Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co je "niebiedny" człowiek na codzień?

Polecane posty

My jesteśmy niebiedni bo mamy tak ok 2000 euro po opłaceniu rachunków i powiem wam ja gotuje głównie polskie dania bo zwyczajnie lubimy. Przeważnie pierś na obiad z ziemniaki i warzywami w stylu szpinak, kalafior itd lub ryby najczęściej łosoś który tu jest wg mnie tani bo 7 euro za kg. Poza tym pizza, mleko z płatkami, czasem zjemy frykadele :p, bardzo dużo sałatek, rucoli, frytki smażone na fryturze, soki 100 %, oliwki faszerowane, sery bo holandia to serowe królestwo, risotto z owocami morza i takie tam ale i tak zdecydowanie króluje w naszym domu dobry polski rosołek z polskiego kogucika kupiony od polskiego bauera. Jak na tutejszy poziom życia i tak jemy jak biedaki, my nie będziemy jeść czegoś tam tylko dlatego, że jest luksusowe

Gość dobrze wam napiszę
kuchnia polska ciężka i tłusta jest tylko dla tych którym kojarzy się z bigosem i flakami :O a kuchnia polska to również wiele wspaniałych kasz, które są o niebo zdrowsze niż produkty mączne - w tym makarony, które są podstawą np. kuchni włoskiej. nie uważam, aby dania włoskie w kuchni były objawem bogactwa - inaczej byłabym milionerką :D ja często próbuję smaków z różnych stron świata, sporo podróżujemy i mam możliwość popróbować różnych potraw w "ich naturalnym" środowisku. potem staram się serwować je w domu.

Gość gość
to łączona kuchnia polska plus jeszcze jakaś to ok ale niech nikt mi nie wmawia ze sama, prawdziwa kuchnia polska jest zdrowa i lekka.

Gość gość
Bo na kafe zawsze jadą po innych i każdy temat jest dobry. Kiedys był atak na osoby jedzące mielone i autorka w swej tępocie nie potrafiła pojąć, ze są ludzie, którzy jedzą mielone nie z biedy, a dlatego, że lubią i mielone z wołowiny wcale takie bardzo tanie nie jest.

Gość gość
tak tylko do tej kaszy cos jeszcze dodajesz. Jeżeli robisz prawdziwa polska kuchnie to do tej kaszy dodasz gulasz, prawdziwy zaciągnięty mąką. Bo albo mówimy o pewnych elementach z kuchni polskiej typu te kasze - tak owszem bardzo zdrowe i dobre, czy dobry razowy chleb albo mówimy o całych posiłkach przygotowywanych zgodnie z tradycjami. Bo to zasadnicza różnica. wybieramy to co zdrowe i dobre z naszej kuchni łącząc to z kuchnia najczęściej srodziemnomorska. Ale wtedy to nie jest w 100% nasza kuchnia.

Gość dobrze wam napiszę
moje ulubione danie z kuchni polskiej to crumble z rabarbaru. co prawda to deser, ale zupę/kompot z rabarbaru też lubię. w ogóle wszelkie chłodniki z botwinki, szczawiu, najróżniejsze zupy owocowe, pasty na kanapki z roślin strączkowych. polska kuchnia to wiele pyszności - trzeba ją tylko poznać.

Gość gość
ja lubie ruskie pierogi

Gość gość
crumble to polska kuchnia? to kruszonka z owocowym spodem ale to polskie? szczególnie ta nazwa to polska. Tak jak by ktoś napisał apple pie no polsko brzmi

Gość dobrze wam napiszę
ale nie ma czegoś takiego jak konieczność serwowania tłustych potraw. do tej kaszy można dać warzywa - my w zasadzie jemy bardzo mało mięsa, ewentualnie ryby - ale nie ze sklepu - w pobliżu naszej miejscowości są łowiska, gdzie można złowić sobie rybkę - wychodzi średnio ok 15 zł za kg - bo po złowieniu trzeba za nią jeszcze zapłacić :p ale mam dobrą polską rybkę, która nie jest pędzona antybiotykami - wiem od kogo ją kupuję i w jaki sposób jest hodowana. i też mam polską kuchnię, z polskich produktów - bo gdzie na całym świecie zjesz na obiad zupę kompot ze szklanek? tylko w Polsce.

Gość dobrze wam napiszę
akurat nazwa kruszonki może mało polska, ale pod inną nazwą jej nie znam - bo to nie jest ciasto kruche, bo robi się z płątków i mąki, a nie samej mąki jak w tradycyjnym cieście kruchym. więc może nazwa nie bardzo polska ale w pełni polskie wykonanie bo i mąka rodzima i płatki i roślina.

Gość gość
jestem przecietna, kurde wiecznie sie odchudzam i wydaje mase kasy na jedzenie dla siebie, a mam jeszcze meza i 3 dzieci, jak mam faze diety to kupuje piersi ,jaja, duzo warzyw owocow, jogurty, warzywa na patelnie, i nie chudne bo sie czasem obrzeram

Gość gość
no ale samo crumble nie jest polskim daniem to oryginalny typowy angielski placek a nie kuchnia polska!!!!! rety a ze wykonana z polskiej mąki to co, to nie czyni go dania polskiego.

Gość gość
ja tam lubię mielone ale z drobiu :) a wyobrażacie sobie spaghetti bez mielonego? :)

Gość dobrze wam napiszę
moja babcia raczej nie wiedziała że to angielski placek a robiła go w domu. niektóre polskie produkty nie mają swoich nazw, a są robione w polskich domach od lat. np moja babcia robiła też takie pyszne kulki z płatków owsianych - teraz znam je pod nazwą trufelki, a trufelki też zbytnio polsko nie brzmią....

Gość gość
tak na przyszłość pomysł na crumble powstal w anglii podczas drugiej wojny światowej. To nie jest polskie danie!!!!!

Gość gość
weźcie doczytajcie co to jest kuchnia polska,bo już kasza z warzywami to niej nie nalezy to jest ala polska

Gość gość
ale jest róznica miedzy mielonym miesem wołowym i wieprzowym z łopatki,mielonym w sklepie przy tobie lub w domu,a mielonym z paczki

Gość gość
sama kruszonka jest u nas znana bo robi się placek drożdżowy z owocami i kruszonką, ale nie crumble samo w sobie.

Gość gość
ja tylko kapuśniak

Gość dobrze wam napiszę
sama nazwa crumble pochodzi z anglii - z tym się zgodzę, ale nie pomysł dania - bo to nie było nic oryginalnego, podobnie jak popularne dziś musli - wiele osób jadło je jako płatki z owocami, zanim dowiedzieli się czym jest musli.

Gość gość
a poczytaj trochę o crumble i o historii tego deseru. deseru pod ta nazwą. Bo mówimy o tej konkretnej nazwie a nie o kruszonce jako takiej.

Gość gość
to samo sernik to ze piecze się u nas w Polsce od lat to nie znaczy ze to jest polskie danie.

Gość kuchnia polska
kuchnia polska a kuchnia polska to duża óżnica, bo co innego jest uważane za kuchnię polską np na śląsku, a co innego na warmii czy mazurach. kuchnia polska może być tłusta i mączna, ale może też być lekka i zdrowa. to w naszej kuchni podaje się najwięcej dań z gotowanych warzyw - praktycznie w żadnej innej kuchni nie stosuje się aż tyle roślin strączkowych i nie wykorzystuje tak bogato owoców. pyszne kaczki z pomarańczami - niebo w gębie. nasze zupy takie jak czarnina - nie przepadam, żur, barszcz biały, zupy warzywne, barszcz czerwony lub jego wiosenna odmiana botwinka, kwaśnica, podhalańska zuwka z białym serem. w ogóle podhale słynie z serów i kapusty kwaszonej i moskoli - pyszne placuszki owsiane. w małopolsce prym wiodą właśnie dania typu faszerowane kaczki - pyszne i zdrowe i wcale nie tłuste jeśli kaczuszkę dobrze wytopimy.

Gość kuchnia polska
a moją ulubioną kuchnią jest kuchnia kupi, która bazuje na tym co daje las.grzyby, borówki, jagody jałowca i dziczyzna, która jest mięsem szlachetnym i pysznym.

Gość kuchnia polska
a w wielkopolsce tradycyjnym daniem jest auflauf - danie które wywodzi się z niemiec, ale jako że robione od lat w tej kuchni weszło do kanonu tradycyjnych potraw tego regionu.

Gość gość
bogaci prawie nigdy nie gotuja jedza na miescie albo zamawiaja gotowe a jedza co chca no wlasnie :) www.youtube.com/watch?v=fM3i2-hdbiQ

Gość kuchnia polska
i nie mówię, że kuchnia polska nie bywa ciężka i tłusta - bigos, karminadle, mozgoł, prażoki, kasza ze szpyrkami, czy wiele innych dań sowicie podlewanych tłuszczem, ale ma i te lżejsze odmiany, o czym mądrzy ludzie się przekonują.

Gość kuchnia polska
mądrzy ludzie na mieście jedzą od czasu do czasu - bez względu czy biedni czy bogaci. ja za bogatą się nie uważam - choć za biedną też nie - mamy 6 tysięcy łącznego przychodu, więc nie jest źle, ale rzadko jadamy na mieście - raczej jak wyjeżdżamy na urlop lub spotykamy się ze znajomymi. a tak wolę coś ugotować. mam znajomych, którzy są naprawdę bogaci - mają panią która im gotuje w domu -na mieście nie byli całe wieki.

Gość gość
W środy i piątki sea-food, Krewetkiz czosnkiem, łosoś pieczony, langusta grillowana , inne ryby morskie które akurat bedą w sprzedaży ( świeże ) W inne dni faszerowane kabaczki, kurczak pieczony z warzywami i młodymi ziemniakami, steki z polędwicy itp. Śniadania to świeży sok ( pomarańczowy , grapefrutowy), croissant , kawa Kolacje : owoc :(

Gość gość
A ja bede jadla zupe pomidorowa na obiad