Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem 24 letnią mężatką i nigdy w życiu nie pracowałam utrzymuje mnie mąż

Polecane posty

Gość gość
Wiecie co mam dwie znajome ktore jie pracowaly od urodzenia dziecka po wielu latach w wieku przed 40 poszly do pracy. Wiecie jaki jest final? Otoz nowe kolezanki ,koledzy w pracy maja na nie bardzo duzy wplyw , zobaczyly jak zyja inni i okazuje sie , ze tak kochojacy maz, za ktorym szlaly jest nudny to sex jest do d**y bo sie naczytaj ksiazek erotycznych. Wiec poki zona siedzi w domu i jest uzalezniona od meza maz ma nad nia kontrole jaknja wypusci do pracy to rozwod murowany albo wieczne nieporozumienia.

Gość gość
słonko kafe---> nie kazda musi sie prosic o pieniadze,w domu to ja trzymam pieniadze,maz oddaje mi cała wypłate i kupuje co chce

Gość żelek in fire
współczuję. z każdym rokiem będziesz coraz bardziej wycofywać się społecznie i to też jest ogromny minus takiej sytuacji. | związki nie trwają wiecznie i ja bym się nigdy w życiu nie zgodziła na taki układ. | jak będziesz chciała odejść to gdzie pójdziesz? pod most czy do mamusi?

Gość gość
inteligentny czlowiek nigdzie sie nie nudzi tym bardziej we wlasnym domu i wlasnej rodzinie

Gość gość
no to rób tak dalej a na starosc nie będziesz miałą na chleb

Gość żelek in fire
fiku, ty ze swoją dziecinno-naiwną filozofią daleko nie zajedziesz.

Gość gość
nie pracowalam nigdy, utrzymuja mnie rodzice, jestem przeszczesliwa, nie moge?

Ja bym się bała pójść na coś takiego. Wierzysz w miłość forever, ok, każdy chce wierzyć. Ale co jesli mąż zachoruje? Zginie? Renty nie dostanie bo za młoda, nawet jak mąż ma oszczędności leczenie itp fortune pochłania. I jaki Ty choremu byt zapewnisz? Czy poszukasz kolejnego,zdrowego i bogatego? ­ W końcu w sytuacji gdzie naprawdę nie musi się pracować można wziąć kiepsko płatną pracę, ale taką która sprawia przyjemność. A wtedy i spełnia się pasje i jednak doświadczenie jakieś buduje. ­ W rodzinie mam taką kurę domową :P Tyle, że ta kura od 20roku życia pracowała i kilka lat po 30 sobie przerwę zrobiła (i to początkowo przymusowa przerwa była).

Gość gość
Moj mąz ma prace, w ktorej zarabia 10 razy tyle, niz ja bym dostawala, mimo, ze ukonczylam 2 dobre kierunki. Nam sie lepiej kalkuluje, jesli jedno z nas ( w tej chwili ja, ale moze kiedys bedzie na odwrot) organizuje caly dom , ma oko na dzieci. Moge sie samorealizowac tak, jak chcę, jesli w domu robie cos zawodowego ( mam takie mozliwosci), to tylko to, co jest faktycznie ambitne i ciekawe. W naszej sytuacji kompletnie bez sensu byloby ,zebym wracala po 8 godzinach etetu i z wywieszonym jezykiem brala sie za dom, tym bardziej, ze on pracuje jeszcze dluzej i naparwde nie mialabym sumienia wymagac od niego pomocy w domu. Pozycje i zarobki osiągnal głownie dla tego, ze ma z głowy temat domu. Do sprzatania mamy pania, bo wg mnie to robota głupiego, natomiast owszem, gotuję, bo knajpami i gotowcami pelnymi chemii nie chcemy sie truc. Skladki emerytalne maz mi oplaca - to nasz wspolny wybór. Dodam, ze byl czas, kiedy to ja zarabialam wiele wiecej niz on, wiec wie, ze to potrafię. Od czasu urodznei dzieci wybralismy taki a nie inny wariant - i wszyscy sa zadowoleni.

"nie pracowalam nigdy, utrzymuja mnie rodzice, jestem przeszczesliwa, nie moge?" Możesz, ale to jest niepraktyczne i bezmyślne po prostu. I co będziesz wiecznie liczyć, że rodzice będą mieć fundusze/rodzinny interes będzie trwał itd?

Gość gość
Co wy z tym "maz cie kopnie i z czego bedzisz zyla"? Czy naprawde nigdy nie slyszeliscie o tym,ze mozna samemu oplacac skladki emerytalne?? Z zarobków męza, jesli obie strony zdecydowaly sie na taki uklad,ze żona nie pracuje na etacie. Tak samo zona moze oplacac skladki niepracujacemu mezowi - to wylacznie ich wspolne porozumienie i interes.

Gość gość
Tzn nie pracuje, ale daje korki, miesiecznie z 1000 wyciagam. Jak rodzice sie zbuntuja to moze pojde do pracy. Stara juz jestem.

Gość gość
Niby tak sie mowi o tych skladkach emerytalnych. Ale za te 40 lat jak przejde na emryture swiat moze zupelnie inaczej wygladac. Moze nie bedzie juz emerytury ze skladek. Tylko kazdy odgornie cos dostanie albo w ogole nic. Nie ma co na to tak patrzec;)

A Wy tylko o emeryturze. Nikt mi nie odpowiedział, co jeśli mąż zginie bądź ciężko zachoruje? Kto wtedy utrzyma 30letiną osobę bez doświadczenia nie mówiąc o mężu? Ile to przypadków gdzie choroba sprowadziła ludzi na skraj ubóstwa...

Gość żelek in fire
"Czy naprawde nigdy nie slyszeliscie o tym,ze mozna samemu oplacac skladki emerytalne?" | naprawdę wierzysz, że w tym kraju dostaniesz emeryturę? godny podziwu optymizm. zobacz jakie mamy statystyki przyrostu naturalnego, a raczej jego braku.

Gość gość
Nie rozumiem tej nagonki na bezrobotnych. Oczywiscie ze maz moze fiknac i zostaniesz bez srodkow do zycia i bedziesz zmuszona do pracy. Ale tak samo racujac mozesz dostac wylewu i zamienic sie w roslinke. Nie ma reguly. Jest ryzyko. Ale jak komus te ryzyko nie przeszkadza to niech sobie nie pracuje;)

Haha, fiku proszę Ty mnie o naiwności nie pouczaj. ­ Masz rację, pracodawcy biją się o 30letnie osoby które nawet jak mają jakieś wykształcenie nie potrafią nic (ileś lat niewykorzystywania zdobytej wiedzy wcale nie procentuje dobrze).

Gość gość
Po co wam te skladki. Lepiej sobie w swinke skarbonke wkladac.

Gość gość
masz dopiero 24lata,zajmij się jakaś pracą-jako hobby,pasje. warto coś robić. moim zdaniem,to chore,że mąż-nie chce ,aby autorka pracowała. To znaczy tyle,że chce ją zamknać w złotej klatce,uzależnić od siebie. Autorko przecież skoro masz tyle kasy możesz robić coś co sprawia Ci frajdę...np. nawet głupie malowanie paznokci,czy cokolwiek. stać Cię na kursy,szkoły... rozwijaj się!Potem znajdź pracę w zawodzie i realizuj. dobrze mówicie o tym wypadku,czy śmierci..co zrobisz jak za 5lat twojego męża potrąci samochod? doświadczenie to włąsnie dużo,bo co autorka wpisze w CV? wiek-30 lat. nigdzie nie pracowałam...to raczej nie zachęci pracodawcy. Zastanów się droga autorko..dobrze mieć jakieś możliwości,w razie nieszczęść i wypadków losowych. mieć asa w rękawie.

"Nie rozumiem tej nagonki na bezrobotnych. Oczywiscie ze maz moze fiknac i zostaniesz bez srodkow do zycia i bedziesz zmuszona do pracy. Ale tak samo racujac mozesz dostac wylewu i zamienic sie w roslinke. Nie ma reguly. Jest ryzyko." Więc lepiej być leniwym i nie myśleć o przyszłości rodziny ;) W końcu od tego jest mąż, a jak go zabraknie to pomyślimy.

Gość gość
Gdyby mój maż zarabial 10 razy tyle co ja to...nadal bym pracowała, ale: wzięłabym gosposie, żeby sprzatała, a może i gotowała

Gość gość
o i to jest mądre. pracować sobie dla siebie. a do domu wziąć sprzataczke :) popieram.

I dokładnie, nikt nie mówi o tyraniu na 8h w marnej robocie. Tak jak tu gość z 2013-11-07 21:41:31 pisała, że czasem robi coś zawodowego, ale tylko ambitnego.

Gość żelek in fire
pomińmy na chwilę aspekt finansowy tej całej historii. | praca = wychodzenie do ludzi, poznawanie nowych osób, zdobywanie znajomych, przyjaciół, utrzymywanie kontaktu ze światem. | siedzenie w domu = nuda, brak nowych bodźców i znajomości, w dłuższym okresie czasu depresja. tak to zwykle wygląda.

no nie wiem żelek, ja nie poznaję nowych ludzi, przyjaciół, 8 godzin gapię sie w monitor ;) Reprezentujesz stereotypowe myślenie.