Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czystość przed ślubem nowy trend czy inwestycja w przyszły związek?

Polecane posty

Gość gość
"No właśnie o tym cały czas mówimy.Ze trzeba się dobrze poznać przed ślubem.To jakie są uczucia widać nie tylko w łóżku ale także poza nim." x Takie uczucie widać nie tylko poza łóżkiem, ale także w nim. Skoro seks ma być częścią małżeństwa, to jego brak przed ślubem oznacza nie poznanie partnera na 100%. xxxxx "A najbardziej widać jaki ktoś jest w ogóle, jako człowiek.Kiedy zaczyna dołanczać się seks, nie myślimy już tak jasno, stajemy sie mniej krytyczni i można łatwo przeoczyć różne delikatne symptomy." x To może od razu zamiast seks po ślubie zrobić tak żeby miłość była dopiero po ślubie, bo przecież nic tak nie zaślepia jak miłość. A jak miłości po ślubie nie będzie? A co tam, się unieważni najwyżej no nie? xxxxxxx "Jeśli ktoś wylądował w małżeństwie z kimś kogo w ogóle nie obchodzi,to znaczy że coś przesłoniło mu jasne widzenie tej osoby.Co to mogło być ...? Chm oczko.gif" x Np. nierozładowane napięcie seksulane, naiwna wiara że po ślubie dopiero się zacznie. U "czekających" to częsty przypadek :)

Gość gość
To może od razu zamiast seks po ślubie zrobić tak żeby miłość była dopiero po ślubie, bo przecież nic tak nie zaślepia jak miłość. A jak miłości po ślubie nie będzie? A co tam, się unieważni najwyżej no nie? xxx Powiedziałabym tak-że nie dosyć że zaślepia nas zakochanie ;) to jeszcze na to chcemy nałożyć seks.Wtedy to już na pewno nie będziemy realnie widzieć naszego lubego czy lubej.Na emocje związane z zakochaniem nie mamy większego wpływu, ale na to drugie, mamy.Jesli sami zwiekszamy sobie ilośc rzeczy które zmniejszają nasze możliwości poznawcze, to czy to jest mądre postępowanie ? ... ps skoncz te swoje gadki o unieważnieniu, masz jakąś obsesję czy co? xxxxxxx Np. nierozładowane napięcie seksulane, naiwna wiara że po ślubie dopiero się zacznie. U "czekających" to częsty przypadek x hehehehehe, teraz to się uśmialam.Skąd Ty to wiesz, skoro do czekających nie należysz ani nie należałaś(łeś) ? Ot tak aby dowalić tym co chcą podjąć jakiś wysiłek, nie ?To Ci chyba tylko przyświeca w pisaniu .

Gość gość
Podoba mi sie jak ta laska z linku mówi o tym że sfera seksu jest tylko jedną z wieli sfer, i samo tylko to że czekali nie daje gwarancji na powodzenie w związku.Niby oczywista oczywistość ale wiele osób sie zachowuje tak jakby o tym nie wiedzieli.Ona dobrze mówi że nad dojrzałością i rozwojem trzeba nieustannie pracować.Bo to od tego zależy jakość małżeństwa.

Gość gość
''czystość jest jedną z wielu cegiełek z których buduje się trwałość małżeństwa ''-dokładnie tak

Gość gość
"hehehehehe, teraz to się uśmialam.Skąd Ty to wiesz, skoro do czekających nie należysz ani nie należałaś(łeś) ? Ot tak aby dowalić tym co chcą podjąć jakiś wysiłek, nie ?To Ci chyba tylko przyświeca w pisaniu ." x 90% małżeństw z nieudanym seksem, to tam gdzie sygnały były już przed ślubem. Ale zostały zlekceważone, bo "seks nie jest najważniejszy". Co prawda nie tylko tam gdzie nie było seksu przed ślubem, ale gdzie zabrakło rozmowy o potrzebach, oczekiwaniach, szczerości itp. Ale tak czy inaczej tam gdzie ludzie nie poznali się na 100%. A brak seksu to nie jest wysiłek. Nie robienie czegoś nie jest twórcze bynajmniej. Ja medalu nie oczekuje bo nie palę, nie biorę heroiny, czy nie kradnę ;)

Gość gość
Skończcie już z tą "czystością". Seks to nie jest żaden brud lol, dajecie sobą manipulować jak małe dzieci. Jeszcze 500 zł dajcie na Kościół w odpokutowaniu za masturbację, czy inny "grzech".

Gość gość
90% małżeństw z nieudanym seksem, to tam gdzie sygnały były już przed ślubem. x Hahaha, dziecinko -zródło poproszę.Bo takie pierdoły wymyślone przez Ciebie na poczekaniu to mnie średnio ciekawią. xxxx Ale zostały zlekceważone, bo "seks nie jest najważniejszy". x Rozumiem że jesteś specjalistą fachurą w temacie-zapewnie pracujesz w poradni małżenskiej i masz na co dzien stycznośc z problemami w zwiazkach, plus prowadziłaś badania statystyczne hahahaha :D xxxxx tam gdzie ludzie nie poznali się na 100%. x nooo,no coś zaczyna Ci tu świtać ... xxxxxxx A brak seksu to nie jest wysiłek. x to bardzo wielki wysiłek.Jak nie próbowałaś to może nie wypowiadaj się ? xxxxxxxxxx Nie robienie czegoś nie jest twórcze bynajmniej. x Czasem jest bardzo twórcze.Powsztrzymanie sie przed czymś, może być bardzo bardzo rozwijającym doświadczeniem, uczy panowania nad soba, cwiczy wolę, trenuje charakter.Odchudzałaś się kiedyś? Nie pamietasz ile kosztuje powstrzymanie sie przez zeżarciem pysznego ciacha, albo czekolady czy lodów? Albo wstrzymanie się przed zwyzywaniem znajomej która Ci wycięła jakiś numer? Przykładów znów cała masa. Każdy post na tym polega, na powstrzymaniu, na ograniczeniu siebie.Takie rzeczy dużo dają.Swiat wie o tym od dawna, że trudniej jest powściągnąc się niż zadziałać. xxxxxxx Ja medalu nie oczekuje bo nie palę, nie biorę heroiny, czy nie kradnę x a zdaje się Tobie że osoby czekające z seksem oczekują medalu? Niezła fantazja-doprawdy.

Gość gość
gość31.05.2014 Skończcie już z tą "czystością". x strasznie niektórych boli że inni coś robią albo czegoś nie robią... niebywałe jak cnota jednych potrafi być solą w oku tych którzy jej nie praktykują .... xxxxxx Seks to nie jest żaden brud lol x pewnie że seks to nie brud,brudem jest grz/ ech. A seks może albo dobry albo niedobry, w zależności od ... xxxxxx Jeszcze 500 zł dajcie na Kościół x jak będę chciała to dam nawet więcej, to moja rzecz na co wydaje zarobione przez siebie pieniadze.Co Tobie do tego? xxxx w odpokutowaniu za masturbację, czy inny "grzech" x pieniędzmi się nie odpokutowuje.Trzeba po prostu winę wyznać w spowiedzi, żałować jej, i starać się zmienić :) Modlić się i prosić B/ o/ ga o pomoc .Nawet Ty to mozesz zrobić :)

Gość gość
strasznie niektórych boli że inni coś robią albo czegoś nie robią... niebywałe jak cnota jednych potrafi być solą w oku tych którzy jej nie praktykują .... Zwłaszcza cnota :)

Gość gość
"Hahaha, dziecinko -zródło poproszę.Bo takie pierdoły wymyślone przez Ciebie na poczekaniu to mnie średnio ciekawią." x Tematy na forach, sytuacje znane z życia. Co ty mi próbujesz wmówić że ludzie nie powinni się dobrze poznać przed ślubem? xxxxxxxx "Czasem jest bardzo twórcze.Powsztrzymanie sie przed czymś, może być bardzo bardzo rozwijającym doświadczeniem, uczy panowania nad soba, cwiczy wolę, trenuje charakter.Odchudzałaś się kiedyś? Nie pamietasz ile kosztuje powstrzymanie sie przez zeżarciem pysznego ciacha, albo czekolady czy lodów? Albo wstrzymanie się przed zwyzywaniem znajomej która Ci wycięła jakiś numer? Przykładów znów cała masa. Każdy post na tym polega, na powstrzymaniu, na ograniczeniu siebie.Takie rzeczy dużo dają.Swiat wie o tym od dawna, że trudniej jest powściągnąc się niż zadziałać." x A słyszałaś kiedyś np. o anoreksji? Asceza jest równie groźna jak skrajny hedonizm. Grunt to rozsądek. xxxxxxx "a zdaje się Tobie że osoby czekające z seksem oczekują medalu? Niezła fantazja-doprawdy." x Niektóre wieczne dziewice uważają swoje dziewicze c...py za "największy skarb". Widać poza błoną nie mają nic do zaoferowania jako osoby :)

Gość gość
Niektóre zaś niedziewice dają te błonę pierwszemu napotkanemu który zechce wziąć, a potem kolejnym, jakby to byla sztafeta, kazdy weźmie i przekaże dalej :D

Gość gość
"pieniędzmi się nie odpokutowuje.Trzeba po prostu winę wyznać w spowiedzi, żałować jej, i starać się zmienić" x A chcesz pogadać o "handlu odpustami" i innymi kwiatkami z historii Kościoła?

Gość gość
"Niektóre zaś niedziewice dają te błonę pierwszemu napotkanemu który zechce wziąć, a potem kolejnym, jakby to byla sztafeta, kazdy weźmie i przekaże dalej" x Nie ma czegoś takiego jak "niedziewice" a błony się nie daje, tylko po prostu zaczyna życie seksualne. Każdy jakieś prowadzi, jego sprawa. Ale robienie z dziewictwa dobra narodowego jest tak samo chore jak puszczanie się z każdym. Swoją drogą katolicy z tym kultem dziewictwa nie wiele sie różnią od Arabów. Aż dziw, ze w waszym niebie nie ma 70 dziewic :D

Gość gość
A chcesz pogadać o paranoi na jakimś punkcie?

Gość gość
Masz paranoję na punkcie historii Kościoła Katolickiego. Lecz się.

Gość gość
Co ty mi próbujesz wmówić że ludzie nie powinni się dobrze poznać przed ślubem? x Próbuje Ci powiedzieć że ludzie właśnie powinni się dobrze poznać przed ślubem.Zakrzykujesz mnie, dlatego nie słyszysz tego co mówie ;) xxxxxxxx A słyszałaś kiedyś np. o anoreksji? Asceza jest równie groźna jak skrajny hedonizm. x Mylisz dwie różne sprawy.Asceza nie ma nic do rzeczy z chorobą jaką jest anorekcja,To jedno.A dwa-ja nie mówię o skrajnym chorobowym wyniszczaniu się bez celu, tylko o mówię o zdrowej wstrzemięzliwości przynoszącej korzyść. W przypadku anorektyczki postem i ascezą będzie-np jedzenie ...Tak to jest. Wstrzymanie sie przed czymś co nie jest dla nas korzystne to więcej niż asceza-w przypadku anorektyczki wstrzymanie sie przed nadmiernym niepotrzebnym odchudzaniem które daje jej poczucie kontroli nad własnym życiem,które jej substytutem niezaspokojonych potrzeb emocjonalnych, nie będzie typową ascezą, lecz powrotem do normalności. Powstrzymanie się od seksu na pewien czas ma bardzo konkretny i ważny cel.To nie jest jakieś świrowanie, czy kaprys, czy moda. Ma to na celu zbudowanie podwalin trwałego związku, uksztłtowanie w sobie dobrych wzorców,ukształtowanie swojego wnętrza tak aby umiało prawdziwie kochać, i wiele wiele innych. To nie jest bezcelowe-wbrew temu co się Tobie wydaje. xxxxxxx Grunt to rozsądek. x Tak, i rozsądkiem jest stosować to co przynosi dobre rezultaty. I to co nakazał B/ o/g. Bo on jest bardzo rozsądna Osobą :) xxxx Niektóre wieczne dziewice uważają swoje dziewicze c...py za "największy skarb". Widać poza błoną nie mają nic do zaoferowania jako osoby x Znowu się mylisz. Czystość nie ma większego związku z cipką .To sprawa serca. Myślę że pewna cześć dziewczyn tak szybko idzie do łóżka bo im się wydaje że nic nie mają do zaoferowania jako osoby, poza cipką ...

Gość gość
E tam w naszym niebie jest więcej niż 70 dziewic ;) :P Co druga świeta czy błogosławiona to dziewica :)

Gość gość
A chcesz pogadać o "handlu odpustami" i innymi kwiatkami z historii Kościoła? x Możemy pogadać jeśli czujesz taką potrzebę :D Tylko nie bardzo wiem po co ani jaki to ma związek z tematem. Owszem w ramach pokuty(zadośćuczynienia) można dać komuś pieniądze,czemu nie, np bezdomnym, czy na potrzebujące dzieci w Afryce, koś/ ciół prowadzi dużo takich akcji, (zachęcam Cię do włączenia się w nie :) ) , aczkolwiek podstawą pokuty czyli metanoji, jest nawrócenie, czyli zmiana myślenia i postępowania.

Gość gość
Ja znam kilka dziewczyn, które zachowują czystość dla tego jedynego, a póki co oral, byle tylko błony nie naruszyć :/ taka obłuda wkurza mnie najbardziej...

Gość Nadjeżda Kalinina
pewien ktoś kiedys madrze powiedział ze wiernosc nie zaczyna sie od chwili zawarcia związku do śmierci, lecz od urodzenia .Czystość jest właśnie wiernością od urodzenia.

Gość gość
"Próbuje Ci powiedzieć że ludzie właśnie powinni się dobrze poznać przed ślubem.Zakrzykujesz mnie, dlatego nie słyszysz tego co mówie " x Jest to sprzeczne z czekaniem do ślubu xxxxx "Mylisz dwie różne sprawy.Asceza nie ma nic do rzeczy z chorobą jaką jest anorekcja,To jedno.A dwa-ja nie mówię o skrajnym chorobowym wyniszczaniu się bez celu, tylko o mówię o zdrowej wstrzemięzliwości przynoszącej korzyść. W przypadku anorektyczki postem i ascezą będzie-np jedzenie ...Tak to jest." x Pisałem pracę licencjacką nt zaburzeń odżywiania i tak się składa że główną przyczyną anoreksji jest przesadny perfekcjonizm, dążenie do doskonałości, nad którym traci się kontrolę. Na początku chodzi tylko o szczupłą sylwetkę, to później traci się kontrolę. I taka ciekawostka: pierwsze historycznie odnotowane przypadki anoreksji to byli święci chrześcijańscy preferujący głodówki :) xxxxxxxxx "Tak, i rozsądkiem jest stosować to co przynosi dobre rezultaty. I to co nakazał B/ o/g. Bo on jest bardzo rozsądna Osobą " x Zeby był rozsądny to by po pierwsze istniał, po drugie nie stworzył tego świata tak ch...owo :D xxxxxxxxx "Myślę że pewna cześć dziewczyn tak szybko idzie do łóżka bo im się wydaje że nic nie mają do zaoferowania jako osoby, poza c*pką .." x I są na równi z cnotkami które poza dziewictwem nie mają nic do zaoferowania. Dlatego wolę dziewczyny które nie "oferują" c...py tylko same mają ochotę i potrafią czerpać przyjemność z seksu, a nie używać go jako środka do celu :)

Gość gość
przeciez takie cos to nie jest zadna czystosc

Gość gość
gość31.05.2014 Odniosłam sie do tej wypowiedzi.To co opisałaś nie ma absolutnie nic wspólnego z zachowaniem czystości.

Gość gość
Oral to nie czystość. Czystością jest trzepanie przy p****lach :D :D

Gość gość
Jest to sprzeczne z czekaniem do ślubu x Wcale nie.Czekanie pomaga lepiej poznać i zbudować relację. xxxxx Pisałem pracę licencjacką nt zaburzeń odżywiania i tak się składa że główną przyczyną anoreksji jest przesadny perfekcjonizm, dążenie do doskonałości, nad którym traci się kontrolę. x tak zgadza się. O tym pisałam, ja też oglądałam mnóstwo programów o anorekcji i czytałam wypowiedzi psychologów, dlatego napisałam o tym że daje im to złudne poczucie kontrolowanie sytuacji, kontroli nad własnym ciałem etc.Nie umie ona kontrolować swego życia w pozostałych aspektach, więc ''odbija''to sobie przynajmniej na tej jednej dziedzinie.To dość złożone zresztą. xxxx I taka ciekawostka: pierwsze historycznie odnotowane przypadki anoreksji to byli święci chrześcijańscy preferujący głodówki x a to żeś walnął ! :D podaj zródło-tu chyba potrafisz, czy to znów opowieści cioci Jadzi albo ''z zielonego lasu''?Tfu z zielonego forum;) xxxx Zeby był rozsądny to by po pierwsze istniał, po drugie nie stworzył tego świata tak ch...owo x Gdyby był nierozsądny to by się każdemu narzucał, a On jest dyskretny bardzo i nienachalny :)To że nie miałeś przyjemności Go poznać nie znaczy że nie istnieje.Tak samo i to że nie umiesz odnalezć się w tym świecie, i nie dostrzegasz jego piękna i harmonii, nie znaczy że on jest stworzony zle. xxxx I są na równi z cnotkami które poza dziewictwem nie mają nic do zaoferowania. x Znów powiem-to że TY nie umiesz dostrzec w kobiecie żadnej innej wartości poza jej cipką (podobne poglądy miał niejaki Rescator,on też uważa że jedyną wartościa kobiety jest cipka i seks) nie oznacza wcale że te dziewczyny które nazywasz cnotkami, nie mają nic do zaoferowania. I nasuwa się kolejne pytanie od razu-co TY masz do zaoferowania? Poza penisem? xxxxxxxxxxxx Dlatego wolę dziewczyny które nie "oferują" c...py tylko same mają ochotę i potrafią czerpać przyjemność z seksu, a nie używać go jako środka do celu x a kto mówi o używaniu seksu jako środka do celu? Tylko Twoja fantazja, która za wszelką cenę stara się zdeprecjonować wartość czystości...Taka prawda.

Gość gość
Kazdego szczezre podziwiam, kto rozmawia z tym psycholem od historii Koscioła. Moje uszanowanie

Gość gość
Oral, anal i hiszpan. :D. To jest czystość.

Gość gość
'czystość jest jedną z wielu cegiełek z których buduje się trwałość małżeństwa ''-dokładnie tak, tak jest

Gość gość
sex jest ważny dla dwojga po ślubie i tylko między nimi a nie skakanie z kwiatka na kwiatek i rozwalanie rodziny i niszczenie psychiki swoim dzieciom sex poza małżeński jest nieczysty w sensie nieczystych intencji