Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elisabethanna

Liczyć jeszcze na pracę czy zajść w ciążę?

Polecane posty

Gość Nasturcja 123
nie wiem czy ostatni dzwonek. W POlsce prace sie dostaje w 80 % po znajomosci. Na forum tu pisała dziewczyna, co jej matka w wieku 43 lat , po odchowaniu trojki dzieci, dostała prace ... po 3 miesiacach szukania. Radzicie jej, zeby nie przyznawac sie do dziecka. To kazdy pracodawca pomysli, ze młoda kobieta lat 28, bezdzietna, pewnie zaraz zajdzie w ciaze. Wasze porady sa z z gruszki ni z pietruszki. Ja mysle, ze autorka powinna myslec jak sie przekwalifikowac zeby miec normalny zawód, z którego sie utrzyma... Teraz jest chyba dobra pora na dziecko, ale moze to połaczyc z jakims dokształceniem, nauka zawodu, co daje prace, chocby w wolnym czasie?

ja pochodzę z wioski, 120 mieszkańców może, do miasteczka (4000 mieszkańców) mam ok 15km. Do większego miasta, takiego dużego naprawdę mam 200 km w każdą stronę^^. I dlatego tyram jako instruktor świetlicy, na wiosce obok, by w październiku dostać się na wymarzone UG, zaocznie chce magistra robić i szukać pracy w 3mieście. Nie wyobrażam sobie by utknąć na zadupiu, bo skończę jak autorka. Fajnie chociaż, że ona nie musi pracować, ale chce. Duży plus dla niej, że się stara, szuka. Ale jeżeli tej pracy nie znajduje przez kilka lat, to jak ma zdobyć doświadczenie? Ja na jej miejscu bym chyba faktycznie jakoś przez internet coś robiła, sklep czy coś... Autorko - spróbuj założyć działalność internetową. Pisz prace z biologii, udzielaj korków...

Gość wifigdańsk
mozesz starac się o dziecko a jednoczesnie szukac pracy-to dla ciebie lepiej. a jak juz zajdziesz to nie musisz mowic ze jestes w ciaży i ze masz dziecko,pytaja sie o takie rzeczy? ja jak dostałam pracę na zabezpieczaniu imprez masowych to nikt nie pytał mnie o moją rodiznę ani tym bardziej czy jestem w ciaży,zdałam egzamin i juz:)

Gość gość
normalny zawod czyli jaki wedl was

Gość uytrea
Nawet nie mogą pytać o takie rzeczy ale niektórzy nie mają skrupułów. To chyba najlepsza porada byś jednocześnie szukała pracy i starała się o dziecko. A co się uda to będzie super.

Gość Nasturcja 123
W Polsce to niestety znaczniej łatwiej znalec prace jako fryzjerka, czy krawcowa, albo robic tipsy, niz jako biolog. Jak chcesz poswiecac sie dla meza, bo on ma w waszej dziurze prace, to musisz sie przekwalifikowac...

wifigdańsk - nawet jak znajdzie pracę, to od razu dziewczyna umowy stałej nie dostanie, pewnie próbną czy zlecenie, a jako pracownik ma obowiązek poinformować pracodawcę o ciąży do jej 3 miesiąca. Jak się wyda ciąża, to jej nie zatrudnią.

Gość gość
jestem pracodawcą i chętniej bym zatrudniła kobietę z dzieckiem, a z dwójką tym bardziej... najgorzej ejst z kobietami po studiach w wieku 25-26 lat, wiadomo że jak tylko dostaną pracę to będą się starac o dziecko, ja to rozumiem ale nie stac mnie na takiego pracownika, poczynając od szkolenia, straty czasu na uczenie, wprowadzanie do firmy nowej osoby itd itd

ja bez wahania starałabym się o dziecko. Jeżeli starcza wam środków na życie, to czemu nie...

Gość gość
Szukaj pracy, teraz , lub z 2 dzieci. Babcie musza ci pomoc, ale pracowac musisz bo xostaniesz na lodzie za kolka lat.

Gość wifigdańsk
z tego co wiem to jako pracownik NIE MA obowiązku poinformowac pracodawcę o ciąży do 3.mc. nawet wiele osób mowi zeby radziny tez nie informowac (tylko najblizszą) bo do 3. miesiąca róznie to bywa.potem dopiero informowac pracodawce. oczywsicie roznie to bywa i potem ( w bardziej zaawansowanej ciaży) ale do 3.m. jest najwieksze ryzyko poronień,czy jakiś innych nieszczesć.

Gość wifigdańsk
rOdziny*

Moj bląd. Mój pracodawca tego wymaga, gdyż wykonuje pracę mogącą wpłynąć na ciążę. Ale im wcześniej powiadomi pracodawcę tym lepiej. Taka jest prawda.

Gość gość
Oczywiście powinnaś mieć więcej dzieci, skoro chcesz i możesz. Bardziej bym na Twoim miejscu myślała o tym, co potem, bo w końcu do jakiejś pracy musisz iść (tzn. nie musisz, ale sama chcesz i powinnaś). Skoro poszukiwania nic nie dają, dokształcanie też i wykształcenia masz dobre - to może warto zmienić miejsce zamieszkania?

Gość gość
Dziekuje za wszystkie mile slowa Ciesze sie ze chociaz czesc z was mnie rozumieSluchajcie to nie jest tak ze ja NIGDY nie pracowalam Mieszkam na wsi wiec w sezonie dorabiam sobie z braku laku Ale nie wpisze w cv ze pomagalam przy zbiorze tytoniu?Korepetycji tez udzielam Ale najczesciej za grosze albo za darmo bo w tak malej miejscowosci sami znajomi i rodzina Na studiach na tym wiecej zarabialam Pomagalam tez paru osobom w przygotowaniach do matury ALE CO Z TEGO?Pracy w zawodzie nauczyciela nie ma Nie mam mozliwosci przeprowadzki Mamy swoj dom i szkoda teraz to zostawic Maz tego tez nie chce Mam dobrego meza fajnie nam sie uklada i nie musze brac pod uwage ze mnie zostawi To nie ten typ Pomagam czasem mezowi w jego pracy ale przeciez jako maz referencji mi nie wystawi Wiecie co jest ciekawe?Niemal KAZDY pracodawca pytal mnie czy mam dziecko Jesli nie wprost to czynil aluzje Wiem ze tak nie wolno ale kto im zabroni??? DO Pracy jestem gotowa W tym tyg po raz nie wiem ktory pojde pytac o staz ale moj tata ktory zna osobe do ktorej ide twierdzi ze raczej nic z tego bo teraz jak trzeba po stazu zatrudniac to nie zechce Niektorzy pisza ZROBILA dzieciaka zamiast pracy szukac Wyszlo jak wyszlo Planowalismy z mezem dziecko troche pozniej Ale stalo sie Dwa lata po slubie zaszlam w ciaze Mam juz dziecko i nic tego nie zmieni Wiec darujcie sobie glupawe teksty Tak szczerze to ja juz psychicznie nie mam sily Ale jestem taki typ co latwo sie nie poddaje I dlatego ciagle mysle ciagle sie zastanawiam...

Gość gość
jak dla mnie to powinnaś skupić się na swojej rodzinie, a nie się gnębić. Spróbuj zalozyć jakiś sklep internetowy, poczytaj o tym. To az tak bardzo Ci nie będzie kolidowało z wychowaniem dzieci.

Gość gość
skoro mieszkasz na zadupiu i tak nie masz realnych szans na prace to rób dziecko- i tak siedzisz w domu to niech chociaż będzie pożytek- urodzisz i bedziesz wychowaywać dzieci. skoro jest w Twoim regionie tak ciężko z praca to możesz jej szukac jeszcze X czasu i nie będzie ani pracy ani dziecka.