mowcie mi ze to tak duzo. Warzyw nie uprawiamy wiec musze wszystko kupic. Zarabiamy razem z mezem 4tys i stac nas na duzo. Auto akurat maz ma sluzbowy a ja mam prace blisko domu. W razie potrzeby spokojnie starczyloby nam zaplacic opiekunce 800zl.

Gość gość
Tylko ,że ja pisałam ,że te 500 zł to nie mam co miesiąc to jest chyba co 3 miesiące ,nie pamietam teraz :)Zawsze tyle miałam i znajomi tez po tyle placą ,mniej więcej oczywiście.Co nie zmienia faktu,że uważam ,że życie na wsi jest tak samo drogie jak w mieście,możecie mieć inne zdanie.

Gość gosc ze wsi
Ja zmywarke nastawiam codziennie a pralke conajmniej 3 razy w tyg. Telewizor tez praktycznie non stop chodzi.

Gość gość
U mnie też zmywarka codziennie ,latem tez jakoś tak więcej prania ,więc pralka chodzi codziennie.

Gość mamadwóchdziewczynek
Na wsi czy w mieście - dylematy te same. Jeżeli dwie osoby mało zarabiają i jest dziecko, któremu trzeba opłacić opiekę to nie jest lekko. A z jednej pensji też życie średnie, zakładając oczywiście niską pensję. Nie widzę różnicy czy miasto, czy wieś. Jeżeli chodzi o rachunki to na wsi są dużo niższe, bo nie ma czynszu a podatek zwykle jest śmiesznie niski.

Gość gosc ze wsi
Za to na wsi trzeba kosic trawe, odsniezac podworze;/.

Gość gość
tak czy siak warunki prorodzinne w Polsce są fatalne, dlatego 2 razy wiecej polskich dzieci rodzi sie w UK niz w Polsce. W Polsce przyrost naturalny jest ujemny, za kilkadziesiat lat Polska bedzie skladac sie glownie z emerytow

Gość gosc ze wsi
A dziwisz sie? Mojego dziecka nie przyjeli do panstwowego przedszkola wiec jestem zmuszona placic 600zl za prywatne i jak tu sobie pozwolic na 2 dziecko??

Ja będąc w ciąży z drugim dzieckiem też tak to "obliczyłam" - były 2 pensje na 3 osoby a później gdybym nie wróciła do pracy to zostałaby 1 na 4 osoby, bo oczywiście na wychowawczy płatny się nie kwalifikujemy ;-( taką mamy politykę, chorą i antyrodzinną tak na prawdę. Nie tylko na wsi ludzie koszą trawę i odśnieżają ;-)

Gość gość
Ja zarabiam 1200 na reke, maz ma 1700-1900 zl, wynajmujemy mieszkanie, z wszystkimi oplatami wychodzi nam 1100 zl, do tego mam opiekunke na 2 godziny dziennie od pon. do pt. i daje jej 200 zl (starsza pani wlasnie) i nam starcza kasy.

Gość gość
2 tys opiekunaka na wsi?? chyba sie z choinki urwałaś moja ciotka pilnuje dziecko we Wrocławiu za 800 zł

Gość z 17:33 - mało płacicie za wynajem z rachunkami... ja mam tyle rachunków na swoim. Co do niani to ja płaciłam kilkakrotnie więcej miesięcznie, wprawdzie nie za 2 godziny ale też taniutko u Ciebie. Fajnie, że Wam starcza, nam zabrakłoby na pewno.

Gość gość
No z oplatami w miescie tyle place. tyle, ze mamy mieszkanie od faceta, ktory dla siebie chce tyle, ile inni biora za kawalerke-wiec sie nam trafilo tansze 2-pokojowe :) Niania ma 5 zl na godzine, ja w pracy zarabiam 7, to ile mam dac?