Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Takiego tematu chyba nie bylo wejdzcie RELIGIA WAZNE

Polecane posty

nie jestem wierząca bo zachowuje przykazania ale dlatego ,ze wierzę w Boga , wierzę w Jezusa .

Gość gość
Jezus zyje :) Bo ile czasu minelo od momentu kiedy go ukrzyzowano?A wciaz o nim sie mowi i wierzy w niego .On zyje w naszych sercach i myslach i przemawia do nas tylko my jestesmy na tyle pelni grzechu ,ze ciezko nam go uslyszec.A co do ksiezy hmmm...to tylko LUDZIE i malo jest z prawdziwego powolania.Ja nie chodze co tydzien do kosciola ,bo tak sie sklada ,ze pracuje wtedy ,ale jak juz ide to slucham i chce sie czegos nauczyc.A jak ktos ma chodzic i zasypiac w kosciele to faktycznie chyba nie ma sensu :)

Gość gość
allium, dobrze gadasz! Chyba nie jestes katoliczka..

jestem katoliczką allium, :) dla mnie wiara to sakramenty, Eucharystia św. Pismo święte. czytasz Biblię i interpretujesz to co czytasz po swojemu, Ok, Twoja sprawa ale wiara nie polega na wybieraniu łatwej drogi, czytałaś pewnie o niej prawda, że jest szeroka i wąska?

Gość gość
a moje dziecko nie bedzie chodzic na religie, ja chodzilam rodzice zmuszali..religii jest mnostwo niech dziecko pozna wszytski a potem sobie sam droge wybierze czy chce chrzest itd mi religia do niczego nie jest potrzeba

Gość gość
allium, to kim?

a ty czytasz Pismo i kto je dla ciebie interpretuje ? Bo z tego co piszesz nie ty sama - czyli polegasz na zdaniu innego człowieka - czyż nie tak ? A co tajemnego jest w rozumieniu Biblii ? czy przypadkiem nie jest ot wybieg - wmawianie ludziom jaka to Biblia jest tajemnicza i niezrozumiała - po to ,żeby zniechęcać ludzi do czytania Słowa Bożego ? W KK interpretacja Biblii zajmują sie rozmaite instytuty a nie duchowni stojacy najblizej wiernych czy sami wierni - dlaczego ? Czy Ewangelie nie mówią ,ze Jezus przyszedł na świat wśród ludzi prostych , niepiśmiennych , niewykształconych ? Co wieć jest tak skomplikowanego w naukach Jezusa ,zę nie moze ich pojąc " zwykły " człowiek ?:)

Fascynujące jest jak KK ogródkami zniechęca wiernych do czytania Pisma . Ale pewnie ma w tym swój cel .

Gość gość
Pewnie tak, wczesniej tez tak bylo.. Wczesniej Bibla byla tylko po lacinie, zeby prosci ludzie nie mogli jej czytac, a tlumacze byli przesladowani. Ludzi palono na stosach z Bibla na piersi. Wszystkie niewygodne dla kosciola nauki sa przedstawiane jako "Swieta tajemnica wiary" a niewymagajacym ludziom takie tlumaczenie wystarcza. A Biblia jest przystepna i prosta. I przede wszystkim logiczniejsza niz nauki KK.

Jestem w Kręgu Biblijnym, więc nie ma obaw, że coś źle zrozumiem. ale wracając do Ciebie, zauważyłam, że unikasz odpowiedzi, przeoczenie? :) i dlaczego tylko Ewangelie a nie całe Pismo św. ? Jeśli tak czytasz z zacięciem Biblie to z pewnością zauważyłaś, że Jezus często powołuje się na Stary Testament, to w ST była zapowiedź przyjścia Mesjasza, czyż nie?

Gość gość
2 Tymoteisza 3:16 - CALE Pismo jest natchnione przez Boga i porzyteczne... Jaki mialoby to sens, gdyby tylko pol Biblii bylo "wazne"? Poza tym st i nowy testament pieknie sie ze soba lacza, jezus powolywal sie na prorokow, na czasy Noego, a w starym oczekiwano mesjasza, cala linia rodowa, od Abrahama przez Dawida prowadzila do Jezusa, a glownym tematem jest Krolestwo Boze. Boblia jest spojna i dokladna. CALA.

Gość gość
a ty czytasz Pismo i kto je dla ciebie interpretuje ? Bo z tego co piszesz nie ty sama - czyli polegasz na zdaniu innego człowieka - czyż nie tak ? A co tajemnego jest w rozumieniu Biblii ? x Zgadzam się, dlaczego ludzie mieliby ślepo zgadać się z tym co mówi ksiądz zamiast ruszyć głową i rozumieć to po swojemu, co wcale nie oznacza łatwego wyboru. W końcu twierdzi się, że Duch Swięty daje ludziom przy bierzmowaniu dar mądrości i rozumu - to do czego mam ich niby używac jak nie do tego? Inna sprawa, że nikt mi nie da pewności, że wszystko co jest zawarte w znanej nam dzisiaj Biblii jest prawdą. W końcu w nowym testamencie sa 4 ewangeli, w których można dopatrzeć się różnic, są 4 a było ich wiecej, tylko my ich nie znamy. Kolejna rzecz to to, że to bylo tłumaczone i mogły wkraść się błędy.

a odpowiedzi na jakie pytanie unikam :) ? przeciwnie ,większość mi zarzuca ,ze odpowiadam nawet na p ytania niezadane :) więc ?:)

Gość gość
Nie martw sie, skoro Biblia to ksiaga od Boga, to On juz zadbal, zeby przetrwala i byla i w naszych czasach taka, jak ma byc. Roznice w ewangeliach.. podaj przyklad.

No wlasnie.. pierwsze slysze.. Moze ma na mysli apokryfy. No ale one nie wliczaja sie do Biblii.

oczywiście , że znam werserty o drodze :) Pytanie tylko co jest drogą szeroką a co wąską ? Czy droga szeroka to nie jest tylko umilowanie siwata ? czy droga szeroka to nie jest spełnianie rozmaitych obrządków z nadzieja , że owe obrządki uczynia z nas wierżacych ? Czy droga waska to nie jest przede wszystkim wiara w Jezusa i przestrzeganie 2 najważniejszych przykazań ?

odniosłam ise tylko do Ewangeli bo to one najpełniej opisują okliczność przyjścia na świat Jezusa , ludzi wsród których sie narodził , Jego " ziemskie środowisko ":) A to daje pierwszy impuls do rozważań dla kogo jest Biblia . Czy dla intelektualistów ? też . Czy dla ludzi prostych , moze nawet nie majacej zbyt wielkiej wiedzy ? też . Ale przede wszystkim jest dla ludzi . Nie dla instytutów , które mają powiedzieć innym " co poeta miał na myśli " ale dla zwykłych ludzi . Bo Biblia to Boże Słowa dla każdego . Dla mnie . I dla ciebie :)

no tak , jakbym napisała , że księza są głupi albo rzucała inwektywami dyskusja aż by serwer rozpaliła ale rozmowa o Bogu ....:)