Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o matkach nadających dzieciom starodawne imiona?

Polecane posty

Gość gość
Też uważam, że ładnie. A Barbara "starodawne"? I w jednym rzędzie ze Stefanem i Marianną? Bez przesady. Pomyliłaś z Anielą i Praksedą.

Gość gość
a czemu niby jan czy franciszek to imie dla emeryta? to, ze w naszym pokoleniu nie byly to popularne imiona (choc znam kilku jankow i frankow w moim wieku), to nie znaczy, ze za kilka lat nie bedzie sie tak nazywac wielu nastolatkow. jan to przeciez ostatnio bardzo modne imie. moja corka tez ma takie satromodne imie, ale nie wyroznia sie, bo posrod dzieci naszych znajomych sa marysie, helenki, rozalki, emilki, zosie itp.

Gość gość
mam wujka Franka

Gość gość
Nie wiem jak trzeba miec nawalone w glowie zeby sadzic jak kto jest sytuowany po imieniu dziecka.

Gość gość
a ja miałam mieć Marię dokładnie Marię Katarzynę, nie dlatego bo to imię starodawne, nie dlatego, że jest obecnie rzadkie. Dlatego że wybierając imiona chcieliśmy aby dla nas coś znaczyły. Ja mam drugie imię po swojej prababciach-generalnie rodziny ojca nie znałam mama go zostawiła będąc w ciąży a on mnie olał jak miałam 3 latka-postanowiliśmy imię będzie po naszych babciach a więc mieliśmy wybór: Maria, Katarzyna lub Kazimiera. Wybraliśmy Maria Katarzyna ;) czy to się kojarzy z jakąś klasą wyższą? Nie sądze :]

Gość gość
Marycha, Zocha, takie proste, wiejskie imiona.

Gość gość
Adam to dopiero starodawne imie a o Ewce juz nie wspomne heheheh

Gość gość
Nikolka, Sandrusia, Andżela. Wymyślne, światowe imiona ❤️

Gość gość
Ani nie Nikolka ani nie Franek. Wczytaj się w temat może. Jedno i drugie to obciach.

Gość gość
Mi się osobiście imię Franciszek bardzo podoba, ale za to Antoni już nie. Nie podobają mi się za to bardzo imiona królujące w latach 80.: Robert, Patryk, Beata, Renata, Iwona, Kaśka, itp.

Gość gość
Mi sie kiedys wydawalo że te stare imio a to krzywda. Mialam kolegę Janka i wydawalo mi sie ze to dziwne stare imie jak dla emeryta. A teraz inaczej na to patrzę. Fajne i pasuje w każdym wieku. Imiona wracaja kiedyś nikt sie nie dzwil imieniem Stefan czy Marian. Dziwne to sa spolszczenia imion zagranicznych. Jak ktos nazywa dziecko i sam nie do konca wie jak to napisac poprawnie. Albo zestawienia Jessica Kapusta. Tez nie warto patrzec na samo imie ale brzmienie z nazwiskiem .

Gość gość
Katarzyna doprawdy krótkie.

Gość gość
a jakie imie dobrze brzmi z nazwiskiem kapusta,hehe

Gość gość
Napewno lepiej brzmi Jan Kapusta niż Kewin Kapusta :-)

Gość gość
no na pewno zadne dziwaczne. nikola kapusta brzmi gorzej niz katarzyna kapusta jak dla mnie ;). a maria i zofia to nie sa wiejskie imiona, takie imiona nosily kobiety ze szlacheckich rozdow, rowniez krolowe. jakos krolowej jessici nie kojarze. za to sporo kelnerek i barmanek ;).

Gość gość
Ale królowych już nie ma. A ja na uczelnianych korytarzach nie słyszę Zofia tylko: zapytaj Zochę, albo Zocha to kserowała. Słabo być Zochą. A Marysia mi się kojarzy z taką sierotką od losowania. Takim "chłopcem do bicia", ot taka głupiutka i pusta.

Gość gość
ale dzisiaj nie ma szlachty i jest 21 wiek a nie średniowiecze,to że chcecie się dowartościować nadając starodawne imiona dzieciom nie oznacza ze jesteście lepsze od "patologi" nadajacej imiona typu Nikola

Gość gość
Jak będę miała syna nazwę go Tadeusz. Bardzo mi się podoba.

Gość gość
Jakoś 10 lat temu mamom się Antosie i Franki nie podobały, teraz zalewa nas jakaś dziwna fala tych imion. Jak już sięgacie po imiona po dziadkach to nie wierze, że mieliście tylko dziadków Antków i Franków. Zdzichów nie było? Wiesławów, Alojzych? Edmundów? Mieczysławów i Józefów?

Gość gość
Tadeusz wajchę przełóż

Gość gość
no a andżelika mnie kojarzy się, podobnie jak nikola, z prostytutką. jak dla mnie lepiej być sierotką marysią :D. nie napisalam, ze mamy dzis krolowe (choc bywaja jeszcze na swiecie i pzrewaznie nie nazywaja sie nikola ;) ), ale byla to odpowiedz na stwierdzenie, ze to wiejskie imiona, co jest nie prawda. to sa pierwtnie imiona szlacheckie. no i poza tym odnodziesnie "zochy", znam dziewczynke o imieniu oliwia, ktora wszyscy nazywaja oliwka. no sorry, szkoda, ze nie olej rzepakowy ;).

Gość gość
a moj syn to wojciech klaudiusz i jest ok

Gość gość
I gościu z 14:31 "patologii" jeśli już!

Gość gość
Bardzo mi sie Tadeusz podoba tylko zdrobnienie juz mniej. Jak będę miala drugiego syna to napewno bede je rozwazac.

Gość gość
u mnie Henryk i Józek, u męża Józef i Czesław 🖐️

Gość gość
Każda Oliwia jest Oliwką. Ostatnio się mój chłopaka zachwycił tym imieniem, jak ciężarna koleżanka mu powiedziała, że takie imię z mężem wybrali. Uznał je za "oryginalne". Ręce mi opadły.

Gość gość
No i właśnie gdzie są mali Czesławowie? i Józefowie? Same Antki i Franki. Plaga.

Gość gość
Mi się Tadek Tadzik Tadzio Tadeusz podoba bardzo. Jak będzie synek to właśnie Tadzio. A co do wajchę przełóż jest mnóstwo rymowanek na większość imion :o.

Gość gość
Tadek niejadek. Ja znam tylko takie. Ale imię, moim zdaniem brzydkie. Dla starszego pana, a nie małego chłopca. Jakoś nie widzę nastolatka o imieniu Tadeusz. Tadzik z Miodowych lat, o tak mi sie jeszcze kojarzy. mały zabiedzony chłopek pod pantoflem.