Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna85

CZERWCOWE MAMY 2014

Polecane posty

Gość 33ona
asik- zaraz wejdę na pocztę, ta komputeryzacjamnie dobija, tylko w pracy jestem zmuszona działać, a jak jestem w domu, to odpoczywam na kompie i nawet na prywatną pocztę nie wchodzę

Gość 33ona
mamokubusia-dobrze,że nie tylko mój Paweł jest obżartuchem;) jolka- widzę,że każdy prawie ma ten problem,tyle,że męczące jest to ciągłe zapieranie ciuszków, w gości czy do lekarza to najgorzej, bo w plamach ubranka nie wyglądają ładnie ;)

Gość 85 wysłałam moje dane tobie na @ Jolka właśnie ja nie wiedziałam że to przezroczyste to mleko zastanawialam się skąd tyle śliny :). A drugie karmie:).

Gość 33ona
nie wiem czy pisałam, ale dzisiaj o 5 rano wydoiłam prawą pierś:) zalało mnie mimo wkładki, bo mały dłużej śpi, najpierw po kropli a póżniej strumień mleka.... do zlewu ja chciałabym do 3 miesiąca karmić, bo ciągle jakoś mi dziwnie jak podskoczę, to śmieszne, ale ja nie podbiegam nawet po domu, bo czuję dyskomfort

Ale zalatwilyscie gościa co się flavi czepial :-) widzialysmy dziecko flavi i nie jest grubasem tylko jest duży,długi i nie może ważyć 5 kilo,normalne chyba. Córka kolegi jak miała 4mc ważyła 8 kilo ale jest wielką po ojcu,on ma ponad dwa metry, jak miała 4mce ledwo w gindole wchodziła,a dziecka nie da się nie karmić,musi jeść i jak mowi moja mama jak zacznie chodzic to zgubi tluszczyk:-) Dałam mojej butelkę i jest spokojną póki co,a zjadła tylko 70ml. Asik nie zamartwiaj się,nie każdej udaje się wywalczyć karmienie,ja jak podaje mojej butelkę to czuje się strasznie,no ale wiem że nie szkodze jej,a poza tym szkoda mi wyrZucić tego mleka więc wolę zurzyc. Kiedy zamierzacie wprowadzać nowe pokarmy? Bo dziś z mama gadalam i mówi że nam w 3mcu dawała po lyzeczce próbować soku z marchwi,jabłek i tak powoli,a jakie jest wasze zdanie?

MamoK dziękuje, że pytasz o moją naukę cóż powiedzieć ciężko jak cholera ... ale cóż taka natura ma że leń siedzi i tyle. Mój dwie kupy były :P a jedna taka, że fuuu ! mój też ulewa raz jak serek a raz mlekiem ... Właśnie jego wykąpałam dałam mleko i chyba śpi zaraz jeszcze spojrzę bo dostał smoka :P a wypił 110 ml :) mam nadzieje, że dzisiaj w nocy nie będzie płakał eh.

Gość 33ona
byłam na poczcie,dzieciaki wszystkie supcio Gość85- dobrze Cię było zobaczyć-masz dużego cyca- ja mam mniejsze;) nie bolą Cię piersi? mamy karmiące-macie dyskomfort jakiś? ja mam wrażenie takiego obrzmienia jak przed okresem mniej więcej -dziewczyny,ale mi włosy lecą,po umyciu 2 garście, codziennie czeszę się i też sporo wypada...szok

Gość nomadic
Flavia na tym zdjęciu widać, ze Krystian długi ze hoho, pójdzie w tatę wzrostem jak nic, bedziesz musiala do syna głowę podnosic:) Ewinka z tego zdjęcia tego w trójkę bije takie szczęście, ze szok. Szkoda, ze się nie da chwili zatrzymać na zawsze:) Esmi musisz się zmotywować ja tez lubię odkładać do ostatniej chwili to doskonale rozumiem:) a przy dziecku i obowiązkach to trudne wiem coś o tym:D Mój zazwyczaj ulewa po mm ale ogólnie bardzo rzadko.

Gość gość 85
Ja też na początku miałam problem z karmieniem, płaskie brodawki, ssał przez kapturki potem 2 kryzysy laktacyjne i nawet się udało karmie dalej. Jak musiałam dokarmiać butelką to płakałam. Ale tak naprawdę podajac butelkę nie robi się nic złego!!! Panuje terror laktacyjny , co nie jest dobre. Ja mało co bym w depresje nie popadła ( zupełny bezsens) dziecko najedzone to szczesliwe dziecko. Wasze maleństwa potrzebują bliskości a nie tylko cycusia. Kilka razy dałam mm i powiem wam,ze bylam szczesliwa widzac moje dziecko najedzone :) 33 ona piersi mam duze po babci ( a na zdjeciu 2 tyg po porodzie to jeszcze nawał miałam dodatkowo )nie bolą mnie piersi bo laktacja mi się ustabilizowała i mam "flaczki"

Asik czy coś może się stać dziecku przez to, że się w nocy nie budzi na jedzenie? Bo wiecie, że moja śpi po 7 godzin ciągiem. Próbowałam ją dwa razy budzić na jedzenie, nastawiłam budzik na 2;00, ale raz nie dało jej się obudzić nieprzytomna,normalnie leciała przez ręce, a raz obudziła się, nadpiła 30 ml mleka i zasnęła. A rano zjadła tylko 100 ml, a nie 130 ml jak zawsze, więc na jedno wyszło. Pola zazwyczaj je ok 21, zasypia o 22, a na jedzenie budzi się między 4 a 5.

Kasia a wiesz, że dzisiaj rozmawiałam z mamą na temat żywienia maluchów i powiedziała mi, że robiła tak jak Twoja? Ale ja poczekam do 4,5 miesiąca. Gdzieś czytałam, że maluszek przed czwartym miesiącem nie ma jeszcze takich enzymów, żeby strawić coś innego niż mleko, to prawda?

Ona 33 ale walnelas z tym cycem;) ja też mam duże ogólnie to mój kompleks po Kubie 2 rozmiary urosły i nie zmalały tylko flaki się zrobiły.

Gość gość 85
Jak tylko skończy 4 miesiące to będę chciała mu zupki i deserki powoli wprowadzac ( mimo, ze jest na piersi i kaza czekac 6 miesiecy). Co o tym sądzicie?

Ilonek a co się poli dziwisz jak nie śpi w dzień niech w nocy odsypia :). Sądzę że jak ładnie przybiera to nie trzeba jej budzić

Gość gość
Flawia tyle że między naszymi dziećmi są 4 miesiące różnicy i moj mieści się w centylach....mniejsza z tym... Lekarze coraz częściej doradzają wprowadzanie nowych pokarmów dla dzieci zarówno karmionych piersią i mm po 6 miesiącu, bo młode mamy lubią przekarmiać maluchy i zbyt wczesne rozszerzanie diety może doprowadzić m. in. do zespołu jelita drażliwego. Ze swojej strony mogę wam polecić BLW- ale maluch powinien przy tym już siedzieć, dostaje do rączki warzywa i owoce i sobie wcina:) super sprawa, poczytajcie o tym.

Gość gość
Zobaczycie same kiedy dziecko będzie gotowe na nowe jedzonko, będzie wpatrzone w to co wy jecie:)

Gość ewinkaa
Dziewczyny jak wiecie my wczoraj z wczasów wróciliśmy wiec w mieszkaniu syf,ubrania poukladane na kupki kolorami do praniakwiaty jeszcze z chrzcin zaschniete w wazoenie,na ziemi w kuchni wielki kabaczek i fasolka i śliwki w torbach bo dostalam od rodzicow, suszarka na blacie w kuchni (bo Stasiek mega marudny dzis),dziecko ubrane roboczo bo wszystkie ubranka byly brudne.... A tu ni z tego ni z owego dzwoni domofon i co??? Pielęgniarka środowiskowa!!! No rzesz kurde lepszego momentu wybrać to nie mogla!:-) ale byla sympatyczna,chwile pogadała i poszla,opowiadala miedzy innymi o wprowadzaniu pokarmu.ja bym chciala dopiero po 6miesiacu,ale juz teraz widzę,ze Staś chce częściej jeść wiec pewnie do 6miesiaca nie wytrzymamy. mowila,ze po 4.iesiacu zaczynamy od zupy z ziemniaków i marchewki,najpierw warzywa,potem owoce,żeby nie na odwrót bo dzieciaki lubia slodkie...no i takie tam różne rzeczy gadala.a slyszalyscie o metodzie ze dziecko samo wybiera co chce jest?to jest jakiś skrót,ale teraz nie pamietam. apropo nocnego karmienia mi ostatnio dentystka mowila,ze mleko matki ma taki sklad,ze nie szkodzi zębom dziecka,to prawda? nomadic-milo przeczytać takie słowa,ale naprawdę bylismy wtedy bardzo szczęśliwi,tzn.ogolnie jesteśmy,tez bym chciala aby ta chwila trwala wiecznie:-)

Gość ewinkaa
A dokladnie o BLW mi chodziło:-)

Mamy trochę swoich warzyw z działki, a mama na wiosce kurki trzyma to będzie jak znalazł na zupki dla małej :)

Gość gość
Mam nadzieję że te kurki są młode a nie nioski:)

Ostatnio kupiła pisklęta, między innymi żeby dla wnuczki było na zupki :) Właśnie dlatego dzwoniła, żeby mi o tym powiedzieć. A potem zeszłyśmy na temat żywienia maluchów.

Gość nomadic
Ikonek masz dobrze bo te kupne kurczaki są nafaszerowane antybiotykami zostają nam sloiczki:) A ja czytałam, ze pierwszy pokarm to gluten i musi być wprowadzony miedzy 6-7 miesiącem to tak jakby inne pokarmy później, a jak ktoś chce wcześniej? To co z glutenem? Są kaszki po 4m-cu przecież. Jak mój pierwszy był mały nie było takich cudów jak blw obowiązywały inne normy i dzieciom nic się nie stalo:P

Warzywa na działce sadziłam w maju, ledwo dałam radę się schylić taki miałam brzuch, z kolan to mnie mąż podnosił,bo nie dałam rady wstać. Rozmawialiśmy, że dla dziecka zupki będę gotować. I kiedy to minęło? Teraz będzie jak znalazł :) Teść zrobił nam na działce huśtawkę, a za rok będzie robił piaskownicę :) Kupimy jej mały basenik, jakoś trzeba sobie radzić jak się mieszka w bloku :)

Gość ewinkaa
MamoK na jakiej stronie ta zniżka?na ogólnej?a wiesz,ze ja jestem taki mamy przekręt i ja wciąż tworzę nowe adresy mailowe i drukuje te kupony na 25%? Zawsze mam po kilka kuponów w portfelu,bez nich nigdy sie nie ruszam do h&m-u. A 20% na jedna rzecz czy na cale zakupy?bo jutro albo pojutrze sie wybieram i masówkę małą chcę zrobić a te kupony 25% to jeden na jedną rzecz. ja slyszalam,że najpierw królik,indyk,cielęcina i chyba drób na końcu,ale zazdroszczę swojego ogródeczka i kurczaczków u mamy:-)a w pierwszej chwili nie skumalam i myslalam,ze chodzi o kurki-grzyby i ostro sie zdziwiłam hehehe

Gość gość asik
ale mialam przeboje zjadlam sobie bakłażana i nie bede mowic dalej haha Ilonek boje sie ze zacznie slabo przybierac :) moja mama tez zaczynala wprowadzac po 3mc ja poczekam do skonczonego 4tego bop rzeczywiscie nie ma sensu tych jelit obciazac bo i tak jeszcze sa niedojrzale Nomadic gluten wprowadza sie w 5mc najpierw przez 2mc raz dziennie kaszka manna dodana do mleka np :) co do zdrowego i ekologicznego zywienia szczerze mozecie mnie skrzyczec ale ja w to nie wierze bede dawac co jest malej niech sie przyzywczaja teraz wszedzie wszystko jest sztuczne woda jest wszedzie chemiczna nabuzowana nawozami z pól , z wod gruntowych nawet we wlasnym ogrodku i tak samo padaja na te warzywa kwasne deszcze etc :) jajka jem wiejskie fakt bo mam ale jak nie mam to kupuje :)

Gość gość asik
zawsze od tesciowej dostaje ful warzyw i owocow a ja nie robie przetworow tez tego nie przejemy i tylko sie marnuje wole isc i kupic tyle co mi potrzeba naprawde moze mam dziwne podejscie :) Ilonek fajnie mieszkac w domu latem zima jesienia i wczesna wiosna fajniej w bloku ehhe , tyle u mnie jest fajnie bo na bloku mamy dach uzytkowy trawka laweczki grile wbudowane wiec na luzaka mozna isc grila robic opalac sie czy np wyniesc basenik dla dziecka no a na dole wiadomo plac zabaw i multum dzieciakow i mam , niektore to takie plotkary , juz kazdy wbloku chyba wie gdzie ja pracuje a nib sie nikomu nie mowi a tak sie roznosi wszystko

Gość poczatekczerwca bez log
Hej Dziewczynki. Nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie, bo nie było mnie tu strasznie długo. Moj Jasio z tego co pamiętam był jednym z najstarszych dzieciaczkow z forum i najmniejszym, a teraz ma 4mc i wazy 6kg. Karmie go enfamilem 1, a na noc dostaje 150ml mleka + 1 plaska łyżkę kleiku ryzowego i spi jak smok do białego rana ;) Nie czytalam forum wiec nie wiem czy o tym pisalyscie... mianowicie chodzi mi o okres czy któraś z Was juz ma i kiedy ewentualnie go dostala. Od poniedziałku ide do szkoły bo szykuje się do matury, a maz wyjeżdża do Bydgoszczy (600km od naszego domu). Nikt nie chce mi pomóc w czasie szkoly przy dziecku wiec mam opiekunke.. tesciowa by pomogla ale mieszka ponad 30km od nas i tez ma 4letniego synka. Co do wagi to wyschlam, nawet Chodakowska nie była mi potrzebna. A odnośnie blizny oo CC boli mnie na każdą zmiane pogody, bol jak świeżo po cieciu. Buziaki ! :*

Gość poczatekczerwca bez log
Odnosnie ciemieniuchy to moim zdaniem głupotą jest wydawac 30zl na jakies zele :) Pol godzinki przed kapiela natluscic główkę oliwka, a pozniej szczotka dla dzieci scierac. W trakcie kapieli porzadnie wymoczyc, osuszyc i wysmarowac oliwka czy balsamem ktorym smarujemy Dzieciatko po kąpieli. Mojemu malemu zrobiła się w momencie skorupa na głowie, ale pieknie i szybko zeszla.

Gość nomadic
Początek ja cię pamiętam choć nie jestem z wami od początku ;) Gosc85 wysłałam zaproszenie na fb :D

Gość gość 85
Hej, my juz od 5 nie spimy :( Michas ma kolejny skok rozwojowy (14-19 tydz) bo nie schodzi mi z rak i ciagle marudzi. jak potrwa on 5 tyg i bedzie wygladal jak ostatnie 3 dni to sie chyba zastrzele hehe. Dziewczyny ja padam przed 22 . Musze sie ogarnac bo nie mam nic z wieczora. A jak wy dajecie rade siedziec np. do 23?