Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WRZESIEŃ 2014

Polecane posty

U nas tez podklady te ceratki trzeba miec, niby sa w szpitalu i podloza ale z wymiana na swieza w razie gdy zabrudzisz juz trzeba sie prosic i wole miec swoje. A te drugie podklady to mowa o tych wielkich podpaskach w rozowym opakowaniu bella mama, na mniejsze krwawienie kupilam tez bella maksi ale juz najwieksze z tych dostepnych na polce ze zwyklymi podpaskami na okres np w lidlu sa po niecale 4zl.Tych drugich do szpitala nie biore zostawiam w domu moj P dowiezie mi jak bedzie potrzeba. A ubranek na 56 tez mam kilka, szybciutko smyki rosna a 62 zawsze mozna rekawek podwinac, rada poloznej

Gość samotna szczęśliwa mama
Zadanie? Hmmm meczenie pupy :-) hihi. To jest znajoma położna i taka "ciocia dobra rada" dziewczyna miała racje ze położna poleca to, nas co ma sponsora... Niby pomoc zawsze w razxie czego, ale czasami to denerwuje jak chcesz po swojemu lub inne kosmetyki czy inna metoda rodzenia, karmienia np, to nie ma szans przegadac... Ostatnie zakupy za mną:-) może z pięć rzeczy na liście zostało:-) I oczekuje na lozeczko które obiecał dziadziuś:-)

Gość Mamawrzesinka2014
Dziewczyny, ja naprawdę nie wiem skąd ten pomysł, że oilatum ma dobry skład - skład ma beznadziejny, jest podstawą jest parafina, pochodna ropy naftowej, najtańsza baza do kosmetyków, która zatyka pory, skóra nie oddycha, jest narażona w ten sposób na wystepowanie uczuleń. Oilatum powinno używać się jedynie w przypadku dzieci (czy w ogóle osób) z bardzo suchą, odwodnioną skórą. Poza tym zawiera PEG i to dość sporo - najtańszy dostępny na rynku zagęstnik. Tu bardzo fajna strona: http://www.srokao.pl/2012/10/analiza-kapiel-emolienty.html znacznie lepsze są emolienty na bazie olejów naturalnych.

Na pewno dam znac:-) jakie zadanie? Hmmm meczenie pupki hehe:-) to jest taka znajoma położna niby fajnie ale jeśli chce cos swojego, po swojemu czy np mam inne zdanie to juz nie wesoło.... dobrze napisała któraś z dziewczyn napisała one polecają to, na co maja sponsorów. Dlatego najlepiej jest według swojego sumienia robić. Ja biorę magnez tez ze wzgledu na skorcze łydek... Sa nie do zniesienia. Ale chyba początkiem 37 tygodnia go dostawie. Jestem po ostatnich zakupach może jakieś pięć rzeczy na liście zostało:-) i oczekiwanie na lozeczko które kupił dziadzius hehe

Gość aga41
Cześć dziewczyny, ja wczoraj byłam na kontroli mały waży 3kg ( skończony 36 tydz. ) i już się martwię czy nie będzie za duży, ja o dziwo przez ostatni miesiąc tylko 0,5 kg do przodu ale to dobrze bo już mi się uzbierało w sumie z 15kg, Ja zabieram sobie podkłady do szpitala bo będę się czuła bardziej komfortowo.

Gość Nika gość
Ja się też w te podkłady muszę zaopatrzeć. U mnie było tak, że po cesarce wyczyścili mnie mocno, i właściwie tylko jak wstałam to ze mnie chlusnęło, a potem prawie nic. A po sn było jak przy miesiączce zwykłej i tylko w szpitalu używałam tych mega podpasek, a domu już normalnych, tak z kilka dni. Jakoś też nie ubrudziłam łóżka, ale nie wiadomo, jak tym razem będzie. Ja dziś miałam dostawę ciuszów. Fajnie, bo niektóre miałam dokładnie 6 lat temu dla synka i tak krążyły gdzieś po rodzinie. Młody nie mógł uwierzyć, jaki był malutki. Ja mam w większości rozmiar 62, kilka sztuk 56 i chyba wystarczy, a jak nie, to dokupię

Samotna mama- myślałam ze sobie celowo zalatwialas taka położna :) Wiesz, zeby była na telefon w razie pytań i taki dobry duch podczas ciąży :P Zastanawiam sie-skoro nasz pan doktor B ma urlop- gdybyśmy w tym czasie urodziły to kto mężowi wypisuje opiekę??

Straszny kocur z tego co pamietam to w szpitalu wypisywali opiekę po porodzie. Ja mam taki problem. Do doktora B chodze od 14 TC a wczesniej do innego. Kto mi wystwi zaświadczenie do becikowego? Miał ktoś taka sytuacje?

Gość straszny_kocur
a ja właśnie pamiętam, że mój mąż był po moim porodzie u B - chyba, że był w innej sprawie. Do becikowego też lekarz wystawia zaświadczenie?

Gość gość
A ja korzystam z usług opłaconej położnej... I już mi sie przydaje. Jak cos sie gorzej poczuje to mogę zadzwonić, o wyniki badań pytać itd. Od rozpoczęcia porodu ma obowiązek byc ze mną, nawet w domu jeśli będę chciała. Potem odbiera mój porod i cały czas sie mną opiekuje aż stanę na nogi, oraz informuje o wszystkim co sie dziej****adania, badania dziecka itd Jest tylko do mojej dyspozycji i to mnie cieszy, słyszałam od koleżanki ze zwijają sie z bólu a Polozna idzie na kawę lub plotki. Dla mnie taka opieka jest nie do przyjęcia.

Gość gość
O jakiej opiece mówicie tzn jakieś l4 dla męża? Przecież należą sie dni wolne w pracy dla taty chyba 2

Gość Rozalka31
My tez postanowilismy poniewaz mało wydalismy na wyprawkę, skorzystać ze wsparcia połoznej, wczoraj własnie widzielismy sie z nią i jestem przekonana, ze bede w dobrych rękach, cudowna kobieta, bardzo mnie uspokoila, teraz jest ważniejsza niż lekarz na tym etapie dla mnie. A spokój jest mi teraz bardzo potrzebny bo rózne lęki chodzą po głowie. Dziewczyny, napiszcie jak to z becikowym, ta kwota do podziału na członka rodziny to dziecko urodzone jest liczone jako członek rodziny? A zaswiadczenie od lekarza od którego tygodnia i czy nie trzeba było poprosić na samym poczatku ciązy, mozna teraz?

Gość Nika gość
Zaświadczenie brałam już po porodzie. Teraz to wogóle nie wiem, czy mi będzie przysługiwało to becikowe. No i chyba do dochodu wlicza się to nowe dziecko, bez sensu by było inaczej. No ale w naszym kraju wiele jest rzeczy bez sensu w sumie

Gość tanio
U mnie łóżeczko już skręcone:) Kupiliśmy typowe drewniane, bo słyszałam, że te z płyty są bardzo kiepskie i jak dzidziuś stanie na nóżki to łóżeczko do wymiany. A poza tym dziadkowie sponsorowali:) Do tego pościel z ochraniaczem, prześcieradełko nie przemakalne, ale przepuszczające powietrze i materacyk ten lepszy za 100 zł gryczano- coś tam. Podobno też zdrowszy od tych zwyklaczków, a z tego dzidziuś tak prędko nie wyrośnie więc postanowiliśmy z mężem zainwestować:) Jeśli chodzi o płyn do mycia to kupiłam Oilatum za 70 zł, ale siostra powiedziała, że u niej świetnie się sprawdziły kosmetyki z Jonsona fioletowy i zielony, więc dokupiłam jeszcze fioletowy płyn do kąpieli w razie gdyby coś z tym oilatum było nie tak. Podkładów jeszcze żadnych nie kupowałam, ale do szpitala też już prawie wszystko mam: 2 razy koszula nocna, majtasy poporodowe, stanik do karmienia i wkładki laktacyjne, klapki, ręczniki podwójne. Jeszcze zobaczę na stronie mojego szpitala czy mają jakieś zalecenia, jak nie to uczulę męża, gdzie co i jak i ew. coś dowiezie:) Ubranek nie muszę kupować, ponieważ mam pełno z odzysku, a nówki zapewne dostaniemy, więc z tym postanowiłam nie szaleć, chociaż nie ukrywam, że idąc do sklepu ciężko się powstrzymać... Ale z czystej oszczędności wolę nie kupować, bo dzidziuś szybko wyrośnie i trzeba będzie kolejne, a wtedy już się tak prezentów nie dostaje... Więc zakupy ciuszkowe i tak mnie nie miną:):):) Też biorę magnez, bo miałam skurcze łydek, aż kilka razy w nocy obudziłam się z bólem, a mąż nie wiedział co mi jest, przechodziło dopiero jak mi wymasował, ale jak biorę 3 razy dziennie jest ok. Nogi też mi strasznie puchną, zresztą mam wrażenie, że cała jestem spuchnięta:( ważę już 86kg:(:(:(

Tanio co za oliatum ze az 70zl? Ja kupilam na allegro z apteki dwie butle po 500ml za 80zl z przesylka. Poniewaz na cala kopiel daje sie dwie nakreteczki to butla starcza na miesiac. mamawrzesinka jesli chodzi o zle opinie o oliatum to mysle ze jedna firma na druga wymysla fora, posty i artykuly zeby to co dobre sie nie sprzedawalo.U mnie w rodzinie wszystkie dzieci na oliatum i zadnych problemow a ja, ktoras probowala innych tanszych kosmetykow od razu problemy.Te emolienty co polecasz sa rowniez super ale cena ich dwa razy wieksza nie kazdego stac.

Mnie oilatum nie powaliło, jakoś dziwnie mi było myć, później tego nie splukiwać, syna cały zcas kąpie w Mustella, 50 zł za butelkę ale starcza na rok :-) Choć uważam, że nie ma co od razu startować z takimi płynami, bo jeśli dziecko nie ma żadnych problemów skórnych to po co ???? My mieliśmy problem z ciemieniuchą i z taką ranką pod paszką, która była od porodu (ale to długa historia). Takze spokojnie można kupić zwykłą Nivea, Hipp czy anwet te z rossmana babydream (koleżanki sobie bardzo chwalą, u nas niestety była po tym nawrót ciemieniuchy)

Gość tanio
To największa butelka w rosmanie kupiłam, nie wiem ile tam jest, bo te mniejsze się nie opłacają, a ponieważ doszłam do wniosku, że przez najbliższe dni będę częściowo uwięziona przy dzidziusiu kupiłam tę największą... Siostra mi powiedziała, że to oilatum się nie sprawdza, są po nim tłuste włoski i w ogóle taki mało przyjemny ten płyn:( a po jonsons baby (nie wiem czy dobrze napisałam) dzidziuś ma fajną skórkę i bardzo ładnie pachnie, ale nie dowiem się jak sama nie spróbuję. Troszeczkę się niepokoję, ponieważ mój mąż ma kłopoty z łuszczycą, co prawda leczymy i jest ok, ale czy dzidziuś może odziedziczyć tę chorobę...?:( Może któraś z Was ma jakieś doświadczenia z tym związane...?

Co do opieki tatusia, to przysługuje mu oprócz tego urlopu (1 czy 2 dni) też opieka nad żoną. Opiekę wypisuje lekarz prowadzący ciążę bezpośrednio po urodzeniu dziecka (tylko tata musi sie zgłosić do niego) na całe 2 tygodnie. Moja siostra z mężem to wykorzystali, we dwoje zawsze latwiej. Ja narazie kupiłam do kąpieli kosmetyki z niwea, jak będą problemy skorne to wtedy oilatum zakupie. Chciałam odrazu ale mąż mówi żebym nie szalała, bo potem dziecko bedzie wszystkie alergie łapać jak od początku na takich kosmetykach bedzie wychowany. Może jest w tym trochę racji, ale tak ciężko sie powstrzymac. Pierwsze dziecko to chciałoby sie wszystko co najlepsze. Łatwo przesadzic. Mam też już skrecone lozeczko, poprane ciuszki, tylko prasowanie zostało. Ale torbą jeszcze nie spakowana. Zbieram sie od kilku dni :)

Gość gość
Z kosmetyków wybrałam Oillan seria od pierwszych dni życia ( bez parafiny dodatkowej) Zapytanie: czy ciągną Was brzuszki? Ja mam wrażenie rozpierania od środka i nacisku na dół brzucha

Ja kupilam mydelko Bambino i oliwke Bambino. A po miesiącu nivea 2w1 i mleczko nawilzajace tez nivea. Becikowe dostaje każdy! Chyba ze którejś przekracza ponad 1900 zł na OSOBĘ!!! Potrzebny do tego PESEL dziecka, dowody rodziców, akt urodzenia i zaświadczenie od lekarza prowadzącego ciąże ze było się pod opieką nie później niż od 10 tygodnia ciazy.

Gość straszny_kocur
o właśnie, w szpitalu mąż dostaje 'opiekę' na czas pobytu żony w szpitalu po porodzie, czyli 2 dni, a lekarz prowadzący wypisuje to 2-tygodniowe zwolnienie - mój mąż już się cieszy :) Kosmetyki Johnsons mają bardzo zły skład. Fakt, że dziecko po nim ładnie pachnie, ale nie o to przecież chodzi. Są tam peg, barwniki i inne składniki ktore mogą uczulić. Mnie również brzuch 'ciągnie' jakby od środka, uciska na kość łonową, napina się i twardnieje. Ja właśnie wyprasowała ciuszki i ledwo żyję, a w pralce druga tura się pierze.

Gość gość
Ja bym tylko sprostowała: nie należy sie l4 tylko w uzasadnionych przypadkach powinno byc ojcom wypisywane. W innych wypadkach bez uzasadnienia to poprostu naciagactwo.

Gość gość
Becikowe jest dla każdego? Czy jeśli mamy wysokie dochody to nic nie dostajemy?

Gość gość
Oilatum kosztuje 70-80 zł wiec nie rozumiem zaskoczenia cena.

jest to 14 dni opieki nad żoną po porodzie. Oczywiście lekarz może odmówić wypisania takiej opieki, ale prawdę mówiąc jeszcze się z tym nie spotkałam - tym bardziej w prywatnych gabinetach. Naciągactwo? Proszę cię, aż takiej krzywdy państwu/pracodawcy nie wyrządzimy. Jest opcja - trzeba korzystać :)

Gość gość
Jak się jest pracodawca to ma sie trochę inne zdanie na ten temat :-) zwłaszcza ze mozna na taki czas zaplanować poprostu urlop

Tanio luszczyca jest choroba genetyczna, ale to nie jest powiedziane, ze dziecko ja odziedziczy. Moj tata mial luszczyce, jego siostra rowniez, pojawila sie u nich jakos w wieku dojrzewania, ale ani ja ani moj brat jej nie mamy:-) Moj brzuszek tez sie napina po pare razy dziennie i czasami mam wrazenie, ze czuje dzidzie miedzy nogami:-P no i dochodzi do tego bol jak na okres...

Ja kupilam oilatium za 40zl za pol litrowa butelke wiec stad moje zaskoczenie nie wiedzialam ze taka jest regularna cena.W aptece internetowej wychodzi na to ze kosztuje polowe mniej na allegro tez.

A jezeli mowa o becikowym to powiedzcie mi taka rzecz bo widze, ze sie orientujecie, a ja jestem w tym zielona. Ja jestem oczywiście na l4 a moj maz pracuje, ale na wlasna reke, ma zamiar otwierac firme i jezeli chodzi o zaswiadczenie o dochodach to w jego sytuacji nikt mu nic nie wystawi. No chyba, ze nie trzeba zadnych zaswiadczen