Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stygmaty ech stygmaty

moje 14 letnie blizniaki nie chcą iść do bierzmowania

Polecane posty

Osoba 14 letnia jest już na tyle dojrzała i ukierunkowana w poglądach i wierze, że ona sama powinna podjąć decyzje dot. przyjęcia sakramentu kościelnego To jest nastolatek, wszelkie manipulacje wyznaniowe , nakazy wiary wbrew jego woli i poglądom jest fatalnym podejściem . Do wiary i uczestnictwa na sile w przyjmowaniu sakramentów nastoletniej osoby nie powinno się zmuszać , to ma być jego wola i decyzja

Gość gość
Oczywiście że nie zmuszać nie można komuś narzucać wiary chociaż u nas robi się to i tak podczas chrztu ale twoi chłopcy są już na tyle duzi że sami wiedzą czy wierzą w boga i czy potrzebne im bierzmowanie czy też nie. Poza tym bierzmowanie można wziąć w każdym momencie życia więc jeżeli kiedyś będą chcieli to nic nie będzie stało na przeszkodzie. A poza tym tak na logikę jaki jest sens zmuszać ich do bierzmowania skoro nie zrobią tego z własnej woli tylko pod przymusem i tak ten sakrament nie będzie szczery a może mieć właśnie skutek taki że chłopcy odwrócą się od boga. Sami muszę czuć potrzebę łączenia się z nim to tak samo jakby ktoś cie zmuszał do chodzenia do kościoła poszłabyś tam ale zamiast się modlić itp byś zastanawiała się co zrobić dziś na obiad a sama obecność fizyczna nie wystarczy bo chodzi tu o obecność duchową.

Gość gość
Kolejna która chciała tylko ponadawać jaki to ten kk zły i okropny.Ulżyło ?

Gość stygmaty ech stygmaty
witam ,wyjaśniam pieniaczom że nie mam nic do kościoła , jestem tolerancyjną osobą i niech kazdy robi co sumienie mu dyktuje. Szukałam porady ,ja nie nadaje na kościoł ,to raczej kościół /jego fanatycy/ nadają na mnie.